Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού
Ο δρόμος του Εσωτεριστή (ψηφοφορία)
Patreas:
Νομίζω πως θέλω να ζητήσω διευκρινήσεις σε ορισμένα που διάβασα.
Avaris
--- Παράθεση ---Έχουν παίξει επίτηδες "ρόλους" για να φέρουν "δεκτικούς ανθρώπους" στο χείλος ενός "μυητικού νοητικού γκρεμού" και στην "απαρχή μιας "ψυχοπνευματικής συνειδητοποίησης".
--- Τέλος παράθεσης ---
Ρόλους?
Δεκτικούς ανθρώπους?
Δηλαδή?
Κανένας
--- Παράθεση ---Ο Εσωτερισμός δεν είναι διανοητική τέχνη αλλά έχει να κάνει με τη νόηση. Είναι εξέλιξη του ανθρώπου, είναι ισχυροποίηση της βούλησης. Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτά είναι εγκεφαλικές διεργασίες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω πως ότι δεν έχει σχέση με την νόηση έχει σχέση με τα ένστικτα ή τα ανακλαστικά.
Είναι δυνατόν να κάνει κάτι ο άνθρωπος που να μην έχει σχέση με το μυαλό ή με το σώμα ή και με τα δύο?
livelove:
Από Trithemius
--- Παράθεση ---Κι όμως! Ξέρεις πόσοι άνθρωποι των παλαιότερων εποχών θα μας ζήλευαν αυτή τη στιγμή; Μέσα σε 5-10 γραμμές, ένας άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που ποτέ δεν φανταζόταν, ή να "δει" έναν νέο δρόμο που ποτέ του δεν είχε σκεφτεί. Αν και είναι απαραίτητο να καθόμαστε μπροστά από την οθόνη και να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε, σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο και πάντα κάτι έχει να μας προσφέρει επιπλέον των "ζωντανών" συζητήσεων.
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ως προς το οτι είναι πολύ χρήσιμο και πάντα κάτι έχει να μας προσφέρει...
Αλλά αμφιβάλλω για το κατα πόσο θα μας ζήλευαν οι άνθρωποι παλαιότερων εποχών.
(μάλλον όλοι μας θα ζηλεύαμε πχ τον Αριστοτέλη και τους "περιπατητές" του κ.ο.κ. και όχι αυτοί εμάς :'()
Δεδομένου οτι ανάλογα με την εποχή και τις "ανάγκες"(ο Θεός να τις κάνει) διαμορφώνονται οι συνθήκες και τα μέσα κτλ κτλ
Ας σκεφτούμε μονάχα τους σημερινούς ρυθμούς ζωής...διότι αυτοί είναι καθοριστικοί για την διαμόρφωση της επικοινωνίας των ανθρώπων.Ή μήπως όχι;
Τί λέτε; Πάμε καμιά βολτίτσα στους αγρούς; ;)
Τέλος θέλω να προσθέσω: Ας μην ξεχνάμε τη δύναμη του ήχου, της φωνής, του έναρθρου ή και άναρθρου αν θέλετε λόγου !!!!
Trithemius:
Φίλε Clarion, θέλω απλά να πω ότι σε σχέση με παρελθοντικές εποχές, σήμερα ο άνθρωπος ζει στην εποχή της πληροφορίας. Σίγουρα, όλα έχουν το τίμημά τους. Αν τώρα η υπερπληροφόρηση οδηγεί στην παραπληροφόρηση, τότε, η αδυναμία επικοινωνίας (άρα η έλλειψη ικανής πληροφόρησης) οδηγούσε σε μειωμένη δυνατότητα προσέγγισης ενός μεταφυσικού ζητήματος.
Αυτό που κάνουμε τώρα, που γράφουμε δηλαδή τις σκέψεις μας σε αυτό το φόρουμ, λες να μην έχει διαχρονική αξία; Σίγουρα η τεχνολογία της επικοινωνίας, αργά ή γρήγορα, θα μας δώσει κάτι νέο και πιο παραγωγικό, πλην όμως ας σκεφτούμε πως σταδιακά και σταθερά, βαδίζουμε από το καλό στο καλύτερο. Εδώ ακριβώς έχει εφαρμογή το σκεπτικό μου περί του ότι οι παλαιότεροι θα μας ζήλευαν για αυτό που κάνουμε τώρα, όπως ακριβώς κι εμείς θα "ζηλεύουμε" τους μετέπειτα εσωτεριστές για το πως θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα ανταλλάσουν πληροφορίες και σκέψεις.
Κανένας:
Patreas
--- Παράθεση από: Patreas στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:16:34 ---Κανένας
--- Παράθεση ---Ο Εσωτερισμός δεν είναι διανοητική τέχνη αλλά έχει να κάνει με τη νόηση. Είναι εξέλιξη του ανθρώπου, είναι ισχυροποίηση της βούλησης. Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτά είναι εγκεφαλικές διεργασίες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω πως ότι δεν έχει σχέση με την νόηση έχει σχέση με τα ένστικτα ή τα ανακλαστικά.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο Εσωτερισμός έχει να κάνει με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Το μυαλό, το υποσεινείδητο, τα ένστικτα. Το υποσεινείδητο και τα ένστικτα τα εξεραυνούμε και τα κατανοούμε. Το μυαλό το αναπτύσουμε.
--- Παράθεση από: Patreas στις Νοεμβρίου 20, 2007, 18:16:34 ---Είναι δυνατόν να κάνει κάτι ο άνθρωπος που να μην έχει σχέση με το μυαλό ή με το σώμα ή και με τα δύο?
--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι. Από τη στιγμή που επιλέγει να κάνει κάτι, εμπλέκεται η βούλησή του, άρα και το μυαλό.
Trithemius:
Ο εσωτερισμός ως γνωστικός όρος, έχει να κάνει με κρυμμένες γνώσεις και διδασκαλίες που απευθύνονται σε επιλεγμένα άτομα. Ως όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Πυθαγόρα, ο οποίος δίδασκε ένα σύνολο από κρυφές γνώσεις σε επιλεγμένες ομάδες περιορισμένου αριθμού μελών. Οι γνώσεις αυτές αφορούσαν σε φιλοσοφικά, κοσμογονικά, μεταφυσικά και επιστημονικά θέματα.
Σαφώς στον εσωτερισμό εμπλέκονται διαδικασίες σχετιζόμενες με τον εσωτερικό μας κόσμο, όμως αυτά αποτελούν μέρος του εσωτερισμού κι όχι το σύνολό του. Γενικότερα ο όρος "εσωτερισμός" αποδίδει την κεκρυμμένη από τους πολλούς γνώση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση