'Αρθρα Εσωτερισμού > Προτεινόμενα Βιβλία και Ταινίες από μέλη και φίλους της ΑΜΡΑ
What the bleep do we know (1 & 2)
suida:
Απο τη στιγμη που θα μετατρεψουμε μια ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ η ενα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....
τα φραγματα σ π α ν ε και ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ οτι
ειμαστε σε Θ Ε Σ Η να πραγματοποιουμε ολο και
μ ε γ α λ υ τ ε ρ ε ς ολο και πιο
Α Π Ι Θ Α Ν Ε Σ φαντασιωσεις.....
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ειναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ δ ι α δ ι κ α σ ι α μας....!!
Ετσι, μπορουμε να αρχισουμε με ενα Τ Ι Π Ο Τ Α , και απο το Τ Ι Π Ο Τ Α και απο το Π Ο Υ Θ Ε Ν Α ...
να ανοιξει ενας Δ Ρ Ο Μ Ο Σ !!!!
Στο Σ Υ Μ Π Α Ν δεν Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν κανονες, ΑΛΛΑ νομοι Ε Μ Ψ Υ Χ Ο Ι !!! Α ρ κ ε ι ΕΜΕΙΣ να Δ Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ο Υ Μ Ε ...
το Α Ν Α Λ Ο Γ Ο συναισθημα και το Σ Υ Μ Π Α Ν θα Α Ν Τ Α Π Ο Κ Ρ Ι Θ Ε Ι ...
Π Α Ρ Α Δ Ι Δ Ο Ν Τ Α Σ
το αντικειμενο του Π Ο Θ Ο Υ μας!! Ο Π Ο Ι Ο κι αν ειναι Α Υ Τ Ο !!!
ειναι δυνατον να μην σ' ΑΓΑΠΩ!!...ΚΑΝΕΝΑΣ.. Ε Ι Ν Α Ι ??
livelove:
Το "What the beep do we know" κυκλοφορεί και σε βιβλίο, αν κάποιος ενδιαφέρεται εκτός από την περίληψη και για λεπτομέρειες.
Κυκλοφορεί μεταφρασμένο και στα Ελληνικά.
Όμως....πρόκειται για 250 σελίδες.... ::)
Εν συγκρίσει με την καταπληκτική περίληψη της ταινίας από τον Trithemius!! (χαρά στο κουράγιο σου);) είναι πολλές...αλλά αξίζει τον κόπο.
Ακόμα κι εγω που δεν έχω και τόσο καλή σχέση με τα της φυσικής επιστήμης, άρχισα να καταλαβαίνω κάτι. μια και είναι έτσι γραμμένο γενικότερα και δεν "κουράζει"!!
Rose:
Ενημερώνουμε πως έχουν σβηστεί μηνύματα που άπτονται προσωπικών δεδομένων. Παρατηρήθηκαν κακόβουλες σκοπιμότητες ευτελισμού προσωπικοτήτων, γι' αυτό παρακαλούμε να αποφεύγονται προσωπικές αντιπαραθέσεις και διενέξεις, αλλά η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από κριτική ανάλυση και ανάπτυξη θεμάτων. Ειδάλλως όσα μηνύματα αναφέρονται ή στρέφονται ενάντια σε πρόσωπα του φόρουμ θα διαγράφονται.
livelove:
ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα πρότεινα να δείτε πρώτα την ταινία. Αφού τα έγραψα όλα αυτά τα κατεβατά...είχα μια έκλαμψη και ξαναγύρισα στην αρχή για να πώ σε όποιον τυχον δεν έχει δει την ταινία και ενδιαφέρεται....να την δει..διότι "άλλη αίσθηση" έχει να δει κανείς πρωτα χωρίς επιστημονικές θεωρίες. Δεν ξέρω πώς μου ρθε τωρα αυτό. Αλλά το σκέφτηκα και το λέω...
"Αυτοί που δεν συγκλονίζονται όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την θεωρία των κβάντων, μάλλον δεν την έχουν κατανοήσει",
Νίλς Μπορ-τιμήθηκε το 1922 με το βραβείο Νόμπελ, για το έργο του στη δομή του ατόμου
Αυτός είναι ο τίτλος του κεφαλαίου που αναφέρεται στην κβαντική φυσική...!!
<<Η Κλασική Νευτώνειος Φυσική βασίζεται σε παρατηρήσεις των στερεών, συνηθισμένων αντικειμένων της κοινής εμπειρίας,από μήλα που έπεφταν μέχρι πλανήτες σε τροχιά. Οι νόμοι της δοκιμάστηκαν επανειλημμένως, αποδείχτηκαν και δοκιμάστηκαν σε μια περίοδο πολλών εκατοντάδων χρόνων. Ήταν κατανοητοί και βοήθησαν πολύ στην πρόβλεψη της φυσικής συμπεριφοράς, όπως φάνηκε και από τον θρίαμβο της βιομηχανικής επανάστασης.Άλλα προς το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν οι φυσικοί άρχισαν να αναπτύσουν τα εργαλεία με τα οποία θα ερευνούσαν τις μικροσκοπικές επικράτειες της ύλης, ανακάλυψαν κάτι πολύ προβληματικό: η νευτώνειος φυσική δεν επαρκούσε! Δεν μπορούσε μήτε να εξηγήσει μήτε να προβλέψει τα αποτελέσματα που έβρισκαν οι ερευνητές.
Στα επόμενα 100 χρόνια, μια εξ ολοκλήρου νέα επιστημονική περιγραφή αναπτύχθηκε για να εξηγήσει τον μικροσκοπικό κόσμο. Γνωστή ως κβαντομηχανική ή φυσική των κβάντων (ή απλώς θεωρία των κβάντων), αυτή η νέα γνώση δεν αντικαθιστά τη νευτώνεια φυσική, η οποία καλά κρατεί όταν πρόκειται να εξηγήσει μεγάλα, μακροσκοπικά αντικείμενα. Θα έλεγε μάλλον κανείς πως η νέα φυσική εφευρέθηκε για να πάει (θαρραλέα) εκεί όπου δεν μπορούσε να πάει η νευτώνεια φυσική: στον υποατομικό κόσμο.
"Το σύμπαν είναι πολύ παράξενο", λέει ο Δρ Stuart Takeoff. "Φαίνεται να υπάρχουν δύο συστήματα νόμων που το κυβερνούν. Στον καθημερινό μας, κλασικό κόσμο, που σημαίνει κατά προσέγγιση στο μέγεθός μας και στη χρονική μας κλίμακα, τα πράγματα περιγράφονται από τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα που ορίστηκαν πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια. ...Ωστόσο όταν κατεβαίνουμε σε μικρότερες κλίμακες, στο επίπεδο των ατόμων, τον λόγο παίρνει ένα διαφορετικό σύνολο. Αυτοί είναι οι νόμοι των κβάντων.">>
Αυτό που ανακάλυψε η θεωρία των κβάντων σαστίζει τόσο τον νου ώστε ακούγεται περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία: τα μόρια μπορούν να βρίσκονται σε δύο ή περισσότερες θέσεις ταυτόχρονα (Ένα πρόσφατο πείραμα αποκάλυψε πως ένα σωματίδιο μπορούσε να βρεθεί ταυτόχρονα σε 3.000 θέσεις!) Το ίδιο "αντικείμενο" μπορέι να εμφανιστεί ως μόριο, εντοπίσιμο σε μία θέση, ή ένα κύμα εξαπλωμένο σε χώρο και χρόνο.
Ο Αϊνστάιν είπε πως τίποτα δεν μπρεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως, αλλά η φυσική των κβάντων έχει αποδείξει πως υποατομικά σωματίδια φαίνεται να επικοινωνούν ακαριαία ανεξάρτητα από οποιαδήποτε έκταση του χώρου.
Η κλασική φυσική ήταν αιτιοκρατική: δεδομένων κάποιων συνθηκών (όπως η θέση και η ταχύτητα ενός αντικειμένου), μπορούσες να αποφασίσεις με σιγουριά που θα πήγαινε. Η φυσική των κβάντων είναι πιθανοκρατική: ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με απόλυτη βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί ένα συγκεκριμένο πράγμα.
Στην κλασική φυσική επικρατούσε ο αναγωγισμός: βασιζόταν στην προϋπόθεση πως μόνο με την γνώση των επιμέρους τμημάτων θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το όλον.Η νέα φυσική είναι περισσότερο οργανική και ολιστική: δημιουργεί μια εικόνα του σύμπαντος ως ενός ενοποιημένου συνόλου, του οποίου τα μέρη διασυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται.
Ίσως, το σημαντικότερο έιναι οτι η φυσική των κβάντων απάλειψε την έντονη καρτεσιανή διάκριση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου, παρατηρητή και παρατηρούμενου, η οποία κυριαρχούσε στην επιστήμη επί 400 χρόνια.
Στη φυσική των κβάντων, ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο αντικείμενο.Δεν υπάρχουν απομονωμένοι παρατηρητές ενός μηχανικού σύμπαντος, αλλά όλα συμμετέχουν στο σύμπαν.
livelove:
<< Ασύλληπτο γεγονός Νο1 - Κενός Χώρος
Ας αρχίσουμε με κάτι που είναι πολύ οικείο για τους περισσότρους από εμάς. Μία από τις πρώτες ρωγμές της νευτώνειας φυσικής ήταν η ανακάλυψη οτι τα άτομα, οι καθ' υπόθεση δομικοί λίθοι του φυσικού σύμπαντος, αποτελούνταν κυρίως από κενό χώρο. Πόσο κενό; Αν χρησιμοποιήσουμε μια μπάλα του μπάσκετ για την αναπαράσταση ενός πυρήνα υδρογόνου, το ηλεκτρόνιου που περιστρέφεται γύρω του θα βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά και ο ενδιάμεσος χώρος θα είναι κενός. Όταν κοιτάζεται λοιπόν γύρω σας έχετε υπόψη σας πώς ό,τι υπάρχει εκεί έιναι πολύ μικροσκοπικά υλικά σημεία που περιβάλλονται από το τίποτα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτή η υποτιθέμενη "κενότητα" δεν είναι καθόλου άδεια: περιέχει τεράστιες ποσότητες δυσδιάκριτης, ισχυρής ενέργειας. Ξέρουμε πως η ενέργεια αυξάνεται καθώς πηγαίνουμε σε διαλανθάνοντα επίπεδα ύλης (η πυρηνική ενέργεια είναι ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερη από τη χημική ενέργεια, για παράδειγμα). Οι επιστήμονες λένε τώρα πως υπάρχει περισσότερη ενέργεια σε ένα κυβικό εκατοστό κενού χώρου (περίπου το μέγεθος ενός βώλου) από ό,τι στο γνωστό σύμπαν συνολικά. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να την μετρησουν αμεσα, έχουν δει τα αποτελέσματα αυτού του απέρνατου ωκεανού ενέργειας.
Ασύλληπτο γεγονός Νο2- Σωματίδιο, κύμα ή κυματοσωματίδιο;
Δεν ισχύει απλώς οτι υπάρχει χώρος ανάμεσα σε σωματίδια, αλλά καθώς οι επιστήμονες εξερευνούσαν βαθύτερα το άτομο, ανακάλυψαν πως τα υποατομικά σωματίδια (τα συστατικά στοιχεία των ατόμων) δεν είναι ούτε αυτά στερεά. Φαινόταν, μάλιστα, να έχουν διττή φύση. Αναλόγως με τον τρόπο τον οποίο τα παρατηρούμε, συμπεριφέρονται είτε ως σωματίδια είτε ως κύματα. Τα σωματίδια μπορεί να περιγραφούν ως χωριστά, στερεά αντικείμενα με συγκεκριμένες θέσεις στον χώρο. Τα κύματα, από την άλλη, δεν είναι εντοπισμένα ή στερεά, αλλά έιναι διασπαρμένα, σαν ηχητικά κύματα ή σαν κύματα στο νερό.
Υπό μορφή κυμάτων, τα ηλεκτρονια ή φωτόνια (σωματίδια φωτός) δεν έχουν ακριβή θέση, αλλά υπάρχουν ως "πεδία πιθανότητας". Υπό μορφή σωματιδίων, το πεδίο πιθανότητας "καταρρέει" σε ένα στερεό αντικείμενο, εντοπίσιμο σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Είναι καταπληκτικό ότι αυτο που φάινεται να αλλάζει την κατάσταση είναι η παρατήρηση ή η μέτρηση. Ηλεκτρόνια που δεν έχουν μετρηθεί η παρατηρηθεί συμπεριφέρονται σαν κύματα. Μόλις, όμως, τα υποβάλλουμε σε παρατήρηση κατά τη διάρκεια ενός πειράματος "καταρρέουν" σε ένα σωματίδιο που δεν μπορεί να εντοπιστεί.
Πώς μπορεί, όμως, κάτι να είναι και στερεό σωματίδιο και μαλακό, ρέον κύμα; Ίσως, το παράδοξο να λυθεί αν θυμηθούμε τί είπαμε προηγουμένως: τα σωματίδια συμπεριφέρονται σαν κύμα ή σαν σωματίδιο. Αλλά το "κύμα" είναι απλώς μια αναλογία. Όπως είναι και το "σωματίδιο" μια αναλογία από τον καθημερινό μας κόσμο. Αυτή η ιδέα περί κύματος εδραιώθηκε στην κβαντική θεωρία από τον Έρβιν Σρέντιγκερ (Erwin Schrodinger), ο οποίος με την περίφημη "εξίσωση κύματος" συνόψισε με μαθηματικό τρόπο τις κυματοειδείς πιθανότητες του σωματιδίου πριν από την παρατήρηση.
Ορισμένοι φυσικοί, σε μια προσπάθεια να διασαφηνίσουν οτι δεν γνωρίζουν πραγματικά τί στο ΚΑΛΟ είναι αυτό με το οποίο ασχολούνται- αλλά ό,τι κι αν είναι, όμοιο του δεν έχουν δει-αποφάσισαν να ονομάσουν το φαινόμενο αυτό "κυματοσωματίδιο".>>
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση