'Αρθρα Εσωτερισμού > Ψυχολογία και εσωτερισμός

Μήπως είσαι Ψυχοπαθής?

<< < (5/6) > >>

Κανένας:
Να λοιπόν που ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι συμφωνούν.  Δε χρειάζεται κάποιος να έχει ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά, δε χρειάζεται να είναι τρελός για δέσιμο για να χαρακτηριστεί με τον ιατρικό όρο "ψυχοπαθής".  Μπορεί να έχει πολύ πιο ήπια συμπτώματα, μπορεί να μοιάζει με ένα πετυχημένο μέλος της κοινωνίας μας.  Όσο όμως οι πράξεις του επηρεάζονται από πάθη (σεξ, εξουσία, επιβολή κτλ), τότε το άτομο δεν είναι ισορροπημένο.

Χαίρομαι που όσο προχωρά η επιστήμη, έρχεται σε συμφωνία με τον εσωτερισμό.

Από την άλλη λυπάμαι που οι περισσότεροι σκοντάφτουν στη λέξη "ψυχοπαθής" και δε βλέπουν το δάσος των ψυχολογικών διαταραχών.

Ορφέας:

--- Παράθεση από: Rose_777 στις Σεπτεμβρίου 10, 2007, 17:39:52 ---http://www.freechristians.com/FC_Greece/horizontal/greek_articles_jurassicpark_b.htm


 Σε μία μελέτη του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα μυστικά του μυαλού – Χωρίς Συνείδηση, Χωρίς Ενοχή», ο Hare αναφέρει μεταξύ άλλων και ότι «οι ψυχοπαθείς δεν δημιουργούν υγιείς ή βαθειές σχέσεις, συχνά πληγώνουν με αδίστακτο τρόπο άλλους ανθρώπους, ακόμα και δικούς τους».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα πορίσματα της έρευνας του Hare, «πολλοί ψυχοπαθείς άνθρωποι αποκτάνε πλούτο και επιτυχία ως καρριερίστες που δεν διστάζουν να εκμεταλεύονται όποιους βρεθούν μπροστά τους, είτε ως ‘τσαμπουκάδες’ σε επαγγελματικά αθλητικά σωματείς ( π.χ φούτμπωλ, ράγκμπυ, κλπ ) είτε ως ασυνείδητοι πολιτικοί.

Είτε είναι εγκληματίες είτε είναι καρριερίστες, όλοι οι ψυχοπαθείς άνθρωποι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την σοβαρή έλλειψη εμπάθειας, συμπόνοιας, μετάνοιας, ή ενοχής για το κακό που προξενούν σε άλλους» (24).

Ο Krossa στη συνέχεια επισημαίνει ότι επειδή στο παρελθόν η ψυχοπάθεια είχε ταυτισθεί μονάχα με τις ακραίες μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς ( serial killers, κλπ ), δημιουργήθηκε μία μονόπλευρη αντίληψη της ψυχοπάθειας με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να αγνοεί άλλες μορφές ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς απο «νομοταγείς πολίτες», οι οποίες μορφές ψυχοπάθειας μπορεί μεν να είναι φαινομενικά μη-βίαιες, αλλά που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ως εξίσου απάνθρωπες και βάναυσες.

 Για τον Krossa τα ποσοστά που αναφέρει ο Hare είναι ενδεικτικά της άρρωστης κοινωνίας στην οποία ζούμε:

«Πέρα απο τους ελάχιστους ψυχοπαθείς ανθρώπους που εξελίσσονται σε ‘επικίνδυνοι εγκληματίες’, η τεράστεια πλειοψηφία των ψυχοπαθών κυκλοφορούν αναμεσά μας ως φυσιολογικοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως συστηματικά πληγώνουν, εξουσιάζουν ή εκμεταλεύονται ανθρώπους γύρω τους, συχνά με απάνθρωπους τρόπους, χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς κανένα ίχνος ενοχής.

Η κατηγορία των ψυχοπαθών ανθρώπων συμπεριλαμβάνει και όλους αυτούς τους άκαρδους διευθυντές επιχειρήσεων/εταιριών καθώς και άλλου είδους ηγετικές μορφές που σκαρφαλώνουν ‘πατώντας επάνω σε πτώματα’ τα ιεραρχικά σκαλοπάτια της κάθετης κοινωνίας μας».

Θεσμοποιημένη ψυχοπάθεια

 Το ζωώδες σύστημα αξιών της Κάθετης Τάξης φαίνεται ειδικά σχεδιασμένο να ανταμοίβει όσους ανθρώπους καταφέρνουν να επιβληθούν στον ανελέητο αγώνα της επιβίωσης των ισχυρών.

Στην αδυσώπητη αρένα της επαγγελματικής επιτυχίας, η ψυχοπαθητική συμπεριφορά αποτελεί πρωτέρημα η δε ανθρώπινη συμπεριφορά αποτελεί μειονέκτημα.

Γιαυτό και οι τίμιοι άνθρωποι θεωρούνται «κορόϊδα» και «μαλάκες».



--- Τέλος παράθεσης ---

Σε έναν κόσμο επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς, όπου θεωρείται προτέρημα η αναλγησία και η απανθρωπιά, σε έναν κόσμο στυγνής εκμετάλλευσης και εξουσιασμού, όπου κάθε αξία και ιδανικό θεωρείται αδυναμία, σ' αυτόν τον κόσμο όπου κυριαρχεί η ψυχοπαθητική συμπεριφορά, όπου είναι εμφανής σχεδόν παντού η Δυσλειτουργία Αντικοινωνικής Προσωπικότητας, είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητος ο Εσωτερισμός.

Ο Εσωτερισμός ως η πλέον αγνή και ιερή μυητική διαδικασία που μας κληροδότησε η Ελλάδα, είναι ίσως, αν όχι η μοναδική μας επιλογή, η πιο πρόσφορη για να επαναφέρει τις χαμένες αξίες του ανθρωπισμού και της φιλαλληλίας,
του σεβασμού κάθε μορφής ζωής, της ανάγκης για ουσιαστική εναρμόνιση με το είναι μας και με ολάκερη την φύση.

Αυτόν τον Εσωτερισμό ευαγγελιζόμαστε, την Αλχημική διαδικασία που μεταστοιχειώνει τον ατελή σε ολοκληρωμένο, τον αγενή σε ευγενή. Τον Εσωτερισμό που αναγέννησε η Δύση από τις αρχές ακόμα της δεύτερης μεταχριστιανικής χιλιετίας και πασχίζει να απαλείψει τις νοσούσες συμπεριφορές, τα νοσηρά χαρακτηριστικά. Κι ίσως κάποια χαρακτηριστικά για τους πολλούς να περνιώνται για φυσιολογικά, αλλά όπως μας πληροφορεί και το παραπάνω άρθρο που παρέθεσε η rose_777, "Με άλλα λόγια, αποτελεί θέμα χρόνου για όλα τα ζωώδη χαρακτηριστικά, όπως η επιθετικότητα, η βία, η απληστία, η εξουσιομανία, ο έλεγχος, η εκμετάλευση, η ανταγωνιστικότητα, κλπ, να αντιμετωπισθούν ως συμπτώματα ψυχικής νόσου".

Είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος και αναγκαίος ο Εσωτερισμός, για να ξαναδώσει την χαμένη ελπίδα στην ανθρωπότητα, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχαίες και χαμένες πλέον αξίες και ιδανικά που ανέδειξε η κλασσική εποχή, αναδεικνύοντας ξανά υγιείς ανθρώπους, αληθινούς ανθρώπους, τίμιους ανθρώπους.

Τίμιους ανθρώπους, ακόμα και αν η σημερινή κοινωνία αλλοίωσε τόσο τραγικά την έννοια του τίμιου ανθρώπου.

Rose:
Ο Μηχανισμός του Νου - Dion Fortune

Δυσπροσαρμογή στο περιβάλλον και Ψυχοπαθολογία

"Αν υπάρχει δυσκολία νοητικής προσαρμογής στο περιβάλλον και στην εύρεση ικανοποίησης και γαλήνης, το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με το ιδιάζον πρόβλημα να δύναται να συνεχίσει τη φυσική ζωή του, αλλά να μην μπορεί να βρει νοητική γαλήνη.

Προκειμένου να ανακουφισθεί από την ανυπόφορη κατάσταση ενεργοποιούνται ασυνείδητα ορισμένοι μηχανισμοί.  Λειτουργούν σαν προφυλακτήρες ή αμορτισέρ αυτοκινήτου και με την προϋπόθεση πως το άτομο δεν παρεκκλίνει πολύ από τον κανονικό τύπο που ταιριάζει στο περιβάλλον, καθώς επίσης και ότι το περιβάλλον δεν ξεφεύγει πολύ από τις προδιαγραφές του ατόμου, αυτοί οι μηχανισμοί προστατεύουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά του από τους αδυσώπητους κλονισμούς των περιστάσεων και το κάνουν ικανό να διατηρεί την διανοητική ισορροπία και γαλήνη του.

Αν όμως η ένταση που εξασκείται στα ελατήρια του ψυχικού αμορτισέρ είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει, τότε δεν ακολουθεί ορθή επαναφορά, οπότε απορρυθμίζεται ο μηχανισμός του νου και αυτό εκδηλώνεται με νευρικές και νοητικές διαταραχές. 'Οπως συμβαίνει και με την φυσική αρρώστια, η νοητική ασθένεια είναι μια προσπάθεια επανόρθωσης της Φύσης που αυτοεξαπατάται.

Να, λοιπόν, σε τι συνίσταται η νοητική ασθένεια (οι οργανικές αποκλείονται εξ ορισμού) - πρόκειται για την αντίδραση του νου σε ότι δεν μπορεί να αφομοιώσει.  Φυσικά, δεν πρέπει να θεωρούμε σαν φρενοβλάβεια κάθε νοητική διαταραχή.  Κάθε δυσαρμονική λειτουργία του νου ταξινομείται στην ψυχοπαθολογία, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Όπως οι σωματικές αρρώστιες διαβαθμίζονται από μια ελαφρά αδιαθεσία μέχρι τη μοιραία οργανική βλάβη, έτσι και οι ασθένειες του νου, ποικίλλουν από την εριστικότητα και την αμνησία μέχρι την πλήρη κατάρρευση της τρέλας. "

Ορφέας:
Τι να μην λες
σε κάποιον που αντιμετωπίζει
αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη
(ή δεν αντιμετωπίζει, όπως λέει, τίποτα....)
www.psyche.gr/psydontsay.htm


1. Πάψε να αισθάνεσαι άσχημα.

2. Προσπάθησε περισσότερο.

3. Πήγαινε να διασκεδάσεις.

4. Κανείς δεν σου φταίει για ότι αισθάνεσαι.

5. Αφού δεν είσαι ευχαριστημένος γιατί δεν αλλάζεις τον εαυτό σου;

6. Δεν σου χρειάζεται βοήθεια από τον ψυχολόγο.

7. Μην πάρεις φάρμακα γιατί θα εξαρτηθείς από αυτά.

8. Σκέψου πιο ώριμα και πιο λογικά.

9. Δεν αντέχω άλλο να σε βλέπω σε αυτή την κατάσταση.

10. Έτσι που το πας θα μας τρελάνεις όλους.

11. Δεν το περίμενα να είσαι τόσο αδύνατος-η.

12. Έλα … χαμογέλασε λίγο.

13. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να βλάπτεις τον εαυτό σου.

14. Τζάμπα βασανίζεσαι, δεν έχεις τίποτα.

15. Προσπάθησε να βρεις μια δουλειά ή κάποιο χόμπι.

16. Μια ζωή σε θυμάμαι να δημιουργείς προβλήματα.

17. Μπορεί να μην το κάνεις επίτηδες αλλά δεν αντέχω άλλο.



Τι θα ήθελε να ακούει.

1. Είμαι δίπλα σου και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με κάθε τρόπο.

2. Σ' αγαπώ.

3. Ενδιαφέρομαι πολύ για σένα και θέλω να καταλάβω αυτό που αισθάνεσαι.

4. Σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις άσχημα. Είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα νιώθεις πολύ καλύτερα.

5. Μαζί θα το αντιμετωπίσουμε.

6. Είσαι πολύ σημαντικός-η για μένα.

7. Αν μου ζητήσεις κάτι θα το κάνω με χαρά.

8. Έχω εμπιστοσύνη σ' εσένα! Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.


Nyx:
Τα πάθη της ψυχής:
Θυμός, ιδεο-ψυχαναγκαστική  διαταραχή, καταθλιπτική διαταραχή της προσωπικότητας, διατροφικές διαταραχές, παραλυτική ενοχή, και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αυστηρά δύσκαμπτη θέση, υπερβολικά φαρισαϊκή και κριτικοί, εκλογίκευση και δικαιολογία των πράξεων τους. Έντονα αισθήματα απογοήτευσης και κατάθλιψης. Ξεσπάσματα οργής, αδιαλλαξίας και επίκρισης. Εμμονές και παρορμητικές συμπεριφορές. Περιόδοι μαζοχιστικής αυτοτιμωρίας. Αλαζονεία. Υστριονική  διαταραχή προσωπικότητας, υποχονδρία, σωματοποίηση, διαταραχές στη λήψη τροφής, σοβαρές καταναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές, μανία παρακολούθησής. Ακραία τάση αυτοεξαπάτησης, αίσθηση παραισθητικής δικαιοδοσίας. Επεισόδια χειρισμού και καταναγκασμού των άλλων. Επεισόδια ερωτοληψίας  έξω από τα λογικά πλαίσια της ηλικίας ή της κοινωνικής θέσης. Στοιχεία καταπιεσμένης επιθετικότητας που εκδηλώνονται με ακατάλληλο τρόπο. Σωματικά συμπτώματα συναισθηματικών προβλημάτων. Εξαπάτηση. Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, υπερένταση, κατάθλιψη, ναρκισσιστική οργή και εκδικητικότητα. Σωματική εξάντληση και εξουθένωση από ανελέητη εργασιομανία. Σταδιακά απατηλή αίσθηση της προσωπικότητας ανειλικρίνεια, εξαπάτηση. Έλλειψη αισθημάτων και εσωτερικό κενό. Συγκάλυψη του βαθμού της συναισθηματικής αγωνίας. Ζήλια και παράλογες προσδοκίας επιτυχίας. εκμετάλλευση και καιροσκοπισμός. Σοβαρά επεισόδια οργής εχθρότητας. Φθόνος, σοβαρή κατάθλιψη, ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αγχώδης διαταραχή προσωπικότητας, εγκλήματα πάθους, φόνος και αυτοκτονία. Πιεστική αίσθηση αποξένωσης από τον εαυτό τους και τους άλλους. Ακραία συναισθηματική αστάθεια και ευθιξία. Εξάρτηση από ένα ή δυο πρόσωπα με ασταθείς σχέσης. Ξεσπάσματα οργής, εχθρότητας και μίσους. Χρόνια μακράς διάρκειας κατάθλιψη και απώλεια ελπίδας. Επεισόδια παρεμπόδισης του εαυτού και απόρριψη θετικών επιρροών. Εμμονές με το θάνατο, με το μακάβριο και το μίσος για τον εαυτό. Φιλαργυρία. Σχιζοειδής, σχοζότυπη και αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας, ψυχωτικά ξεσπάσματα, ψυχικός διχασμός, κατάθλιψη. Αυξανόμενη τάση για απομόνωση. Χρόνια σωματική εγκατάλειψη και παραίτηση. Χρόνιες και σοβαρές αϋπνίες, εφιάλτες και διαταραχές στον ύπνο. Αυξανομένη εκκεντρικότητα και απώλεια του ενδιαφέροντος για την κοινωνική ζωή. Διαταραγμένη αντίληψη, ψευδαισθήσεις. Κουβέντες για αυτοκτονία. Φόβος. Παρανοειδής, εξαρτιτική  και μεταιχιμή διαταραχή της προσωπικότητας, διασχίστηκες διαταραχές, παθητικές συμπεριφορές, έντονες κρίσεις άγχους. Έντονο άγχος και κρίσεις πανικού. Οξεία αισθήματα κατωτερότητας και χρόνια κατάθλιψη. Μόνιμος φόβος ότι θα χάσουν την στήριξη των άλλων. Εναλλαγές εξάρτηση και παρορμητικών επιδείξεων απείθειας. Γίνονται κακή παρέα και προσκολλώνται σε προβληματικές σχέσης. Υπερβολική καχυποψία και παράνοια. Υστερικές επιθέσεις σε φανταστικούς εχθρούς. Απληστία. Μανιοκαταθλιπτικές διαταραχές, μεταιχμιακές καταστάσεις, στοιχεία υστριονικής  διαταραχής προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστική  διαταραχή, χρήση υποκατάστατων ουσιών. Ακραία ασωτία και προσπάθειες να ξεφύγουν από το άγχος. Σοβαροί μακροχρόνιοι και εξαντλητικοί εθισμοί. Παρόρμηση, επιθετικότητα και παιδαριώδεις αντιδράσεις. Καταναγκαστικές δραστηριότητες και εξαιρετικά ενθουσιώδης διάθεση. Περιόδοι απώλειας ελέγχου. Μανία, κατάθλιψη και άγριες μεταστροφές της διάθεσης. Περιόδοι πανικού και τρόμου που προκαλεί παράλυση. Λαγνεία. Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, σαδιστική συμπεριφορά, σωματική βία, παράνοια, κοινωνική απομόνωση. Παρανοϊκά αισθήματα προδοσίας από τους ανθρώπους τους. Αυξανομένη κοινωνική απομόνωση και πικρία. Απώλεια συνείδησης και συμπόνιας, πωρωμένη σκληρότητα. Επεισόδια οργής, βίας, και σωματικής καταστροφικής διάθεσης, πόλεμος, κατάστρωση σχεδίων εκδίκησης και αντιποίνων εναντίον των εχθρών. Αντιμετώπιση του εαυτού τους ως απόβλητου και ανάμειξη σε εγκληματική δραστηριότητα. Επεισόδια επιθετικότητας προς την κοινωνία (κοινωνική απάθεια). Τεμπελιά, οκνηρία. Διασχιστική  διαταραχή και εξαρτιτική σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας, ανηδονική κατάθλιψη, ακραία άρνηση, σοβαρή μακροχρόνια αποπροσωποποίηση. Άρνηση σοβαρών οικονομικών ή προσωπικών προβλημάτων υγείας. Ισχυρογνωμοσύνη και επιμονή αντίσταση στην παροχή βοήθειας. Μειωμένη και καταπιεσμένη συνειδητότητα  και ζωτικότητα. Αίσθηση ανεπάρκειας και γενική εγκατάλειψη. Εξάρτηση από τους άλλους και παραχώρηση του δικαιώματος να τους εκμεταλλεύονται. Συναισθηματική απάθεια. Ακραία διάσχιση, αισθάνονται ότι είναι χαμένοι, μπερδεμένοι, και και βαθιά αποκομμένοι.
 
Γιατί πολλοί άνθρωποι, είναι ψυχοπαθείς;;;

Η απάντηση είναι απλή, ταυτίζουν το ΕΙΝΑΙ τους με τα πάθη τους άρα είναι πνευματικά άρρωστοι. :D

Ακόμα και ψυχολόγοι που δεν γνωρίζουν σωστά την δουλειά τους, κάνουν τους άλλους να νομίζουν ότι είναι οι αρρώστιες τους, με αποτέλεσμα οι άλλοι να είναι (και οι ψυχολόγοι να πλουτίζουν περισσότερο), αυτό το καταφέρνουν συνήθως μέσω ασυνείδητων μηνυμάτων. Για παράδειγμα, "είσαι άρρωστος ή δεν είσαι καλά και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω" ή ότιδήποτε άλλο κάνει το θύμα έμμεσα ή άμεσα να συνδέει τον εαυτό του με την αρρώστια αλλά να νιώθει καλά με το αίσθημα της υποστήριξης κλπ, και στο μέλλον ξανά πάει στον ψυχολόγο για να νιώσει καλύτερα. ;)

Δεν γνωρίζουν το μυστικό της απο-προσδιοριστικής διαδικασίας στο ενδοατομικό επίπεδο, ότι δηλαδή οι αρρώστιες είναι ξένα σώματα στο πνεύμα. Γιατί δεν είναι οι αρρώστιες τους? κλπ. Για όσους όμως γνωρίζουν αυτό, η κατάσταση είναι διαφορετική.  :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση