Σχόλια > Θρησκεία και Κοινωνία
Οι Καιροσκόποι της Χριστιανικής Εκκλησίας
Rose:
Μέχρι πότε, ο Ελληνικός λαός, θα γίνεται μάρτυρας λεηλάτησης της περιουσίας του, που παράτυπα κατέχει η Χριστιανική Εκκλησία.
Ο Γαλλικός λαός, μας έδειξε τον δρόμο, προς την Πνευματική μας ανεξαρτησία, με τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, και την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας πίσω στο λαό... Τι περιμένουμε? Θα τα φαν όλα...
Τώρα πλέον που τα σκάνδαλα βγαίνουν στην επιφάνεια, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ο φτωχός χριστούλης στην φάτνη ήταν το τυράκι...
Ελληνικέ λαέ... Ήμαρτον... ως πότε... :'(
Rose:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=48496648,34454152,56584584,70778632,78529672,100217736,84322824,4929608
Χρυσάφι από τα χρυσόβουλα
Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Δύο έγγραφα ντοκουμέντα από το χρονικό παραλαβής - παράδοσης των εκτάσεων-φιλέτων του Δημοσίου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.».
*Πρόκειται για την επίμαχη γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (15/2004), η οποία είναι το κύριο αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας εις βάρος των μελών του Συμβουλίου. Αυτά, πάντως, επικαλούνται από αυτοκρατορικά χρυσόβουλα έως τους οθωμανούς αυτοκράτορες για να θεμελιώσουν δικαίωμα ιδιοκτησίας υπέρ της μονής.
*Δημοσιεύουμε επίσης και το πρωτόκολλο παράδοσης της λίμνης Βιστονίδας, στην Ξάνθη, το οποίο υπογράφει από την πλευρά της μονής ο αδελφός Εφραίμ και από το Δημόσιο ένας φοροτεχνικός. Αυτό το έγγραφο αποτελεί και το «αγκάθι» στη διεκδίκηση των εκτάσεων από το ελληνικό Δημόσιο.
1 Στην έγγραφη γνωμοδότηση του Δ' τμήματος, τα μέλη του οποίου δεν διασφάλισαν τα συμφέροντα του Δημοσίου σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποκαλύπτονται τα εξής:
Ερώτημα Μπασιάκου
Της σύνθεσης προήδρευε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόριος Κρόμπας, ενώ συμμετέχουν ως μέλη οι Ι. Πετρόπουλος, Δημ. Παπαγεωργόπουλος, Κρ. Μανωλής, Βασ. Κοντόλαιμος, Χριστ. Μπότσιος, Γ. Λάζος, Ηλ. Δροσογιάννης και εισηγητής είναι ο κ. Μπότσιος.
*Το ερώτημα απηύθυνε στο Νομικό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος (αριθμ. πρωτ. 2.259-1/12/2004). Ζητούσε να μάθει αν υπάρχει κώλυμα έκδοσης υπουργικής απόφασης περί ανταλλαγής των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστονίδας με άλλες εκτός των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, μετά την αναγνώριση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της λίμνης.
*Γίνεται αναφορά για τη σύμβαση μεταξύ της μονής και του ελληνικού Δημοσίου το 1930, με την οποία αποδίδεται στη μονή το 40% της εκμετάλλευσης της λίμνης και η αποκλειστική κατοχή της λίμνης Μπουρού.
Σε αντάλλαγμα, η μονή μεταβιβάζει στο Δημόσιο την κυριότητα των δύο αγροκτημάτων της (μετόχια της μονής) και παραιτείται της διεκδίκησης της λίμνης. Αυτή την απόφαση αναφέρει ο Γ. Σανιδάς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία της μονής στη Βιστονίδα.
Οι γνωμοδοτήσεις
Περιγράφεται με λεπτομέρειες η δικαστική διένεξη Δημοσίου και μονής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Ξάνθης, που διεκόπη μετά από καταιγισμό γνωμοδοτήσεων υπέρ της αναταλλαγής!
*Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «προ της συζητήσεως, όμως, της αγωγής (5/11/2003) με σειρά γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών είχε ολοκληρωθεί η εκ μέρους του Δημοσίου αναγνώριση του δικαιώματος της κυριότητας της Ιεράς Μονής επί των επίδικων εκτάσεων και της λίμνης Βιστονίδας».
*Υπάρχει παραπομπή και στον χρυσόβουλο λόγο του έτους 1080 του αυτόκρατορα Νικηφόρου Βοτανειάτη, των Ανδρόνικου και Ιωάννη Παλαιολόγου. Αναγνωρίζεται ότι τα «χρυσόβουλλα αποτελούν τίτλο κυριότητος, κρατική πράξη του Βυζαντίου παραχώρησης των εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου, αφού η δωρεά από τον αυτοκράτορα συνιστά τρόπο κτήσης της κυριότητας».
Πατριαρχικά Σιγίλλια
Ακόμα και πατριαρχικά σιγίλλια επικαλούνται. Υποστηρίζουν, ότι «τα Πατριαρχικά Σιγίλλια σε συνδυασμό με τα παραχωρηθέντα από τους Οθωμανούς αποτελούν τίτλους κυριότητας...».
*Η ανταλλαγή των εκτάσεων μονής και Δημοσίου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, αποκαθιστά τη νομιμότητα και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον! Δίνεται η αρμοδιότητα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή.
*Αυτή η γνωμοδότηση, πάντως, σύμφωνα με τον Γ. Σανιδά, είχε ως αποτέλεσμα «να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο» και για αυτό διέταξε να εξακριβωθεί αν έχει τελεσθεί και κακουργηματική απάτη και απ' τα μέλη του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους...
2 Οσον αφορά το πρωτόκολλο παράδοσης, έχει ημερομηνία 23 Ιουνίου 2003 και αναφέρει ότι «το ελληνικό Δημόσιο παραλαμβάνει την Βιστωνίδα, η οποία ανήκει ολοκληρωτικά στη Μονή Βατοπεδίου...»
Παρά την κατηγορηματική αναγνώριση της κυριότητας υπέρ της μονής, στην παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αμφισβητεί αυτή την ιδιοκτησία.
*Το πρωτόκολλο υπογράφηκε, τότε, από τον Απ. Φωτιάδη του ΠΑΣΟΚ.
Ο υφυπουργός, πάντως, επανήλθε στο θέμα με αφορμή την αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Αθ. Ξυνίδη (22/10/2003), να επανεξετασθεί η υπόθεση. Ζήτησε μία ακόμα γνωμοδότηση από το Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι «δεν συνέτρεχε λόγος επανεξετάσεως». Ετσι, έμεινε το πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι «ισχυρό χαρτί» στα χέρια της μονής εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί πάλι στα δικαστήρια.
--------------------------------------------------------------------------------
Αναζητούνται και ευθύνες των «παραπλανηθέντων»
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών υπουργών στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διευκρίνιζαν στην «Κ.Ε.» ότι η νέα εισαγγελική έρευνα ουδόλως αποκλείει εξαρχής την περίπτωση κάποιοι πρώην ή εν ενεργεία υπουργοί να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των πραγμάτων.
*Οι εισαγγελείς εφετών Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου έχουν εντολή να ερευνήσουν τα πάντα γύρω από το «ιερό» real estate των περιπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, θα «ξετινάξουν» κάθε πτυχή των αποφάσεων που οδήγησαν στην παραχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου, η οποία ανταλλάχθηκε αργότερα με άλλες μεγάλες δημόσιες εκτάσεις-φιλέτα.
*Σε περίπτωση που εντοπισθεί οποιουδήποτε είδους εμπλοκή πολιτικών προσώπων, οι εισαγγελικές αρχές θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και θα αποστείλουν το φάκελο στη Βουλή. Εφόσον βεβαίως δεν έχει επέλθει παραγραφή...
Τα ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη παραγραφεί, ενώ πιθανή ποινική ευθύνη υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν τις αποφάσεις παραχώρησης και ανταλλαγής παραγράφονται τον Ιούνιο του 2009!
*«Εάν η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά θεωρούσε εξαρχής δεδομένη την υπουργική ευθύνη, θα έπρεπε ο φάκελος να αποσταλεί στη Βουλή και να προσδιορισθεί και το ποινικό αδίκημα των υπουργών. Ομως κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και νομικά έωλο», λένε πηγές της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σχολιάζοντας την αποστροφή Σανιδά ότι «οι υπουργοί παραπλανήθηκαν».
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν, μάλιστα, πως οι δύο εισαγγελείς εφετών που θα διενεργήσουν την έρευνα θα ξεκινήσουν από τα μη πολιτικά πρόσωπα και θα οδηγηθούν, εάν βεβαίως προκύψει από τα στοιχεία, στη σχέση τους με την πολιτική εξουσία. Στο «στόχαστρο» θα μπουν και οι εκπρόσωποι της μονής ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί έλεγχος στα οικονομικά της.
Η εισαγγελική έρευνα θα στηριχθεί εν πολλοίς στον «κορμό» της παραγγελίας Σανιδά. Εκεί περιγράφονται τα πιθανά αδικήματα της κακουργηματικής απάτης εις βάρος του Δημοσίου ή της απιστίας, εάν πρόκειται για πράξεις κρατικών λειτουργών.
*Από τα εισαγγελικά γραφεία του εφετείου αναμένεται να περάσουν, είτε με τη μορφή του μάρτυρα είτε με τη μορφή του υπόπτου, περισσότερα από 50 εμπλεκόμενα άτομα. Ανάμεσά τους όλα τα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αποφαίνονται ότι το Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας στη Βιστονίδα.
*Με τις γνωμοδοτήσεις τους αυτές φέρονται ότι άνοιξαν το δρόμο για την αναγνώριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Μονής στην περιοχή, παρά την αντίθετη, από το 2000, απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε ότι η λίμνη είναι κοινόχρηστη και επομένως δεν είχε δικαίωμα κυριότητας η μονή. Για εξηγήσεις θα κληθούν και οι υπάλληλοι των κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου σε Ξάνθη και Κομοτηνή, που εξέδωσαν πρόσφατα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου.
*Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν, ωστόσο, ότι είναι αρκετά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ποινική ευθύνη για τα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων, που, μετά το 2001, στελεχώνονται από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν έχουν ως πρόεδρο ανώτερο δικαστικό λειτουργό.
Οι ορκωτοί εκτιμητές
Εάν, όμως, κάποια από τα μέλη των οργάνων αυτών επικαλεσθούν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα προς την κατεύθυνση της δικαίωσης της μονής, τότε θα είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί η ποινική ευθύνη και του συγκεκριμένου μέλους, αλλά και των υπουργών που «πίεσαν». Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για μη πολιτικά πρόσωπα, που έχουν όμως συγγενική ή άλλη σχέση με εν ενεργεία πολιτικούς. Και αυτά τα πρόσωπα, που εμπλέκονται στην υπόθση των αγοραπωλησιών και ανταλλαγών ακινήτων, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.
*Σημαντικό ρόλο στην όλη έρευνα θα παίξει επίσης και η στάση των ορκωτών εκτιμητών, οι οποίοι θα κληθούν να εξηγήσουν με ποιο τρόπο αποτίμησαν την οικονομική αξία των εκτάσεων που αντάλλαξε το ελληνικό Δημόσιο με τις εκτάσεις της Μονής στη λίμνη Βιστονίδα. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής αξίας και τελικής αποτίμησης είναι τεράστια.
*Τέλος, οι εισαγγελείς έχουν την ευχέρεια να καλέσουν για κατάθεση ως μάρτυρες όλους τους υπουργούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στις αποφάσεις που δικαίωναν τη μονής (Δρυς, Φωτιάδης από το ΠΑΣΟΚ, Δούκας, Μπασιάκος, Κιλτίδης από τη Ν.Δ.).
--------------------------------------------------------------------------------
Ο Εφραίμ να βάλει το χέρι του
Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Με μια κίνηση εντυπωσιασμού με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και παροχή χείρας βοηθείας προς την κυβέρνηση, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ ανακοίνωσε χθες ότι όσο διαρκεί η εισαγγελική έρευνα θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 41 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που εισέπραξε από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου, το οποίο το παραχώρησε παρανόμως όπως υποστηρίζει και ο Γ. Σανιδάς το Δημόσιο έναντι των εκτάσεων της μονής στη λίμνη Βιστονίδα.
* Ο Εφραίμ δεν θέτει σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με τα περίφημα χρυσόβουλα και σιγίλια. Ωστόσο καταθέτει τους τίτλους σε συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης και, όπως είπε στην «Κ.Ε.» ο δικηγόρος της Μονής Θέμης Σοφός, θα τους παραδώσει στο υπουργείο Οικονομίας παγώνοντας ταυτόχρονα όλες τις διαδικασίες της ανταλλαγής που βρίσκονται σε εξέλιξη.
* Με την επιστροφή των τίτλων και του υπέρογκου ποσού που εισέπραξε η μονή από τον εφοπλιστή Σπύρο Πολέμη (εταιρεία Noliden Ltd) και το Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος τόσο στην προκαταρκτική εξέταση όσο και στη δυσχερή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ν.Δ.
* Η «μεταστροφή» της μονής αποφασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε συνεργασία με το νομικό της σύμβουλο, Θέμη Σοφό, ο οποίος την Παρασκευή είχε δηλώσει με νόημα: «Ουδείς αναμάρτητος». Ο δικηγόρος βρίσκεται από χθες στο Αγιον Ορος και είχε μακρά συνεργασία με τους πατέρες Εφραίμ και Αρσένιο για τα επόμενα βήματα της μονής. Τα «νομικά» τους όπλα τα ετοίμαζαν ήδη και οι δύο πλευρές από την Τετάρτη: Η πολιτεία την προσφυγή και το Βατοπέδι τους νέους χειρισμούς του.
Η Noliden και το Πραξιτέλειο
* Υπάρχει βέβαια και η Τρίτη παράμετρος που αφορά τις κινήσεις των αγοραστών των Ολυμπιακών Ακινήτων (εφοπλιστής Σπ. Πολέμης, Σπ. Τζανής και Ι. Θεοδωρακόπουλος), που έδωσαν τα 41 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα έχουν καταβληθεί σε μετρητά, ενώ από την πλευρά του εφοπλιστή προβάλλεται ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο. Ο Σπ. Πολέμης έχει απευθυνθεί για τη νομική του κάλυψη στο δικηγορικό γραφείο του Σ. Φέλιου.
* Στις 11 Νοεμβρίου εκδικάζεται, επίσης, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αγωγή της μεσιτικής εταιρείας Αικ. Λαϊου εναντίον της υπεράκτιας εταιρείας του Σπ. Πολέμη Noliden με έδρα τη Λευκωσία και του προέδρου του Πραξιτέλειου θεραπευτηρίου, Σπ. Τζανή, αλλά και του μέλους του δ.σ. Ι. Θεοδωρακόπουλου. Στην αγωγή η μεσίτρια ζητάει να της καταβληθεί το ποσό των 820 χιλιάδων ευρώ, διότι μεσολάβησε για να βρεθεί το ακίνητο.
* Με την αγωγή αυτή ξετυλίγεται και ένα χρονικό συναντήσεων των μοναχών με τους αγοραστές, που μάλλον ξενίζει και τον πλέον καλόπιστο για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι μοναχοί.
Η κ. Λαϊου είχε λάβει εντολή για την πώληση του ακινήτου από την Μονή Βατοπεδίου. Αναφέρεται, όμως, ότι η πώληση έγινε με απευθείας διαπραγματεύσεις του πατέρα Αρσένιου.
* Αναφέρεται επίσης ότι για τη μετατροπή του ακινήτου σε κλινική υπήρξαν συναντήσεις και με τα στελέχη Γ. Τζαννετάκο της Ιντεραμέρικαν, Φ. Γεωργίου της Eurobank και τον πρώην πρόεδρο της Cosmote, Ευάγ. Μαρτιγόπουλο, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης του εγχειρήματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία, όμως, «έσπασε» και γι αυτό τελικά κατατέθηκαν αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα?
--------------------------------------------------------------------------------
Ενας αιώνας φοροαπαλλαγές
Διαχρονική αποδεικνύεται η πολιτική «ευγενών παραχωρήσεων» και φοροαπαλλαγών προς το Αγιον Ορος, με την ιστορία να ξεκινάει ήδη από τη δεκαετία του 1920 και να φθάνει στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης.
*Με το άρθρο 2 του Ν.Δ. της 10-16/9/1926, με το οποίο κυρώθηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους, θεσπίστηκαν συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές για τα ακίνητα.
*Με το Ν.Δ. 3.843/1958 το Αγιον Ορος απηλλάγη από τον φόρο εισοδήματος εξ οικοδομών και εκμισθώσεως γαιών.
*Με τα άρθρα 1, 34 και 43 του Ν.Δ. 118/1973 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς και δωρεάς.
*Με το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Ν. 1.882/1990 (ΦΕΚ 43Α/23-3-1990) θεσπίστηκε απαλλαγή εξ ολοκλήρου από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων (ΦΜΑ).
*Με το άρθρο 16 παράγραφος 7 του Ν. 1.882/1990 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος.
*Με το άρθρο 24 παράγραφος 7 εδάφιο Β του Ν. 2.130/1993 θεσπίστηκε απαλλαγή από το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).
*Με το άρθρο 23, περίπτωση ιβ, του Ν. 2.459/1997 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ενώ με το άρθρο 1 του ίδιου νόμου διατηρείται η απαλλαγή του Αγίου Ορους από τον φόρο από εισοδήματα οικοδομών γενικά και από εκμίσθωση γαιών.
*Με τον νόμο 3.296/2004 η Ν.Δ., αμέσως μετά τις εκλογές, θεσπίζει φορολογικές απαλλαγές για την Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Ορους, για εμπορικού χαρακτήρα δραστηριότητες, όπως η μεταβίβαση ακινήτων, τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων και εκμίσθωση γαιών.
Συνεχίζεται...
Rose:
Ηξερε την «αμαρτία» ο νομάρχης
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Φωτιές ανάβει στην Ανατολική Αττική η αποκάλυψη της «Κ.Ε.», την περασμένη Κυριακή, ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου ένα «φιλέτο» 2.517 στρεμμάτων στην περιοχή Κάτω Σούλι-Λοιμικού, στο πλαίσιο μιας νέας «αμαρτωλής» ανταλλαγής εκτάσεων.
*Οπως προκύπτει από ντοκουμέντα που δημοσιεύει, σήμερα, η «Κ.Ε.», η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής γνώριζε εδώ και ένα χρόνο (!) για τη σκανδαλώδη ανταλλαγή, αφού ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2007 η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούσε εγγράφως απόφαση της νομαρχίας για τη μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων της συγκεκριμένης έκτασης, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως «εποικιστική». Η Πράξη Μεταβολής είναι αναγκαία για τη μεταγραφή του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο.
Η ένοχη αλληλογραφία
Σε απαντητικό του έγγραφο, μάλιστα (12/10/07), ο επικεφαλής της Γεν. Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Πολιτικής της Νομαρχίας, Γ. Φούρλαρης, ζητούσε από το υπουργείο συγκεκριμένα τοπογραφικά διαγράμματα και ενημέρωνε για τις νομικές εκκρεμότητες ώστε να βοηθήσει την ανταλλαγή.
*Εκτοτε είναι άγνωστο εάν συνεχίστηκε η αλληλογραφία, πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι την ευθύνη για το χαρακτηρισμό της έκτασης ως χορτολιβαδικής ανέλαβε, τελικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάτι που, επίσης, γνώριζε και η νομαρχία.
Μόλις πριν από τέσσερις μέρες πάντως ο νομάρχης, Λεωνίδας Κουρής, δήλωνε άγνοια για το θέμα (!) ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έμαθε για την ύπαρξη συμβολαίων από το δικό μας δημοσίευμα. Θέση που άλλαξε μόλις την Πέμπτη. Παράλληλα, είχε αρνηθεί τη σύγκληση του νομαρχιακού συμβουλίου όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, κάτι που τελικά θα γίνει αύριο.
*Αγνοια για τις μεθοδεύσεις επικαλούνται και οι υπόλοιποι τοπικοί άρχοντες της περιοχής: «Δεν είχαμε ενημερωθεί από κανένα», δηλώνει ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Ν. Κούκης, προσθέτοντας ότι ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση σε γνωστό ποινικολόγο, για να προσβληθεί το συμβόλαιο.
*Παρόμοια θέση παίρνει και ο δήμαρχος Μαραθώνα: «Στα αφτιά μας έφτασαν τους τελευταίους δύο μήνες μόνο κάποιες φήμες για την πρόθεση των μοναχών να χτίσουν στην περιοχή κάποιο ογκολογικό κέντρο, αλλά τίποτα παραπάνω», λέει ο Σ. Ζαγάρης.
*Νομικά κινούνται τώρα και μεμονωμένοι κληρούχοι που διεκδικούν κομμάτια της έκτασης, με αγωγές κατά του Δημοσίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα και προσημείωση της περιοχής.
*«Οι παρατυπίες είναι πολλές σε όλα τα επίπεδα και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα για να αποδείξουμε τη συμπαιγνία και το πολιτικό σκάνδαλο», τονίζει στην «Κ.Ε.» ο Μιλ. Μερκούρης, ένας από τους 65 κληρούχους και κάτοικος Γραμματικού.
Αλλαξαν οι εφορίες
Τη σύγχυση για το χαρακτήρα της περιοχής και το «μπάχαλο» που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες επιτείνει και ένα άλλο γεγονός: Μόλις την Παρασκευή (12/09/08) έφθασαν σε κληρούχους της περιοχής που μεταβιβάστηκε ως «χορτολιβαδική, άρτια και οικοδομήσιμη» στη Μονή Βατοπεδίου ειδοποιήσεις για την επιβολή προστίμων από το Δασαρχείο Καπανδριτίου, για αυθαίρετα κτίσματα «σε δασική ή αναδασωτέα έκταση»! Δηλαδή, «δασική» για τους κληρούχους, αλλά «χορτολιβαδική» για τη μονή!
*Τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις επιτείνουν και ορισμένα «μελανά» σημεία της δοσοληψίας, τα οποία επισημαίνουν νομικοί και παράγοντες της αυτοδιοίκησης και τα οποία γεννούν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Συγκεκριμένα:
*Μεταξύ των δύο φάσεων, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή, έγινε αλλαγή στη ΔΟΥ: Ενώ το πρώτο συμβόλαιο της 22ας Μαΐου του 2007, όπως και η Πράξη Ακύρωσής του, με ημερομηνία 1/9/08, αναφέρουν ως ΔΟΥ στην οποία ανήκει η έκταση στο Γραμματικό εκείνη της Παλλήνης, από την οποία βεβαιώθηκε και η απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), το νέο συμβόλαιο που κατατέθηκε στο Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνα, με ημερομηνία 17/7/08, αναφέρει τη ΔΟΥ Αγ. Στεφάνου, η οποία είναι και εφορία στην οποία πραγματικά υπάγεται η έκταση.
*Το πρώτο συμβόλαιο (22/5/07), με αριθμό 2822, αναφέρει ως αξία της έκτασης (βάσει του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ) τα 1.470.676 ευρώ και ως αντικειμενική αξία (από τη ΔΟΥ) τα 9.993.264 ευρώ. Στο δεύτερο (με αριθμό 3191) η εκτιμώμενη αξία της έκτασης κατεβαίνει στο 1.111.378 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία ανεβαίνει στα 11.755.965 ευρώ, παρ' ότι η συνολική επιφάνεια μειώνεται από τα 3.331 στρέμματα στα 2.517 στρέμματα.
*Ενδεικτικές της βιασύνης να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή είναι τέλος κι ορισμένες «αβλεψίες» που οδήγησαν σε ακύρωση τη συμβολαιογραφική πράξη: στο πρώτο συμβόλαιο είχαν περιληφθεί και εκτάσεις από νόμιμες παραχωρήσεις σε κληρούχους του 1951, ενώ δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμούσαν στην Επιτροπή Απαλλοτριώσεων 29 αιτήσεις για εξαγορά εκτάσεων εντός του «ακινήτου», συνολικού εμβαδού 159 στρεμμάτων. «Ανακύψαν νομικό κώλυμα» στο προηγούμενο συμβόλαιο επικαλείται, άλλωστε, και η Πράξη Ακύρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου 2008. - tsakir@enet.gr
--------------------------------------------------------------------------------
Real estate Βατοπεδίου σε Κύπρο-Βαλκάνια
Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ
Η ιερή μονή Βατοπεδίου διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Μολδαβία, Κύπρος - ακόμα και σε περιοχές της Μικράς Ασίας!
Περιουσία που αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οικόπεδα, κατοικίες, ξενοδοχεία και κάθε λογής επιχειρήσεις, έως και μεταλλεία!
**Η ηγεσία της μονής αξιοποιεί διακεκριμένους νομικούς που έχουν καλές διακρατικές επαφές και συνεργασίες, ώστε να τα διεκδικήσουν, από κυβερνήσεις ή απλούς πολίτες, χρησιμοποιώντας είτε έγγραφα με χρυσόβουλα από βυζαντινούς αυτοκράτορες (όπως έγινε με τη λίμνη Βιστονίδα), είτε γραπτές μαρτυρίες από διαπρεπείς προσωπικότητες που έζησαν πριν από δύο, τρεις, ακόμα και τέσσερις αιώνες!
**Στο αρχείο της μονής άλλωστε βρίσκονται 310.000 έγγραφα (χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, πατριαρχικά σιγίλια κ.λπ.) και άλλα 2.050 χειρόγραφα, από τα οποία το 1/3 είναι γραμμένο σε περγαμηνή. Και ελάχιστοι γνωρίζουν τι αναφέρουν.
Η σταχυολόγηση της ακίνητης περιουσίας που επιχειρούμε σήμερα βασίζεται στα πιο επίσημα έγγραφα που διαθέτει η μονή. Δεν είναι πλήρης, αλλά ενδεικτική του τι ακριβώς είχε, έχει, διεκδικεί ή μπορεί να διεκδικήσει!
Μεταλλεία στη Σερβία
Κάποια, μάλιστα, από τα δωρηθέντα δεν αποκτήθηκαν ποτέ, παρά τη διπλωματική ή πολιτική πίεση, ενώ για κάποια άλλα απλώς κανείς δεν γνωρίζει σε ποια χέρια βρίσκονται σήμερα και, βεβαίως, πώς έγινε η μεταβίβαση!
Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα βόρεια σύνορά μας, στη Μονή Βατοπεδίου ανήκουν:
**Στη Βουλγαρία: το μονύδριο του Αγίου Νικολάου (Μεσημβρία, σήμερα Μεσέμπαρ) και η μονή Σπηλαίου (Μελένοικο).
**Στη Σερβία: μία μονή στο Βελιγράδι, πολλά μετόχια και δικαιώματα σε μεταλλεία σε διάφορες τοποθεσίες.
**Πηγαίνοντας βορειότερα, σε Ρουμανία και Μολδαβία, η ιστορία περιπλέκεται.
Το Βατοπέδι, χρόνια τώρα, εφαρμόζει στο έπακρον τη φράση που αρεσκόταν να χρησιμοποιεί ο μακαριστός Χριστόδουλος: «Εκκλησιαστική διπλωματία». Για να επιτύχει, φυσικά, την ανάκτηση των δωρηθέντων!
**Οι σχέσεις της μονής με τους ηγεμόνες των δύο πριγκιπάτων, της Μολδαβίας και της Βλαχίας (μετέπειτα Ρουμανία), ήταν στενότατες από τον 15ο αιώνα. Ετσι, μέχρι τον 19ο αιώνα η περιουσία της στην περιοχή ήταν τεράστια. Πρόσωπα που έχουν δει τα έγγραφα διεκδίκησης μιλούν για έκταση ίση με τη Μακεδονία και Θράκη.
Η μονή τα έχασε όλα, με τη δήμευση της μοναστηριακής περιουσίας από το ρουμανικό κράτος το 1863.
**Η σημερινή διοίκηση, ωστόσο, δεν έχει απεμπολήσει τα δικαίωματά της. Πριν από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησε ο αγώνας διεκδίκησης.
Δεν τελεσφόρησε ακόμα. Συνεχίζεται. Και άνθρωποι που γνωρίζουν τι συμβαίνει και το τι χρυσόβουλα έχουν ξεσκονίσει οι μοναχοί, μιλούν για μία μάχη που αναπόφευκτα έχει διπλωματικές και πολιτικές προεκτάσεις.
«Θυγατρική» μονή
Το θέμα ενδιαφέρει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο οποίο ανήκει το Αγιον Ορος) και το Πατριαρχείο της Ρωσίας (Μολδαβία κ.λπ.). Αμέτοχοι δεν μένουν ούτε οι πολιτικοί. Ενδεικτική είναι η ιστορία της Μονής Γκόλια στο Ιάσιο, την πρώην πρωτεύουσα της Μολδοβλαχίας, κέντρο της Φιλικής Εταιρείας τον καιρό της ελληνικής επανάστασης.
*Ο ναός χτίστηκε το 1564 από τον Ιωάννη Γκόλια (προύχοντα της περιοχής).
Η χήρα του τον μετέτρεψε σε μοναστήρι και το αφιέρωσε στη Μονή Βατοπεδίου. Μετέπειτα, διάφοροι μολδαβοί βοεβόδες (κάτι σαν περιφερειάρχες) παρεχώρησαν χωριά των περιοχών τους, ενώ το 1660 ο Στεφανίτζα Λούπου (ηγεμόνας της εποχής) επικύρωσε την κατοχή όλων αυτών από το Βατοπέδι και το απάλλαξε από ορισμένους φόρους. Το 1828 στο Βατοπέδι ανήκαν 100.000 στρέμματα γης, κυρίως στη Βεσσαραβία (Μολδαβία)! Η Μονή Γκόλια, που πλούτισε στο πέρασμα των χρόνων από προσφορές Ελλήνων και Ρουμάνων, υπάρχει ώς σήμερα.
**Η ιστορία αυτή δεν είναι η μοναδική. Το Βατοπέδι φέρεται να έχει εμφανίσει έγγραφα κυριότητας και για περιουσίες σε πόλεις της Ρουμανίας, όπως το Μπαρλάδ, το Τεκούτσι, η Βράντσεα, το Ορασούλ δε Φλότσι, το Φοξάνι, η Πράχοβα, το Μπακάου (κτίριο που είχε μετατραπεί σε φυλακή, εγκαταλείφθηκε το 1885 και σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση) και την Τούτοβα.
**Το παρελθόν μπορεί να στοιχειώνει τα όνειρα των ρουμάνων και μολδαβών αξιωματούχων, στην Κύπρο, όμως, κάποιοι δεν κοιμούνται, με τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται το Βατοπέδι. Η πλειονότητα των μοναχών που ζουν σήμερα εκεί είναι Κύπριοι και είναι γνωστές οι σχέσεις του ηγούμενου της Μονής Εφραίμ με τον ετεροθαλή αδερφό του, Νίκο Κουτσού, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Κύπρου και τον μητροπολίτη Λεμεσού και πρώην υποψήφιο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο του νησιού, Αθανάσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Φίλων και Συγγενών Μοναχών, η Μονή Βατοπεδίου διεκδικεί ένα διώροφο κτίριο στην Πάφο.
Το οίκημα ανήκε (μέσω κληρονομιάς) σε κάποιον νεαρό μοναχό της μονής και βάσει του καταστατικού του Αγίου Ορους έχει περάσει αυτοδικαίως στα χέρια της. Η οικογένειά του αντιδρά, αλλά εκπρόσωποι της μονής έχουν ενημερώσει τους ενοίκους ότι θα προχωρήσουν σε έξωση. Λέγεται ότι εκεί θα κτιστεί ξενοδοχειακή μονάδα.
Και «προσφυγικά»
**Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η περιουσία που διαθέτει η Μονή σε περιοχές της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας: Εναν ναό και κτήματα στην Καλλίπολη, οικόπεδα στην Αφουσία της Προποντίδας, στην Τραπεζούντα, στη Φιλαδέλφεια, στα Μουδανιά και τη Σμύρνη. Βεβαίως, για να τα διεκδικήσει πρέπει να αλλάξει το καθεστώς για τις περιουσίες στην Τουρκία.
**Ο κατάλογος είναι μακρύς και πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει τι επακριβώς ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, εκτός αλλά και εντός Ελλάδος. Από μία μικρή έρευνα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, διαπιστώνει κανείς ότι στη Μονή Βατοπεδίου ανήκουν, πέραν των όσων έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, και πολλά κτήματα, οικήματα και άλλες εκμεταλλεύσεις σε περιοχές των Σερρών, στη Λήμνο, στη Βέροια, στην Εδεσσα (μεταξύ άλλων ένα ξενοδοχείο και υδρόμυλους) και στην Αρτα.
**Πέραν όμως όλων όσα έχουν αναφερθεί, χαρακτηριστική της στάσης που τηρούν εδώ και χρόνια οι μοναχοί του Βατοπεδίου και άλλων μοναστηριών, είναι η φράση ενός διακεκριμένου επιστήμονα ο οποίος μεσολάβησε ανεπιτυχώς πριν από 5 χρόνια ώστε το Βατοπέδι να ανακτήσει περιουσία που είχε δωρηθεί από Ελληνα του εξωτερικού και την εκμεταλλευόταν οι υιοί του αποθανόντα: «Τι είχαμε, τι χάσαμε! Μας ελέγχει κανείς;»
--------------------------------------------------------------------------------
Νέα αγωγή για τη Βιστονίδα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ
Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Μονής Βατοπεδίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου κατέθεσε ο Δήμος Τρίγλιας Χαλκιδικής, με τον δήμαρχό του, Κώστα Ζγουρή. Αντικείμενο: η κυριότητα της μονής επί της λίμνης Βιστονίδας και της παραλίμνιας περιοχής, με τις συνεπακόλουθες δράσεις μετά την αναγνώρισή της. Το αιτούμενο: να ακυρωθούν όλες οι διοικητικές πράξεις αναγνώρισης και όλα τα συμβόλαια ανταλλαγών, ένα από τα οποία, το υπ' αριθμόν 2.800, με συντάκτρια τη σύζυγο του Γιώργου Βουλγαράκη, αφορά τον δήμο της Χαλκιδικής ο οποίος κατέθεσε την αγωγή.
Το συμβόλαιο αναφέρεται σε 25 οικόπεδα εμβαδού από 100 έως 450 τ.μ. του Δήμου Τρίγλιας, τέσσερα της Καλλικράτειας και δύο στο Ξηροποτάμι, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Η αξία των οικοπέδων αυτών, σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές, είναι 1.033.000 ευρώ και αντιστοιχούν στο 22,044 τοις χιλίοις της αξίας της λίμνης Βιστονίδας!
Η αγωγή υποβλήθηκε, πολύ πριν προσλάβει τις σημερινές διαστάσεις η υπόθεση του Βατοπεδίου, στις 31 Ιανουαρίου του 2008, στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης από τον δικηγόρο Χαλκιδικής Δημ. Μπακρατσά. Είναι η πρώτη φορά που δικαστικά αμφισβητείται:
- Τόσο η επιχειρηματολογία της μονής ότι της ανήκε, γιατί πλέον έχει μεταβιβαστεί με τις ανταλλαγές που έγιναν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η λίμνη Βιστονίδα και μεγάλης έκτασης παραλίμνια περιοχή.
- Οσο και ο χειρισμός της υπόθεσης από το Ελληνικό Δημόσιο, με τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, ο οποίος συναίνεσε στη διακοπή μιας δίκης που ήταν σε εξέλιξη και θα ξεκαθάριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο υφυπουργός νομιμοποίησε με την υπογραφή του την εμμονή του γνωμοδοτικού συμβουλίου, ότι λίμνη και παραλίμνια περιοχή είναι του μοναστηριού και φυσικά την επιλογή των ανταλλαγών για να καλυφθεί το τίμημα των ορκωτών εκτιμητών.
Τα βασικά επιχειρήματα της αγωγής είναι:
1 Η ασυνέχεια από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ώς το ελληνικό κράτος, καθώς μεσολάβησαν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η κατοχή της επίδικης περιοχής από τη Βουλγαρία. Στα τελευταία 180 χρόνια που αντιστοιχούν στην οθωμανική περίοδο, στη βουλγαρική κυριαρχία και έως την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, κατά τον νομικό που κατέθεσε την αγωγή (έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία και τη φιλοσοφία), η μονή αποξενώθηκε από την περιοχή και καμία αντίρρησή της καταγράφηκε. Συνεπώς χάθηκε κάθε δικαίωμα, αν το είχε με τα χρυσόβουλα, στην επίδικη περιοχή, την οποία μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο το 1930 μοίρασε σε ακτήμονες φτωχούς αγρότες της Ροδόπης και της Ξάνθης.
2 Η αδυναμία που παρουσιάζει το συμβόλαιο μεταβίβασης από τη μονή στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η Βιστονίδα λίμνη και η λίμνη Νταλιάνη περιλαμβάνονται σε ειδικό προστατευτικό καθεστώς -βρίσκονται σε βιότοπο- ευαίσθητο οικοσύστημα εξαιρετικά υψηλής βιολογικής, αισθητικής και οικολογικής σημασίας.
Περιοχές, κατά τον συντάκτη της αγωγής, που διέπονται από το καθεστώς αυτό κατά τον νόμο δεν μεταβιβάζονται και, στο συμβόλαιο που έγινε, δεν αναφέρθηκε ότι ανήκει σ' αυτό το καθεστώς. Στη Βιστονίδα, η οποία προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, υπάρχει πλούσια βλάστηση σπάνιων φυτών και πανίδας, με πελεκάνους, φοινικόπτερους, χουλιαρομύτες, κορμοράνους, πάπιες, γλάρους, ερωδιούς κι άλλα σπάνια είδη άγριων πτηνών.
3 Ο πλουτισμός της μονής, που δεν τον έχει ανάγκη για την επιβίωσή της και ο οποίος προέρχεται από κάτι που δεν της ανήκει.
--------------------------------------------------------------------------------
ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕ(ΑΙ)ΔΙΟΥ
Με έψιλον ή άλφα γιώτα;
Μυστήριο καλύπτει και την προέλευση της ονομασίας της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και το χρόνο της ίδρυσής της.
**Η παράδοση θέλει να ιδρύεται τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α' ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Θεοτόκο επειδή έσωσε τον γιο του ο οποίος ναυάγησε στο πέλαγος και, ως εκ θαύματος, βρέθηκε στον ορμίσκο του Αγίου Ορους κοντά σε μια βάτο. Αυτή είναι και η μία εκδοχή για την ονομασία της περίφημης μονής: Βατο-παίδιον.
**Η άλλη εκδοχή (Βατο-πέδιον) βασίζεται στη μορφολογία και τη χλωρίδα της περιοχής. Τους πολλούς δηλαδή βάτους και το πεδινό τμήμα όπου απλώνονται οι εννέα πύργοι και τα 19 παρεκκλήσια της μονής, που μαζί με τα άλλα κτίρια, αποτελούν το μεγαλύτερο οικοδομικό συγκρότημα του Αγίου Ορους.
**Ιστορικά, πάντως, η ίδρυση της μονής χρονολογείται το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα (πιθανότητα το 982). Τότε δηλαδή που ο όσιος Αθανάσιος Αθωνίτης (ο ιδρυτής του Αγίου Ορους) έστειλε τους τρεις αριστοκράτες από την Αδριανούπολη (Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο), να εγκατασταθούν στον ορμίσκο. Μέχρι τότε, εκεί ζούσαν δύο το πολύ τρεις ασκητές. Η μονή ανέβηκε στη 2η θέση της ιεραρχίας του Αγίου Ορους (μεταξύ άλλων 19) το 1046 και τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση.
Επίσης, τα ιερά και ανόσια του Αγίου Ορους. Στο ΕΨΙΛΟΝ στα περίπτερα
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/09/2008
Rose:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=25929864,39992840,47875976,62778632,68448904,76339208,90644872,98547464,3190568,11220136,17013288,33219496,39668008,53862056,61613096
Τα ακίνητα της Παναγίας
*Για κακές προσωπικές σχέσεις με τους μοναχούς-διαχειριστές της περιουσίας του Αγίου Ορους έκανε λόγο ο Γ. Αλογοσκούφης, λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι παγώνουν οι διαδικασίες εκτέλεσης διοικητικών πράξεων σχετικά με την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. Και για να αποδείξει όσα έλεγε, θύμισε ότι, όταν επέβαλε τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να εξαιρέσει τα μοναστήρια, τον επισκέφθηκαν οι μοναχοί. Τι του είπαν; «Μα, καλά, θα φορολογήσεις τα ακίνητα της Παναγίας;» «Εξ όσων γνωρίζω, η Παναγία δεν είχε περιουσία και έμενε σε φτωχικό σπίτι», απάντησε ο υπουργός, που δεν φοβήθηκε τον αφορισμό. Ούτε κι οι μοναχοί, όμως, πτοήθηκαν.
*Μέχρι στιγμής δεν έκαναν τις σχετικές δηλώσεις για να πάνε στο ταμείο. Οπότε, έπεται συνέχεια...
_________________________________________________________________________________________________
Σχόλια: Και για όσους από εμάς, δεν το γνώριζαν... η Παρθένος Μαρία, ο Γεσουχά και ο Γιαχβέ, έχουν ΑΚΙΝΗΤΑ, στην Ελλάδα... ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ... Και οι πληρεξούσιοι διαχείρισης της Περίουσίας της "Ιερής Οικογένειας" είναι η χριστιανική εκκλησία. Πολύ ωραία... τώρα εννοήσαμε... ευχαριστούμε για την ενημέρωση... :D
Και αφού το 'Αγιο 'Ορος είναι ο "κήπος της Παναγίας", όπως λέγεται, γιατί δεν επιτρέπουν γυναίκες να τον επισκεφτούν? Πως γίνεται τις Ελληνίδες, να μην τις επιτρέπουν να επισκεφτούν τον οίκο της Παναγίας, της Μεγάλης Μητέρας της Ανθρωπότητας?
Αλλά αντιθέτως, αποκαλούν τις γυναίκες "μιαρές", και θεωρούν ιεροσυλία να επισκευτούν το 'Αγιο 'Ορος... Αυτές τις Ελληνίδες γυναίκες, τις Ελληνίδες μητέρες, που είναι υπεύθυνες για την γέννηση και την διαιώνιση του Ελληνικού έθνους, που καθημερινά θρέφουν και διαπαιδαγωγούν τα Ελληνόπουλά μας, μυώντας τους στην μητρική μας γλώσσα, την Ελληνική, αυτές τις Ελληνίδες γυναίκες, που καθημερινά χαρίζουν ζωή, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Ελλάδος, τις αποστρέφεται, και τις θεωρεί βρώμικες, και ανάξιες, να παραστούν στο "ιερό" του οίκου του εβραίου θεού τους Γιαχβέ.
Την μοναδική γυναίκα που αποδέχεται η εκκλησία, είναι η Παρθένος Μαρία, που πήγε με τον Γιαχβέ, μόνο για να γεννήσει τον μεσσία των εβραίων, και δεν έκανε ποτέ έρωτα στη ζωή της...
'Ομως την ομοφυλοφιλία, από ότι φαίνεται στην πλειοψηφία τους, την δέχονται... οι αγαπητοί μας κληρικοί... μια και θεωρούν τον "κανονικό" έρωτα αμαρτωλό... αφού γεννάει ΖΩΗ!... Μα είναι λογικά πράγματα αυτά? >:(
Και εμείς όλοι καθόμαστε ακόμα, και γινόμαστε μάρτυρες σε αυτές τις ΑΗΔΙΕΣ, χωρίς να αντιδράμε κατάλληλα, και να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας, έτσι ώστε να επέλθει η δικαιοσύνη είτε ηθικά, είτε οικονομικά? Γιατί?
Μέχρι πότε αυτά τα παράσιτα θα πίνουν το αίμα του Ελληνικού λαού και θα τον εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα? Μέχρι πότε ο "μέσος" 'Ελληνας πολίτης, θα παραμένει πνευματικά αμόρφωτος?
Ελληνικέ λαέ... 'Ημαρτον... ως πότε? :'(
Rose:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=19643912
Οπου «φιλέτο» και μοναστήρι
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
Στα δικαστήρια βρίσκεται χρόνια τώρα ο Δήμος Μούδρου Λήμνου με τη Μονή Κουτλουμουσίου. Αφορμή, ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο-φιλέτο 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Χαβούλης, που η αξία του ξεπερνά τα 600.000 ευρώ.
Πέραν όμως αυτής της έκτασης, χιλιάδες άλλα στρέμματα γης διεκδικούν ακόμη τέσσερις μονές του Αγίου Ορους σε διάφορες περιοχές στο ίδιο νησί. Μάλιστα είναι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε ακτήμονες, με επίσημες απαλλοτριώσεις που έγιναν το 1931, απαλλοτριώσεις που όμως δεν αποδέχονται οι μοναχοί.
Ας σημειωθεί ότι το 1931 απαλλοτριώθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο εκτάσεις, που Μονές του Αγίου Ορους κατείχαν στη Λήμνο με δωρεές και άλλα αμφισβητούμενης εγκυρότητας παραχωρητήρια από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, η Μονή Παντοκράτορος είχε 1.060 στρέμματα στην περιοχή Φακός Κοντιά, καθώς και στην περιοχή του Αλεξόπυργου, όπου έγινε απαλλοτρίωση το 1931, ενώ διέθετε και εκατοντάδες στρέμματα σε άλλες περιοχές του Δήμου Νέας Κούταλης. Η Μονή Μεγίστης Λαύρας διέθετε και τη μεγαλύτερη περιουσία με 24.000 στρέμματα στο Γομάτι και άλλες μεγάλες εκτάσεις στον Χάρακα και τον Χριστό, όπου και εκεί έγιναν απαλλοτριώσεις το 1931. Η Μονή Ιβήρων φέρεται να κατέχει σήμερα στην περιοχή της Παναγιάς περί τα 600 στρέμματα, χωρίς όμως να υπάρχουν οι σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας στο υποθηκοφυλακείο της Λήμνου.
Η περίπτωση όμως με το μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην Παναγία της Τρύγης, με την έκταση των 11.430 στρεμμάτων, όπου και εκεί είχε γίνει απαλλοτρίωση το 1931, είχε φέρει στα δικαστήρια μοναχούς και κατοίκους της περιοχής. Νωπές είναι και οι μνήμες των κατοίκων της Ατσικής και του Προπουλίου από τη διαμάχη τους με τους μοναχούς της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Οι άγριες κόντρες εκείνης της εποχής οδήγησαν στα δικαστήρια δήμο, κατοίκους και μοναχούς για τη διεκδίκηση των εικόνων-κειμηλίων της Παναγίας Τρύγης.
Πριν από περίπου μία δεκαετία οι μοναχοί είχαν αποπειραθεί να πάρουν τις εικόνες-κειμήλια και οι κάτοικοι για να τις διαφυλάξουν, τις κράτησαν στα σπίτια τους. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, με μάρτυρες τις αρχές του νησιού, τον βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη και πλήθος κατοίκων που ζητούσαν να παραμείνουν οι εικόνες στο νησί. Μάρτυρας σ' εκείνη τη δίκη ήταν και ο τότε έπαρχος Λήμνου Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο οποίος σήμερα αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο διεκδίκησαν στα δικαστήρια τις εικόνες.
«Ηταν απαράδεκτη αυτή η ιστορία -ανέφερε ο κ. Μαυροθαλασσίτης- καθώς μετά από εκατό χρόνια θυμήθηκαν τις εικόνες και εκείνο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το μένος των μοναχών για να τις αποκτήσουν. Δεν σεβάστηκαν τις προσπάθειες των κατοίκων που τις διαφύλαξαν όλα τα χρόνια και τις πρόσεχαν. Είχαμε ακόμη μια διαμάχη με τον Αϊ-Στράτη που είχε ευτυχή κατάληξη. Από τις δύο αυτές επαφές που είχα με τους μοναχούς τους Αγίου Ορους αποκόμισα τις χειρότερες εντυπώσεις από τη στάση ορισμένων μοναχών που συμπεριφέρονται σαν επιχειρηματίες».
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, αλλά και τις εξελίξεις, μετά και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ο μητροπολίτης Λήμνου δήλωσε: «Δεν γνωρίζω για την περιουσία που έχουν τα μοναστήρια στη Λήμνο, αυτό που ξέρω είναι ότι η Μητρόπολή μας δεν διαθέτει κανένα στρέμμα γης, καμία περιουσία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση