'Αρθρα Εσωτερισμού > Καμπαλά

Η Μυστική Καμπάλα

<< < (5/32) > >>

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"


5. "....Οι ειδικές σχολές μεταφυσικής έχουν τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα συστήματα φιλοσοφίας, τα οποία προσπαθούν να ορίσουν αυτές τις ιδέες και να τις κάνουν κατανοητές.

Αν και γενιές ολόκληρες οραματιστών έχουν αναλώσει τη ζωή τους στο συγκεκριμένο έργο, οι ιδέες αυτές συνεχίζουν να παραμένουν τόσο αφηρημένες, ώστε μόνο μετά απο μια μακρά πορεία μαθητείας (η οποία στην Ανατολή ονομάζεται Γιόγκα) μπορεί τελικά να τις συλλάβει το μυαλό.." (σ. 30)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

6. " ....Ο Καμπαλιστής προχωράει με ένα διαφορετικό τρόπο. Δεν προσπαθεί να ανυψώσει το νου του στον καθαρό αέρα της αφηρημένης πραγματικότητας με τα φτερά της μεταφυσικής, αλλά δομεί ένα συγκεκριμένο σύμβολο που να μπορεί να το δει το μάτι.

Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει την αφηρημένη πραγματικότητα, την οποία κανένα ανεκπαίδευτο μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει..." (σ.30)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

8. "...Υπάρχουν πάρα πολλά σύμβολα που χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα διαλογισμού,όπως ο Σταυρός στο Χριστιανισμό, οι διάφορες μορφές θεοτήτων στο αιγυπτιακό σύστημα κλπ

Αυτά τα Σύμβολα χρησιμοποιούνται απο τους αμύητους για να συγκεντρώνουν τη σκέψη τους, ώστε να ανοίγει ένα κανάλι που να φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένες ιδέες και συναισθήματα.

Ο Μυημένος πάντως, χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα συμβολικά συστήματα. Τα χρησιμοποιεί σαν μια μέθοδο αλγεβρικής επίλυσης με την οποία θα μπορέσει να φτάσει στα μυστικά των άγνωστων δυνάμεων. Με άλλα λόγια, αυτός χρησιμοποιεί το Σύμβολο σαν ένα τρόπο καθοδήγησης της σκέψης του μέσα στο Αόρατο και στο Ασύλληπτο..." (σ. 30)


Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"

9. "....Και πως το κάνει αυτό? Το κάνει χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο σύμβολο, ένα σύμβολο τελείως αφηρημένο. Θεωρώντας σαν ένα τέτοιο  σύνθετο σύμβολο το Δέντρο της Ζωής, παρατηρεί ότι υπάρχουν καθορισμένες σχέσεις μεταξύ των μερών του. Υπάρχουν ορισμένα τμήματα του Δέντρου για τα οποία γνωρίζει μερικά πράγματα και άλλα για τα οποία μπορεί μόνο να διαισθανθεί ή, πιο ωμά, να μαντέψει κάτι, ανάγοντάς τα στις πρώτες τους αρχές.

Το μυαλό πηδάει απο το ένα γνωστό στοιχείο στο άλλο και με αυτό τον τρόπο διασχίζει μια ορισμένη "απόσταση", μιλώντας μεταφορικά.

Είναι σαν τον ταξιδιώτη της ερήμου που γνωρίζει τη θέση δύο οάσεων και διανύει τη μεταξύ τους απόσταση. Ποτέ δεν θα αποτολμούσε ένα ταξίδι μέσα στην έρημο, αν πρώτα δε γνώριζε την τοποθεσία της επόμενης όασης.

Στο τέλος του ταξιδιού του όμως, γνωρίζει απο "πρώτο χέρι" πια τα χαρακτηριστικά της δεύτερης όασης, καθώς και τη μορφολογία του εδάφους που βρίσκεται μεταξύ των δύο οάσεων.

Ταξιδεύοντας έτσι, απο όαση σε όαση, προχωράει μέσα στην έρημο και σιγά σιγά την εξερευνάει.

Παρ' όλα αυτά, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή ζωής μέσα στην έρημο..." (σ.31)

Avaris:
"Η Μέθοδος της Καμπάλα"


10. "...Το ίδιο συμβαίνει με το Καμπαλιστικό σύστημα Συμβολισμού.

Το τι μπορεί να αποδώσει είναι ακατανόητο με την πρώτη ματιά. Αλλά όταν το μυαλό μας ιχνηλατήσει το δρόμο απο σύμβολο  σε σύμβολο, αρχίζει να κατανοεί πολλά νέα στοιχεία και παρ' ότι είναι ακόμα σκοτεινός ο "μαγικός καθρέπτης" μας, έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε ότι τελικά θα δούμε και θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι.

Αυτό θα συμβεί γιατί το ανθρώπινο μυαλό αναπτύσσεται με τη συνεχή άσκηση και εκείνο που ήταν στην αρχή τόσο ακατανόητο - όσο τα μαθηματικά στο μικρό παιδί που δεν μπορεί να μετρήσει - γίνεται τελικά απόλυτα κατανοητό..." (σ. 31)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση