Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Αποσυμβολισμός

Σκέψη = Πράξη?

<< < (3/6) > >>

Trithemius:
Όσο η σκέψη δεν υλοποιείται σε ένα αντικείμενο έμψυχο ή άψυχο, δηλαδή δεν προκαλεί σε αυτό κάποια έστω και αμυδρή αλλαγή, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πράξη.

Δύο όμως πράγματα θέλω να ρωτήσω:

1. Αν θέλεις, Fr. Avaris, μπορείς να αναφέρεις από που έχεις τα παραδείγματα πως και μόνον αν σκεφτείς κάτι είναι σαν να το έκανες; Άν και ξέρω από που πηγάζει η φράση, θέλω να το διασταυρώσω πρώτα ::)

2. Μιας και αναφερόμαστε στο ρητό αυτό, ρωτάω γιατί να μην ισχύει και για τις καλές σκέψεις και πράξεις; Δηλαδή αν η ταύτιση είναι αποδεκτή στο αρνητικό επίπεδο, γιατί να μην είναι αποδεκτή και εφαρμόσιμη και στο θετικό επίπεδο; Γιατί να μιλάμε για εύκολο χαρακτηρισμό του αρνητικού αλλά να αποφεύγουμε να το προσεγγίσουμε με τη θετική του οπτική;

Μήπως κάποιοι ψάχνουν κάθε τρόπο για να μας κάνουν να αισθανθούμε υποτελείς, μοιαροί, κακοί και γενικά άτομα που χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου για να έρθουμε στο σωστό δρόμο;

Avaris:

--- Παράθεση από: Anon στις Ιουνίου 14, 2007, 18:23:30 ---Όσο η σκέψη δεν υλοποιείται σε ένα αντικείμενο έμψυχο ή άψυχο, δηλαδή δεν προκαλεί σε αυτό κάποια έστω και αμυδρή αλλαγή, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πράξη.

Δύο όμως πράγματα θέλω να ρωτήσω:

1. Αν θέλεις, Fr. Avaris, μπορείς να αναφέρεις από που έχεις τα παραδείγματα πως και μόνον αν σκεφτείς κάτι είναι σαν να το έκανες; Άν και ξέρω από που πηγάζει η φράση, θέλω να το διασταυρώσω πρώτα ::)

2. Μιας και αναφερόμαστε στο ρητό αυτό, ρωτάω γιατί να μην ισχύει και για τις καλές σκέψεις και πράξεις; Δηλαδή αν η ταύτιση είναι αποδεκτή στο αρνητικό επίπεδο, γιατί να μην είναι αποδεκτή και εφαρμόσιμη και στο θετικό επίπεδο; Γιατί να μιλάμε για εύκολο χαρακτηρισμό του αρνητικού αλλά να αποφεύγουμε να το προσεγγίσουμε με τη θετική του οπτική;

Μήπως κάποιοι ψάχνουν κάθε τρόπο για να μας κάνουν να αισθανθούμε υποτελείς, μοιαροί, κακοί και γενικά άτομα που χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου για να έρθουμε στο σωστό δρόμο;

--- Τέλος παράθεσης ---

Εαν ισχύει για το "Κακό" λογικό είναι να ισχύει και για το "Καλό".....

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ερωτήματά σου, εαν πας στον ανωτέρω διάλογο με τον Ορφέα θα βρεις αρκετές επεξηγήσεις για το πως συνδέεται η "Σκέψη" με την "Πράξη" υπο την έννοια του "ευρύτερου αποτελέσματος" που μπορεί να "επιφέρει η Σκέψη".....

Trithemius:
Νομίζω πως αν ενσωματώσουμε την εξίσωση σκέψη=δράση στο αστρικό επίπεδο, τότε τα πράγματα γίνονται χαοτικά. Δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε έστω κι εν μέρει την άποψη πως μία σκέψη μας, άπαξ κι εκδηλωθεί κι εφόσον τρέφεται από ικανή ποσότητα συναισθηματικής φόρτισης, μελλοντικά (άμεσα ή μακρο πρόθεσμα) θα καταλήξει σε εκδήλωση είτε στο αστρικό, είτε στο υλικό επίπεδο.

Λίγο δύσκολο μου φαίνεται αυτό :-\

Avaris:

--- Παράθεση από: Anon στις Ιουνίου 14, 2007, 19:14:27 ---Νομίζω πως αν ενσωματώσουμε την εξίσωση σκέψη=δράση στο αστρικό επίπεδο, τότε τα πράγματα γίνονται χαοτικά. Δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε έστω κι εν μέρει την άποψη πως μία σκέψη μας, άπαξ κι εκδηλωθεί κι εφόσον τρέφεται από ικανή ποσότητα συναισθηματικής φόρτισης, μελλοντικά (άμεσα ή μακρο πρόθεσμα) θα καταλήξη σε εκδήλωση είτε στο αστρικό, είτε στο υλικό επίπεδο.

--- Τέλος παράθεσης ---

Φαινόμενα σαν την "τηλεκίνηση", την "τηλεπάθεια" ή την "τηλεστρέβλωση" ή "τηλεθραύση" αντικειμένων, αυτό ακριβώς δεν είναι?

Σκέψη = Δράση

Ορφέας:

--- Παράθεση από: Anon στις Ιουνίου 14, 2007, 19:14:27 ---Νομίζω πως αν ενσωματώσουμε την εξίσωση σκέψη=δράση στο αστρικό επίπεδο, τότε τα πράγματα γίνονται χαοτικά. Δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε έστω κι εν μέρει την άποψη πως μία σκέψη μας, άπαξ κι εκδηλωθεί κι εφόσον τρέφεται από ικανή ποσότητα συναισθηματικής φόρτισης, μελλοντικά (άμεσα ή μακρο πρόθεσμα) θα καταλήξη σε εκδήλωση είτε στο αστρικό, είτε στο υλικό επίπεδο.

--- Τέλος παράθεσης ---

Εκτός από τις διδασκαλίες του εσωτερισμού που λίαν αναλυτικά αναφέρονται στην δυνατότητα εκδήλωσης και εφαρμογής, η λαϊκή σοφία δηλώνει αυτήν ακριβώς την δυνατότητα στο περιεκτικότατο λαϊκό ρητό,
"καλομελέτα κι έρχεται".

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση