Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Φιλοσοφικά κινήματα και σχολές της Αρχαιότητας
Το Μονοπάτι του Δον Χουάν (Ινδιάνικος Σαμανισμός)
Avaris:
Aπο το "Ταξίδι στο Ιξτλάν" (σ.130) το τρίτο βιβλίο του Κ.Καστανέντα.
Έχει να κάνει με τα Lucid Dreams. Ή αλλιώς, το "Συνειδητό Ονείρεμα". Δηλαδή, "ταξίδι σε μια άλλη πραγματικότητα".....
****************************************************
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: «Να γίνεις προσιτός στη “Δύναμη”, να καταπιαστείς με τα όνειρά σου», αποκρίθηκε. «Τ’ αποκαλείς όνειρα γιατί δεν έχεις “Δύναμη”. Ο πολεμιστής, όντας ο άνθρωπος που αναζητεί τη Δύναμη, δεν τ’ αποκαλεί όνειρα, τ’ αποκαλεί πραγματικότητα».
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: « Θέλεις να πεις ότι παίρνει τα όνειρά του σαν πραγματικότητα»?
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: «Δεν παίρνει τίποτα σαν να ‘ναι κάτι άλλο. Αυτά που αποκαλείς εσύ όνειρα, για τον πολεμιστή είναι πραγματικότητα. Θα πρέπει να’ χεις υπόψη σου ότι ο πολεμιστής δεν είναι κανένας ηλίθιος. Ο πολεμιστής είναι ένας άψογος κυνηγός που κυνηγάει τη Δύναμη. Δεν είναι ούτε μεθυσμένος, ούτε τρελλός και δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να μπλοφάρει, να πει ψέμματα στον εαυτό του ή να κάνει λαθεμένες κινήσεις. Οι φιλοδοξίες του βρίσκονται πολύ ψηλά για κάτι τέτοιο. Οι φιλοδοξίες του είναι η απόλυτα ισορροπημένη ζωή του που του πήρε τόσο χρόνο να την οργανώσει και τελειοποιήσει. Δεν είναι διατεθειμένος λοιπόν να τα κλωτσήσει όλα αυτά με κάποιον ανόητο χειρισμό, εκλαμβάνοντας κάτι για κάτι άλλο.
..»Το “όνειρο” είναι πραγματικό για τον πολεμιστή γιατί μέσα σ’ αυτό μπορεί να δρα συνειδητά, μπορεί να εκλέγει και ν’ απορρίπτει, μπορεί να επιλέγει από μια ποικιλία πραγμάτων εκείνα που οδηγούν στην Δύναμη και σε συνέχεια έχει την ικανότητα να τα επεξεργάζεται και να τα χρησιμοποιεί, ενώ στο συνηθισμένο όνειρο δεν μπορεί να δράσει σκόπιμα».
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: «Θέλεις να πεις ότι το όνειρο είναι πραγματικότητα»?
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: «Και βέβαια είναι».
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: «Τόσο πραγματικό όσο αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή»?
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: «Αν θέλεις να κάνεις συγκρίσεις, μπορώ να πω ότι ίσως να είναι και πιο πραγματικό. Στο όνειρο διαθέτεις Δύναμη. Μπορείς ν’ αλλάξεις τα πράγματα. Μπορείς να βρεις αναρίθμητους κρυμμένους παράγοντες. Μπορείς να ελέγξεις ότι θέλεις».
Avaris:
(Κ. Καστανέντα, "Μια Ξεχωριστή Πραγματικότητα",σ.260)
"ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: ...Το Μονοπάτι της Γνώσης είναι πολύ δύσκολο. Για να μάθεις, πρέπει να είσαι διαρκώς άγρυπνος. Στο Μονοπάτι της Γνώσης πολεμάς πάντα με κάτι, αποφεύγεις κάτι, ετοιμάζεσαι για κάτι και αυτό το κάτι είναι πάντα ανεξήγητο, μεγαλύτερο και πιο δυνατό απο σένα. Αυτές οι ανεξήγητες δυνάμεις θάρθουν κοντά σου.....Δεν έχεις λοιπόν να κάνεις τίποτε άλλο τώρα απο το να προετοιμάζεσαι για τη μάχη.....
.....Ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος απο πράγματα που προκαλούν φόβο κι εμείς είμαστε αβοήθητα πλάσματα τριγυρισμένα απο δυνάμεις ανεξήγητες κι αδυσώπητες.
Ο μέσος άνθρωπος, που ζει στην άγνοια, πιστεύει ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούν να εξηγηθούν και ν' αλλάξουν.....Δεν ξέρει πως θα γίνει αυτό, αλλά ελπίζει ότι οι δραστηριότητες του ανθρώπινου γένους θα τις εξηγήσουν ή θα τις αλλάξουν αργά ή γρήγορα.
Ο Μάγος, απο τη μεριά του, δε νομίζει πως θα τις εξηγήσει ή θα τις αλλάξει....αντί γι' αυτό, μαθαίνει να τις χρησιμοποιεί αναπροσαρμόζοντας τον εαυτό του και υιοθετώντας την κατεύθυνσή τους. Αυτό είναι το τέχνασμά του.
Απ' τη στιγμή όμως που ανακαλύπτεις τα τεχνάσματά της, η μαγεία δεν αξίζει και πολλά πράγματα. Ο μάγος ελάχιστα διαφέρει απο τον μέσο άνθρωπο. Η Μαγεία δεν τον βοηθάει να ζήσει μια καλύτερη ζωή.....θάλεγα μάλιστα πως τον εμποδίζει:κάνει το βίο του δύσκολο κι αβέβαιο.
Ανοίγοντας τον εαυτό του στη Γνώση, ο Μάγος γίνεται περισσότερο τρωτός απο τον μέσο άνθρωπο. Απο τη μια μεριά οι συνάνθρωποί του τον μισούν, τον φοβούνται και θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν απ' τη μέση.....
...Απο την άλλη μεριά, οι ανεξήγητες και αδυσώπητες δυνάμεις που τριγυρίζουν τον καθένα απο μας όσο είμαστε ζωντανοί, αποτελούν για το μάγο ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το να σε τρυπήσει ένας συνάνθρωπός σου είναι πραγματικά οδυνηρό, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την "επαφή σου με έναν Σύμμαχο" (σημ. Οντότητα).
Ο Μάγος, μπαίνοντας στον Δρόμο της Γνώσης, γίνεται λεία αυτών των δυνάμεων και μόνο ένα μέσο έχει για να εξισορροπήσει μαζί τους: τη θέλησή του. Έτσι, είναι υποχρεωμένος να νοιώθει και να δρα σαν Πολεμιστής....."
Avaris:
"Ταξίδι στο Ιξτλάν" , (σ.137), Κ.Καστανέντα:
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: "Υπάρχουν μερικά πράγματα που απο δω και πέρα θα τα συζητάμε μόνο στα μέρη όπου υπάρχει Δύναμη", συνέχισε. "Σ' έφερα εδώ, γιατί απο σήμερα αρχίζει η άσκησή σου. Αυτό εδώ είναι ένα μέρος όπου κατοικεί Δύναμη, κι εδώ μπορούμε να μιλάμε μόνο για Δύναμη".
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: "Μου είναι πραγματικά αδύνατο να καταλάβω τι είναι Δύναμη", είπα.
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: "Η Δύναμη είναι κάτι με το οποίο ασχολείται ο πολεμιστής", είπε. "Στην αρχή είναι μια απίστευτα δύσκολη υπόθεση. Σου είναι δύσκολο ακόμα και να σκεφτείς γύρω απ' αυτή. Είναι αυτό ακριβώς που σου συμβαίνει εσένα τώρα. Μετά, η Δύναμη γίνεται μια σοβαρή υπόθεση. Μπορεί κανείς να μην την αποκτήσει ή ακόμα και να μην αντιλαμβάνεται την ύπαρξή της, αλλά "ξέρει" πως "υπάρχει κάτι", κάτι που πριν δεν μπορούσε να το "συλλάβει".
.."Έπειτα, η Δύναμη εκδηλώνεται σαν κάτι ανεξέλεγκτο που έρχεται προς κάποιον. Δεν μου είναι εύκολο να σου πω πως έρχεται ή τι πραγματικά είναι. Δεν είναι τίποτα κι όμως μπορεί να κάνει θαύματα. Τελικά, η Δύναμη είναι κάτι που υπάρχει στον καθένα, κάτι που κανονίζει τις πράξεις μας αλλά και υπακούει στις προσταγές μας".
Avaris:
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: "Θέλεις να πεις ότι δεν ακολουθείς ποτέ σχέδιο?"
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ : "Το κυνήγι της Δύναμης είναι πολύ παράξενη υπόθεση", είπε. "Δεν υπάρχει τρόπος να το προσχεδιάσεις απο καιρό. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο του ενδιαφέρον. Ο Πολεμιστής προχωρεί βέβαια σαν να είχε κάποιο σχέδιο, γιατί έχει εμπιστοσύνη στην προσωπική του Δύναμη. Γνωρίζει ότι σε δεδομένη στιγμή θα τον κάνει να δράσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο".
(Ταξίδι στο Ιξτλάν, σ. 214).
Avaris:
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ : "Μονάχα ένας τρόπος υπάρχει για να Μάθεις κι αυτός ο τρόπος είναι η "άμεση εμπειρία". Το να συζητάμε απλώς είναι άχρηστο.
Αν θέλεις να μάθεις τι είναι Δύναμη και να δημιουργήσεις αποθέματα απ' αυτή, πρέπει να τα κάνεις όλα μονάχος σου.
................
Κ.ΚΑΣΤΑΝΕΝΤΑ: "Πως μπορώ όμως ν' αποκτήσω Προσωπική Δύναμη"?
Δ.Χ. : "Αυτό κάνεις όταν ζεις με τον τρόπο που σου έχω συστήσει. Σιγά σιγά φράζεις όλα τα σημεία διαρροής. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος ζήλος σ' αυτό, γιατί η Δύναμη πάντα βρίσκει έναν τρόπο να σε πλησιάζει.
Πάρε παράδειγμα εμένα. Δεν ήξερα ότι συσσώρευα Δύναμη όταν πρωτάρχισα να μαθαίνω τους τρόπους του Πολεμιστή. Ακριβώς όπως εσύ, νόμιζα πως δεν έκανα τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά δεν ήταν έτσι το πράγμα.
Η Δύναμη έχει την παράξενη ιδιότητα να μην γίνεται αντιληπτή όταν συσσωρεύεται".
..........................
Δ.Χ.: ...."Μη σπαταλάς τον εαυτό σου σε εξηγήσεις", είπε, " Αυτό που είπα δεν έχει νόημα για σένα, απλώς γιατί δεν έχεις ακόμη αρκετή Προσωπική Δύναμη.
Τώρα ωστόσο έχεις περισσότερη απ' όση όταν άρχισες κι έτσι αρχίζουν να σου συμβαίνουν ορισμένα πράγματα....."
(Ταξίδι στο Ιξτλάν, σ. 236)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση