'Αρθρα Εσωτερισμού > Ψυχολογία και εσωτερισμός

ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

(1/16) > >>

xristosx:
Εδω και πολλα χρονια , εχω ασχοληθει με καποια κινηματα εσωτερισμου

Μεχρι προτεινος , αν και  , τα εσωτερισιτικα ζητηματα βρισκονται στην πρωτη γραμμη ενδιαφεροντων μου , τα αποτελεσματα ηταν σχεδον μηδενικα

Ισως ομως και οχι

Απλα δεν ηταν ικανα να μου δειξουν ενα φως που να νοιωσω ικανοποιημενος

Αυτο το κατι διαφορετικο φανηκε  αφου αναρωτηθηκα , για το γιατι και το πως καποιων 10ημερων  πρακτικων διαλογισμου βιπασανα

Η κατευθυνση της πρακτικης ειχε ως εξης

''Βαζουμε την προσοχη σε μια διαδικασια σαρωσης , απο το κεφαλι στα ποδια , και αντιστροφα, και σε οτι συναντησουμε , παραμενουμε αταραχοι και αντικειμενικοι παρατηρητες ''

Παρολο που ακολουθησα κατα γραμμα τις κατευθυνσεις , δεν επαψα να αναρωτιεμαι το γιατι αυτων

Ποιο δηλαδη , ηταν το πρακτικο κομματι αυτης της πρακτικης

Το πρωτο λοιπον πραγμα που ανακαλυψα , ηταν , οτι οτιδηποτε και αν κανουμε , [ακομα και αν ανοιξουμε τα ματια μας ]γινονται πραγματα στο σωμα μας

Αποθηκευονται σε αυτο  εντασεις , πολλες φορες τοσο μικρες που ειναι τελειως αδυνατο , κατω απο τις συνθηκες που εχουμε μαθει να ζουμε , να τις αντιληφθουμε

Μου ταιριαζει απολυτα ο ορος μηχανικοτητα σε παρομοιες καταστασαεις

Ειναι ακριβως η ιδια κινηση , σαν να καιγομαστε και τραβαμε το χερι απο την πηγη της θερμοτητος

Αυτη η μηχανικοτητα λοιπον  καθοριζει σε απολυτο βαθμο την συμπεριφορα μας

Το ''ΕΓΩ'' ειναι μια διαδικασια που συμβανει απο στιγμη σε στιγμη και απο δευτερολεπτο σε δευτερολεπτο

Μεσα σε αυτην την διαδικασια , εντασεται  σε μεγαλο βαθμο , οσο και αν φαινεται περιεργο , και μονο αυτη η λειτουργια των αισθησεων και κυριως της ορασης απο μονη της

Πραγματικα  ειναι τελειως αλοκοτη η διαδικασια και τα αποτελεσματα της διαδικασιας των αισθησεων  , και αρα και του νου στο συνολο του
Συμβαινει επισης το εξης περιεργο

αν θα μπορουσαμε να γινομαστε συνειδητοι αυτων των καταστασεων , που εχουν σωματοποιηθει , και  καθοριζουν τις συμπεριφορες μας μηχανιστικα

θα ανακοπταμε την τυχαια και αλοκοτη  ψυχολογικγη διαδικασια που εκτυλισεται συνεχως

Σαν αλοκοτη απο την μια , ενοω , οτι διαδικαζεται μεσω παραγοντων , που θα ηταν αδυνατο να φανταστουμε , συμφωνα με αυτα που πιστευουμε για μας

Απο την αλλη τα αποτελεσματα των διαδικασιων αυτων , ειναι επισης εξω απο τα συνηθη δεδομενα

Ας σκεφτουμε για αυτο , αισθησεις μηχανικοτητος λαγνειας , εκνευρισμου κλπ που εκδηλωνονται εκτος του φυσικου χρονου εκδηλωσεως αυτων

Και ολα αυτα βεβαια ειναι ενα ισχυρο κινητρο για την περαιτερω εμβαθυνση

Σκοπος μου ανοιγματος  του  παροντος   τοπικ , ειναι να εκθετω αυτα που εχω δει - συνειδητοποιησει , κανοντας τα ακομα περισσοτερο κτημα  αλλα και η ανταλαγη τυχοντων αλλων αποψεων πανω σε αυτα τα ζητηματα  για την γενικοτερη ωφελεια

Ενοειται βεβαια και η ολο και μεγαλυτερη  εμβαθυνση ,........και αν και αυτο που εχει την μεγαλυτερη σημασια ειναι ο δρομος απο μονος του , η επιτευξη αποτελεσματων ειναι και αυτη σημαντικη

xristosx:
Ολα αυτα στα οποια αναφερομαι , δεν ειναι σε θεση να αλλαξουν σοβαρα το επιπεδο της υπαρξης μου

Μου εχουν ομως , αν μη τι αλλο δειξει , οτι η φυση μας ειναι μηχανικη

Και επειδη εχουμε μαθει να αποδεχομαστε κατι τετοιο , το θεωρουμε φυσιολογικο , χωρις την πιθανοτητα  δυνατοτητας παρεμβασης;;;;;;;;  και για τον περισσοτερο κοσμο  ειναι αγνωστη ακομα και η ενοια της μηχανικοτητος  , και τις περισσοτερες φορες  μη αποδεκτη

Απο την στιγμη που διαθετουμε φυσικο σωμα , η συμπεριφορα μας ολη υποκειται στο νομο της μηχανικοτητος

Οτιδηποτε και να κανουμε , ακομα και αν θα ανοιξουμε τα ματια , [και για την συγκεκριμενη περιπτωση ]  εκτος των αλλων που συμβαινουν ,

κινητοποιουνται οι μυς των ματιων ,αποθηκευοντας ενταση και  στους οποιους τελικα  αποτυπωνεται  μηχανικοτητα

Οτιδηποτε και να κανουμε , νομιζουμε οτι δρουμε εμεις !!

Ειναι πραγματικα αστειο να πιστευουμε κατι τετοιο

Δρα η μηχανικοτητα , και πιστευω οτι εχει το μεγαλυτερο ποσοστο συμετοχης , σε αυτα που κανουμε

Απο μονη της αυτη η πληροφορια , και βεβαια η επαληθευση και η βιωματικη της εμπειρια , ειναι σε θεση, να μας αλλαξει τον τροπο με τον οποιο βλεπουμε και θεωρουμε την υπαρξη

Πιστευω πως αν θα μπορουσα να καταδυθω , σε βαθυτερα μερη του εαυτου μου θα ανακακλυπτα , και αλλα ειδη μηχανικοτητος , που δεν εχουν σχεση με το φυσικο μας σωμα

Η μνημη πχ διαφορων εμπειριων , που καθοριζουν αργοτερα την διαδικασια η οποια λαμβανει χωρα στο σωμα , ειναι και αυτη μηχανικοτητα

Μια κινηση [που δεν ειναι τοσο εμφανης οσο η σωματικη διαδικασια [μνημη ] καθοριζει και προκαλει αλλες κινησεις

Και βεβαια δεν εχει σημασια να ονομαζω , απλα εκφραζω καποιες εικασιες

xristosx:
Σαν οντα ειμαστε τελειως ερεθισματικοι

Αυτο σημαινει , οτι δρουμε παντα , συμφωνα με το ερεθισμα που λαμβανουμε στον μεγαλυτερο τουλαχιστον βαθμο

Το ερεθισμα αυτο αν και αρχικα φαινεται να ειναι εξωτερικο , τελικα αυτο που γινεται , ειναι οτι ολα αναγονται σε αισθηση

Αν πχ καποιος με θιξει σαν ατομο , αν και αρχικα , το ερεθισμα μπορει να φαινεται οτι ειναι εξωτερικο , αυτο που θα διαδραματισει τον καθοριστικο ρολο , θα ειναι η αισθηση που θα  μου προκληθει , δηλαδη αυτο που θα εχει σωματοποιηθει ,και που τελικα θα καθορισει την αντιδραση μου

Το ιδιο θα συμβει, και αν αποφασισω να κοψω το τσιγαρο

Η  αποφαση αυτη θα παρθει , επειδη καποιες αισθησεις ερεθισματα εχουν παρεμβληθει

Και οταν  αθετησω την υποσχεση- δεσμευση προς τον εαυτο μου , παλι καποιες αισθησεις θα εχουν βαλει το χερακι τους

Ολα αυτα κατα την αποψη μου , ειναι ενδειξεις για το οτι ειμαστε οντα ερεθισματικα

Και αυτο θα ελεγα,  οτι μας καθιστα ανυπερασπιστους , στα γεγονοτα  που μας συμβαινουν

Ο καθενας σχεδον εκμεταλευομενος αυτες τις αρχες , εσκεμενα η οχι , μπορει να μας ''περασει'' αξιες , αξιες δικες του , μονο και μονο επειδη δεν εχουμε αξιολογησει συγκεκριμενα πραγματα , ιδεες , τροπους υπαρξης κλπ  , και ζουμε στο μαρτριξ των συναισθηματων

Αυτα δεν αφηνουν την αντιληπτικη μας δυνατοτητα να λειτουργησει , επειδη αποροφουν προσοχη  , και μας καθιστουν αβουλα πλασματα

Κατι που συνεβη το απογευμα σε μενα και τον μικρο μου  , για να δειξω πως γινεται το περασμα των αξιων

Παιζαμε λοιπον μπαλα στην αυλη , και ενεκα του ότι είναι μονο δεκα χρονων , μπορω και τον περνω ευκολα

Καποια στιγμη αρχισα να του λεω ‘’ αυτό μονο μπορεις να κανεις ‘’
   ‘’Κοιτα τωρα πως θα σε περασω παλι ‘’
‘’Για να δουμε , μπορεις εσυ να με περασεις ‘’
Και βεβαια ενοειται οτι τον υπεραγαπω

Παρολα αυτά όμως τον ειδα καποιες στιγμες και μπηκε στην διαδικασια να μου αποδειξει πραγματα

Και μαλλον σε αυτές τις παγιδες μπορει ο καθενας από εμας να πεσει

xristosx:
Η ενασχοληση με τον'' εσωτερισμο '' ειναι σαν ενα παιχνιδι

Ενα ομορφο , και ενδιαφερον παιχνιδι , που κρυβει μεσα του την ζωη και την δημιουργια  

Δεν ειναι πανεμορφο να ανακαλυπτουμε πραγματα για τον εαυτο  και μαλιστα βαδιζοντας συνεχως χωρις να ξερουμε το επομενο βημα ;

Δεν θα ηθελα να φορτωσω αυτο το παιχνιδι με προσμονη , κανενος ειδους

Δεν θα ηταν λειτουργικο

Το πνευμα δεν θα ηταν ελευθερο

Ολα ειναι θεμα κατανοησης , και η κατανοηση δεν χωρα βιασμο

Αν η αλλαγη ειναι να ερθει ...καλως να ορισει  , αν παλι και τα δε ..παλι ολα καλα

Ας ψαξουμε  για το επομενο βημα , απο περιεργεια , και με πνευμα  δημιουργικο

Αυτοσχεδιασμος ειναι η αρμοζουσα λεξη , και ελειψη αυτου , τιποτα δεν ειναι εφικτο

xristosx:
Το πραγματικο ματριξ , ειναι αυτο των συναισθηματων  αισθηματων , και γενικα τωμ αισθησεων

Η πιο επιζημια λειτουργια τους ειναι , οτι , μας ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Αυτο επιτελειται απο τον πολυ απλο αλλα δυσλολο να κατανοηση καποιος λογο , ΤΗΝ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΗς ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Οι συγκινησεις αποροφουν την προσοχη , και μειωνουν αν οχι εξανεμιζουν την δυνατοτητα κρισης και αντιληψης

Για την αντιμετωπιση οποιασδηποτε καταστασης εσωτερικης , εχω διαχωρισει ξεχωρισει , τουλαχιστον δυο κεφαλαια , προς ερευνα και επεξεργασια

Το ενα κεφαλαιο , ειναι αυτο του ματριξ των συναισθηματων  , αισθησεων  και γενικα η φυση των αισθησεων αυτων

Οταν λεω φυση ενοω , τον τροπο που δημιουργουνται , τον τροπο που λειτουργουν , τι επιφερουν στην υπαρξη μας [ ενα απο αυτα ας πουμε που επιφερουν ειναι η μειωση της αντιληψης ] αλλα και τον τροπο που μπορω να αντιμετωπισω αυτο

Το να εχω κατανοησει  , αυτες τις λειτουργιες ,αυτοματα μου δινει μια σταθερη αμφισβητηση για ολα αυτα που βιωνω , και γενικα για τις συμπεριφορες μου και για ολα αυτα που συμβαινουν γυρω μου

Αμφισβητηση  που θα προερχεται απο κατανοηση , και  , που θα οδηγησει σε λιγοτερη ταυτιση

Σημαντικο επισης στοιχειο , ειναι  να εχω μαθει να αναγνωριζω , ποτε βρισκομαι κατω απο την επηρεια αυτων των λειτουργιων  

Το αλλο κεφαλαιο , ειναι αυτο της επανααξιολογησης των αξιων, ιδεων  , που ενα ολοκληρο κοινωνικο συστημα μου εχει περασει , που μου δημιουργουν τα αισθηματα , συναισθηματα

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση