Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές
ΝΗΣΤΕΙΑ
Eleni:
Ποιο είναι το εσωτερικό νόημα της νηστείας?
Παρατηρούμε ότι σε όλες τις θρησκείες, τις σχολές και τα τάγματα σε κάποιο σημείο αναφέρεται η ανάγκη μιας συγκεκριμένης διατροφής η οποία θα μας επιτρέψει την ευκολότερη επικοινωνία με το θεϊκό πνεύμα.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η διαπίστωση είναι αληθινή και αν υπάρχει κάποια σημασία, εκτός της παράδοσης?
Επίσης αν συμβαίνει με ποιο τρόπο επιδρά η νηστεία στο εσωτερικό του Ανθρώπου?
TUBALKAIN:
Καλημερα try ,
"Δυνατο" το θεμα που θιγης και μαλιστα σε μια περιοδο σαν τη σαρακοστη.
Κατ αρχην να ξεχωρισουμε τις θρησκειες απο τα ταγματα και τις διαφορες αλλες σχολες. Κυριως γιατι οι λογοι επιβολης νηστειας ειναι διαφορετικοι.
Ειναι λοιπον σιγουρο οτι η ελλειψη τροφης απο το σωμα , ή ακομα η λιγη προσληψη τροφης ,αφηνη το αιμα πιο ξεκουραστο με αποτελεσμα οταν αυτο ζητηθη απο τον εγκεφαλο να ειναι διαθεσιμο.
Αυτο ειναι κατι που το γνωριζουν καλα στα ψυχιατρεια ,οπου για να κατευνασουν τις "κρισεις" των ασθενων, εχουν στο ημερησιο προγραμμα τους πανω απο 5-6 γευματα. Με αυτο πετυχαινουν ακριβως το αντιθετο απο αυτο που λεγαμε πιο πανω ( δηλαδη γεματο και δραστηριο στομαχι,αρα λιγοτερο αιμα στον εγκεφαλο και αρα λιγοτερες "κρισεις").
Η θρησκειες λοιπον γνωριζοντας αυτο το δεδομενο και επειδη αρχικα ειχαν σαν σκοπο την εσωτερικη ανελιξη των πιστων ,προτειναν την νηστεια σαν ενα μεσον προσθετης βοηθειας . Στη συνεχεια ομως , μαζι με πολλα αλλα που εγκατελειψαν, "ξεχασαν" και την εσωτερικη σημασια της νηστειας και παρεμεινε στις μερες μας σαν μια παραδοση κενη σημασιας, κατι που οι "πελατες" των ιερατειων ευλαβικα συνεχιζουν "χαριζοντας (νομιζουν) τη "θυσια" τους στον "μοναδικο" θεο τους.
Αντιθετα πολλα εσωτερικα και ερμητικα ταγματα και ομαδες , συνεχισαν να διδασκουν την νηστεια η την αφαγια προκειμενου να εξελιχθουν οι εσωτερικες εργασιες με επιτυχια,γνωριζοντας και διδασκοντας την πραγματικη σημασια της επιδρασης της τροφης στον ανθρωπινο οργανισμο.
Ενα σημαδι της συγχισης που επικρατει σημερα στους κολπους ακομα και του πιο προωθημενου τμηματος της ορθοδοξιας (των μοναχων του αγιου ορους ) σχετικα με τη νηστεια , και γενικα με την διατροφη, διαπιστωσα σε μια απο τις επισκεψεις μου εκει. Φιλοξενουμενος ενος κατα τα αλλα εξαιρετικου μοναχου σε μια σκητη κοντα στη μονη Ιβηρων, και αφου ειχαμε τελειωση με το δειπνο μας , τον ρωτησα εσκεμμενα αν ξερη γιατι ο "κανων" τους απαγορευη να τρωνε κρεας . Η ερωτηση μου ηταν "εκ του πονηρου" διοτι γνωριζα την απαντηση. Μου απαντησε λοιπον με δυνατη και σιγουρη φωνη , οτι το κρεας οταν πεπτεται δημιουργη τοξινες οι οποιες ως γνωστον ειναι "ευεργετικες για την σεξουαλικοτητα" περαν του περι "αιματος ζωων" κ.α. , και ως εκ τουτου ανεπιτρεπτες στον μοναχισμο.Πολυ ωραια , του απαντω , και καλα κανετε, ομως για πιο λογο καταναλωνετε τεραστιες ποσοτητες καθημερινα απο ξηρους καρπους και ειδικα φουντουκια που ευδοκιμουν ιδιαιτερα στο ορος ? Μηπως η εν λογω διεγερση παραμενει και μαλιστα σε υπερθετικο βαθμο ?.... Αφωνια , απο μεριας του.
Καταληγοντας λοιπον για την νηστεια αλλα και την αφαγια , θεωρω πως οχι μονο ειναι επιβεβλημενη πριν και κατα την διαρκεια των εσωτερικων εργασιων , αλλα και περαν αυτου ειναι πρακτικες θεραπευτικες στο μετρο της λογικης και της αναγκαιοτητας.
Trithemius:
Σωστά τα όσα αναφέρει ο Fr: TUBALKAIN. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως η νηστεία δεν πρέπει να είναι μια διαρκής κατάσταση αλλά κάτι παροδικό. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν μας επιτρέπουν να στερούμε διαρκώς από το σώμα μας τα απαραίτητα για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές εργασίες (πνευματικές και σωματικές).
Αν η νηστεία γίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδων, τότε θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αν την ακολουθήσουμε για 2-3 μέρες, τα αποτελέσματα θα είναι μηδαμηνά αλλά προς το θετικό. Αν όμως την ακολουθήσουμε για μεγάλαχρονικά διαστήματα, τα αρνητικά της αποτελέσματα θα είναι παραπάνω από έκδηλα. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά από τα οράματα που αναφέρουν πως είδαν κατά καιρούς κάποιοι αναχωρητές, μοναχοί κλπ οφείλονται στην έλλειψη γλυκόζης (τμήμα της ζάχαρης) στον εγκέφαλο, καθώς το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα αυτής και επέρχεται πλέον η κετοναιμία.
Φαίνεται πως τελικά σε όλα πρέπει να ισχύει ένα μέτρο. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουμε που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ οφέλειας και καταστροφής ;)
Eleni:
--- Παράθεση ---Αντιθετα πολλα εσωτερικα και ερμητικα ταγματα και ομαδες , συνεχισαν να διδασκουν την νηστεια η την αφαγια προκειμενου να εξελιχθουν οι εσωτερικες εργασιες με επιτυχια,γνωριζοντας και διδασκοντας την πραγματικη σημασια της επιδρασης της τροφης στον ανθρωπινο οργανισμο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ποιά είναι η πραγματική επίδραση της τροφής και γιατι δεν αρκεί απλώς μια ρύθμιση των θερμίδων όσον αφορά την ποσότητα, αλλά μας ενδιαφέρει και η ποιότητα?
Πιθανώς η ερώτηση να είναι αφελής αλλά ποτέ δεν κατάλαβα σε τι διαφέρει το αν θα πάρουμε πρωτεϊνες αντί υδατάνθρακες αφού έτσι και αλλιώς στον οργανισμό, αν εξαιρέσουμε τις βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία όλα τα άλλα στο τέλος μετατρέπονται σε γλυκόζη.
Η διαδικασία δε της πέψεως συν τη χρήση του άιματος που χρειάζεται γι΄αυτήν είναι πιο δύσκολη στα όσπρια παρά στα άλλα...
TUBALKAIN:
Η γνωμη μου ειναι οτι αυτο που εχη αρχικα περισσοτερη σημασια ειναι η ποσοτητα της τροφης . Δηλαδη οταν αναγκαζουμε τον οργανισμο να εργαζεται ακαταπαυστα για να πεψη,να μετατρεψη και να αποβαλλη την τροφη,τοτε απασχολουμε ολο αυτο το δυναμικο και δεν μπορουμε να το εχουμε διαθεσιμο κατα τις εσωτερικες εργασιες .Πρακτικα δεν μπορης να αυτοσυγκεντρωθης οταν εχης "βαρυ στομαχι", ουτε χωνευοντας και νυσταγμενος μπορης να περισυλλεξης το νου σου.
Ετσι λοιπον νομιζω η ποσοτητα ειναι πιο σημαντικη , χωρις βεβαια να θελω να μειωσω την ποιοτητα. Αλλωστε και τα δυο μαζι μπορουν να συντηρουν το σωμα σε καλη και υγειη κατασταση , πραγμα πιστευω απαραιτητο για καθε ειδους εργασιες.
Βεβαια οπως απολυτως σωστα λεει ο Anon, το μετρο πρεπει να ειναι ο οδηγος σε καθε περιπτωση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση