Σχόλια > Θρησκεία και Κοινωνία
Ανθρωπιστική Δράση των Μοναστηριών ή απλά Λαθρεμπόριο?
Rose:
Δεχτήκαμε μία Καταγγελία για την Μονή της Αγίας Αικατερίνης1 στο 'Ορος Σινά, και απλά παραθέτουμε την υπόθεση, στην κρίση του Ελληνικού Λαού.
Κάποια φίλη στις διακοπές της, επισκέφτηκε το Sani Beach Resort2, όπου, είχαν στήσει ένα πάγκο μέσα στο άντρο των ευκατάστατων επισκεπτών του Sani, και πουλούσαν χειροποίητα από τους Βεδουίνους.
Η φίλη μας έφερε, ένα προσπέκτους το οποίο θα το δημοσιεύσουμε, και όπως την πληροφόρησαν πρόκειται για μία Φιλανθρωπική δράση, όπου προσκυνητές της Μονής Αγίας Αικατερίνης, φέρνουν από το όρος Σινά, τα χειροποίητα, (αφορολόγητα και λαθραία), χωρίς χαρτιά, και τα πουλούν στην Ελλάδα (και ίσως όχι μόνο), για να βοηθήσουν την Κοινότητα των Βεδουίνων, που ζούνε κοντά στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
Επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους που πουλούσαν τα χειροποίητα των Βεδουίνων, μας ενημέρωσαν πως ήδη υπήρχε ένας συνεταιρισμός των Βεδουίνων, και θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε νόμιμα, από τους Βεδουίνους, με την διαμεσολάβηση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, παρόλα αυτά, τα χειροποίητα, που διέθεταν στο Sani Beach Resort, ήταν για Φιλανθρωπική Δράση, χωρίς χαρτιά και χωρίς αποδείξεις, και πως όλα τα χρήματα τα διέθεταν για το καλό των Βεδουίνων.
Μάλιστα μας ενημέρωσαν πως για 7 χρόνια τώρα, κάνουν αυτή την δράση, και το σπίτι τους είναι γεμάτο με βαλίτσες από αυτά τα χειροποίητα πλεκτά με χάνδρες. Αξιωσημείωτο επίσης είναι πως αναφέρανε, ότι το ΣΔΟΕ δεν τους ενοχλεί καθόλου, διότι πρόκειται για Φιλανθρωπική Δράση της Μονής προς τους Βεδουίνους.
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αυτές τις παράνομες αλλά παρόλα αυτά "νομιμοποιημένες" δραστηριότητες, τις οποίες συνηθίσαμε, να μην τις δίνουμε την πρέπουσα σημασία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, πως υπάρχουν πολλά κυκλώματα, παγκόσμια, που δρούνε παράνομα, και προστατεύονται να παρασιτούν και να εκμεταλλεύονται αδυνάτους σε τριτοκοσμικές χώρες, κάτω από το όνομα της Φιλανθρωπίας.
Εφόσον λοιπόν ζούμε σε Εποχή Κάθαρσης, καλό είναι όλη η βρωμιά, και από την Αυτοκρατορία των Ψευδο-Πατέρων να καθαρίσει, καθώς επίσης σύντομα, ΟΛΑ τα λάφυρα από τις απάτες τους, να επιστραφούν πίσω στους Λαούς που ληστεύουν, στο όνομα του εκάστοτε φτιαχτού Θεού.
Παραθέτουμε λοιπόν τις παρακάτω πληροφορίες από το διαφημιστικό τους, στην Κρίση του Ελληνικού Λαού, και καλούμε όλους τους 'Ελληνες, σε πλήρη Συνείδηση των πραγμάτων, και σε πλήρη Ετοιμότητα, για την Τελική Ανατροπή, και την Κάθαρση της Κοινωνίας μας.
Συνεχίζεται...
______________________________________________________________________________
1ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ. ΤΑΞΗΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ.
http://www.youtube.com/watch?v=Ic4BT_39D64
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%A3%CE%B9%CE%BD%CE%AC
2 http://www.booking.com/hotel/gr/sani-beach-spa.el.html?aid=311101;label=hotel-13222-gr-XLYckw0GMRA
Rose:
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/05/31/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AC/
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά Συνέντευξη του ηγουμένου Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού στην αιγυπτιακή εφημερίδα ΑΙ Gomhuria
31 Μαΐου, 2010
Αποκλειστικότητα της ΑΙ Gomhuria. Ο επικεφαλής της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στην πρώτη συνέντευξη πού δίνει σε αιγυπτιακή εφημερίδα: Οι μοναχοί είναι 100% Αιγύπτιοι… Η μονή υπάγεται στην εκκλησία της Ελλάδος, δογματικά και μόνο.
Ολιγομίλητος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες. Η απόλαυσή του περιορίζεται στη λατρεία και τη σκληρή εργασία. Προτιμάει την απομόνωση για πολλές ημέρες, τις οποίες περνάει προσευχόμενος. Πέρασε 63 χρόνια από τη ζωή του στην υπηρεσία του μοναστηρίου. Γνωρίζει την πλειοψηφία των βεδουΐνων της περιοχής, οι οποίοι τον αποκαλούν ο «μεγάλος άνδρας» η «ο δεσπότης». Επίσης είναι ο φρουρός του παλαιότερου των χριστιανικών θησαυρών. Καθημερινά εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες περνούν από τη Μονή, επισκεπτόμενοι τον ιερό χώρο με ευλάβεια και ταπεινότητα. Επάξια αναλαμβάνει τη διαχείριση αυτού του ιερού χώρου. Κανείς δεν μπορεί να παραβεί τους νόμους και το σύστημα. Υπάρχει ωράριο για το καθετί. Η ώρα της προσευχής είναι ιερή και δεν καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο. Έχει ισχυρές φιλικές σχέσεις με Βασιλείς και Προέδρους χωρών, οι όποιοι επισκέφθηκαν τη Μονή και τους συμπεριέλαβε με τη θερμή φιλοξενία του. Ήταν χαρακτηριστική η θέση πού τήρησε με τον μακαριστό Πάπα του Βατικανού Ιωάννη-Παύλο Β΄, όταν επισκέφθηκε τη Μονή το 2001.
Πολλές ιδιωτικές και κομματικές εφημερίδες έθεταν ανά διαστήματα ερωτήματα σχετικά με την εθνικότητα της Μονής, τη δογματική της υπαγωγή, την ανύψωση της ελληνικής σημαίας πάνω στο Μοναστήρι, την προσθήκη εδαφών στην ιδιοκτησία της Μονής και την κατάσταση του τζαμιού πού υπάρχει εντός του μοναστηριού, και για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο.
Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, ο επικεφαλής της Ιεράς Μονής Σινά, ο οποίος για προσωπικούς του λόγους πάντοτε προτιμούσε τη σιωπή. Πολυάσχολος και δύσκολο να τον συναντήσεις εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεών του. Η σπουδαιότητα αυτής της συνέντευξης έγκειται στο γεγονός ότι η ΑΙ Gomhuria μετά από πολλή επιμονή, είναι η πρώτη αιγυπτιακή εφημερίδα στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Σινά δίνει συνέντευξη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός μας επιφύλαξε θερμή υποδοχή και χαμογελώντας μου είπε «καλωσορίζω την ΑΙ Gomhuria, την εφημερίδα η οποία έχει τη σελίδα “Οι καμπάνες της Κυριακής”».
Ερώτηση: Σε ποιά χώρα υπάγεται η Μονή και οι μοναχοί της και η επίβλεψη της εκκλησίας μεταφέρθηκε από τη ρωσική στην ελληνική;
Απάντηση: Η Μονή είναι 100% αιγυπτιακή και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος παίρνει την αιγυπτιακή υπηκοότητα με Προεδρικό διάταγμα. Η πλειοψηφία των μοναχών είναι έλληνες υπήκοοι. Η Μονή είναι ανεξάρτητη και έχει μια ιδιαιτερότητα την οποία γνωρίζουν όλοι οι χριστιανοί και ιδιαίτερα οι ελληνορθόδοξοι. Η Μονή υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος και ανέκαθεν υπαγόταν εκεί, αλλά μόνο δογματικά. Από πνευματική πλευρά η Μονή υπάγεται στο ελληνορδόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ερώτηση: Η υπαγωγή της Μονής στην ελληνική εκκλησία εξηγεί το θέμα της ελληνικής σημαίας, η οποία πολλές φορές υψώνεται πάνω από τη Μονή και τα πλεονεκτήματα πού δίνονται στους έλληνες επισκέπτες;
Απάντηση: Η υπαγωγή της Μονής στην Εκκλησία της Ελλάδος είναι καθαρά δογματική και όχι πολιτική. Η Μονή βρίσκεται σε αιγυπτιακό έδαφος και ο επικεφαλής της Μονής είναι Αιγύπτιος. Οι μοναχοί θεωρούν τους εαυτούς τους Αιγυπτίους, αφού ο πιο νέος από αυτούς βρίσκεται στη Μονή εδώ και 40 χρόνια. Οι θρησκευτικοί νόμοι της Μονής ορίζουν ότι οι μοναχοί ζουν, πεθαίνουν και θάβονται στη Μονή, με άλλα λόγια στην Αίγυπτο. Στις επισκέψεις υψηλόβαθμων ελλήνων αξιωματούχων, υψώνουμε την ελληνική σημαία, παράλληλα με την αιγυπτιακή και τη σημαία της Μονής με το χαρακτηριστικό έμβλημα Α Ρ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις μεταξύ Ελλήνων και άλλων υπηκόων. Ήμαστε άνθρωποι της θρησκείας και γνωρίζουμε πολύ καλά και σεβόμαστε απόλυτα τη δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουν το πόσο αυστηροί είμαστε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας της Μονής και τους κανόνες λειτουργίας της. Έτσι προστατεύουμε την πνευματικότητά της Μονής, ώστε να μή μετατραπεί σε τουριστικό ίδρυμα. Μας βοηθούν στην υλοποίηση των στόχων μας και του έργου μας οι άνδρες της αιγυπτιακής τουριστικής αστυνομίας και οι άνθρωποι του ανωτάτου συμβουλίου αρχαιοτήτων.
Ερώτηση: Αληθεύει ότι αρνηθήκατε αίτημα του Πάπα του Βατικανού Ιωάννη-Παύλου Β΄, όταν σας ζήτησε να λειτουργήσει στην εκκλησία της Μονής;
Απάντηση: Μάλιστα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄ στην Αίγυπτο στα τέλη του 2001. Τον υποδεχθήκαμε με τις τιμές πού του αρμόζουν και τον φιλοξενήσαμε. Μου ζήτησε να λειτουργήσει στην εκκλησία της Μονής, πράγμα το όποιο αρνήθηκα. Ο Πάπας γνώριζε πολύ καλά ότι τα δόγματά μας είναι διαφορετικά και τελετουργικά κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Έτσι δέχθηκε την άρνησή μου και λειτούργησε στον κήπο της Μονής.
Ερώτηση: Πολλές εφημερίδες πρόβαλαν ερωτήματα σχετικά με τη σφράγιση του τεμένους πού βρίσκεται εντός της Μονής και τον τερματισμό της λειτουργίας του. Σας κατηγόρησαν επίσης ότι καταπατήσατε οικόπεδα έξω από τα σύνορα της Μονής. Ποιά είναι η απάντησή σας;
Απάντηση: Το κλειδί του τεμένους είναι στην κατοχή των μοναχών. Πριν από καιρό πραγματοποιήθηκε αναστύλωση και συντήρηση του τεμένους με τη συμβολή της Ανωτάτης Αρχής Αρχαιοτήτων. Το τέμενος είναι από τα βασικά σημεία της Μονής. Εμείς τρέφουμε ιδιαίτερα συναισθήματα γι΄ αυτό το τέμενος, το οποίο είναι ζωντανή απόδειξη της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των θρησκειών και αποδεικνύει σε όλες τις εθνικότητες πού επισκέπτονται τη Μονή, τη σπουδαιότητα και τον πολιτισμό του αιγυπτιακού λαού και διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί διαμάχης μεταξύ των πολιτισμών και μεταξύ των θρησκειών. Τελευταίως υποχρεώθηκα να λάβω αυστηρά μέτρα για την προστασία του τεμένους, πού συμπεριλαμβάνει ένα σπάνιο ξύλινο άμβωνα της εποχής των Φατιμιδών. Έτσι μειώσαμε τον αριθμό των επισκεπτών και ο καθαρισμός του τεμένους γίνεται μια φορά την εβδομάδα από τους βεδουΐνους της περιοχής. Επίσης, το ανοίγουμε για επίσκεψη και για προσευχή στα γκρουπ μουσουλμάνων επισκεπτών. Πρόσφατα, αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφθηκε και προσευχήθηκε εντός του τεμένους. Φοβούμαστε μήπως κάποιοι μουσουλμάνοι επισκέπτες παραφερθούν και δημιουργήσουν προβλήματα και προσβάλουν την εικόνα μας ενώπιον των επισκεπτών πού έρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. Η ανέγερση νέου τεμένους πλησίον της Μονής εξασφάλισε εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα επειδή το τέμενος πού βρίσκεται εντός της Μονής είναι πολύ μικρό.
Σχετικά με την καταπάτηση εδαφών, αυτό δεν αληθεύει διότι τα σύνορα της Μονής είναι γνωστά σε όλους και είναι καταγραμμένα σε αρχαιολογικούς χάρτες της περιοχής, βρίσκονται δε υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα της Μονής, ιδιαίτερα επειδή η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη.
Ερώτηση: Λέγεται ότι υπάρχουν ανεκτίμητοι θησαυροί στη Μονή και κυρίως στη βιβλιοθήκη της. Αληθεύει αυτό, και αν ναί, τί κάνετε για να προστατεύσετε αυτούς τους θησαυρούς;
Απάντηση: Η Μονή κατέχει σπουδαίους θησαυρούς οι οποίοι δωρήθηκαν από βασιλείς και αυτοκράτορες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει υπερσύγχρονο μουσείο, στο οποίο εκτίθενται αυτοί οι θησαυροί. Οι θησαυροί μαρτυρούν την ιστορία του μοναστηρίου. Υπάρχουν επίσης έγγραφα ανεκτίμητης αξίας, όπως εκείνο του προφήτη Μωάμεθ, το οποίο θεωρείται η ασπίδα προστασίας της Μονής και των μοναχών καθ΄ όλη την ιστορία τους. Αυτό το έγγραφο προστάτευσε το μοναστήρι από τις καταστροφές πού υπέστησαν άλλα μοναστήρια και εκκλησίες σε εποχές της ισλαμικής αυτοκρατορίας.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι ο αρχαιότερος χριστιανικός αρχαιολογικός χώρος σε ολόκληρο τον κόσμο και η βιβλιοθήκη της είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά από εκείνη του Βατικανού.
Ερώτηση: Ποιό είναι το μυστικό των ισχυρών δεσμών πού σας συνδέουν με τους μουσουλμάνους βεδουΐνους, κατοίκους της περιοχής, και μήπως η δημοτικότητά σας εδώ οφείλεται στα μηνιαία βοηθήματα της Μονής στις οικογένειες των βεδουΐνων;
Απάντηση: Αληθεύει ότι υπάρχουν πολύ ισχυροί δεσμοί με τους βεδουΐνους της περιοχής, πού έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την προστασία της Μονής από οποιονδήποτε κίνδυνο. Υπάρχει ειρηνική συμβίωση με όλες τις μουσουλμανικές φυλές των βεδουΐνων του Σινά και απασχολούμε καθημερινά περίπου 125 βεδουΐνους στο μοναστήρι, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει κοινωνική ασφάλιση. Το 30% των εσόδων από τις προσφορές των επισκεπτών μοιράζονται μηνιαίως σε 1000 περίπου πτωχές οικογένειες βεδουΐνων. Επίσης εξασφαλίζουμε καθημερινές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής, όπως ιατρική περίθαλψη στην κλινική του μοναστηρίου, στην οποία υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός. Παλαιότερα εγώ εξέταζα τους κατοίκους της περιοχής, επειδή όταν ήμουν νέος είχα σπουδάσει ιατρική. Λόγω όμως των πολλών μου υποχρεώσεων και καθηκόντων, διόρισα γιατρό, ο οποίος βρίσκεται στην κλινική επί 24ώρου βάσεως. Σχετικά με την αγάπη πού τρέφουν στο πρόσωπό μου οι κάτοικοι της περιοχής, πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι έζησα μαζί τους για 63 περίπου χρόνια, γνωρίζω τους παππούδες, τους γιους και τα εγγόνια τους, όλα αυτά τα χρόνια ήμουν δίπλα τους. Ποτέ δεν είχαμε συγκρούσεις ή διαμάχες με τους βεδουΐνους. Επίσης έχουμε εξαίρετες σχέσεις με τις εκτελεστικές αρχές και τις αρχές ασφαλείας της περιοχής.
Ερώτηση: Τέλος θα ήθελα να μου πείτε γιατί επιτρέψατε στην Αλ Γκομχουρέϊα να σας πάρει συνέντευξη ενώ συνήθως δεν δίνετε συνεντεύξεις;
Απάντηση: Αυτό είναι αλήθεια. Δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια και δεν με απασχολούν τα όσα γράφουν κάποιοι ανεύθυνοι δημοσιογράφοι. Δέχθηκα τη συνέντευξη με την Γκομχουρέϊα γιατί είναι μια εφημερίδα με ευρύ αναγνωστικό κοινό, σοβαρή και αληθής. Πρωτοπόρησε με τη δημιουργία ειδικής σελίδας, η οποία ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα, μακριά από πολιτική και άλλα. Αυτή είναι μια ένδειξη την οποία μπορεί να συλλάβει κάθε έξυπνος άνθρωπος και αποδεικνύει ότι η διοίκηση της εφημερίδας έχει δυνατή και ανοικτή σκέψη. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι επικοινωνώ με τους αναγνώστες μέσω της εφημερίδας σας, η οποία από εδώ και πέρα θά είναι η πύλη της Μονής για την προβολή οποιωνδήποτε ζητημάτων. Επίσης καλωσορίζουμε την εφημερίδα στη Μονή, για να μεταφέρει στους Αιγυπτίους μια πραγματική εικόνα για τους ιστορικούς και μοναδικούς θησαυρούς της».
Πηγή: «Ανάπλασις» Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Περιοδικό Όργανο του ομωνύμου Συλλόγου, περίοδος Δ΄, αρ. τεύχους 446, Μάρτιος-Ᾱπρίλιος 2010
Rose:
http://www.sinaimonastery.com/index.php?lid=6
ΟΙ ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ
Η λέξη Βεδουΐνος στήν ἀραβική γλῶσσα σημαίνει τόν ἄνθρωπο πού ζεῖ στήν φύση, στήν ἔρημο.
Οπως ἀναφέρει ὁ Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας Εὐτύχιος (9ος αἰ.), ὅταν ὁ Ἰουστινιανός ἔκτισε τήν Μονή, ἐγκατέστησε κοντά σέ αὐτήν διακόσιες οἰκογένειες ἀπό τόν Πόντο καί τήν Ἀλεξάνδρεια γιά νά φυλάσσουν, νά ὑπερασπίζονται καί νά βοηθοῦν τούς Μοναχούς. Οἱ σημερινοί Βεδουΐνοι πού ζοῦν πέριξ τῆς Μονῆς θεωροῦνται ἀπόγονοι αὐτῶν τῶν οἰκογενειῶν, πού κατά τόν 7ο αἰῶνα ἐξισλαμίσθηκαν, ἀποτελοῦν δέ σήμερα μιά ἀπό τίς ἕξι φυλές τῶν Βεδουΐνων τοῦ Σινᾶ, τήν φυλή τῶν Ὀρεινῶν (Γκεμπελία). Οἱ Βεδουΐνοι τῆς Γκεμπελία δέν ἔπαυσαν νά ἔχουν ἕως σήμερα συνείδηση τῆς ἑλληνορωμαϊκῆς τους καταγωγῆς, καί θεωροῦν τούς ἑαυτούς τους "Ρωμιούς", καυχώμενοι μάλιστα γιά αὐτήν τήν πολιτιστική τους ταυτότητα.
Η Μονή εἶναι ἀναπόσπαστο τμῆμα τῆς ζωῆς τους καί προσβλέπουν στήν φροντίδα της, δεδομένου ὅτι ἐκείνη πάντοτε τούς σεβόταν καί μεριμνοῦσε νά βρεῖ λύσεις γιά τά διάφορα προβλήματά τους. Εἶναι φιλειρηνικοί, καλόκαρδοι, εὐγενεῖς, εὔθυμοι, ὀλιγαρκεῖς καί φιλόξενοι, παρά τήν πενία τους. Θεωροῦν τήν Μονή καί τόν Ἀρχιεπίσκοπο Σινᾶ σάν τήν παραδοσιακή διοικητική καί δικαστική ἀρχή τῆς φυλῆς τους. Εἶναι συνδεδεμένοι μέ τήν Μονή ἐργαζόμενοι καί μετέχοντας στήν καθημερινή της ζωή. Σήμερα, μέ τό τεράστιο ἐνδιαφέρον πού ἔχει δείξει τό σύγχρονο Αἰγυπτιακό Κράτος γιά αὐτούς καί ὅλη τήν περιοχή τοῦ Νοτίου Σινᾶ ἄρχισαν νά βελτιώνονται σημαντικά οἱ συνθῆκες τῆς διαβιώσεώς τους.
Από τό γεγονός τῆς διηνεκοῦς ἐπί δέκα ἑπτά αἰῶνες παρουσίας στήν περιοχή τοῦ Νοτίου Σινᾶ τῆς πνευματικῆς καί πολιτιστικῆς παραδόσεως καί τῆς διαφυλάξεως τῶν προσκυνημάτων πού ἀντιπροσωπεύουν ἡ Ἱερά Μονή Σινᾶ καί ἡ τιμή στήν Ἁγία Αἰκατερίνα, φυσικό εἶναι νά προστρέχουν, ἀνά τούς αἰῶνας ἀλλά καί σήμερα, στήν εὐλογία τους ὄχι μόνο οἱ Βεδουΐνοι κάτοικοι τῆς περιοχῆς ἀλλά καί ἁπλοί ἄνθρωποι ἤ μεγάλοι ἡγέτες προσφέροντας δῶρα, ἤ ἀναχωρητές προσφέροντας τόν ἴδιο τόν ἑαυτό τους. Παράλληλα, ἡ ἔνταξη τῆς Ἱ. Μονῆς Σινᾶ καί τῆς περιοχῆς πού τήν περιβάλλει στόν κατάλογο τῶν μνημείων τῆς παγκόσμιας κληρονομιᾶς τῆς UNESCO, παρέχει περισσότερες ἐγγυήσεις γιά τήν διατήρηση καί τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος στό ὁποίο καί διαβιοῦν οἱ Βεδουΐνοι τῆς περιοχῆς.
Rose:
http://www.sinaimonastery.com/index.php?lid=18
Οι Βεδουΐνοι
Για τον σύγχρονο άνθρωπο ένα από τα πλέον παράδοξα γεγονότα είναι οι αγαθές σχέσεις μεταξύ της Μονής και των Βεδουΐνων. Η μετατροπή ήδη από τον 12ο αιώνα της αρχαίας Τράπεζας σε Τέμενος για τις ανάγκες των Βεδουΐνων της Μονής, δηλώνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο η διακριτική αγάπη των μοναχών προς αυτούς εξισορροπεί και εξουδετερώνει με θαυμαστή επιτυχία τις φυσικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διαφορά θρησκείας, νοοτροπίας και πολιτιστικού επιπέδου. Παράλληλα, ανά τους αιώνες η Μονή ερχόταν πάντοτε αρωγός προς τα τέκνα της ερήμου με διάφορους τρόπους, όπως με απασχόλησή τους σε διάφορες εργασίες, με την παροχή υπηρεσιών προς τη Μονή, αλλά και με την παροχή από μέρους της Μονής στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης, ρουχισμού, τροφίμων και οικοδομικού υλικού.
Έως πρόσφατα η καθημερινή διανομή άρτου ήταν η ευχάριστη ώρα συναντήσεως των περιοίκων Βεδουΐνων και των Μοναχών, την παρασκευή του οποίου πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν στην Παρασκευή του. Ακόμη και σήμερα στο διακόνημα της παρασκευής του καθημερινού γεύματος των Μοναχών, η στις όποιες αναστηλωτικές εργασίες, η συμμετοχή των Βεδουΐνων είναι ουσιαστική, όπως ουσιαστική είναι και η συμμετοχή στη φύλαξη της ίδιας της Μονής και της κεντρικής πύλης της. Συμμετοχή όμως υπάρχει και στα Διακονήματα του Οικονομείου. Τέλος μέχρι την εμφάνιση του σύγχρονου αυτοκινήτου όλη την ευθύνη της διακίνησης των αγαθών και των προσκυνητών ή Πατέρων της Μονής, είχαν επίσης οι Βεδουΐνοι.
Δεν είναι επομένως παράδοξο να βλέπει κανείς Βεδουΐνους να συμπαρίστανται στις δύσκολες στιγμές των Πατέρων και της Μονής. Αρκεί να μνημονεύσει κανείς τη μεγάλη πυρκαϊά του 1971, που θα είχε τραγικές συνέπειες αν και οι Βεδουΐνοι δεν προσέτρεχαν να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της μαζί με τους λίγους άνδρες του κατοχικού τότε ισραηλινού στρατού.
Rose:
http://www.apn.gr/travel-maps/travel-articles/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B2%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3/#
Στο Σινά, βεδουίνοι ελληνικής καταγωγής
Χερσόνησος του Σινά. Το τοπίο ολόγυρα γυμνό. Έχουν δίκιο αυτοί που το χαρακτήρισαν από τα πιο αφιλόξενα του πλανήτη. Ίσως γι αυτό είναι ένα από τα πιο γοητευτικά. Ως φυσική προέκταση της ερήμου της Σαχάρας, συνδέει την Αίγυπτο με την Παλαιστίνη, χωρίζει στα δύο την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα σε δύο ηπείρους: την Αφρική και την Ασία.
Όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ευτύχιος (9ος αι.) όταν ο Ιουστινιανός έκτισε το Μοναστήρι τη Αγίας Αικατερίνης εγκατέστησε κοντά σε αυτό περίπου διακόσιες οικογένειες σκλάβων από τον Πόντο και την Αλεξάνδρεια για να υπερασπίζονται και να υπηρετούν τους μοναχούς. Οι σημερινοί υπηρέτες της Μονής είναι απόγονοι αυτών των οικογενειών και αποτελούν μια από τις Αραβικές φυλές των Βεδουίνων, την φυλή Γκεμπελία.
Μετά από ένα κουραστικό εξάωρο ταξίδι που ξεκίνησε από το Πορτ Σάϊντ, έφθασα στο Σινά. Την πρώτη κιόλας μέρα γνώρισα βεδουίνους που μιλούσαν ελληνικά. Ξαφνιάστηκα που άκουγα να μιλούν σχεδόν άψογα τη γλώσσα μου, μέσα στην έρημο. Πλησίασα τον πιο νέο από αυτούς, ένα ψηλό, 18χρονο, μελαχρινό αγόρι και προσπάθησα ν ανοίξω κουβέντα μαζί του.
- Μπράβο, μιλάς πολύ ωραία ελληνικά! Πως τα έμαθες;
Χαμογέλασε με νόημα και τα τεράστια εκφραστικά του μάτια έλαμψαν. Μου προτείνει:
-Θέλεις να πάρεις μία πέτρα; Είναι από γρανίτη. Κάνει δύο ευρώ η μία.
Ήξερα και από το ταξίδι μου στην Τυνησία ότι οι βεδουίνοι πουλούν πέτρες. Αυτές όμως ήταν διαφορετικές. Μικρότερες σε μέγεθος, λευκές, γκρίζες, κιτρινωπές κι όλες είχαν ζωγραφισμένο ένα πρασινωπό θάμνο.
- Εσύ τις ζωγραφίζεις, είναι πραγματικά υπέροχες.
- Δεν τις κάνω εγώ. Υπάρχουν χιλιάδες όμοιες στο βουνό. Τις μαζεύω και τις σπάζω σε δυο- τρία κομμάτια. Όλες σαν από θαύμα έχουν μέσα τους ζωγραφισμένη τη βάτο και τις πουλώ στους τουρίστες για να εξασφαλίσω τα απαραίτητα.
Αργότερα με πλησίασαν κι άλλοι πολλοί για να με πουλήσουν όμοιες κι έμαθα ότι ο θάμνος που είναι αποτυπωμένος στις πέτρες συμβολίζει την «καιόμενη βάτο» του Μωϋσή. Αγόρασα δύο από το φίλο μου Σαλέμ και η συζήτηση συνεχίστηκε
- Δεν μου είπες, πως έμαθες τα ωραία ελληνικά.
- Εδώ, με τους μοναχούς. Είμαι πολλά χρόνια κοντά τους και τους βοηθώ. Ερχόμουν στο μοναστήρι με τον παππού μου από μικρός. Ήταν Ρωμιός ο παππούς. Κι εγώ Ρωμιός είμαι. Ρωμιός, «Γκεμπελία».
Έπεσα από τα σύννεφα! Βεδουίνοι ελληνικής καταγωγής ζουν στην έρημο του Σινά και υπηρετούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Αργότερα έμαθα από τους μοναχούς ότι οι βεδουίνοι που βρίσκονται στο Σινά είναι απόγονοι των ελληνικής καταγωγής στρατιωτικών οικογενειών που έφθασαν στην εποχή του Ιουστινιανού και αναμίχθηκαν με τις αραβικές φυλές της περιοχής. Εξισλαμίσθηκαν στον 7ο -8ο αιώνα και ονομάστηκαν Γκεμπελία, που σημαίνει ορεινοί, γιατί ζούσαν στα βουνά της περιοχής σε υψόμετρο 1.300 και 1.500 μέτρων.
Σήμερα όλοι οι Γκεμπελία καμαρώνουν και καυχώνται για την ελληνική καταγωγή τους. Είναι μουσουλμάνοι, αλλά διατηρούν μερικά κατάλοιπα από τη χριστιανική πίστη τους. Έτσι γιορτάζουν τον προφήτη Μωϋσή στην άγια κορυφή του βουνού, τιμούν τον προφήτη Ααρών και την Αγία Αικατερίνη. Όμως ο πιο αγαπητός στην περιοχή είναι ο ʼγιος Γεώργιος και εικόνες του έχω δει παντού: σε σκηνές, σε αυτοκίνητα και σε πολλά καταστήματα Αιγυπτίων.
Η φυλή Γκιμπελία είναι από τις έξι αρχαιότερες και έχει κι άλλα ονόματα: Γιεμπιλία, Τζεβελία η Σιουμπάν. Υποδιαιρέσεις της φυλής είναι οι: Ουλάντ Σελίμ (παιδιά του Σελίμ), Ουλάντ Εμπ η Ουχεμπάτ, Ουλάντ Χεμέντι, Ουλάντ Ντζίντι η Γκίντι.
Ένας, άλλος ηλικιωμένος Γκεμπελία, μας αφηγείται:
- Παλιά, που είχαμε μεγάλες ανάγκες, κάθε πρωί οι μοναχοί μας μοίραζαν ψωμί. Ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας.
Σήμερα το βιοτικό επίπεδο άλλαξε και τους φροντίζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Όταν όμως χρειασθεί το Μοναστήρι συνεχίζει να τους βοηθά με διανομή ρούχων, τροφίμων ακόμα και οικοδομικών υλικών.
Η προσφορά εργασίας στο Μοναστήρι ανακουφίζει αρκετά άτομα και τις οικογένειές τους. Συνήθως απασχολούνται σαν υπηρέτες η σαν γαρίφ, δηλαδή φύλακες στα καθίσματα και τους κήπους. Εκτός από το μισθό τους είναι ασφαλισμένοι και έχουν δωρεάν το καθημερινό σιτηρέσιο μαζί με τους μοναχούς και τους προσκυνητές. Οι μοναχοί μοιράζονται τις λύπες και τις χαρές τους και συμμετέχουν σε γάμους, κηδείες και σε άλλες γιορτές των Γκεμπελία, πολλές απ΄ αυτές απομεινάρια παλαιών χριστιανικών εθίμων. Η «ζουβάρα» για παράδειγμα είναι η εκπλήρωση τάματος προς κάποιον άγιο ή τους «αρμπάιν», δηλαδή τους 40 Σιναΐτες μάρτυρες στο ομώνυμο «ουάντι αρμπάιν».
Από τη μικρή επαφή που είχα στο Σινά με τους λίγους Βεδουίνους υπηρέτες της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και από τις πληροφορίες που συγκέντρωσα θεωρούνται άτομα ευγενικά, εργατικά, εύθυμα, φιλειρηνικά, καλλιεργημένα και παρά τη φτώχειά τους είναι φιλόξενοι, ιδίως στους Έλληνες.
Θεωρούν την Μονή και τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου ως την ανώτατη διοικητική και δικαστική αρχή της φυλής τους και είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν. Αναγνωρίζουν ότι παλιά το Μοναστήρι βοήθησε ώστε να λυθούν ειρηνικά και δίκαια οι κατά καιρούς διαφορές που είχαν οι φυλές μεταξύ τους και να αποφευχθούν πόλεμοι και αιματοχυσίες.
Πλησιάζει η ώρα για το δρομολόγιο της επιστροφής. Ατενίζω ολόγυρά μου το γρανιτένιο βουνό και αναπόφευκτα περνούν από το μυαλό μου διάφορες σκέψεις: Από δω πέρασαν οι Ισραηλίτες, οδηγούμενοι από τον Μωϋσή σε αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας. Εδώ ήρθαν να ασκητέψουν πριν από χίλια τετρακόσια χρόνια οι πρώτοι χριστιανοί μοναχοί. Στα βραχώδη όρη που έχω ολόγυρά μου δε φυτρώνει τίποτα. Μόνο
πέτρες με την «καιόμενη βάτο». Οι βεδουίνοι με τις καμήλες τους ξέρουν πώς να επιβιώσουν κάτω από τον ανελέητο ήλιο της μέρας και την παγωμένη ατμόσφαιρα της νύχτας. Ευχαριστώ το Θεό που αξιώθηκα να βρεθώ στον ιδανικό τόπο για εσωτερικές αναπολήσεις
Συντάκτης: Χρήστος Μυστιλιάδης
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση