Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού
Υλοποίηση στόχων
Trithemius:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Μαρτίου 21, 2007, 17:40:32 ---Από ότι βλέπω, οι περισσότεροι ξεκίνησαν να ασχοληθούν με τον εσωτερισμό για να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί πιστεύεις κάτι τέτοιο; Πως προκύπτει το οι περισσότεροι;
Κανένας:
--- Παράθεση από: Chastity στις Μαρτίου 21, 2007, 17:46:59 ---
--- Παράθεση από: Κανένας στις Μαρτίου 21, 2007, 17:40:32 ---Από ότι βλέπω, οι περισσότεροι ξεκίνησαν να ασχοληθούν με τον εσωτερισμό για να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί πιστεύεις κάτι τέτοιο; Πως προκύπτει το οι περισσότεροι;
--- Τέλος παράθεσης ---
Μιλάω από εμπειρία. Έχω πολλούς γνωστούς που ασχολούνται με εσωτερισμό. Όταν ξεκίνησαν, ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα ήταν η εύκολη απόκτηση υλικών αγαθών. Έτσι όπως ξεκίνησα κι εγώ.
Ίσως βέβαια να ευθύνεται για το συμπέρασμα μου το μικρό δείγμα του κύκλου μου. Άλλα άτομα με άλλα ενδιαφέροντα ίσως να ξεκίνησαν από περιέργεια ή άλλους λόγους.
Eleni:
Καλημέρα σε όλους.
Αγαπητέ Κανένα θέλω να σ' ευχαριστήσω πρώτον γιατί έχεις το θάρρος να αποκαλύπτεσαι, πράγμα που μακάρι να το είχαμε όλοι, και δεύτερον επειδή την στιγμή που έγραφες, εγώ έπαιρνα κάποια αμυδρά προειδοποιητικά μηνύματα που μου χρειαζόταν.
Σχετικά με την ενασχόληση με τον εσωτερισμό....το δικό μου κίνητρο δεν είχε να κάνει καθόλου με την απόκτηση υλικών αγαθών ...ουτε κατα διάνοια. Για να πω την αλήθεια είχα αρχίσει να ''διαβάζω'' πριν κατανοήσω καν, την λέξη ''εσωτερισμός''.
Απλώς έχω την άισθηση οτι εκεί κάπου, ήταν αυτό που έψαχνα απο πάντοτε αλλά δεν ήξερα που είναι.
Ενα απέραντα [ για μένα] σκοτεινό γεγονός στάθηκε η αφορμή της αρχής... :)
Πάντως απο το λίγο χρόνο που ασχολούμαι παρατηρώ οτι αν και η αρχική βάση παραμένει οι απαιτήσεις της ψυχής όλο και διαφοροποιούνται όσο αλλάζει η όψη των πραγμάτων μέσα μας.
Μια ιδέα για την οποία έχω αρχίσει να βεβαιώνομαι είναι οτι αν ζητήσουμε θα λάβουμε αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, σίγουροι και ακριβείς σχετικά με το τι θέλουμε...καθώς και πολύ φειδωλοί στις απαιτήσεις μας. Ισως είναι καλύτερα να εμπιστεύομαστε το Θείο πνεύμα και να εργαζόμαστε επάνω σε αυτά που μας δίδει......αν και οι προκλήσεις είναι πολλές .....
Rose:
Αγαπητοί Fraters και Soror,
ήθελα πρώτα απ' όλα να καλωσορίσω τον Fr. Αnon στην Ροδοσταυρική μας παρέα, και του ευχόμαστε να βρει ανάμεσά μας, αυτό που επιθυμεί... :)
Συνήθως τα δύο μεγάλα προβλήματα που καλείται να λύσει ή να διαχειριστεί ο άνθρωπος στην ζωή του, είναι το πρόβλημα της επιβίωσης (το οικονομικό) και η εναρμόνιση του με την μητέρα φύση καθώς και με την κοινωνία του (το συναισθηματικό)... για να μπορέσει να τείνει προς τον Ουρανό (το πνευματικό) δηλαδή στην τελείωσή του...
Η ευημερία και η ευτυχία είναι αποτέλεσμα κατανόησης των φυσικών ή συμπαντικών νόμων.
Το σύμπαν (κοσμικό) για μένα είναι ένας λογιστής που κρατάει σε ισορροπία όλες τις ενέργειες... όλα τα (+) και τα (-)
Μπορεί ο λογαριασμός μας να είναι πιστωτικός ή χρεωστικός σε μία δεδομένη στιγμή αλλά κατά την διάρκεια της ψυχικής διαδρομής μας τείνει να μπαλανσάρει...
Αυτό που οδηγεί κάποιον στον εσωτερισμό, είναι κατά την υποκειμενική μου άποψη, οι σφαλιάρες που τρώει και δεν γνωρίζει το γιατί... Στην ενασχόλησή του με τον εσωτερισμό προσδοκεί να του λυθούν αυτές οι απορίες, να κατανοήσει το παιχνίδι της ζωής έτσι ώστε να βγαίνει κερδισμένος αντί χαμένος, και να οδηγηθεί στην Αυτοκυριαρχία της ζωής του και στην ψυχική του γαλήνη.
Με τις καλύτερες ευχές για Βαθιά Γαλήνη
Trithemius:
Σ' ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα Sr: Rose_777 :)
Θέλω να μείνω λίγο με στο σημείο όπου αναφέρεις πως:
--- Παράθεση ---Αυτό που οδηγεί κάποιον στον εσωτερισμό, είναι κατά την υποκειμενική μου άποψη, οι σφαλιάρες που τρώει και δεν γνωρίζει το γιατί... Στην ενασχόλησή του με τον εσωτερισμό προσδοκεί να του λυθούν αυτές οι απορίες, να κατανοήσει το παιχνίδι της ζωής έτσι ώστε να βγαίνει κερδισμένος αντί χαμένος, και να οδηγηθεί στην Αυτοκυριαρχία της ζωής του και στην ψυχική του γαλήνη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ θα ήθελα να προσεγγίσω την ανάγκη της ενασχόλησης με τον εσωτερισμό μέσω κάποιας εσωτερικής μας "ροπής" προς αυτόν. Μπορεί στη ζωή μας να υπάρχουν και οι "σφαλιάρες" που αναφέρεις αλλά πάνω απ' όλα, η ενασχόληση με τον εσωτερισμό πιστεύω πως έρχεται να ικανοποιήσει μια "αρχετυπική" μας ανάγκη για επικοινωνία με την Πηγή. Κάθε έκφανση του εσωτερισμού πιστεύω πως αποτελεί έναν δρόμο προς την ένωσή μας με την Πηγή. Αν και αυτή η ανάγκη δεν εκδηλώνεται σε όλους το ίδιο ποσοτικά και ποιοτικά, πάραυτα, πιστεύω πως από τη στιγμή που θα γεννηθούμε, όλοι παίζουμε το ρόλο του ξενιστή στην ψυχή μας, η οποία έχει την ανάγκη να έρθει σε επαφή με τον δημιουργό της.
Σε κάποιους αυτό εκδηλώνεται πολύ "ελαφρά" και επιφανειακά, πραγματικά δεν αποτελεί παρά μια απλή σκέψη και τίποτε άλλο. Όμως σε άλλους ανθρώπους, αυτούς που ονομάζουμε αναζητητές της Γνώσης, μυστικιστές, εσωτεριστές κλπ, αυτή η ανάγκη επικοινωνίας με το θείο κυριολεκτικά αποτελεί τρόπο ζωής κι όχι κάτι που θα τους απασχολήσει περιστασιακά.
Σε αυτούς, τους μαθητές της επικοινωνίας με το θεό, η ανάγκη για ενασχόληση με τον εσωτερισμό γενικότερα έρχεται να τους δώσει υπόσταση μέσα στο σύμπαν. Ο εσωτεριστής νοιώθει "άβολα" αν δεν ανακαλύψει πρώτα τις δυνατότητες του εαυτού του και στη συνέχεια θα θέλει να προχωρήσει στην ανακάλυψη των νόμων του σύμπαντος και στην εναρμόνιση αλλά και αξιοποίηση αυτών. Δηλαδή ίσως αυτοί οι άνθρωποι τελικά να μην χρειάζονται κάποιο έντονα δυσάρεστο γεγονός στη ζωή τους για να βρουν την ώθηση να ασχοληθούν με τον εσωτερισμό. Υπάρχει τελικά ένας μεταφυσικός έρωτας που τους οδηγεί σε μια τέτοια ενασχόληση! Αυτό συμβαίνει γιατί πραγματικά οι εσωτεριστές γεννιούνται με μια ιδιαίτερα έντονη ανάγκη να εντρυφήσουν στον μυστικισμό, στην ένωση δηλαδή με τον Θεό-Δημιουργό-Πηγή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρούνε τη λύση να ασχοληθούν με τον εσωτερισμό. Δεν υπάρχει γι' αυτούς η επιλογή της μη ενασχόλησης. Αντίθετα έχουν ανάγκη από μια διαρκή πνευματική εξέλιξη. Αυτή η "μέθεξη" φέρνει στη ζωή του εσωτεριστή αυτό που πραγματικά αποζητά: το να αποκτήσει συμπαντική συνείδηση, να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το θεό-δημιουργό και να εργαστεί πάνω στην μετατροπή αυτών των δύσβατων δρόμων σε "λεωφόρους καθημερινής διεύλευσης" ;)
Πάνω σε όλα αυτά, η τακτοποίηση (το συντομότερο δυνατό) των "επίγειων υποχρεώσεών" μας, θεωρώ πως είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ασχοληθεί κάποιος με τον εσωτερισμό. Αν δεν έχεις τακτοποιήσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τις υλικές σου ανάγκες, τότε δεν θα έχεις την απαραίτητη ψυχική ηρεμία για να ικανοποιήσεις τις πνευματικές σου ανάγκες. Στην ουσία, ο βιοπορισμός είναι το μέσο εκείνο που θα μας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο και την απαιτούμενη διάθεση και ψυχική ηρεμία για να ασχοληθούμε με το Είναι μας, αυτή τη σχέση θεού και ανθρώπου.
Κάποιες φορές μονολογώ και σκέφτομαι πως θα ήθελα να βγώ το συντομότερο στη σύνταξη, όχι για να κάθομαι και να πίνω καφέδες αλλά για να έχω ακόμη περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τα μεταφυσικά θέματα. Πάντως μου προκαλεί (θετική) έκπληξη το γεγονός πως ο Fr: Κανένας, μπόρεσε να υλοποιήσει αυτό που πιο πάνω μας περιέγραψε μέσω κάποιας συγκεκριμένης τεχνικής :o Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες πάνω σ' αυτό ::)
Καλησπέρα σε όλους σας.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση