Σχόλια > Κοινωνικοί Προβληματισμοί
Πως θα σχολιάζατε το φαινόμενο "Λαζόπουλος"?
livelove:
Ακριβώς...
Σκέφτομαι τον Αριστοφάνη...και την κωμωδία...
Νομίζω οτι η κωμωδία, όπως την γνωρίζουμε μέσω του Αριστοφάνη έχει ''καταντήσει'' σάτιρα σήμερα...
Με μια πρώτη ματιά ένας πιθανός τρόπος...να προωθηθούν -ει δυνατον- κοινωνικά μηνύματα είναι -ίσως- η κωμωδία στην αυθεντική της μορφή...
Αλλά ο καλύτερος είναι βέβαια η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου ξεχωριστά, όταν διάγει βίον ενάρετον, να το πώ έτσι.
απο Rose
--- Παράθεση ---Γίνεται να προωθηθούν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, μέσω της σάτιρας, χωρίς να ξευτελίζονται προσωπικότητες?
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα...!!! ::)
Σκέφτομαι οτι η ''σάτιρα'' λογικά θα έχει και αυτή αναχθεί σε υπερεπιστήμη (πώς λέμε υπερόπλο..χαχαχ) και σίγουρα δεν είναι εύκολο να αναλύσει κανείς όλο αυτό που την περιβάλλει από την μια στιγμή στην άλλη. (αρκεί η αίσθηση βέβαια που έχει κανείς, παρά η αναλυση ;))
Πότε και πώς ξεκίνησε η σάτιρα; Από ποιόν; Αυτό για αρχή...είναι καλό.
βρήκα τώρα σε μια αστραπιαία αναζητηση το ακόλουθο:
σάτιρα η [sátira] O27 : 1. ποιητικό είδος της λατινικής γραμματείας, με σκωπτικό περιεχόμενο: H ~ του Λουκήλιου / του Πετρώνιου. 2. λογοτεχνικό είδος που διακωμωδεί με δηκτικό τρόπο τα δημόσια ή ιδιωτικά ήθη, χαρακτήρες ανθρώπων ή καταστάσεις. || καλλιτεχνικό έργο που ανήκει στο είδος της σάτιρας: Πικρή ~. Πνευματώδης ~. [λόγ. < ιταλ. satira < λατ. satira]
Σύμφωνα με αυτόν πχ τον ορισμό (υποθετω και άλλοι ορισμοί κάτι ανάλογο θα λένε) τα ιδιωτικά ήθη και οι προσωπικότητες είναι η ουσία της σάτιρας, επομένως απαραίτητα ενέχονται σε αυτήν προσωπικότητες, ακριβώς για αυτόν τον λόγο: για να διακωμωδούνται δηκτικά (από το ''δάκνω''=δαγκώνω ::)).
Προφανώς η ''λογική'' πίσω από όλο αυτό είναι οτι:
διακωμωδώντας το ''κακό και άσχημό και απρεπές κτλ'' μιλάς για το αντίθετο...το ''καλό, όμορφο και πρέπον'' (ενάρετος βίος κτο)
Είναι κάτι σαν αυτό που κάνουν οι διακοσμητές και το λένε '' αναδεικνύουμε το ελάττωμα'' "τονίζουμε το ελάττωμα'' ή κάτι τέτοιο!! Α, ναι.."Τονίζουμε την ατέλεια''
Τονίζοντας όμως κανείς το ελάττωμα/ατέλεια σε καμία περίπτωση δεν το εξαλείφει κιόλας, σε καμία περίπτωση επίσης δεν το καθιστά αρετή και δεν οδηγεί στο τέλειο (να την πάλι η ουτοπία... >:( ;Dχαχαχα)
Αυτή είναι η προσωπική μου θέση στο όλο ζήτημα περί σάτιρας.
Είναι γεγονός οτι αυτό που κάνουν οι διακοσμητές...είναι μια ''οφθαλμαπάτη'', που οδηγεί σε πλάνη, μια και κάτι ''ελαττωματικό'' το κάνουν να φαίνεται ''ωραίο''.
Τό ίδιο κάνει και η σάτιρα.
και προσπαθώ να φανταστώ μια εκπομπή στην τηλεόραση όπου ο Λαζόπουλος ή οποιος άλλος του χώρου...έχει ανατρέξει στην επικαιρότητα και απο θέματα κοινωνικά/πολιτικα/θρησκευτικα/καλλιτεχνικα/δημοσιογραφικα κτλ κτλ κτλ... επιλέγει πρόσωπα και καταστάσεις που δεν είναι γελοία και που είναι σοβαρά, αλλά ''καλά'', ''όμορφα'' και ''πρέποντα''. Και απλά τα παρουσιάζει στους θεατές συγκεντρωμένα και κατ'επιλογήν, έχοντας κάνει ''σταχυολόγηση'' από σωρεία θεμάτων.
Ποιος θα παρακολουθούσε αυτήν την εκπομπή;
Ποιος θα γελούσε; (από χαρά και ευτυχία αυτή τη φορά ;))
Είναι τεράστια η διαφορά χαώδης...από γέλιο σε γέλιο...!! Ή κάνω λάθος;
Τελικά τί είναι το γέλιο;Είναι το γέλιο ο τροπος με τον οποίο η ψυχή αντιδρά και εκφράζεται το συναίσθημα της χαράς ή όχι; Ή είναι αυτό και μαζί κάτι άλλο;
Επομένως, όπως φαίνεται το ''φαινόμενο''...αυτό με ''ανησυχεί'' ακόμα περισσότερο :-\.
Εν τω μεταξεί...όσο κοιτάζω τον ορισμό..τόσα περισσότερα σκέφτομαι
"πνευματώδης'' ??? ??? ??? ???
α....και βρήκα λέξη για να περιγράψω την εν λόγω σάτιρά του: είναι πιο αναβαθμισμένη για ένα αναβαθμισμένο κοινό (λυπάμαι που το λέω)
Rose:
http://www.cosmo.gr/Media/Hellas/168899.html
Λάκης Λαζόπουλος: "Δεν φοβάμαι κανέναν"
Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του Λάκη Λαζόπουλου στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και τη Μαρία Ανδρέου. Ο γνωστός ηθοποιός απαντά στις ερωτήσεις σχετικά με την καυστική του σάτιρα, λέγοντας ότι οφείλει να ενοχλήσει, μιλά για τις πρόσφατες εκλογές και δηλώνει ότι δεν φοβάται κανέναν και τίποτα που ενδεχομένως να θέλει να τον βλάψει.
"Δεν φοβάμαι. Γιατί εκείνο που φοβόμουν πάντα από παιδί ήταν να μου κρατήσει κάποιος το στόμα κλειστό και να σκάσω. Ο φόβος μου είναι να με εμποδίσει κάποιος να πω αυτό που σκέφτομαι. Μικρός, ενώ το μυαλό μου ήταν κοντά στον κόσμο, η σκέψη μου αυτή δεν έφτανε στο στόμα. Αγωνίστηκα ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο και μέσα από τη νεολαία της Αριστεράς να μπορώ να λέω τη σκέψη μου χωρίς να φοβάμαι. Μπορεί αυτό να φαίνεται αφύσικο στους άλλους, με την έννοια ότι εγώ κερδίζω χρήματα και αμείβομαι καλά ως καλλιτέχνης μ'αυτά που λέω. Εδώ που έχω φτάσει λοιπόν, έχω φθάσει με ηρεμία, με ησυχία και από το μηδέν. Γι'αυτό δεν φοβάμαι. Αλλωστε, εάν θέλουν να σου κάνουν κακό, όσα μέτρα και να πάρεις για να προστατευθείς, τελικά θα το κάνουν".
Ο Λάκης Λαζόπουλος όμως απαντά και στην ερώτηση σχετικά με με το εάν έχει υπηρετήσει στο στρατό, την Κασταλία, αλλά και για υποθέσεις εφορίας.
"Μπορούν να ψάξουν ό,τι θέλουν και ψάχνουν μια ζωή. Ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί τί έχω περάσει στη ζωή μου. Μόνο εάν τα γράψω πιστεύω ότι κάποιοι θα πούν 'είναι δυνατόν μ'όλα αυτά αυτός να έχει τόσο κέφι;' Τον στρατό μου τον τελείωσα, έχω πάρει απολυτήριο στρατού Ι1, μπορούν να πάνε να το δουν. Υπηρέτησα στην Αλεξανδρούπολη. Ό,τι έχω είναι δηλωμένο και δεν είναι σε off shore εταιρείες. Τρίτον, όποιος με αμφισβητεί για κότερα κ.ο.κ και για τον τελευταίο βλάκα αυτής της γης, να μου γίνουν όσα τεστ χρειάζονται , για ό,τι χρειάζεται. Είμαι εδώ παρών. Ό,τι ώρα θέλουν. Είμαι υπέρμαχος του σλόγκαν 'η καλύτερη ουσία είναι η φαιά ουσία".
Ο γνωστός ηθοποιός θεωρεί όπως λέει στη συνέντευξή του, ότι στις πρόσφατες εκλογές, ο λαός δεν έδωσε υπερβολική αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, για να την κάνει να τρέχει. Όσο για το ΠΑΣΟΚ το οποίο αποκαλεί κεντροδεξιό κόμμα, ο Λάκης Λαζόπουλος λέει ότι πρέπει να βρει τον παλιό καλό εαυτό του. Ενώ στο δίλημμα "Παπανδρέου ή Βενιζέλος", η απάντησή του είναι σαφής: "Ο Βενιζέλος κάνει για αρχηγός αλλά δεν είναι καλό παιδί. Τη δήλωσή του δε στο Ζάππειο, παρά το ότι ήταν σωστή χρονικά, φάνηκε ότι την προετοίμαζε πάρα πολύ καιρό στον καθρέφτη. Διαφωνώ με την τακτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό το διάστημα. Εκανε διαφήμιση στη Νέα Δημοκρατία, γιατί ανέφερε συνεχώς τί δεν έκανε εκείνη και όχι τί έκανε εκείνο".
Με θετικό μάτι ως προς την άνοδο της Αριστεράς και με προβληματισμό ως προς την είσοδο της Ακροδεξιάς στη Βουλή, τονίζει ότι σήμερα πλέον ο λαός ακούει όλα τα κόμματα, καθώς και ότι η ελληνική κοινωνία έχει πλέον υγιή αντανακλαστικά σε καθετί.
Καταλήγοντας, ο Λάκης Λαζόπουλος απαντά σχετικά με την σάτιρά του και την εκπομπή Αλ Τσαντίρι Νιουζ, που γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία.
"Το Τσαντίρι λέει αλήθειες. Η σάτιρα δεν μπορεί να μην κάνει την τομή. Οταν πιάσεις το στυλό, η σάτιρα πρέπει να ενοχλήσει. Η σάτιρα με την ενόχληση είναι δεμένη. Αλλιώς δεν είχε δύναμη. Ο Αριστοφάνης ενοχλεί εδώ και 2.500 χρόνια. Αν δεν ενοχλούσε, δεν θα τον είχε μάθει κανείς. Εξορίστηκε ο Αριστοφάνης 11 χρόνια στην Αίγινα. Και εγώ μέσα μου έχω πει, τα παρατάω. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να ξεκινήσω από το μηδέν και να κάνω άσχετα πράγματα. Εχω δουλέψει πολύ στη ζωή μου, δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν μ'ενδιαφέρει να κάνω σάτιρα, να χαϊδεύω και να κάνω νερόβραστα πράγματα. Και νομίζω ότι έχουν απογυμνωθεί πια όλα τα τσόκαρα αυτής της χώρας. Τα οποία με μέσο και γλείψιμο σέρνονται στα κανάλια. Επειδή παίρνουν μια ώρα εκπομπής, υπάρχουν. Έχω να τους απαντήσω ότι εδώ και 25 χρόνια το κοινό πληρώνει εισητήριο για να με δει. Ας πάνε κι αυτοί. Έτσι μετριέται το πραγματικό. Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Σωστά τα λέω τηλεκαημένα. Στη ζωή μου έχω μια εικόνα από την Οδύσσεια. Δένομαι μόνος μου τα χέρια στο κατάρτι και δεν ακούω τις Σειρήνες. Βγαίνω εκεί που θέλω εγώ. Ξέρω που πηγαίνω από 6 χρονών παιδί. Κανείς δεν θα μου αλλάξει γνώμη".
Μανιάνα Καλογεράκη
pressphoto:
ναι αλλα οταν κανει διακοπες μαζι με μεγαλο επιχειρηματια και οταν φερνει την αγγελοπουλου στο στουντιο και τα παιρνει χοντρα να βγαλει απο την τσεπη του να δωσει η τουλαχιστον να μην προκαλει μιλωντας για την γενια των 700 ευρω.ας γινει αυτος υπουργος να δουμε θα δωσει?
livelove:
από την συνέντευξη του Λ.Λ.
--- Παράθεση ---Η σάτιρα δεν μπορεί να μην κάνει την τομή. Οταν πιάσεις το στυλό, η σάτιρα πρέπει να ενοχλήσει. Η σάτιρα με την ενόχληση είναι δεμένη. Αλλιώς δεν είχε δύναμη. Ο Αριστοφάνης ενοχλεί εδώ και 2.500 χρόνια. Αν δεν ενοχλούσε, δεν θα τον είχε μάθει κανείς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Καλά έλεγε ο Ηράκλειτος! Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα.
Καλά έλεγα κι εγώ:
--- Παράθεση ---Σκέφτομαι τον Αριστοφάνη...και την κωμωδία...Νομίζω οτι η κωμωδία, όπως την γνωρίζουμε μέσω του Αριστοφάνη έχει ''καταντήσει'' σάτιρα σήμερα...
--- Τέλος παράθεσης ---
και έλεγα ακόμα:
--- Παράθεση ---σάτιρα η [sátira] O27 : 1. ποιητικό είδος της λατινικής γραμματείας, με σκωπτικό περιεχόμενο: H ~ του Λουκήλιου / του Πετρώνιου. 2. λογοτεχνικό είδος που διακωμωδεί με δηκτικό τρόπο τα δημόσια ή ιδιωτικά ήθη, χαρακτήρες ανθρώπων ή καταστάσεις. || καλλιτεχνικό έργο που ανήκει στο είδος της σάτιρας: Πικρή ~. Πνευματώδης ~. [λόγ. < ιταλ. satira < λατ. satira]
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα προτιμούσα απλά -αυτή είναι η γνώμη μου- να πιάνει απλά το στυλό, αλλά να δένει το στόμα, όπως δένει η σάτιρα με την ενόχληση.
Διότι η εν-όχληση ... έχει απαραίτητο συστατικό την όχληση. Και το έν και ενιαίο παραμένει αν-εν-οχλητο, μέχρι που κάποιος το εν-οχλεί. Αλλά δεν το ταράσσει ;)
Επίσης θα προτιμούσα να κάνει τομές ή όποια άλλη διαιρετικής φύσεως ενέργεια στο χαρτί και μόνο. Εί δυνατόν ούτε κι εκεί.
Και μια διόρθωση, γιατί θεωρώ οτι ο κ. Λαζόπουλος μπερδεύτηκε πάλι.
Ο Αριστοφάνης εν-οχλείται εδώ και 2500 χρόνια...
ΕΝ- οχλεί ο κ. Λαζόπουλος.
μα τί λέω:
από την συνέντευξη:
--- Παράθεση --- Εδώ που έχω φτάσει λοιπόν, έχω φθάσει με ηρεμία, με ησυχία και από το μηδέν.
--- Τέλος παράθεσης ---
τί λέω.... έχει φτάσει από το μη-δ-έν!!!!
Αλήθεια...πώς φτάνει κανείς ''εδώ'' από το μη-δ-Εν και μάλιστα... με ηρεμία και με ησυχία...αλλά...ΕΝΟΧΛΕΙ????
και τέλος:
από την συνέντευξη:
--- Παράθεση ---Εξορίστηκε ο Αριστοφάνης 11 χρόνια στην Αίγινα.
--- Τέλος παράθεσης ---
ε, ναι ... λογικό ήταν..ο Αριστοφάνης δεν Εν-οχλούσε...!!
και
--- Παράθεση ---ανά πάσα στιγμή μπορώ να ξεκινήσω από το μηδέν
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό είναι απειλή; Τρομακτικό....
Ακόμα:
από την συνέντευξη:
--- Παράθεση ---Εξορίστηκε ο Αριστοφάνης 11 χρόνια στην Αίγινα.
--- Τέλος παράθεσης ---
ε, ναι ... λογικό ήταν..ο Αριστοφάνης δεν Εν-οχλούσε...!! Μάλλον το αντίθετο! Τελικά καλύτερη λύση η εξορία από το κώνειο...χμ
Επίσης:
--- Παράθεση ---Αλλωστε, εάν θέλουν να σου κάνουν κακό, όσα μέτρα και να πάρεις για να προστατευθείς, τελικά θα το κάνουν".
--- Τέλος παράθεσης ---
Τόσο πολύ το έχει βεβαιώσει μέσα του;
Και τέλος
--- Παράθεση --- η ελληνική κοινωνία έχει πλέον υγιή αντανακλαστικά σε καθετί
--- Τέλος παράθεσης ---
Ελπίζω να μην ισχύει το περίφημο "εξ'ιδίων τ'αλλότρια''
Αυτά...Α...και τώρα ανησυχώ ακόμα περισσότερο.
και σαν να μην έφτανε η όλη αν-ησυχία, λόγω της εν-όχλησης αναρωτιέμαι κιόλας..."Μάντης είμαι;"
livelove:
λάθος...!! ;D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση