Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Μυστικισμός - Αποκρυφισμός
Υπάρχει η Ειμαρμένη; (μοίρα) Υπάρχει κάποιο κοσμικό σχέδιο για τους ανθρώπους;
Avaris:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Απριλίου 16, 2007, 12:30:28 ---
--- Παράθεση από: Avaris στις Απριλίου 16, 2007, 10:53:51 ---Συνεπώς, βάση αυτής της "θέσεως", μόλις κάποιος κατακτήσει κάποιο "καλό επίπεδο στην Ατραπό" τα "κανονίζει" έτσι, που , στην επόμενη ζωή να γεννηθεί "πλούσιος" (για να μην αγχώνεται και με τα βιοποριστικά, ώστε να ασχολείται απερίσπαστος με τα "Μυστήρια" και μόνον), να επιλέξει για οικογένειά του μια οικογένεια "ήδη Μυστών" ώστε η "εξελιγμένη Εσωτερική Φύση" του να εκδηλωθεί "ταχύτατα" και να κερδίσει έτσι "χρόνο εξέλιξης" στην Υλική του Ενσάρκωση.
Και φυσικά, αφού κατακτήσει ακόμη υψηλότερο βαθμό Εσωτερικής Ανάπτυξης και σε τούτη την ενσάρκωση, θα "κανονίσει" τα "πράγματα" προς "εσωτερικό όφελός του" και στην επόμενη ζωή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοιες τεχνικές. Εκτιμώ όμως ότι η φύση έχει προβλέψει ώστε σε κάθε ζωή να γεννιώμαστε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις (γονείς, περιβάλλον, οικονομική κατάσταση), για να πάρουμε τα επόμενα μαθήματα. Δε νομίζω ότι για να μπορέσει κάποιος να γίνει μεγάλος μύστης χρειάζεται να είναι πλούσιος.
Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ακριβές προκαθορισμένο σενάριο (μοίρα). Μας επηρεάζουνε βαθιά κάποιες «τάσεις», οι οποίες αποτυπώνονται στο ωροσκόπιο μας. Αυτές έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα μας αλλά και με τις περιόδους που ζούμε.
Ένα παράδειγμα είναι η «Μαύρη Νύχτα», που συζητήσαμε και αλλού. Η περίοδος αυτή, η τάση, θα έρθει σε όλους σε κάποια καθορισμένη στιγμή. Αυτό δε μπορούμε να το αποφύγουμε. Έχουμε έλεγχο όμως στον τρόπο που θα αντιδράσουμε. Κάποιοι απλά μελαγχολούνε και υποτάσοντε. Άλλοι τελικά το βρίσκουν σαν ευκαιρία να αφυπνιστούνε και να ανέβουν επίπεδο.
--- Τέλος παράθεσης ---
΄
Φίλε Κανένα,
η παραπάνω απάντηση επίτηδες είχε σκωπτική διάθεση, για να τονίσω τα υπέρ και τα κατά της κάθε άποψης.
Σαφώς και δεν έχει σημασία το αν είσαι πλούσιος ή φτωχός. Εαν "υπάρχει μέσα" σου η πορεία προς το να γίνεις Μύστης, θα γίνεις. Κι εκεί, ένα μέρος της "Χημείας" θα είναι "Ειμαρμένη" κι ένα άλλο "Ιδία βούληση" και "προσπάθεια".
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και απο κάθε κατηγορία.
Δον Χουάν: απο πάμφτωχη οικογένεια Ινδιάνων. Τους γονείς του τους εκτέλεσαν οι Μεξικανοί στρατιώτες όταν ήταν σε παιδική ηλικία. Επειδή μάλιστα δεν ξεκόλλαγε απο την νεκρή μάνα του, του έσπασαν τα δάχτυλα του χεριού με τον υποκόπανο του ντουφεκιού. Είναι θαύμα πως επέζησε. Έγινε για πολλά χρόνια ένα απο τα Μεξικανόπουλα παιδιά - ζητιάνους των δρόμων. Μέχρι που τον βρήκε ο "Ευεργέτης - Μέντοράς" του και ανέλαβε την "Εσωτερική - Μυητική του Πορεία". Ο οποίος όμως δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα απο μόνος του εαν δεν "Δρούσε" ταυτόχρονα "ιδία βουλήσει" προς την Εσωτερική κατεύθυνση και ο Δον Χουάν.
Στην άλλη άκρη στέκεται ο Βούδας (χωρίς να εξισώνω τις αξίες τους, έτσι?). Πρίγκιπας, γόνος βασιλικής οικογένειας. Σαφώς θα έλαβε την καλύτερη φιλοσοφική πρώιμη εκπαίδευση απο τους μεγαλύτερους τοπικούς Σοφούς της εποχής. Αυτό ήταν το Δώρο της Ειμαρμένης. Τίποτα δεν θα συνέβαινε όμως εαν ο Βούδας δεν προέβαινε στις "Δράσεις που προέβη".
Ο Ιησούς στέκεται στη μέση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε περιβάλλον οικογενειακής γαλήνης, αγάπης και σταθερότητας. Εκπαιδεύτηκε ως χειρόνακτας και έλαβε και κάποια θρησκευτική παιδεία. Λέγεται όμως πως έλαβε και κάποια πρώιμη Εσωτερική εκπαίδευση χάριν του πατέρα του (Εσσαϊκή Αδελφότητα). Αυτά ήταν τα Δώρα της Ειμαρμένης. Και πάλι τίποτα όμως δεν θα γίνονταν εαν ο ίδιος ο Ιησούς δεν έκανε ότι έκανε.
Η Μπλαβάτσκι, γύρισε μεν όλο τον κόσμο χάριν των Εσωτερικών Ερευνών της, πλήν όμως έκανε πολλά μεροκάματα χάριν βιοπορισμού. Προικίστηκε απο την Ειμαρμένη με "Εσωτερικά εφόδια" πλήν όμως και με πολλά εμπόδια. Η δική της Βούληση ήταν όμως που την έκανε αυτό που έγινε.
Ο A.Crowley, είχε την τύχη να εντοπίσει το "Μονοπάτι" του απο τα 23 του (Χρυσή Αυγή). Αυτό ήταν "Δώρο της Ειμαρμένης". Δεν έγιναν όμως μόνα τους τα πράγματα. Η προσωπική του προσπάθεια (και τα προσωπικά του επιτεύγματα αλλά και λάθη) τον έφεραν εκεί που βρέθηκε (στα ύψη και μετά στο χάος).
Παντού και πάντα βλέπουμε τις δύο Όψεις Αλληλένδετες. "Ειμαρμένη" και "Ελεύθερη Βούληση" (αυτενέργεια).
Τίποτα απο μόνο του δεν αρκεί.
Avaris:
Ένας απο τους βασικούς άξονες που στέκονται "ανάμεσα" στην Ειμαρμένη και την Ελεύθερη Βούληση, είναι η "Ανταποδοτικότητα". Ουσιαστικά, είναι ίσως ο "Ρυθμιστής", ο "Καταλύτης" που θα "ορίσει" την "Μετα-πορεία" του ατόμου. Δηλαδή, το που θα "στραφεί" η πορεία αυτού του ατόμου μετά απο μια "Δράση" του.
Το πως "ερμηνεύεται" αυτή η "έννοια" θα άξιζε να το δούμε. Όπως και το πόσα και ποιά είναι τα "στοιχεία" που την "καθορίζουν" ως "Συμπαντική Κατάσταση".
**************************************************************
"Ο Ουρανός έχει Άπλα.....
....Η Γη Διάρκεια...
Το Σύμπαν όμως κατέχει και τις δύο αυτές ιδιότητες....
Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα του τίποτα δεν υπάρχει απο μόνο του, ανεξάρτητο απο τ' άλλα.....
.....Γι' αυτό το Σύμπαν έχει και Διάρκεια....
Το ίδιο παρατηρούμε και στη ζωή εκείνου που Γνωρίζει:
Ενώ ακολουθεί,
βρίσκεται μπροστά.....
Ενώ εξαιρεί τον εαυτό του,
βρίσκεται μέσα.
Δηλαδή,
ενώ ενεργεί χωρίς Ιδιοτέλεια,
πάντα έχει κάποιο όφελος......"
Ταο Τε Τσινγκ
livelove:
Σκεφτόμουν οτι ανάμεσα στην Ειμαρμένη και την Ελεύθερη Βούληση πρώτα απ΄όλα είναι η... Νόησις.
Ας θεωρήσουμε οτι υπάρχει η Ειμαρμένη και οτι εμείς οι άνθρωποι είμαστε μαριονέτες.
Αυτό αποκλείει οτι οι άνθρωποι φέρουν εκείνο το χαρακτηριστικό -που τους διαφοροποιεί απο τους υπόλοιπους οργανισμούς- δηλ. την νόηση. Δίχως τη νόηση ο άνθρωπος απλά δεν μπορεί να σκεφτει/να φτάσει σε διλήμματα/να αποφασίσει. Δεν μπορεί να αναρωτηθεί. Απλά εκτελεί και δεν χρειάζεται να σκεφτεί για τίποτα,
ούτε και για αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα:
--- Παράθεση από: Avaris στις Απριλίου 16, 2007, 10:53:51 ---
--- Παράθεση ---Αν θέλετε τη γνώμη μου, τάσσομαι υπέρ της δεύτερης άποψης, καθώς το να αποδεχτώ πως είμαι απλά μια μαριονέττα σε ένα κοσμικό "σχέδιο" δεν με εκφράζει καθόλου.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντως, δεν θα είχε κανένα νόημα να γεννιόμαστε "μαριονέττες"....
--- Παράθεση ---Άλλωστε η όλη εσωτερική ανάγκη για εξέλιξη, ενασχόληση με τη μεταφυσική κλπ δεν θα είχε κανένα νόημα αν κάθετί ήταν ήδη προκαθορισμένο να συμβεί ή όχι.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι μόνον με τη Μεταφυσική αλλά τα πάντα στη ζωή του ατόμου. Τίποτα δεν θα είχε νόημα. Να οι κυριότερες επιλογές που θα είχε το άτομο:
1) γιατί να προσπαθήσω για οτιδήποτε αφού δεν θα γίνει το "δικό" μου αλλά της "μοίρας" μου το "γραφτό"?
2) γιατί να αφήσω "απογόνους" ? τι νόημα έχει?
3) γιατί να συνεχίσω να ζω αυτή την "κόλαση" ? (σε περίπτωση που κάποιος γεννήθηκε και ζει μέσα στην ανέχεια και την δυστυχία)
--- Τέλος παράθεσης ---
Κάπως έτσι... απορρίπτω την εκδοχή οτι έιμαστε μαριονέτες.Διότι έιμαστε άνθρωποι με Νόηση.
Αυτή είναι που μας επιτρέπει να έχουμε στα πλαίσια πάντα της Ειμαρμένης (στον καθορισμό της οποίας συμβάλλουμε και εμείς πχ βλ. την άποψη του/της "try") αυτό που λέμε Ελεύθερη Βούληση. Η Νόηση.
Άρα ανάμεσα στην Ειμαρμένη και την Ελεύθερη Βούληση είναι ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ H η Νόησις.
Έπειτα, βάσει της Νοήσεως έρχεται και αυτο που πολύ ωραία λέει ο/η Avaris...Η Ανταποδοτικότητα.
--- Παράθεση ---Ένας απο τους βασικούς άξονες που στέκονται "ανάμεσα" στην Ειμαρμένη και την Ελεύθερη Βούληση, είναι η "Ανταποδοτικότητα". Ουσιαστικά, είναι ίσως ο "Ρυθμιστής", ο "Καταλύτης" που θα "ορίσει" την "Μετα-πορεία" του ατόμου. Δηλαδή, το που θα "στραφεί" η πορεία αυτού του ατόμου μετά απο μια "Δράση" του.
--- Τέλος παράθεσης ---
.
Ορφέας:
--- Παράθεση από: try στις Απριλίου 16, 2007, 11:36:28 ---Διαβάζοντας την απάντηση του Avaris, μου δημιουργήθηκαν μερικά ‘’ερωτήματα’’ που θεωρώ ότι είναι βασικά σχετικά με τις έννοιες που επεξεργαζόμαστε.
Μιλάμε για την ελεύθερη βούληση θεωρώντας την δεδομένη και την αντιπαραθέτουμε στην ειμαρμένη την οποία θεωρούμε [ έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο] σαν ένα εξωγενή παράγοντα που πιθανώς καθορίζει την ζωή μας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ιδού λοιπόν το πρώτο θέμα που εγείρεται...
Είναι πράγματι δεδομένη η ελεύθερη βούληση;
--- Παράθεση ---Νομίζω ότι οι άνθρωποι ‘’αποφασίζουν και θέλουν ‘’ , μηχανικά και εν υπνώσει τις περισσότερες φορές …όχι αυτό που πραγματικά θέλει η ψυχή τους η ο εσωτερικός τους εαυτός αλλά αυτό που ‘’πιστεύουν ‘’ ότι πρέπει να θέλουν σύμφωνα με αυτά που διδάχθηκαν από την οικογένεια τους και το κοινωνικό σύστημα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πολύ ορθά το θέτει η αγαπητή μας try.
Με την θέλησή μας μήπως πεινάμε;
Με την θέλησή μας μήπως θυμώνουμε;
Με την θέλησή μας και με την ΔΙΚΗ μας νόηση μήπως διαπραγματευόμαστε "λογικά" τα οποιαδήποτε θέματα ή μήπως ακόμα και η λειτουργία της σκέψης μας είναι ένα έτοιμο πρόγραμμα το οποίο "τρέχει" στο μυαλό μας, πέρα από την δική μας βούληση;
LordPayens:
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε μας επιλογή κουβαλάει και μια μοίρα. Το ερώτημα μάλλον είναι αν κάθε μοίρα κουβαλάει και μια επιλογή.
Φιλικά,
LordPayens
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση