Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Μυστικισμός - Αποκρυφισμός
Φυτοφαγία ή Κρεωφαγία?
livelove:
"Δεν μπορώ να δώσω την ίδια υπόσταση συνείδησης σε ένα φυτό ή ένα ζώο με εκείνη που αποδίδω στον άνθρωπο. μιλάμε για εντελώς διαφορετικές "οντότητες". Το ότι σε κάθε εκδήλωση της Φύσης και του Κόσμου γενικότερα ενυπάρχει το θείο σπέρμα, αυτό δε σημαίνει πως κάθε υπόσταση φέρει την ίδια συνειδητότητα. Κοινώς αυτή η διαδικασία της "άδειας" αποτελεί αμιγώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό-ιδιότητα".
Είναι αλήθεια οτι οι διαφορές ανάμεσα στα ζώα, τα φυτά και τον άνθρωπο είναι τέτοιες ώστε να μιλάμε για διαφορετική υπόσταση συνείδησης. 'Εχω αμφιβολίες όμως για το κατα πόσο μπορούμε να μιλάμε για οντότητες στην περίπτωση των φυτών και των ζώων. Λόγω της άγνοιάς μου πάνω στο θέμα αυτο δεν θα πώ περισσότερα. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικα θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.
Η συνειδητότητα λοιπον διαφέρει. Δεν οφείλουμε όμως να λάβουμε υπόψιν μας και κάποια μορφή "ιεραρχίας" - να το πω χονδρικά-; Με άλλα λόγια... έχοντας ως δεδομένο οτι τα φυτά και τα ζώα έχουν έστω κάποιο βαθμό συνειδητότητας , αυτές οι επι μέρους συνειδήσεις απο που εκπορεύονται; Δεδομένου οτι έχουν ένα σημείο εκπόρευσης, αυτο δεν μπορει παρα να είναι σε ανώτερο "επίπεδο". Ίσως... ίσως αυτη η μορφή ιεραρχίας να συνεχίζεται μέχρι να φτάσουμε σε αυτο που λέμε Συνείδηση αναφορικά με τον άνθρωπο. Αλλα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί μόνο. Συνεχίζοντας φτάνουμε ως την Μία Αρχή την οποία θα πω Υπερσυνείδηση.
Όσον αφορά το ζήτημα της "άδειας" που κάποιοι ζητούν απο τα φυτά πριν τα κόψουν ή τα ζώα πριν τα θανατώσουν, αναφέρεται οτι πρόκειται για "ανθρώπινη ιδιότητα". Δεν μπορώ παρα να αναρωτηθώ: τί είδους ιδιότητα θα μπορούσε να είναι; Δηλαδη, διαχωρίζουμε την ανθρώπινη ιδίοτητα απο ποία/ποιες ακριβώς; Έχω την αίσθηση οτι στις πράξεις αυτές προβαίνουν άνθρωποι και πως και εμείς ακόμα που τις αναλύουμε είμαστε άνθρωποι.
Και όμως δεν με ξενίζει ιδιαίτερα μια τέτοια πράξη να τη θεωρήσω ως επικοινωνία του ανθρώπου με το λουλουδι, όπου το λουλουδι λειτουργει ως μέσον σύνδεσης της ανθρώπινης συνείδησης με την έστω "κατώτερη" (ας μου επιτραπει χονδρικώς ο όρος) του φυτού...αλλά για να φτάσει κανεις να ενωθει κατα μία έννοια με όλα τα επίπεδα σε μια προσπάθεια να προβει σε μια το κατα δύναμη ΩΦΕΛΙΜΗ πράξη.
Κλεινοντας όμως έχω μια ερώτηση: Μήπως εννοείς οτι ο άνθρωπος δεν έιναι παραίτητο να το κάνει όλο αυτο κατα τέτοιον τρόπο μια και έχει "τα μέσα" να το επιτυχει διαφορετικα;
LordPayens:
Αγαπητοί φίλοι,
Μάλλον μας χρειάζεται ένας "πεφωτισμένος" απόφοιτος της λαμπρής Γεωπονικής Σχολής. Αναμένουμε.
Φιλικά,
LordPayens
LordPayens:
Εκτός πάντως από την διαμάχη για την διάνοια των φυτών, νομίζω ότι το θέμα είναι πιο απλό και δεν βασίζεται στον τρόπο που ο άνθρωπος σκοτώνει για την διατροφή του. Το θέμα της φυτοφαγίας έναντι της κρεατοφαγίας στον εσωτερισμό είναι περισσότερο χρηστικό παρά θεωρητικό, ή φιλοσοφικό.
Η φυτοφαγία αυξάνει τις πνευματικές δυνατότητες, προσφέροντας καθαρότητα σκέψης ενώ η κρεατοφαγία συνεισφέρει στις σωματικές δυνατότητες και στην ισχύ της θελήσεως. Ανάλογα με τους στόχους και την περίοδο, μπορούμε να μεταβάλουμε την διατροφή μας προς επίτευξην του επιθυμητού αποτελέσματος.
Πάντως μην συστήσετε ποτέ σε στρατιώτη να γίνει χορτοφάγος, γιατί λέει θα τον βοηθήσει στον εσωτερικό του δρόμο. Σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει να μείνει για πολύ ζωντανός. :)
Φιλικά,
LordPayens
------------------
- Virtus Junxit Mors Non Separabit -
livelove:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ Avaris ----Στο Σαμανισμό, ακόμη κι ένα φυτό να πάει να κόψει ο Σαμάνος, θα πρέπει να ζητήσει την "άδεια" του φυτού. Επίσης, και όταν σκοτώνουν ένα ζώο, σκοτώνουν μόνον όσα χρειάζεται για να τραφούν και κάνουν ειδικό τελετουργικό ευχαριστίας επάνω απο το ζώο για να εξαγνίσουν την πράξη τους.
Μια απλή παρατήρηση..
Τα προαναφερθέντα δεν είναι ακριβώς διαμάχη για τη διάνοια των φυτών...Αλλά για την διάνοια των Σαμανων...
LordPayens:
Σωστή η παρατήρηση, αλλά η συγκεκριμένη φράση δεν αποσκοπούσε στην ακρίβεια αλλά σε χιουμοριστικό τόνο.
Φιλικά,
LordPayens
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση