Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Μυστικισμός - Αποκρυφισμός
Τι είναι "φώτιση"?
Trithemius:
Σχετικά με το θέμα του σκοτεινού θαλάμου εγώ το εξέλαβα κυριολεκτικά. Αν εσύ ήθελες να δώσεις μιαν άλλη ερμηνεία, θα σου κόστιζε λιγότερο χρόνο αλλά θα έκανες και οικονομία στο web space αν είχες τοποθετηθεί άμεσα επί τούτου.
--- Παράθεση από: El Morya στις Ιουλίου 29, 2007, 18:39:15 ---Εγω μια ερμηνεία έδωσα μόνο. Αν εσυ γνωρίζεις άλλες 99, τι λές, δεν θα ηταν καλό να μας τις πεις μπας και βγάλουμε άκρη;
--- Τέλος παράθεσης ---
Εν συντομία σου απαντώ πως η εναλλαγή από το σκοτάδι στο φως, από ένα απόλυτο σκοτάδι στην εκδήλωση του φωτός μέσα σε αυτό (θυμίσου το Lux e Tenebris ;)), έχει να κάνει με ιδέες, απόψεις, πρότυπα, στερεότυπα και διδαχές που ενώ φαινομενικά θεωρούνται πλέον δεδομένες, θέσφατα θα έλεγε κανείς, ενκρύπτουν μέσα τους τον σπόρο της υγιούς αμφισβήτησης, της αλλαγής, της ανανέωσης και της πραγματικής αλήθειας που σταδιακά θα λάμψει και θα φωτίσει τη νόηση του ανθρώπου.
Multum in parvo...
El Morya:
Πολύ καλή ερμηνεία φίλε Trithemius.
Nα ρωτήσω κάτι επιπλέον. Πιστευεις οτι υπάρχει πιθανότητα, όλες οι θεωρείες, τα στερεοτυπα και οι διδαχές να είναι το εμπόδιο για την φώτιση, πέρα απο τον σπόρο αμφισβήτησης που περιέχουν;
Ευχαριστώ.
Πολλά από τα λίγα.
Trithemius:
--- Παράθεση από: El Morya στις Ιουλίου 29, 2007, 19:08:19 ---Nα ρωτήσω κάτι επιπλέον. Πιστευεις οτι υπάρχει πιθανότητα, όλες οι θεωρείες, τα στερεοτυπα και οι διδαχές να είναι το εμπόδιο για την φώτιση, πέρα απο τον σπόρο αμφισβήτησης που περιέχουν;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δε νομίζω, αν κι εφόσον μιλάμε για παραγωγικούς και σκεπτόμενους νόες. Εξηγούμαι:
Η κάθε άποψη, θεωρία και στερεότυπο είναι εκεί γιατί συνοδεύει την επεξήγηση ενός ζητήματος. Θα έλεγε κανείς πως η επικρατέστερη άποψη απλώς εκφράζει την πλειοψηφία αυτών που είχαν κάποια γνώμη επί του θέματος. Ειδικά όμως στον εσωτερισμό, όπου η προσωπική προσέγγιση είναι σημαντικότατος και καθοριστικός παράγοντας στις ερμηνείες που δίνονται, αν ο άνθρωπος αυτός που επεξεργάζεται το τάδε ζήτημα δεν ενδιαφέρεται για την εκ βαθέων (άρα προσωπικής απήχησης) ανάλυση, τότε θα παραμείνει σε αυτά που του είπαν, σε αυτά που διάβασε, σε αυτά που θεωρούνται αντικειμενικές επεξηγήσεις.
Όμως, στον εσωτερισμό, τίποτα δεν είναι πιο υποκειμενικό από το απόλυτα αντικειμενικό. Έτσι, όποιος δεν συνδέσει την ερμηνεία και ανάλυση ενός ζητήματος με τον εαυτό του, τότε ναι, κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πορεία προς τη φώτιση γιατί αυτό που θα υιοθετήσει θα είναι οι απόψεις και πεποιθήσεις άλλων, απόψεις που συνετάχθησαν υπό το πρίσμα κάποων άλλων (σκεπτόμενων όμως) ανθρώπων.
Εκείνοι προσέγγισαν σωστά το τάδε ζήτημα γιατί χρησιμοποίησαν τον νού τους παραγωγικά (έκαναν σωστά τη "δουλειά" τους). Εκείνος όμως που απλώς αναπαράγει ιδέες και αντιλήψεις και τελικά υποχρεώνει τον εαυτό του να τις δεχτεί, και δογματικός γίνεται αλλά και ακυρώνει τον εαυτό του από τον δρόμο προς τη φώτιση, ο οποίος είναι απόλυτα μοναχικός αλλά ευτυχώς δεν είναι μονόδρομος ;)
El Morya:
Συμφωνώ Trithemius και ευχαριστώ. Πιστευω πως στην πράξη φαίνονται τα λόγια μας, μόνο εκεί μπορούμε να δούμε αν αυτός που μας λέει κάτι, το εφαρμόζει γιατί το έχει συσχετήσει με τον εαυτό του ή αν απλά αναπαράγει αυτό που έμαθε.
Αλλιώς καταντά να είναι απλά υποκριτής.
Trithemius:
--- Παράθεση από: El Morya στις Ιουλίου 29, 2007, 19:33:37 ---Πιστευω πως στην πράξη φαίνονται τα λόγια μας, μόνο εκεί μπορούμε να δούμε αν αυτός που μας λέει κάτι, το εφαρμόζει γιατί το έχει συσχετήσει με τον εαυτό του ή αν απλά αναπαράγει αυτό που έμαθε.
Αλλιώς καταντά να είναι απλά υποκριτής.
--- Τέλος παράθεσης ---
Κοίτα, το αν ο απέναντί μας από την πράξη αποδειχτεί πως ήταν απλώς ένα φερρέφωνο των τάδε αντιλήψεων, είναι σαφώς ένα ζήτημα, όχι όμως το πιο ουσιώδες. Αυτό που πρέπει να μας "καίει" είναι το που βρισκόμαστε εμείς σε πρακτικό επίπεδο. Αφορά φυσικά την ενδοσκόπηση προς επίτευξη της αυτογνωσίας.
Δεν τίθομαι αρνητικά απέναντι στις όποιες απόψεις και διδασκαλίες εμφανίζονται κατά καιρούς. Θεωρώ πως σίγουρα όλες κάτι χρήσιμο έχουν να μας δώσουν γιατί παρατίθενται από αγνά (συνήθως) αίτια. Αν λοιπόν εγώ έχω μπροστά μου 10-15 απόψεις και διδασκαλίες περί ενός ζητήματος, θα τις επεξεργαστώ υπό το δικό μου πρίσμα και θα καταλήξω σε μία άποψη, η οποία, επειδή ακριβώς αλληλεπιδρά με άλλα ζητήματα, τίθεται διαρκώς υπό έρευνα και υγιή αμφισβήτηση.
Θα έλεγε κανείς πως ο εσωτερισμός είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος, ένας δρόμος όπου η Ιθάκη είναι άπιαστο όνειρο γιατί η ίδια η Ιθάκη μεταβάλλεται διαρκώς. Έτσι ακριβώς είναι!
Χρήσιμο θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στο θέμα με τίτλο "Ταξίδι ή Ιθάκη;" που άνοιξε ο Avaris. Θα το βρεις εδώ. Ασχολείται ακριβώς με αυτό που σου περιγράφω :)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση