Αποστολέας Θέμα: Το ΕΣΥ - Ελληνικό Σύστημα Υγείας, η Κατάρρευση, και η Αναγέννηση  (Αναγνώστηκε 4280 φορές)

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://camerastyloonline.wordpress.com/2011/02/28/apo-ta-kokkala-vgalmena-sotiri-goritsa-apo-31-3-2011-stous-kinfous/



“Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα”
Στους κινηματογράφους από 31 Μαρτίου 2011.
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας

Περίληψη

Σάτιρα που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά από τον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων.

Ένας ειδικευόμενος ορθοπεδικός γιατρός ξεκινάει την καριέρα του στο δημόσιο νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. Εκεί ανακαλύπτει πως γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς, είναι όλοι συμμέτοχοι σε μια παράλογη κωμικοτραγική καθημερινότητα. Ανακαλύπτει το πώς ένα δημόσιο σύστημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί σε δήμιό του. Γι’ αυτό και επιχειρεί να του αντισταθεί.

Η Οδύσσεια της σύγκρουσης ενός γιατρού με το Ε.Σ.Υ. και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ο κάθε Έλληνας που αποφασίζει να τα βάλει με το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας του.



Σημείωμα Σκηνοθέτη

Μετά από τροχαίο μου ατύχημα ευτύχησα να γνωρίσω έναν ορθοπεδικό γιατρό που είχε καταγράψει στο ομώνυμο μυθιστόρημά του τις περιπέτειες που έζησε στο Ε.Σ.Υ. θεραπεύοντας «τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά». Αναγνώρισα σε αυτές τις ιστορίες πολλές από τις κωμικοτραγικές πλευρές που χαρακτηρίζουν όλη τη νεοελληνική ζωή. Συγχρόνως αναγνώρισα και τις ανεξάντλητες δυνάμεις λίγων ανθρώπων που αντιστέκονται στον παραλογισμό του Ελληνικού δημοσίου και επιμένουν να προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πιστεύοντας πως κάθε ενδιαφέρουσα κωμωδία στο βάθος της είναι μια ηθική διαμαρτυρία, προσπάθησα με την ταινία να χαμογελάω και συγχρόνως να διαμαρτύρομαι για ένα σύστημα υγείας που κάποιες φορές αποδεικνύεται πιο άρρωστο από τους αρρώστους που θέλει να θεραπεύσει.

Μια ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Δενδρινού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

“Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα” online.

Ακολουθήστε μας στο Twitter (http://twitter.com/#!/kokalavgalmena) και στο Facebook (http://www.facebook.com/pages/AP-TA-KOKALA-BGALMENA/127717110620146?v=info). Καθημερινή ενημέρωση, από το επίσημο blog μας στο (http://kokalavgalmena.wordpress.com/).

Παίζουν

Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος, Άννα Κουτσαφτίκη, Στέλιος Μάϊνας, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βαγγέλης Μουρίκης, ΜηνάςΧατζησάββας, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Υβόννη Μαλτέζου κλπ.

Συντελεστές

Συνεργάτης σεναρίου: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Παραγωγός: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Δ/νση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης
Κοστούμια: Χριστίνα Χαντζαρίδου
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
Εκτέλεση Παραγωγής: Παναγιώτης Καραμπίνης
Μουσική: The Burger Project
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 05, 2012, 01:30:34 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
Sicko (Μάικλ Μουρ)

Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ καταπιάνεται με τις ανθρώπινες ιστορίες καθημερινών Αμερικανών των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από το αμερικάνικο σύστημα υγείας. Ο γνωστός σκηνοθέτης τα βάζει με το σύστημα υγείας και ζητάει εδώ και τώρα κατάργηση του χρεωκοπημένου ιδιωτικού παρακράτους. Με τη συνηθισμένη του ειρωνία, ταξιδεύει και εκτός συνόρων για να αποδείξει ότι, όπως οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί, έτσι και οι γιατροί της χώρας του θα έπρεπε να είναι λειτουργοί και να ανήκουν στον κόσμο.



http://sickothemovie.com/

Single-Payer Healthcare:SICKO Film Cast: Boston 4-28-08
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q49NsccsoZM

Michael Moore 'Sicko' causes controversy
http://www.youtube.com/watch?v=x0LQfOrc8_M&feature=related
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 05, 2012, 01:27:59 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=26970



Φυσικά φάρμακα ως εναλλακτική αντιβίωση
Natural Alternatives to Atibiotics
 
Βαθμολογία πελατών
Καμία βαθμολογία
Συγγραφέας: McKenna John

Τα αντιβιοτικά αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του '40 και, τον καιρό εκείνο, χαιρετίστηκαν ως ιατρικό θαύμα για την αντιμετώπιση των βακτηριδιακών λοιμώξεων. Σήμερα αποτελούν τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα σε όλο τον κόσμο. Η μαζική κατάχρησή τους, όμως, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στο βαθμό που η αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, γνωστών και ως "υπερ-μικρόβια" (superbugs), κάνει όλο και περισσότερο κόσμο να απαιτεί εναλλακτικές λύσεις.

Ο Δρ. John McKenna, χρησιμοποιώντας την εναλλακτική βοτανική, ομοιοπαθητική και διατροφική ιατρική, περιγράφει πώς είναι δυνατόν να θεραπευτούν οι λοιμώξεις χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως κάποιες φορές η αντιβίωση μπορεί να είναι απαραίτητη.

Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες και αποτελεί παγκόσμιο best seller.

Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/ta-fusika-farmaka-kata-ti-gripis?id=2088314

Τα φυσικά «φάρμακα» κατά τη γρίπης

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση κρυολογημάτων. Αν θέλετε να τα αποφύγετε με φυσικό τρόπο, διαβάστε τα παρακάτω.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011



Καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της… γρίπης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βιώσουμε τις ενοχλητικές της επιπτώσεις στην υγεία μας. Ιδιαίτερα μεταδοτικά, τα κρυολογήματα αφορούν πάνω από 100 ήπιας μορφής ιούς της γρίπης που αιωρούνται στον αέρα, επάνω σε επιφάνειες και στον οργανισμό μας.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, αλλά και για να αυξήσουμε τα αντισώματά μας κατά τη διάρκεια αυτής της «επικίνδυνης» περιόδου.

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από γρίπη, ή να μειώσετε τα συμπτώματα και τη διάρκειά της.

Βιταμίνη D

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη D, που βοηθά στην πρόληψη των κρυολογημάτων και της γρίπης. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον σημαντικό ρόλο που αυτή η βιταμίνη παίζει στην προστασία πολλών οργάνων του σώματός μας. Επίσης, ενισχύει την κυτταρική ανάπτυξη και την ανοσολογική δραστηριότητα των κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση. Θα πρέπει να εκτίθεστε 15 λεπτά καθημερινά στο φυσικό φως του ήλιου, να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με βιταμίνη D και ενδεχομένως να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D3.

Βιταμίνη C & εσπεριδοειδή

Αν περάσατε ένα βαρύ κρύωμα που δυσκολεύτηκε να φύγει, η σημαντικότερη αιτία είναι η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C. Πρόκειται για ένα ισχυρό «φάρμακο» για το κοινό κρυολόγημα και μπορείτε να λαμβάνετε μέχρι και 2000mg τέσσερις φορές ημερησίως. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσετε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της βιταμίνης C. Τα οφέλη από την κατανάλωση χυμού λεμονιού, αναμεμιγμένου με νερό, υπερβαίνουν αυτά της φυσικής βιταμίνης C. Τα λεμόνια βοηθούν στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος, που είναι σημαντικό στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων. Πίνετε το χυμό από μισό λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό καθαρό νερό και 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαύρο πιπέρι και φρέσκο ή σε σκόνη τζίντζερ.

Οργανική εχινάκεια

Αυτό το βότανο ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιική και αντιβακτηριακή δράση. Είναι επίσης ένας ισχυρός καθαριστής αίματος, γεγονός που εμποδίζει το κρύωμα. Χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα).



Ψευδάργυρος

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος μειώνει τόσο την ένταση, όσο και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 50%. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη δραστηριότητα των λυσοσωμάτων, που επιτίθενται στους ιούς και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας το ιικό φορτίο. Οι σημαντικότερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας και τα πουλερικά, αλλά και τα στρείδια, τα καβούρια, ο αστακός, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Οργανικό έλαιο ρίγανης (ριγανέλαιο)

Ένα εξαιρετικά ισχυρό, αντιβακτηριακής και αντιμικροβιακής δράσης συστατικό, που ανακουφίζει από τη συμφόρηση και τη φλεγμονή. Περίπου 9 σταγόνες βιολογικού λαδιού ρίγανης σε κάψουλα, με γεμάτο στομάχι, είναι μια ποσότητα που συστήνεται.

Ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη

Η σκόνη της κουρκούμης διαθέτει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες που οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε κουρκουμίνη. Είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθά κατά των βακτηριακών και ιογενών λοιμόξεων. Μπορείτε να την αγοράσετε σε μορφή κάψουλας, ή μπορείτε να αγοράσετε το βότανο νωπό ή ξερό. Βάλτε 1/4 του κουταλιού στο τσάι για την καταπολέμηση της γρίπης. Η κουρκούμη κάνει επίσης καλό στον πονόλαιμο.

Μηλόξυδο

Ένα πολύ γνωστό φυσικό θεραπευτικό, είναι το μηλόξυδο, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις βλαβερές τοξίνες και καταπολεμά τα μικρόβια. Επίσης περιέχει 40 διαφορετικές φυσικές ουσίες από βιταμίνες και μέταλλα έως ένζυμα και ωφέλιμα βακτηρίδια. Πιείτε ένα μείγμα από 1/2 φλιτζάνι καθαρού νερού με 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 3 φορές ημερησίως έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν. Μετά την κατανάλωση, πιείτε περισσότερο νερό για να ξεπλύνετε το οξύ των δοντιών.

Τι να αποφύγετε:

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον ακόλουθο κατάλογο τροφίμων: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, τον καφέ, κρέας ή άλλα προϊόντα ζώων, τη ζάχαρη, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το άσπρο αλεύρι κ.ά.
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Rose

  • Administrator
  • *****
  • Μηνύματα: 6.610
  • Karma: 7
  • Στο όνομα της Μητέρας Φύσης!
    • Προφίλ
    • E-mail
http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p334.html

Φυτικά Φάρμακα
Κατηγορία
Φαρμακευτική, Βοτανολογία

Γενική εισαγωγή

Από πολύ νωρίς εντοπίστηκαν οι φαρμακευτικές ιδιότητες ορισμένων φυτών τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για πόνους, επούλωση τραυμάτων και θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μέσω της παρατήρησης, αλλά και της καθημερινής πρακτικής οι αρχαίοι συγκέντρωσαν ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Όσον αφορά μάλιστα τη Βοτανολογία, ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις αυτής της επιστήμης. Ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, συνέγραψε μάλιστα πολλές πραγματείες με σημαντικότερη την «Περί φυτών Ιστορίας», βασικό εγχειρίδιο της αρχαίας Βοτανικής.

Ένας άλλος σπουδαίος βοτανολόγος, φαρμακολόγος και φαρμακοποιός ήταν ο Διοσκουρίδης από την Ανάζαρβο στον 1ο αιώνα μ.Χ. Ως στρατιωτικός γιατρός μετακινούνταν συχνά, σπουδάζοντας επί τόπου τα διάφορα φαρμακευτικά φυτά. Στο έργο του μάλιστα «Περί ύλης ιατρικής» πραγματεύεται μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών φυτών.

Τα βασικότερα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της αρχαιότητας ήταν τα εξής:

Περιγραφή- Τεχνικές κατασκευής

Αμάρακος ο Δικταμνός

Ο Αμάρακος ο Δικταμνός ή αλλιώς το δίκταμο, είναι φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πέντε αυτοφυή είδη, με σημαντικότερο τον Αμάρακο τον δίκταμνο ο οποίος συναντάται σε ορισμένα βουνά της Κρήτης. Το φυτό αυτό ονομαζόταν και Αρτεμίδιον, από τη θεά Άρτεμη. Στην αρχαιότητα ο δίκταμος θεωρούνταν σημαντικό φαρμακευτικό φυτό, για διάφορες αρρώστιες αλλά και επουλωτικό των τραυμάτων, γεγονός που αναφέρουν πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. Οι αδενώδεις τρίχες του φυτού είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αιθέρια έλαια. Το δικταμέλαιο μάλιστα με αντισηπτικές, ανθελμινθικές και άλλες αντισπασμωδικές, τονωτικές και διεγερτικές δράσεις αναφέρεται από το Θεόφραστο και το Διοσκουρίδη.

Ασφόδελος ο Θερινός

Ο ασφόδελος, το σαφόδηλος ή σφεντουλιά είναι ένα σύνηθες ελληνικό φυτό, που φυτρώνει σε ξηρά και άγονα μέρη. Ο ασφόδελος είχε πλούσιο ριζικό σύστημα με πολλούς, κυλινδρικούς, κοντόχοντρους κόνδυλους, που περιείχαν άμυλο. Το φυτό με φύλλα στενόμακρα και άνθη που φύονται από ένα στέλεχος, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αναφέρεται από το Διοσκουρίδη, για χρήσεις του σε σχέση με την ούρηση, την έμμηνο ρύση, τους πόνους, το βήχα, τα σπασίματα κ.α.

Δάφνη η Ευγενής

Η Δάφνη η ευγενής είναι δέντρο αειθαλές, δίοικο, με μέτριες διαστάσεις, ζωηρούς βλαστούς, και βαθυπράσσινα σχεδόν λογχοειδή φύλλα. Η δάφνη είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου. Θεωρούνταν στην αρχαιότητα ιερό δέντρο, αφιερωμένο στον Απόλλωνα, σύμβολο του θριάμβου, της νίκης, της σοφίας και της ποίησης. Το δαφνέλαιο αποτελεί βασικό αντισηπτικό και απολυμαντικό έλαιο εξαιτίας της σινεόλης που περιέχει. Οι Διοσκουρίδης και Θεόφραστος αναφέρονται στη φαρμακευτική δράση του φυτού, στις θερμαντικές και μαλακτικές του ιδιότητες, ως φαρμακευτικό αφέψημα, ως καταπραϋντικό των πληγών, των φλεγμονών, αλλά και ως φάρμακο για το στομάχι και τον εμετό.

Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός

Ο Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός ή αλλιώς η αλιφασκιά ή φασκομηλιά, είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος που φύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ξηρά και φτωχά εδάφη. Η αλιφασκιά ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην αρχαιότητα για το μαλακτικό, αποχρεμπτικό και αντιμικροβιακό αφέψημά της. Στις πινακίδες της Γραμμικής Β από το ανάκτορο της Κνωσού αναφέρεται το «σφακόεν έλαιον» το οποίο παράγονταν απ' την αλιφασκιά. Η αλιφασκιά συλλεγόταν το καλοκαίρι και ξηραίνονταν σε σκιερό μέρος, καλά αεριζόμενο.

Ελλέβορος ο Κυκλοφόρος

Πρόκειται για ένα ποώδες, πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα. Φύεται σε σκιερά και υγρά μέρη συνήθως κάτω από θάμνους και ανθίζει χειμώνα και άνοιξη. Ο ελλέβορος ο κυκλοφόρος ήταν γνωστό φυτό στην αρχαιότητα για τις καταπραϋντικές, αλλά και διάφορες άλλες ιδιότητές του. Ο Θεόφραστος αναφέρεται στον ελλέβορο και τον κατατάσσει στα δηλητηριώδη φυτά, ενώ ο Ιπποκράτης τον αναφέρει ως φάρμακο εναντίον ποικίλλων ασθενειών και κυρίως κατά της μανίας. Μάλιστα σε μία επιστολή του Ιπποκράτη αναφέρονται αναλυτικά οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις του ελλέβορου ως φαρμάκου, π.χ. για την κοιλιακή χώρα ή για τον εμετό. Το φυτό αναφέρεται επίσης από το Διοσκουρίδη, τον Κλαύδιο Γαληνό και το Μέγα Βασίλειο.

Θύμος ο Κεφαλωτός

Πρόκειται για το θυμάρι, ένα θάμνο που φυτρώνει στα βραχώδη και ξηρά μέρη, με 24 διαφορετικά είδη να ευδοκιμούν στην Ελλάδα. Πέρα από τη χρήση του στη μαγειρική ως αρωματικό, το μέλι που παράγεται από το θυμάρι θεωρείται από την αρχαιότητα ως σήμερα το καλύτερο είδος μελιού. Από το θυμάρι εξάγεται το θυμέλαιο το οποίο παρέχει μια ουσία τη θυμόλη η οποία είναι βαλσαμώδης, ανθελμινθική, βακτηριοστατική, ποικίλης χρήσεως. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως φάρμακο για την κοιλιά, για το άσθμα, την έμμηνο ρύση, τα οιδήματα, ως διουρητικό, ως διαλυτικό για τους θρόμβους του αίματος και άλλα. Ο Αθήναιος το αναφέρει ως καρύκευμα στη μαγειρική.

Κίστος ο Κρητικός

Ο Κίστος ο Κρητικός ή αλλιώς κισάρι ή μεταξόχορτο, είναι χαμηλός θάμνος που προτιμά τα ξηρά, πετρώδη μέρη, όντας μάλιστα ευρύτατα διαδεδομένος στην Ελλάδα. Η ρητινώδης ουσία που εκκρίνεται από τα φύλλα του Κίστου συλλέγονταν στην αρχαιότητα με επιμέλεια και από αυτήν παρασκευάζονταν το λάδανον ή αλάδανον το οποίο αποτελούσε κάποιο είδος πανάκειας, θεραπεύοντας ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στην θερμαντική, μαλακτική, αλλά και αναστομωτική ιδιότητα του φυτού.

Η περισυλλογή της ρητινώδους ουσίας του κίστου γινόταν με τρεις τρόπους: α) η ρητίνη κολλούσε επάνω στις τρίχες του δέρματος των αιγών που έβοσκαν γύρω και από κει συλλέγονταν σε βώλους β) μέσω σκοινιών που σύρονταν επάνω στα φυλλώματα των θάμνων ή γ) μέσω μιας ξύλινης ράβδου στην οποία στερέωναν μαλλιά προβάτου ή λουριά από δέρμα ζώου και την οποία έσυραν επάνω από το θάμνο.

Κόνυζα η Βαρύοσμος

Πρόκειται για έναν πολυετή θάμνο, με αντισηπτικές αντιμικροβιακές, βακτηριοκτόνες, ανθιδρωτικές και αιμοστατικές ιδιότητες, που χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης σημειώνουν τα διαφορετικά είδη της κόνυζας και μέσα στις ιδιότητές της μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι σκοτώνει τους ψύλλους, ωφελεί στην επούλωση τραυμάτων, βοηθά στην εκβολή των εμβρύων, στον ίκτερο, στις παθήσεις της μήτρα, στις κεφαλαλγίες και άλλα.

Κρίθμον το Παράλιον

Το Κρίθμον το παράλιον, δηλαδή το κρίταμο, φύεται στην Ελλάδα και είναι ένα λείο, πολυετές φυτό μικρών διαστάσεων, το οποίο φύεται στους παραθαλάσσιους βράχους και τις πετρώδεις ακτές. Το κρίταμο αναφέρεται από το Διοσκουρίδη ως βότανο το οποίο ως αφέψημα βοηθά στην ούρηση και τον ίκτερο.

Κρόκος ο Ήμερος

Ο Κρόκος ο ήμερος είναι βολβόριζη πόα που χρησιμοποιούνταν σε μαγειρικά αλλά και άλλα σκευάσματα. Είναι άλλωστε γνωστή η παράσταση του κροκοσυλλέκτη από τη μινωική Κρήτη, καθώς οι Μινωίτες παρήγαγαν και εξήγαγαν τον κρόκο. Τα στίγματα του φυτού διαθέτουν χρωστικές, αρωματικές και φαρμακευτικές ουσίες και έτσι χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική ως άρτυμα, στη φαρμακευτική για την παρασκευή λάβδανου και στη βαφική για το χρυσοκίτρινο χρώμα. Ο κρόκος αναφέρεται ως πεπτικός, μαλακτικός, ουρητικός, κατάλληλος για τη μήτρα και το δακτύλιο, τα αφροδίσια νοσήματα, τα αφτιά και αλλού.

Βιβλιογραφία

Βολανάκης Ι., «Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», 343-362, στο Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και Τεχνική από την προϊστορική μέχρι την ελληνιστική περίοδο με έμφαση στην προϊστορική εποχή, Πρακτικά Συνεδρίου, 2004.

Πηγές

Θεόφραστος, Περί Φυτών Ιστορίας, Βιβλία Ι-IX, έκδοση G. P. Goold, τ. Ι-ΙΙ, London 1999.
Διοσκουρίδης Πεδάνιος Αναζαρβεύς, Περί απλών φαρμάκων, Ι-ΙΙ, έκδοση Wellmann M., τ. ΙΙΙ, Hildesheim 1999.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 05, 2012, 01:24:35 από Rose »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/