Αποστολέας Θέμα: Οικολογική κατοικία - Earthship….  (Αναγνώστηκε 10261 φορές)

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Οικολογική κατοικία - Earthship….
« στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 14:54:30 »
   
Earthship…Το απόλυτα οικολογικό σπίτι.
    Από: http://medgreece.gr/

    Το ενδιαφέρον του κόσμου σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένο σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

    Το ρόλο του έπαιξε και το Internet αλλά και γενικώς η πληροφόρηση από τα media για τη ζημιά που προκαλούμε στη γη και πως μπορούμε να την αποτρέψουμε.
|
    Στο πνεύμα αυτό κινείται και το EarthShip.

 
    Οικολογικά σπίτια έχουμε δει όλοι είτε σε ντοκιμαντέρ, είτε έχουμε διαβάσει σε διάφορα άρθρα. Ακόμα όμως και αυτά τα οποία φαινομενικά τηρούν όλες τις προδιαγραφές , και είναι ενεργειακά αυτόνομα, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν για την δόμησή τους έχουν καταστρέψει φυσικούς πόρους για να κατασκευαστούν, και έχουν εκλύσει αρκετό CO2 κατά τη διαδικασία παραγωγής τους για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν είναι απόλυτα “καθαρά”.

    Το καινούριο με το Earthship είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα σπίτι το οποίο έχει καταναλώσει όσο γίνεται λιγότερους φυσικούς πόρους για να κατασκευαστεί και είναι ενεργειακά αυτόνομο.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;

     Λοιπόν…. Οι τοίχοι του Earthship δεν είναι κατασκευασμένοι από τούβλα και τσιμέντο, αλλά από … λάστιχα αυτοκινήτων και πηλό. Τι εννοούμε… Λάστιχα αυτοκινήτων τα οποία συσσωρεύονται κατά εκατομμύρια στις χωματερές και μένουν ανεκμετάλλευτα αφού έχουν εκπληρώσει το σκοπό τους, μολύνουν το περιβάλλον. Το Earthship χρησιμοποιεί αυτά τα λάστιχα (τα οποία όλοι θέλουν να ξεφορτωθούνε) και γεμίζοντάς τα με πηλό και στοιβάζοντάς τα δημιουργεί τοίχους για το σπίτι οι οποίοι είναι σε πάχος περίπου ένα μέτρο.

     Το πλεονέκτημα; Απόλυτη θερμομόνωση στο κρύο και στη ζέστη. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού διατηρείται όλο το χρόνο σε επίπεδα 17-24 οC. Καλό ε;
Οι τοίχοι επιπλέον λόγω του ότι είναι από συμπιεσμένο πηλό που καλύπτει τα λάστιχα, είναι άφλεκτοι.
Το σπίτι επιπλέον είναι εν μέρει κάτω από τη γη (ένα μόνο τμήμα) ούτως ώστε να διατηρεί πιο σταθερή τη θερμοκρασία του (κάτι παρόμοιο με τα κελάρια).

    Άλλοι τοίχοι του σπιτιού κατασκευάζονται από κουτάκια αλουμινίου και γυάλινα μπουκάλια , παρέχοντας ουσιαστικά μόνωση φως και χαμηλό κόστος κατασκευής.

    Τα σπίτια Earthship είναι πλήρως αυτόνομα, με δικό τους σύστημα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού, ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και εν τέλει αφού χρησιμοποιούν ήδη χρησιμοποιημένα υλικά κάνουν περισσότερο καλό στο περιβάλλον από οποιοδήποτε άλλο “οικολογικό” σπίτι.

    Τα υπόλοιπα τμήματα του σπιτιού τα οποία δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τα προαναφερθέντα υλικά ( όπως πχ. βεράντες) κατασκευάζονται από ξύλο (άλλες φορές ήδη χρησιμοποιημένο , άλλες φορές καινούριο).

    Αν τώρα νομίζεται μετά από όλα αυτά , ότι ένα τέτοιο σπίτι είναι οικονομικό , και ότι απεχθάνεστε την ιδέα να ζήσετε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από “σκουπίδια”, να πούμε ότι το κόστος κατασκευής είναι περίπου το ίδιο και μερικές φορές ξεπερνάει ελαφρά το κλασσικό σπίτι. Και αυτό γιατί χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα συστήματα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού, και στα ηλιακά πάνελ..

    Βέβαια το όφελος από μια τέτοια κατασκευή για το περιβάλλον είναι τεράστιο…Δυστυχώς δεν επιτρέπει η νομοθεσία σε όλες τις χώρες να κατασκευαστούν τέτοια σπίτια. Μόλις το φθινόπωρο που μας πέρασε η Αγγλία έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 16 τέτοιων σπιτιών (βλέπε πρώτη φωτογραφία άρθρου πάνω).

Τα σπίτια Earthships είναι ιδέα του Αμερικανού αρχιτέκτονα Michael Reynolds.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.earthship.net (United States & international)

http://www.earthship.co.uk (United Kingdom & Europe)

http://www.earthship.co.uk/france/ (France)

http://www.lowcarbon.co.uk (United Kingdom- Brighton)

Στην διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=L9jdIm7grCY&feature=player_embedded#! πολλά βίντεο με παρουσιάσεις οικολογικών σπιτιών
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 15:22:20 από Ορφέας »
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Tα «πράσινα» σπίτια ασπίδα για τη φύση....
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 15:21:27 »

    Tα «πράσινα» σπίτια ασπίδα για τη φύση....
    Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=83075
    Της Δήμητρας Ραγιά
    dimitra@pegasus.gr


    Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην προστασία του περιβάλλοντος; H απάντηση βρίσκεται πιθανότατα εντός της οικίας μας, αφού ο οικολογικός αγώνας θα ξεκινά πλέον από την κατασκευή του σπιτιού. Πολλές χώρες πραγματοποιούν βήματα για την προώθηση «πράσινων» κατοικιών, οι οποίες σχεδιασμένες βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ηλιακή ακτινοβολία ώστε να μη στηρίζονται σε μηχανικά μέσα για φως και θερμότητα, χρησιμοποιούν κατάλληλα οικοδομικά υλικά και είναι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι στον θόρυβο.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις απαγορευτικές τιμές του μαύρου χρυσού, τα μειούμενα αποθέματα των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την τάση συγκέντρωσης του παγκόσμιου πληθυσμού σε τεράστια αστικά κέντρα, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς την ανάγκη δημιουργίας όχι μεμονωμένων πράσινων κατοικιών αλλά ολόκληρων οικολογικών πόλεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής.

   
    Τα σχέδια της Κίνας
   
    Mάλιστα η πολυπληθής Kίνα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως σχεδιάζει για τις επόμενες δεκαετίες τέτοιες «πράσινες πόλεις» που θα είναι αυτάρκεις σε ενέργεια και νερό και θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    H πρώτη οικολογική πόλη αναμένεται να είναι η Nτόνγκταν που θα βρίσκεται κοντά στη Σαγκάη και η αρχική της φάση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Aρχικά θα μπορεί να υποδεχθεί 50.000 κατοίκους, ενώ ως το 2040 ο πληθυσμός της ενδέχεται να φθάσει τις 500.000. Σύμφωνα με τα σχέδια θα είναι μια πόλη όπου κανένα κτίριο δεν θα έχει περισσότερους από οχτώ ορόφους, οι στέγες θα είναι καλυμμένες με βλάστηση, μια φυσική μορφή μόνωσης που συνδράμει στην ανακύκλωση υγρών αποβλήτων. Παράλληλα οι πεζοί θα έχουν στη διάθεσή τους έξι φορές περισσότερο χώρο απ ό,τι οι κάτοικοι της Kοπεγχάγης, που θεωρείται μια από τις πιο ευάερες πρωτεύουσες της Eυρώπης.

    Aλλά και στη Γηραιά ήπειρο γίνονται προσπάθειες.
    Oρισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει ποικίλα προγράμματα για οικολογικές κατοικίες.


    «Σπίτια - θερμός»

    Στη Γερμανία τα αποκαλούν «Passiv Haus» και πρόκειται για «σπίτια-θερμός» που μπορούν να απαλλαγούν από τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

    Στην Eλβετία ο χαρακτηρισμός «Minergie» απονέμεται σε οικολογικές κατοικίες που πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στη Γαλλία γίνεται προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία «Phenix» με τη συνδρομή του γνωστού αρχιτέκτονα Zακ Φεριέ λάνσαρε το «Concept House», ένα πρότυπο οικολογικό σπίτι, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 245.000 ευρώ για 210 τετραγωνικά και θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για τα σπίτια του μέλλοντος. H πρώτη απόπειρα της Phenix να παρουσιάσει μια ανάλογη κατοικία το 2004 έπεσε στο κενό, καθώς οι αγοραστές δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στην πρωτοποριακή ιδέα.

    Tώρα όμως το κοινό δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία αν κρίνει κανείς από τις επισκέψεις που δέχονται τα κέντρα πληροφόρησης της «Ademe», της γαλλικής εταιρείας για το περιβάλλον και την ενέργεια, από ιδιώτες που καταφθάνουν με τα σχέδια του σπιτιού τους ανά χείρας ζητώντας να μάθουν πώς θα μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος.


    Κατασκευαστικά λάθη.

    Aξίζει να σημειωθεί ότι στα γαλλικά νοικοκυριά ένα 40% της ενέργειας που δαπανάται για τη θέρμανση «εξατμίζεται», εξαιτίας κατασκευαστικών λαθών στη μόνωση που εύκολα μπορούν να διορθωθούν, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι 40% του πόσιμου νερού το οποίο πληρώνουν χρυσάφι όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά πολλοί Eυρωπαίοι πολίτες, χάνεται στη λεκάνη της τουαλέτας.

    Eνα οικολογικό σπίτι θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένο απ όλα αυτά τα προβλήματα με τη σωστή πρόβλεψη και τον ανάλογο εξοπλισμό, που κοστίζει μεν αποδίδει όμως καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Oι ειδικοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένας μόνον τρόπος να κατασκευάσει κανείς μια κατοικία «υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας». Aν για παράδειγμα κάποιος χτίσει ένα ξύλινο σπίτι αλλά για τη συντήρησή του χρησιμοποιεί πολύ ισχυρά χημικά, το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί σημαντικά και θα υποβαθμιστεί αναπόφευκτα η ποιότητα του αέρα.

    «Eνα σπίτι υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας», εξηγούν οι αρμόδιοι της Ademe, «είναι ένα σπίτι το οποίο έχει σχεδιαστεί (μεταξύ άλλων) έτσι ώστε ο ήλιος να μη θερμαίνει υπερβολικά τα δωμάτια το καλοκαίρι, ενώ κατά τους κρύους μήνες να παρέχεται η μέγιστη δυνατή θερμότητα.

    Aυτό απαιτεί λίγη προσοχή στον σχεδιασμό και όχι απαραιτήτως υπερβολικά πρόσθετα έξοδα».
Aρκεί να υπολογίσει κανείς τα μακροπρόθεσμα οφέλη και να πιστέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να κάνει δώρο στον εαυτό του και στο περιβάλλον ένα σπίτι ανάλογο του «Concept house».

   
     Πρότυπη οικολογική κατοικία

    Tο Concept House του Γάλλου αρχιτέκτονα Zακ Φεριέ είναι πιο υγιεινό, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που του παρέχει το φυσικό περιβάλλον και εξοικονομεί ενέργεια, ακολουθώντας τις επιταγές για προσαρμογή σε έναν κόσμο όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι δυσεύρετα και πιο ακριβά. Tο δημιούργημα του Φεριέ αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία, έχει καλή ηχομόνωση, συγκεντρώνει το βρόχινο νερό για χρήσεις όπως π.χ. η άρδευση των κήπων, ανακυκλώνει τα πράσινα απόβλητα, ενώ στο εσωτερικό του αποφεύγονται οι κόλλες και τα τοξικά χρώματα.


    Οκτώ «βήματα» για εξοικονόμηση ενέργειας

    Aκόμη και αν μια κατοικία δεν έχει χτιστεί με οικολογικές προδιαγραφές υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να κάνει κάποιος, αλλάζοντας τις καθημερινές του συνήθειες και ελαχιστοποιώντας κατασκευαστικά λάθη που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Yπάρχουν λοιπόν απλά μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει ο καθένας μας ώστε να γίνει ένας ένοικος με οικολογική συνείδηση:

    Θέρμανση με αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας.
    Θέρμανση μόνο των δωματίων που χρησιμοποιούνται.
    Kαλή μόνωση της στέγης. Ως και 40% της οικιακής θέρμανσης μπορεί να «δραπετεύσει» από τη στέγη. Aυτή η απώλεια μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την τοποθέτηση της κατάλληλης μόνωσης.
    H καλή μόνωση είναι επίσης χρήσιμη, καθώς βοηθά στο να αποφεύγονται οι διαρροές του αέρα από τις πόρτες και τα παράθυρα.
    Aποφυγή χρήσης γαιάνθρακα στο τζάκι. Tο καυσόξυλο είναι προτιμότερο.
    Xρήση του πλυντηρίου ρούχων με γεμάτο κάδο, κατά προτίμηση σε ελαφρύ πρόγραμμα με χλιαρό ή κρύο νερό.
    Aποφυγή χρήσης στεγνωτηρίου όποτε αυτό είναι δυνατό.
    Xρήση πλυντηρίου πιάτων μόνο όταν αυτό είναι γεμάτο.


    ENEPΓEIA

    Kατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον 10% λιγότερη σε σχέση με τις παρούσες συμβατικές νόρμες. Kαλός προσανατολισμός και σχεδιασμός του σπιτιού, ηχομόνωση, αποτελεσματική θέρμανση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


    HΛIAKH ΠPOΣTAΣIA

    Aπαλλάσσει από τον κλιματισμό το καλοκαίρι και την ανάγκη συνεχούς εξαερισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Eξασφαλίζει καλύτερη θερμοκρασία τοιχωμάτων.


    ΘOPYBOΣ KAI OΠTIKH

    Aποφυγή των θορύβων, εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, φωτισμός με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.


    EΠIΛOΓH YΛIKΩN

    Eπιλέγουμε υλικά υγιεινά, με διάρκεια ζωής που μπορούμε να τα βρούμε σε μικρή απόσταση από την οικοδομή και τα οποία προέρχονται από κάποια πρώτη ύλη της περιοχής (έτσι επιτυγχάνεται οικονομία στη μεταφορά).


    ΠOIOTHTA AEPA

    Aποφυγή ισχυρών χημικών και υλικών όπως οι κόλλες και οι μπογιές που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.


    YΠAIΘPIO EPΓAΣTHPI

    Φιλικό προς το περιβάλλον (μειωμένος θόρυβος, διαχείριση απορριμμάτων).


    AΠOBΛHTA

    Συλλογή και συμπίεση πράσινων απορριμμάτων.


    ΔIAXEIPIΣH NEPOY

    Περιορισμός κατανάλωσης, συλλέκτης βρόχινου νερού για μελλοντική χρήση (π.χ. άρδευση κήπων).
   
   
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Οικολογική κατοικία - Earthship….
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 15:32:35 »


     Από: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=330486&ct=1&dt=09/05/2010

    Το κτίριο το οποίο είναι φτιαγμένο με καθαρά υλικά προσφέρει καλύτερη υγεία στους ενοίκους του Το οικολογικό σπίτι συμφέρει σε όλα

Πώς η βιοκλιματική αρχιτεκτονική συνεισφέρει στην προστασία του κλίματος αλλά και της τσέπης μας
    ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Κυριακή 9 Μαΐου 2010


    ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ τον ήλιο, τον άνεμο, τη βλάστηση, το νερό, το έδαφος και τον ουρανό η βιοκλιματική αρχιτεκτονική «σχεδιάζει» το μέλλον, με... ρίζες από το παρελθόν. Στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, εξασφαλίζουν κατοικίες ευάερες και ευήλιες. Ο σωστός σχεδιασμός ο οποίος αξιοποιεί τα στοιχεία της φύσης και η χρήση των κατάλληλων υλικών και τεχνικών διασφαλίζουν τη θερμική προστασία των κτιρίων τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, όπως επισημαίνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Τομπάζης, πρωτοπόρος της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του κλίματος αλλά και της τσέπης μας.

    «Το κατασκευαστικό κόστος δεν αυξάνεται σε ένα βιοκλιματικό κτίριο, εφόσον εφαρμόζονται απλά συστήματα και τεχνολογίες. Αλλά και κατά την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών ή υλικών η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αποσβένεται σε περίπου δύο χρόνια από την εξοικονόμηση "ενέργειας" σημειώνει ο κ. Τομπάζης. Υπάρχουν όμως και βιοκλιματικά συστήματα όπως είναι η εγκατάσταση εξωτερικών συστημάτων σκίασης τα οποία είναι φθηνότερα από ό,τι η εγκατάσταση κλιματιστικών σε μια συμβατική κατασκευή. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ένα βιοκλιματικό σπίτι σημαίνει καλύτερη υγεία για τους ενοίκους του. Η επιλογή των υλικών γίνεται με βάση την καθαρότητά τους. Με άλλα λόγια επιλέγονται υλικά μη τοξικά τα οποία δεν επιβαρύνουν τους εσωτερικούς χώρους με τοξικούς ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία.

    Η εξοικονόμηση ενέργειας σε μια βιοκλιματική κατοικία εξαρτάται από τον τύπο του κτιρίου, το κλίμα της περιοχής και τις τεχνολογίες που επιλέγονται. Στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) καταδεικνύουν ότι σε βιοκλιματικές κατοικίες της Ελλάδας έχει καταγραφεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 15-40% για θέρμανση και ολική κάλυψη των αναγκών ψύξης των κτιρίων σε σχέση με συμβατικά κτίρια καλής κατασκευής της ίδιας ηλικίας. Σε σχέση με παλαιότερα κτίρια, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη. Η εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού σε νέα κτίρια δεν αυξάνει το κατασκευαστικό κόστος, εφόσον εφαρμόζονται απλά συστήματα και τεχνολογίες. Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, κατά την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών μια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ενός κτιρίου κατά 10-15% θεωρείται λογική.

    Βιωματική παρουσίαση ενός βιοκλιματικού σπιτιού οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης Εcolife, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27-30 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για υλικά και μεθόδους κατασκευής που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων, την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και την άνεση των κατοίκων τους.

    Το manual των ενοίκων

    Βιοκλιματικό κτίριο είναι πρώτα από όλα ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σχεδιαστεί σωστά εστιάζοντας στον προσανατολισμό, στη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, στη σκίαση και τον αερισμό. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα (όπως ηλιακοί τοίχοι, θερμοκήπια κ.ά.) μπορεί να επιφέρουν επί πλέον ενεργειακά οφέλη, ωστόσο είναι σημαντικό να μην είναι περίπλοκα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι ένοικοι. Οι ηλιακοί τοίχοι έχουν στην εξωτερική τους πλευρά, σε μικρή απόσταση από την τοιχοποιία, τζάμι και λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες, μεταφέροντας τη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο.

    Οσοι ζουν σε ένα βιοκλιματικό σπίτι πρέπει να γνωρίζουν καλά τις οδηγίες χρήσης του. Για παράδειγμα, αν ένα άνοιγμα στον Νότο καλυφθεί με κουρτίνα δεν θα αποδώσει ως ηλιακό σύστημα. Παράθυρα και φεγγίτες πρέπει να ανοίγουν για να επιτευχθεί σωστός αερισμός, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες τα σκίαστρα πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά το κτίριο θα υπερθερμανθεί. Αντίστοιχα τον χειμώνα πρέπει να μειώνεται ο χρόνος αερισμού των χώρων ώστε να μη διαφεύγει η θερμότητα.

    Σημαντική θεωρείται η φύτευση των εξωτερικών χώρων και η χρήση νερού και ψυχρών υλικών για τα δάπεδα του περιβάλλοντος χώρου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου τους θερμούς μήνες. Ιδανική λύση αποτελούν τα φυλλοβόλα δένδρα τα οποία προσφέρουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα «απογυμνώνονται» και επιτρέπουν στις θερμές ακτίνες του ήλιου να ζεστάνουν το κτίριο. Επιπλέον οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την μόνωση του κτιρίου και κατ΄ επέκταση το μικροκλίμα.

    Κυνηγώντας το όνειρο στη Σύρο

    Αποφάσισαν να αλλάξουν ζωή και εγκατέλειψαν την Αθήνα πριν από 15 χρόνια. Η κυρία Ελένη Χεχελετζάκη , ο σύζυγός της κ. Βασίλης Τσιάμης και τα δύο τους παιδιά εγκαταστάθηκαν στη Σύρο και ξεκίνησαν από το μηδέν, με όνειρο μια καλύτερη ζωή στην ελληνική επαρχία. Το πέτυχαν. Εφέτος κατάφεραν να την κάνουν και πιο «πράσινη». Με ένα «πράσινο» τραπεζικό δάνειο ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό να χτίζουν το «ιδανικό» σπίτι. Μια βιοκλιματική κατοικία στην άκρη της Ερμούπολης με θέα το απέραντο γαλάζιο. «Αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να χρησιμοποιήσουμε μόνο με οικολογικά υλικά,τα οποία εξοικονομούν ενέργεια και είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον» λέει η κυρία Χεχελετζάκη.

    Η θέση του οικοπέδου βοήθησε στον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου. Αλλά βοήθησε και ο αρχιτέκτονας. «Το ένα επίπεδο έχει υψομετρική διαφορά δύο μέτρων από το άλλο,η οποία βοηθά στη μεταφορά του αέρα για τον φυσικό αερισμό του σπιτιού. Εχει πολλά ανοίγματα στη νοτιοανατολική πλευρά και μικρά ανοίγματα στη βορινή, σχεδιασμός που αφενός βοηθά στον αερισμό και αφετέρου στην ψύξη και θέρμανση του εσωτερικού χώρου» επισημαίνει.

    Το σπίτι θα έχει ενεργειακό τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, πράσινη στέγη και εξωτερική θερμομόνωση για εξοι κονόμηση ενέργειας. Τα κουφώματα θα είναι θερμοηχομονωτικά, με διπλά κρύσταλλα ηλιακού ελέγχου (low-e) και με πλήρωση αερίου argon, που εμποδίζουν τη θερμότητα να εισέρχεται στο κτίριο κατά 40%. Η κεντρική θέρμανση θα λειτουργεί με πέλετ (ανακυκλωμένο ξύλο), το οποίο εκλύει στην ατμόσφαιρα ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα. Θα τοποθετηθούν σκίαστρα στα ανοίγματα του κτιρίου, σταθερά ή ανοιγόμενα, με στόχο τον έλεγχο της εισόδου του ήλιου και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για ψύξη της κατοικίας τούς καλοκαιρινούς μήνες. Θα χρησιμοποιηθούν ανεμιστήρες οροφής και φυλλοβόλα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο, θα γίνεται συλλογή των ομβρίων υδάτων σε υπόγεια δεξαμενή, θα τοποθετηθούν λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας για τον φωτισμό και χρήση ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακή κλάση Α και Α+.

    Η κατασκευή του σπιτιού (εμβαδού 170 τ.μ.) αναμένεται να κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ.

    Αργότερα το ζευγάρι σχεδιάζει να εγκαταστήσει και φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Αλλά οι οικολογικές ανησυχίες της οικογένειας δεν σταματούν σε αυτά. Εδώ και μία δεκαετία διατηρούν ένα καφεστιατόριο στο κέντρο της Ερμούπολης, το οποίο βασίζεται σε γκουρμέ χορτοφαγικές γεύσεις και στη φιλοσοφία του slow food και του ευ ζην.


    Πράσινα δάνεια

    Δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής που χρηματοδοτούν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες.Συγκεκριμένα παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα σε όσους επιδιώκουν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της κατοικίας τους επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    Τα νέα προγράμματα μπορεί να χρηματοδοτούν την τοποθέτηση πράσινης στέγης,την εφαρμογή θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφή,την αλλαγή κουφωμάτων και υαλοπινάκων,την αντικατάσταση παλαιού λέβητα,την εγκατάσταση φυσικού αερίου,συστημάτων αιολικής ενέργειας ή φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ηδη έχουν δημιουργήσει «πράσινα» δάνεια η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Βank,η Εurobank ΕFG,η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες μέσω προϊόντων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης μπορούν να καλύψουν σήμερα τις ίδιες ανάγκες.


    Ιπτάμενος και... οικο-τζέντλεμαν

    Το όνειρο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Γιώργου Γερούλη γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα. Ο κ. Γερούλης δεν επιθυμούσε μόνο μια βιοκλιματική κατοικία, ήθελε να είναι και «έξυπνη». Ετσι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δημιουργήθηκαν τα «πράσινα δάνεια», ήταν ο πρώτος, όπως λέει ο ίδιος, που έσπευσε στην τράπεζα (Πειραιώς). Σήμερα, ένα εξάμηνο μετά, το σπίτι που ονειρευόταν ολοκληρώνεται στην Κάρυστο. Το κέλυφος κατασκευάστηκε με τεχνολογία ΙCF και θωρακίστηκε μέσα και έξω με μόνωση 7,5 πόντων. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε μόνο μπετόν και τα εσωτερικά χωρίσματα έγιναν με διπλή γυψοσανίδα και πετροβάμβακα. Το σπίτι έχει προσανατολισμό στον Νότο και «βλέπει» στη θάλασσα. Τα ανοίγματά του βρίσκονται όλα στη Δύση και στον Νότο, ώστε να εξασφαλίζονται ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα. Επίσης διαθέτει ενεργειακά τζάμια, πλαστικά κουφώματα και ρολά αλουμινίου με μόνωση.

    Για θέρμανση ο κ. Γερούλης επέλεξε ενδοδαπέδια, διότι έχει καλύτερη απόδοση. Το παράδοξο είναι ότι το σπίτι δεν έχει λέβητα. Το νερό που περνά στο ενδοδαπέδιο σύστημα έχει θερμανθεί με τη βοήθεια ενός φωτοβολταϊκού συστήματος νέας τεχνολογίας που παράγει περισσότερο ρεύμα από ό,τι τα κοινά φωτοβολταϊκά. Το ενδοδαπέδιο σύστημα το καλοκαίρι χρησιμοποιείται και για ψύξη, με μια αντλία θερμότητας. «Το ζεστό νερό των φωτοβολταϊκών, το οποίο δεν χρειάζεται τους ζεστούς μήνες, περνάει μέσα από την πισίνα όπου ψύχεται και στη συνέχεια επιστρέφει στο ενδοδαπέδιο σύστημα για τον δροσισμό του σπιτιού. Εχω φτιάξει και μια ανεμογεννήτρια, η οποία παράγει έξτρα ρεύμα, καθώς και ένα τεχνητό πηγάδι όπου συλλέγονται τα όμβρια ύδατα και τα νερά από την αποστράγγιση του χώματος. Αυτά τα νερά, αφού περάσουν από ειδικά φίλτρα, γεμίζουν την πισίνα» λέει ο κ. Γερούλης. Αντί για λάμπες έχουν χρησιμοποιηθεί φωτοσωλήνες και λεντ χαμηλής κατανάλωσης με ρυθμιζόμενη ένταση.

    Αρχικά το συγκεκριμένο σπίτι θα λειτουργεί ως εξοχικό για την πενταμελή οικογένεια του κ. Γερούλη. «Αργότερα σκέφτομαι να ζήσω μόνιμα εκεί. Για την ώρα ό,τι χρειαστεί- άνοιγμα- κλείσιμο διακοπτών ή κάποιων παραθύρων κτλ.- μπορώ να το ρυθμίσω μέσω κινητού τηλεφώνου και μέσω δορυφορικού Ιnternet διότι δεν υπάρχει τηλέφωνο στην περιοχή» σημειώνει ο ίδιος.

    Η δόση του δανείου είναι 580 ευρώ τον μήνα, αλλά ο κ. Γερούλης υπολογίζει ότι θα παίρνει περίπου 750 ευρώ από το ρεύμα που θα πουλάει στη ΔΕΗ!

 


   
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Οικολογική κατοικία - Earthship….
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 15:37:01 »


    Από: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=160&articleID=8197&la=1

    Το οικολογικό σπίτι χαρίζει υγεία
    Δημοσίευση: 21-11-2009
    Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr


    Ένα «υγιές» σπίτι δίχως ρυπαντές περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας ή επιδείνωσης προβλημάτων υγείας, προσφέρει καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής, ενώ ταυτοχρόνως ωφελεί σημαντικά την... τσέπη μας. Οι δαπάνες για την προσαρμογή του σπιτιού στα νέα οικολογικά πρότυπα, παρ' όλο που μοιάζουν αρχικά υπερβολικές, θα αποσβεστούν πολύ γρήγορα από τη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του σπιτιού, ενώ ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το όφελος μακροπρόθεσμα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε την υγεία μας.

Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας Κυριάκος Πιπίνης, για να είναι σωστή η ενέργεια που παράγει ένα σπίτι και να έχουμε τις ελάχιστες απώλειες είναι σημαντικό το οικοδόμημα να έχει κάποιες προϋποθέσεις:

1. Ο προσανατολισμός του σπιτιού πρέπει κατά προτίμηση να είναι νοτιοανατολικός.

Συγκεκριμένα, για τους χώρους όπου είναι επιθυμητή η άμεση ηλιακή ακτινοβολία και θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός για παθητική θέρμανση τον χειμώνα, ο ΝΑ προσανατολισμός είναι σκόπιμος (όπως για τα υπνοδωμάτια). Για χώρους όπως το σαλόνι, ο βορεινός προσανατολισμός είναι κατάλληλος, καθώς αποφεύγεται η υπερθέρμανση το καλοκαίρι.

2. Τα οικοδομικά υλικά πρέπει να προέρχονται όσο τον δυνατόν περισσότερο από φυσικές πρώτες ύλες χωρίς να έχουν υποστεί πολύπλοκη χημική επεξεργασία. Εάν είναι παλιά η οικοδομή, μπορούν να αντικατασταθούν τα κουφώματα ώστε να αποφεύγεται η θερμική απώλεια.

3. Να υπάρχει η δυνατότητα να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι φρέσκος καθαρός αέρας, δηλαδή να διαθέτει φυσικό και τεχνητό αερισμό από κατάλληλες πηγές.

4. Να διαθέτει ηχομόνωση και μόνωση από την εξωτερική θερμότητα.

Καλό είναι να υπάρχει ηχομόνωση, κάτι που δεν χαρακτηρίζει βέβαια το πράσινο σπίτι. Όσον αφορά τη θερμομόνωση, σκοπός της είναι να ενισχύει τη θερμική αντίσταση του κελύφους του κτιρίου, δηλαδή να προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από τις ανεπιθύμητες εξωτερικές επιδράσεις, ανάλογα με την εποχή.

5. Να διαθέτει επαρκή φυσικό φωτισμό

Το πράσινο σπίτι μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον κατά το 80% του έτους χωρίς την ανάγκη τεχνικής θέρμανσης και ψύξης, βασισμένο σε παθητικά συστήματα, όπως είναι τα παράθυρα και η θερμοκρασία που παράγεται από τον ήλιο.

6. Να είναι τουλάχιστον ισόγειο.

7. Να διαθέτει εγκαταστάσεις για ήπιες μορφές ενέργειας, όπως ηλιακό θερμοσίφωνα ή φυσικό αέριο.

8. Να είναι επιπλωμένο και εφοδιασμένο με είδη σπιτιού που έχουν οικολογικές προδιαγραφές.

9. Να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερα βλαβερά απορρίμματα, όπως είναι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τη θέρμανση.

Ρυπαντές: οι αόρατοι εχθροί

Σε αρκετές περιπτώσεις η μόλυνση του αέρα των εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό των ματιών, του δέρματος, της μύτης, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και ζάλη ή ναυτία. Όλα αυτά μπορούν να προκαλούνται από ακατάλληλα υλικά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι ή αλλιώς από τους «οικιακούς ρυπαντές». Πρόκειται για χημικές ουσίες που δεν είναι εύκολα αισθητές.

Σε πρώτη φάση, η δράση μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα τρωτά σημεία του σπιτιού, εκείνα δηλαδή που χρειάζονται επισκευή, επιλέγοντας σε κάθε περίπτωση οικολογικά υλικά για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωσή τους. Ποιοι είναι όμως οι οικιακοί ρυπαντές;

ΡΑΔΟΝΙΟ

Πού μπορεί να βρίσκεται:

Εκπέμπεται από αρκετά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του σπιτιού, όπως τα οικοδομικά υλικά, τα τούβλα, τα πυρότουβλα, καθώς και υλικά από γρανίτη, όταν αυτά θερμανθούν.

Γιατί είναι επικίνδυνο:

Το ραδόνιο είναι η δεύτερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα μετά το κάπνισμα.

Μέτρα προφύλαξης:

_ Καλός αερισμός των υπόγειων και των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να μειώνονται οι συγκεντρώσεις ραδονίου στους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου.

_ Στεγανοποίηση του κτιρίου ώστε να αποκλειστεί η διείσδυση ραδονίου από το έδαφος.

_ Στεγανότητα του κελύφους και της ταράτσας.

ΑΜΙΑΝΤΟΣ

Πού μπορεί να βρίσκεται:

Συνήθως υπάρχει στις μεγάλες επιφάνειες, τα μονωτικά υλικά, τα υλικά πυροπροστασίας, τα ελενίτ, τις στέγες ή τις πρόχειρες κατασκευές που συναντάμε σε εξοχικά ή ορισμένες αυλές. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό στα μπαλκόνια.

Γιατί είναι επικίνδυνος:

Οι κατασκευές από αμίαντο μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά όταν το υλικό βρίσκεται στην ατμόσφαιρα με τη μορφή σκόνης, και να είναι υπεύθυνες για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.

Μέτρα προφύλαξης:

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτά τα υλικά δεν πρέπει να λιμάρονται, να πριονίζονται ή τρυπούνται στην προσπάθεια να προσαρμοστούν μέσα σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

Ο αμίαντος βρίσκεται επίσης στο δίκτυο ύδρευσης και γι' αυτό είναι απαραίτητο το νερό να φιλτράρεται καλά πριν από την κατανάλωση στο σπίτι.

ΜΟΛΥΒΔΟΣ

Πού μπορεί να βρίσκεται:

Παλαιότερα υπήρχε στα χρώματα οικιακής χρήσης με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε αυτόν όλα τα μέλη της οικογένειας. Σήμερα αυτά τα χρώματα ευτυχώς έχουν καταργηθεί. Σε παλιές κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σημεία βαμμένα με χρώματα μολύβδου.

Γιατί είναι επικίνδυνος:

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο μόλυβλος όταν εισπνέεται ή καταπίνεται προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ανάπτυξη των παιδιών και στο IQ τους.

Μέτρα προφύλαξης:

Όταν υπάρχει μόλυβδος στους τοίχους, συνιστάται να ξύνονται με μεγάλη προσοχή _ γιατί η σκόνη που μαζεύεται είναι επίσης βλαβερή _ και να βάφεται εκ νέου το οικοδόμημα. Ο μόλυβδος μπορεί να μετρηθεί από όλα τα εργαστήρια υγιεινής και επιδημιολογίας που λειτουργούν στη χώρα μας.

ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ

Πού μπορεί να βρίσκεται:

Την εκπέμπουν οι επιφάνειες των επίπλων και διακοσμητικών επιφανειών και τα μονωτικά υλικά (νοβοπάν, κόντρα πλακέ, καπλαμάδες, MDF, μελαμίνες κ.λπ.) όταν θερμανθούν, ενώ υπάρχει και σε κάποιες μοκέτες.

Γιατί είναι επικίνδυνη:

Η φορμαλδεΰδη είναι τοξική και ερεθιστική και προκαλεί ενοχλήσεις στα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες.

Μέτρα προφύλαξης:

Ελέγχετε με αυστηρότητα τη θερμοκρασία του σπιτιού έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνεται. Καλό θα είναι τα υλικά αυτά να αντικατασταθούν με ξύλο ή να αλλάξει ο σχεδιασμός του σπιτιού, ώστε να μη χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν όμως στο εμπόριο υλικά τέτοιου είδους με χαμηλή εκπομπή φορμαλδεΰδης.

Τα σπρέι που αρωματίζουν τους χώρους περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό φορμαλδεΰδη και γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγονται όπου κινούνται παιδιά. Όσον αφορά τις μοκέτες προτιμήστε σε κάθε περίπτωση τις οικολογικές, οι οποίες εμπεριέχουν φυσικές κλωστικές ίνες και όχι συνθετικές.

ΥΔΡΟΧΛΩΡΟΦΘΟΡΑΝΘΡΑΚΕΣ

Πού μπορεί να βρίσκονται:

Όλα τα παλιά ψυγεία περιείχαν την ψυκτική ουσία φρέον που ήταν καταστροφική για το όζον, το οποίο με τη σειρά του είναι βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου. Τα κλιματιστικά που πουλήθηκαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2002 περιείχαν αυτή την ουσία.

Γιατί είναι επικίνδυνοι:

Αυτή η ουσία όταν προωθείται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, ειδικά από το κλιματιστικό, μπορεί να είναι ερεθιστική για το αναπνευστικό σύστημα ή να επιδεινώσει αλλεργίες και ρινίτιδες.

Μέτρα προφύλαξης:

Τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες, ενώ στην αγορά υπάρχουν ψυγεία τα οποία είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Αν το κλιματιστικό σας είναι παλιό, μην το παρακάνετε με τη χρήση του.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Περιοδικό Φύση & Καλύτερη Ζωή

   
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/

Ορφέας

  • Διαχειριστής
  • ******
  • Μηνύματα: 1.717
  • Karma: 0
    • Προφίλ
Απ: Οικολογική κατοικία - Earthship….
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2010, 15:42:26 »
   
     Από: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_7762.html

    Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010
    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
    Ο ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Χρησιμοποιείστε οικολογικά υλικά δόμησης. Προτιμήστε ασφαλή, οικολογικά και κυρίως ατοξικά υλικά. Το ίδιο ισχύει και για τις βαφές.

Φυτέψτε πολλά φυτά μέσα κι έξω από το σπίτι.

Επιλέξτε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζετε οτιδήποτε συνθετικό ή χημικό.

Αποφύγετε τα τεράστια χαλιά και ειδικά αυτά που πάνε από τοίχο σε τοίχο.

Καθαρίστε τις επιφάνειες, τζάμια και παράθυρα με νερό και ξίδι.

Με παρόμοιο τρόπο καθαρίστε τις συσκευές. Ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή δοχείο με μηχανισμό σπρέι και ψεκάστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό.

Για τα πατώματα. Γυαλίστε τα .......ξύλινα πατώματα μ' ένα μείγμα από ίσα μέρη ξιδιού και baby oil. Στο πέτρινο πάτωμα είναι ιδανικό το λευκό ξίδι διαλυμένο σε νερό. Για βινύλιο ή linoleum, μπορούν οι λεκέδες να απομακρυνθούν με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με baby oil.

Ίχνη, λεκέδες και υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια, κούπες του καφέ και του τσαγιού. Δοκιμάστε λευκό ξίδι για να εξαφανίσετε τα στρώματα των αλάτων και των ιζημάτων. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.

Στους νεροχύτες μπορείτε να διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σ' ένα δοχείο ζεστό νερό. Για να απομακρυνθούν λίπη από το νεροχύτη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.

Μπορείτε να απολυμάνετε την επιφάνεια που θέλετε αφού ψεκάσετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι.

Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών, αφού τα πλύνετε με νερό και ξίδι και τα στεγνώσετε στον ήλιο, τοποθετήστε φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.

Για να μη μυρίζει ο χώρος τοποθετήστε σε μικρά δοχεία ξίδι και κατόπιν βάλτε τα σε διάφορα σημεία στο δωμάτιο. Ακόμη μπορείτε ν' αναμείξετε ένα ποτήρι νερό με κανέλα ή βανίλια και να το βάλετε σε κάποια γωνία.

Πολύτιμη αντιβακτηριακή δράση του βορικού οξέος.

Για τα μέταλλα
-Χρώμιο Ενδείκνυται η μαγειρική σόδα με νερό.
-Brass Αναμείξτε χυμό λεμονιού με μαγειρική σόδα ή ξίδι με αλάτι. Γυαλίστε μ' ένα μαλακό πανί.
-Χαλκός (Copper) Τοποθετήστε σ' ένα δοχείο τα αντικείμενα, γεμίστε με νερό και αφήστε το να βράσει ενώ έχετε ρίξει μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κούπα ξίδι. Επίσης, δοκιμάστε λύσεις -ανάλογα με την περίπτωση- που περιέχουν μαγειρική σόδα ή τρίψιμο με χυμό λεμονιού.
-Ασήμι Χρησιμοποιήστε σόδα φαγητού.
-Ανοξείδωτο ατσάλι. Βρέξτε ένα πανί με αδιάλυτο λευκό ξίδι και σκουπίστε μαλακά.

Φροντίστε τα δωμάτια ν' αερίζονται σχεδόν καθημερινά και για ικανοποιητικό χρόνο.

Εγκαταστήστε απορροφητήρες, που διώχνουν τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι, στην κουζίνα και στο μπάνιο.

Καθαρίζετε τα φίλτρα των απορροφητήρων, ιονιστών και αιρ-κοντίσιον και ανανεώνετέ τα όποτε βρωμίζουν.

Προτιμάτε χρώματα και γυαλιστικά με βάση το νερό.

Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι χημικά απορρυπαντικά. Το ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν κορυφαία αποτελέσματα.

Απομακρύνετε από τους χώρους όπου ζείτε μηχανήματα με υψηλή ακτινοβολία ή οτιδήποτε περιέχει σκόνες χρωμάτων και χημικά μελάνια (π.χ. εκτυπωτές)

Εξαφανίστε τη σκόνη, που προκαλεί αλλεργίες, το άκαρι και τα παράσιτα . Ή εάν υποφέρετε από αλλεργικό βρογχικό άσθμα, φροντίστε να μην υπάρχουν στον αέρα αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα.

Εξαλείψτε τον καρκινογόνο καπνό του τσιγάρου απ' όλους τους χώρους. Ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά, σκεφθείτε τις ευθύνες σας ως προς την υγεία τους.
Χρησιμοποιείτε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο ΗΕΡΑ.

Εγκαταστήστε φωτιστικά σώματα, λαμπτήρες ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ. σε μέρη όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το παιδί σας.

Αποφύγετε τα μακριά και «ανεξέλεγκτα» ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών στο δωμάτιό του.

Απλώστε ένα βαμβακερό ύφασμα πάνω από τα σημεία όπου κάθεται ή κοιμάται το κατοικίδιο ζωάκι σας.

Καθαρίζετε σχολαστικά τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα, τις μοκέτες, τις κουρτίνες, τα υφάσματα επίπλωσης και γενικά οτιδήποτε μπορεί να συγκεντρώνει μικρές τρίχες ή αλλεργιογόνα που προέρχονται από το κατοικίδιο.

Φροντίστε ο χώρος της κρεβατοκάμαράς σας να είναι «απαγορευμένη ζώνη» για το ζωάκι σας.

Στα παιδικά δωμάτια τοποθετήστε σ' όλες τις πρίζες τα ειδικά πλαστικά πώματα, ώστε να μην μπορούν τα παιδιά να βάζουν μέσα σύρματα ή μεταλλικά αντικείμενα.

Απομακρύνετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες, όπως τραπέζια, συρτάρια, γραφεία και οτιδήποτε προεξέχει επικίνδυνα.

Πετάξτε μικρά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο παιδί, αν τα βάλει στο στόμα του.

Βάλτε στην οροφή έναν ανιχνευτή καπνού.

Τοποθετήστε στο παιδικό δωμάτιο και έξω από αυτό τα ειδικά νυχτερινά φωτάκια ασφαλείας.

Το άρωμα στο σπίτι
Ένα σπίτι, πέρα από τα κατασκευαστικά υλικά, αποτελείται από χρώματα, έπιπλα, υφάσματα και γενικά αντικείμενα που δημιουργούν ατμόσφαιρα, πολύ σημαντικό είναι και το άρωμα που αποπνέει είναι εξίσου σημαντικά.

Αναβαθμίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού

Στην καθαριότητα
Μπορούμε να κάνουμε τη ρουτίνα του καθαρισμού πιο ευχάριστη χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια είτε ως εναλλακτική λύση είτε σε συνδυασμό με τα κλασικά απορρυπαντικά.

Πιάτα & ποτήρια
Γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό και σαπουνάδα και ρίχνουμε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, που αναδίδει μια ευχάριστη οσμή, ενώ παράλληλα ωφελούνται και τα χέρια. Αν προσθέσουμε και λίγο λευκό ξίδι, τα πιάτα και τα ποτήρια θα «τρίζουν» από καθαριότητα.
Ακόμη μπορούμε να ρίξουμε το συγκεκριμένο έλαιο μέσα στο ξίδι και μετά να προσθέσουμε το μείγμα στο νερό με τα πιάτα (10 σταγόνες λεμονιού σε 30 ml ξιδιού).

Χαλιά
Εάν τα χαλιά συγκρατούν τη μυρωδιά από το κατοικίδιο ή τον καπνό των τσιγάρων, υπάρχει λύση. Σε 500 ml βόρακα ρίχνουμε 25 σταγόνες αιθέριων ελαίων και ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθούν. Ψεκάστε τα χαλιά

Τα κατάλληλα αιθέρια έλαια
Κανέλα.
Λεβάντα
Ροδόξυλο.
Πορτοκάλι.

Καθαρή ατμόσφαιρα
Για να αρωματιστεί ο αέρας, υπάρχουν πολλοί τρόποι:
Με ηλεκτρική συσκευή.
Με συσκευή αρωματισμού με νερό.
Με αρωματικό λαμπτήρα.
Με κεραμικά δαχτυλίδια, που θερμαίνονται.

Αρωματίστε το χώρο
Προσθέτουμε έλαια σε βαμβάκι, το τυλίγουμε σε ύφασμα και το τοποθετούμε κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ και στα θερμαντικά σώματα.
Βάζουμε πάνω σε ζεστό στεγνωτήρα ένα ύφασμα εμποτισμένο σε αιθέρια έλαια. Καθώς η συσκευή θερμαίνεται, απελευθερώνεται το άρωμά τους.
Γεμίζουμε με νερό (500 ml) ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, προσθέτουμε 25 σταγόνες από το αγαπημένο μας έλαιο και αρωματίζουμε το χώρο. Δεν ψεκάζουμε πάνω σε ζώα ή σε ακάλυπτο ξύλο.
Μπορούμε να επιλέξουμε:
Ευκάλυπτο, θυμάρι, λεβάντα (για καθαρότερη και πιο υγιεινή ατμόσφαιρα).
Πατσουλί (προσοχή, μπορεί να αφήσει λεκέδες στα υφάσματα).
Δεντρολίβανο ή λεμόνι (βοηθούν στη συγκέντρωση και την προσοχή).
Σάνταλο, λεβάντα, ylang-ylang, γιασεμί (για αρωματισμό).
Έλατο, πεύκο, κανέλα, λιβάνι, δεντρολίβανο, λεβάντα, πορτοκάλι (ό,τι πρέπει για το χειμώνα και την περίοδο των Χριστουγέννων).

Στρώματα
Η κρεβατοκάμαρα είναι ιδανικός χώρος για τα αιθέρια έλαια.
Σκουπίζουμε το στρώμα και το κάτω μέρος του κρεβατιού με διάλυμα νερού και ελαίων ή βάζουμε ένα σακουλάκι με λεβάντα μέσα στο μαξιλάρι.

Έλαια για τον ψεκασμό των στρωμάτων:
Περγαμόντο
Σάλβια
Λεβάντα
Γεράνι
Σάνταλο
Ο Ροδόκηπος πρωτοπορεί Παγκόσμια έχοντας και πρόληψη και φυσική αντιμετώπιση του Κορονοιού, και μας φιμώνουν να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Ενημερώστε άπαντες να γκουγκλάρουν ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ. Εχουν ενημερωθεί παγκόσμια Πανεπιστήμια - Κυβερνήσεις https://www.rodokipos.com/ioseis-loimoxeis/koronoios/