'Αρθρα Εσωτερισμού > Ψυχολογία και εσωτερισμός
Μήπως είσαι Ψυχοπαθής?
Κανένας:
Δεν εννοώ τρελλός για δέσιμο, απαραίτητα. Εννοώ όμως αν ο ψυχικός σου κόσμος είναι διαταραγμένος με αποτέλεσμα να υποφέρεις και να επιρεάζεται η κρίση και οι πράξεις σου.
Αν μπορείς, να δικαιολογήσεις την απάντησή σου.
Ωχ, δύσκολο ε?
Κανένας:
ΝΑΙ, είμαι ψυχοπαθής.
Αιτιολογία: Α, στην περίπτωσή μου είναι εύκολη. Παλιώτερα πίστευα ότι είμαι πολύ λογικός. Ότι είχα απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Μέχρι που πέρασα μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και η ζωή με έφερε αντιμέτωπο με τον εαυτό μου. Άρχισα να τον αμφισβητώ. Ένιωθα ότι "κάτι δεν πάει καλά". Έτσι ξεκίνησα τη "Δοκιμασία της Σελήνης" ( http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,13.0.html ). Με τις καινούριες γνώσεις και εμπειρίες, τώρα πια είμαι βέβαιος ότι ο ψυχισμός μου ήταν πολύ διαταραγμένος. Με μεγάλη προσπάθεια προσπαθώ ακόμα να διορθώσω τα προβλήματα.
Το πρώτο στάδιο για τη θεραπεία του αλκοολικού είναι να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα.
Avaris:
Κι εσύ πιστεύεις τώρα πως θα πάρεις ειλικρινείς απαντήσεις και μάλιστα δημόσια.
Την απάντηση αυτή φίλε Κανένα οφείλουμε να την δώσουμε στον εαυτό μας.
Αντε και στον Ψυχοθεραπευτή σε επόμενο στάδιο.
Όχι όμως και δημόσια σε ένα φορουμ.
Το να τσακίσει κάποιος δημόσια την persona του - το "φαίνεσθαι" - στο οποίο "στηρίζεται" και απο το οποίο "αντλεί δύναμη" είναι πολύ οδυνηρό αλλά και άσκοπο να γίνει πριν της ώρας του.
Θα το κάνει κάποιος όταν νοιώσει έτοιμος γι' αυτό και όταν θα έχει βρει το "αντιστήριγμα".
Και σίγουρα δεν θα το κάνει δημόσια.
Rose:
Αγαπητέ Κανένα,
ψηφίζω όχι, γιατί η λέξη ψυχοπαθής είναι πολύ βαριά, αν και κατανοώ, την κατάθεσή σου, μια και όλοι μας σε κάποιο βαθμό έχουμε ψυχολογικά προβλήματα, ή απλά περνάμε κάποιου είδους στεναχώριες και προβληματισμούς, που άλλους πολύ και άλλους λίγο, εμποδίζουν, την ευτυχία ή την ευημερία τους...
Σίγουρα προσδοκούμε μέσω της Αυτογνωσίας, την Ψυχική Αρμονία, με άλλα λόγια, την ψυχολογική ή συναισθηματική αρμονία, για να νιώθουμε καλύτερα, να περνάμε καλύτερα, αλλά και να πράττουμε πιο σοφά ή συνετά στην ζωή μας, μια και οι πράξεις μας επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα των συναισθημάτων μας...
Κατά μία έννοια, για μένα, όλοι πάσχουμε... Δύσκολα όμως όλοι μας το παραδεχόμαστε... Δεν τολμούν όλοι την Καταβύθιση, και ούτε θέλουν όλοι ειλικρινά, να εργαστούν πάνω στον Εαυτό και να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε Αυτογνωσία... Νομίζουμε πως η Αυτογνωσία δεν έχει σχέση, με την Ψυχανάλυση... αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Εαυτό μας, ή την ύπαρξή μας, αν δεν παρατηρήσουμε βαθιά την συμπεριφορά μας και τις επιλογές μας...
Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς, έρχονται σε ομάδες Αυτογνωσίας, Εσωτερικά Τάγματα, ή Σχολές, θέλοντας να μάθουν τα μυστικά του κόσμου, ή να βοηθήσουν την Κοινωνία, αλλά αρνούνται κατηγορηματικά, να εργαστούν πάνω στον εαυτό τους... Έτσι ο στόχος να φτάσουν στην Σοφία και στην Χρηστότητα αποτυγχάνει παταγωδώς...
Είναι ανώφελο να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι Εσωτερισμού αν δεν υποσχεθούμε στον Εαυτό μας, αλλά και στην ομάδα που θα μας φιλοξενήσει και θα συνεργαστούμε, πως είμαστε διατεθειμένοι ειλικρινά, να σκύψουμε μέσα μας, και να δούμε τον Εαυτό μας, πάρα την επώδυνη διαδικασία που αναγκαστικά κάποιες φορές, θα χρειαστεί να διανύσουμε...
Ας έχουμε την Δύναμη και την Τόλμη να επιλέξουμε την Ελευθερία... Γένοιτο!
Rose:
--- Παράθεση από: Avaris στις Σεπτεμβρίου 06, 2007, 12:08:13 ---Το να τσακίσει κάποιος δημόσια την persona του - το "φαίνεσθαι" - στο οποίο "στηρίζεται" και απο το οποίο "αντλεί δύναμη" είναι πολύ οδυνηρό αλλά και άσκοπο να γίνει πριν της ώρας του.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αγαπητέ Avaris,
η λέξη ψυχοπαθής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με 2 διαφορετικούς τρόπους...
1. τρελός για δέσιμο,
2. κάποιος που φέρει ψυχολογικά κόμπλεξ, με αποτέλεσμα να τον εμποδίζουν να νιώσει όμορφα και ευχάριστα στην ζωή του.
Φυσικά κανένας από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτό το φόρουμ τουλάχιστον, δεν είναι το 1, αλλά θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε το 2. Ο Κανένας αναφέρεται στην επιλογή 2, αλλά είναι άκρως παρεξηγήσιμος ο όρος ψυχοπαθής.
Παρόλα αυτά, η αναγκαιότητα της θεραπευτικής στην κοινωνία μας είναι αναμφισβήτητη. Ο Νίτσε είχε πει πως: "o Δυτικός Πολιτισμένος 'Ανθρωπος είναι ένα άρρωστο Ζώο", και αυτό είναι μία πραγματικότητα, την οποία αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε, πριν τολμήσουμε να την αλλάξουμε...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση