'Αρθρα Εσωτερισμού > Θρησκείες και εσωτερισμός
Πιστεύεις στο Θεό;
Ορφέας:
Στην ερώτηση αν πιστεύει σε θεό, ο Μπουνιουέλ απάντησε: "Εγώ δόξα τω θεώ είμαι άθεος"!!!!
Rose:
--- Παράθεση από: Trithemius στις Μαΐου 14, 2008, 21:52:58 ---Όταν ρώτησαν τον Αϊνστάιν αν πιστεύει στον θεό, εκείνος απάντησε: "Ευχαρίστως να σας απαντήσω αν πρώτα μου εξηγήσετε λεπτομερώς τι εννοείτε με τη λέξη θεός... ;)
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα συμφωνήσω με τον φίλο μας τον Αϊνστάιν. Η λέξη Θεός έχει πολλά νοήματα και ορισμούς. Μπορεί να σημαίνει κάποιος γέρος στον ουρανό με άσπρα γένια, οι δυνάμεις της φύσης, μία πανταχού παρούσα θεϊκή ουσία, ή απλά ο άνθρωπος.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας, που να μην δέχεται την ύπαρξη του Θεού, απλά ορισμένοι δηλώνουν άθεοι, ως αντίδραση προς τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις περί θείου. 'Αλλοι παλι δηλώνουν άθρησκοι, αλλά όχι άθεοι.
--- Παράθεση από: Ορφέας στις Μαΐου 15, 2008, 00:06:08 ---Στην ερώτηση αν πιστεύει σε θεό, ο Μπουνιουέλ απάντησε: "Εγώ δόξα τω θεώ είμαι άθεος"!!!!
--- Τέλος παράθεσης ---
:D
--- Παράθεση από: SERAPIS στις Μαΐου 14, 2008, 21:46:22 ---Πόσο Ών, γνωρίζεις?
--- Τέλος παράθεσης ---
:D Μακάρι να μπορούσαμε να το μετρήσουμε...
Rose:
--- Παράθεση από: clarion στις Μαΐου 14, 2008, 23:23:52 ---Πριν λίγες μέρες, δε είχα φτάσει σε απόγνωση ακούγωντας αυτήν την διαμάχη σχετικά με τ Πίστευε και μή ερέυνα ...και την χριστιανική πίστη και κάθισα και έγραψα σχετικά...Αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα.
Μπορώ να το παραθέσω εδώ..ή τέλος πάντων να κάνω κατι να τα συνταιριάξω ή να ανοίξω άλλο θέμα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ξεκινήσεις ένα νέο θέμα...
Trithemius:
--- Παράθεση από: Rose_777 στις Μαΐου 15, 2008, 00:09:38 ---Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας, που να μην δέχεται την ύπαρξη του Θεού, απλά ορισμένοι δηλώνουν άθεοι, ως αντίδραση προς τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις περί θείου. 'Αλλοι παλι δηλώνουν άθρησκοι, αλλά όχι άθεοι.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν και ορισμένοι λένε πως η αθεΐα αποτελεί παιδί του μεσαίωνα (ως αντίδραση στον πολιτικοθρησκευτικό ολοκληρωτισμό που επέβαλε η εκκλησία), εγώ πιστεύω πως πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν δηλωμένοι άθεοι, φυσικά εν συνειδήσει. Όπως ακριβώς ο ένθεος υποστηρίζει την κοσμοθέασή του με κάποια επιχειρήματα, έτσι ακριβώς και ο άθεος υποστηρίζει τη δική του κοσμοθέαση με βάση κάποια δικά του επιχειρήματα. Εγώ δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τους άθεους γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αν μη τι άλλο ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ όπως και να το κάνουμε και δεν ακολουθούν ό,τι πει η πλειοψηφία. Δεν έχω δικαίωμα να ορίσω τη δική μου κοσμοθέαση ως ανώτερη ή κατώτερη της δικής τους (άλλωστε όπως είπαμε δεν θα είχε νόημα), μπορώ όμως να τους αφουγκραστώ. Πιστεύω πως ακόμη κι ένας άθεος μπορεί να βοηθήσει τον ένθεο να φτιάξει τη δική του "σκάλα του Ιακώβ". Πραγματικά τίποτε δεν μπορεί να μας είναι απόλυτα άχρηστο, πόσο μάλλον οι σωστά δομημένες απόψεις ενός ισορροπημένου άθεου ;)
--- Παράθεση από: clarion στις Μαΐου 14, 2008, 23:23:52 ---Πριν λίγες μέρες, δε είχα φτάσει σε απόγνωση ακούγωντας αυτήν την διαμάχη σχετικά με τ Πίστευε και μή ερέυνα ...και την χριστιανική πίστη και κάθισα και έγραψα σχετικά...Αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα.
Μπορώ να το παραθέσω εδώ..ή τέλος πάντων να κάνω κατι να τα συνταιριάξω ή να ανοίξω άλλο θέμα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω πως η περίφημη φράση "πίστευε και μη ερεύνα" (πολλοί λένε πως ένα κόμμα ανάμεσα στο "μη" και το "ερεύνα" αλλάζει άρδην τα δεδομένα...) ταιριάζει με το θέμα μας και θα ήταν ακόμη πιο παραγωγικό να την απεμπλέξουμε από τις χριστιανικές της καταβολές, να της δόσουμε μια πιο ευρεία απήχηση σε θρησκείες, δόγματα αλλά και... τάγματα εσωτερισμού ;)
Πάντως θα σε προέτρεπα να κάνεις τη "σύνδεση" (εγώ πάλι γιατί δεν το σκέφτηκα; ::) ;D)
Rose:
--- Παράθεση από: Trithemius στις Μαΐου 15, 2008, 00:34:07 ---εγώ πιστεύω πως πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν δηλωμένοι άθεοι, φυσικά εν συνειδήσει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι θέμα ορισμού... Πρόσφατα επίσης άκουσα πως ο Βουδισμός ορίζεται ως αθεϊστική θρησκεία... :D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση