'Αρθρα Εσωτερισμού > Ψυχολογία και εσωτερισμός

Κυβερνητική του νου

<< < (2/4) > >>

Ορφέας:

--- Παράθεση από: random στις Αυγούστου 22, 2009, 22:16:35 ---Γεια σας~!
Γνωρίζει κανένας τίποτα για την Κυβερνητική του Νου?
Ευχαριστώ πολυ.

--- Τέλος παράθεσης ---

    Κλάδος της «Γνωσιακής Επιστήμης» (όχι γνωστικής), είναι η «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία» και μία τεχνική αρκετά διαδεδομένη της δεύτερης, η Συμπεριφοριστική Ψυχολογία». Πυρήνα της «Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας» αποτελεί η «Κυβερνητική». Η «Κυβερνητική» είναι η επιστήμη της αυτορρύθμισης και αυτοοργάνωσης των συστημάτων, οπότε, αναφερόμενοι σε έμβιους οργανισμούς, μελετά, διερευνά και ερμηνεύει το φαινόμενο της αυτοοργάνωσης, τους τρόπους, μορφές κα κανόνες που διέπουν την επιτελούμενη αυτοοργάνωση. Αναφερόμενοι είτε σε συστήματα, όπως π.χ. το κοινωνικό ή το ευρύτερο περιβαλλοντικό, ισχύουν οι ίδιοι τρόποι αναλογικά στην αυτοοργάνωση που παρουσιάζει και ένας μεμονωμένος οργανισμός, όπως ο άνθρωπος.

    Η «Κυβερνητική» ουσιαστικά αιτείται ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών τις οποίες διαπραγματεύεται αναλυτικά και έχει σαν αποτέλεσμα μία δυναμική πορεία αλλαγών, προσαρμογών και καινοτομικών συμπεριφορών. Συνήθως με την μερική ανάλυση ή την πλημμελή πληροφόρηση, το άτομο ή ο ευρύτερος οργανισμός, ακολουθεί έτοιμα και παγιωμένα μηχανιστικά πρότυπα αντίδρασης και συμπεριφοράς. Στην «Κυβερνητική του Νου», ωθείται ο Νους του κάθε ανθρώπου, αναλύοντας εκτενέστερα και εμβαθύνοντας στην γνώση – αφού πρώτα εμπλουτίζεται και με πληθώρα πληροφοριών – να απαλλαγεί από καθιερωμένα μηχανιστικά πρότυπα και να επαναδομήσει νέους μηχανισμούς αντίδρασης και εν γένει συμπεριφοράς. Έτσι προέκυψε η τεχνική της συμπεριφοριστικής, ουσιαστικά όμως έγινε γνωστή περισσότερο η λαϊκή έκδοση και μάλλον επιφανειακή νεοεποχίτικη, ως «μέθοδος αυτογνωσίας», απόρροια της οποίας είναι και τα σεμινάρια αυτοβελτίωσης με την μέθοδο της «Κυβερνητικής του Νου». Στοιχεία της μεθόδου πρωτοπαρουσιάστηκαν σε λαϊκή έκδοση προσωπικής βελτίωσης, στην μέθοδο «Σίλβα»και ειδικότερα στο «Mind control».

    Για την «Γνωσιακή Επιστήμη» και την «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία», υπάρχουν αξιόλογα άρθρα σε επιστημονικούς ιστοτόπους και στα Ελληνικά, όπως και μεγάλη βιβλιογραφία, για δε την «Κυβερνητική», βιβλία όπως, «Ζάκ Γκυγιομώ, Κυβερνητική και Διαλεκτικός Υλισμός, Θεμέλιο, 1965» και «Ν. Βίνερ: «Κυβερνητική», Καστανιώτης», είναι αρκετά διαφωτιστικά. Υπάρχουν ακόμα στα Ελληνικά και τα, «Κ.  Καρούμπαλος:   «Θεωρία Πληροφορίας και Φυσικές Επιστήμες», στο Θεμέλιο των Επιστημών, Gutenberg, 1979», «Andre Goudot-Perrot,  «Κυβερνητική και Βιολογία», Ζαχαρόπουλος, Σειρά «Τι ξέρω»» και «Ν. Βίνερ, «Κυβερνητική και Κοινωνία», Παπαζήσης»….

    Όπως κάθε επιστήμη, έχει και αυτή την κακή της χρήση, που είναι ο έλεγχος, όχι του δικού μας Νου, αλλά των ανθρώπινων εγκεφάλων με σκοπό την ποδηγέτηση και την κυριάρχηση των άλλων….

random:
Αγαπητε Ορφεα,

Ολα αυτα που παρεθεσες ειναι πολυ ενδιαφεροντα μπορω να πω. Καπως ετσι ειχα και γω την κυβερνητικη στο μυαλο μου.
Με διαφωτισες αρκετα.. :)

Rose:
http://www.easypedia.gr/%CE%BA/%CF%85/%CE%B2/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html

Η Κυβερνητική (Αγγλικά:Cybernetics) είναι η επιστήμη που μελετά τα συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας. Περιλαμβάνει την ρομποτική, η οποία ασχολείται με τη μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων ρομπότ.

[...]

Ο όρος έγινε γνωστός από τον Norbert Wiener (Νόρμπερτ Βίνερ), στο έργο του Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (Κυβερνητική ή έλεγχος και επικοινωνία στα ζώα και στις μηχανές).

[...]

Ξένη Βιβλιογραφία

Norbert Wiener, Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine, (Hermann Editions in Paris; Cambridge: MIT Press,Wiley & Sons in NY 1948).
Ashby, W. R. (1956) Introduction to Cybernetics. Methuen, London. (διατίθεται σε ψηφιακή μορφή κειμένου PDF).

Ελληνική Βιβλιογραφία

Norbert Wiener, Κυβερνητική ή έλεγχος και επικοινωνία στα ζώα και στις μηχανές,(εκδ. Καστανιώτης, εξαντλ.)

http://pespmc1.vub.ac.be/DEFAULT.html

Ορφέας:

--- Παράθεση από: random στις Αυγούστου 23, 2009, 14:21:05 ---Αγαπητε Ορφεα,

Ολα αυτα που παρεθεσες ειναι πολυ ενδιαφεροντα μπορω να πω. Καπως ετσι ειχα και γω την κυβερνητικη στο μυαλο μου.
Με διαφωτισες αρκετα.. :)

--- Τέλος παράθεσης ---

    Φίλε μου random, σίγουρα αυτά που παρέθεσα είναι μηδαμινά για ένα τόσο μεγάλο και αξιόλογο θέμα. Το ενδιαφέρον όμως που επιδεικνύεις για το όλο θέμα, σίγουρα θα σε έχει καταστήσει καλό γώστη επ' αυτού και θα μπορέσεις να αποκτήσεις μια πληρέστερη και αρτιότερη αντίληψη, την οποία θα παρακαλούσαμε να μοιραστείς - όποτε μπορέσεις - μαζί μας, για έναν ακόμη λόγο, ότι, ελάχιστα σχετικά έχουν καταχωρηθεί στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Κυριολεκτικά, λείπει το γνωστικό αυτό πεδίο από την διαδικτυακή κατάθεση, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό το οποίο αιτείται πλήρωσης.

random:
Ναι, Μολις και εγω σκεφτομουν το ιδιο, πως μολις ελθω σε καλυτερη επαφη με το αντικειμενο θα ξαναγραψω σε αυτο το θεμα... ;)
Ειναι μεγαλο εως μνημειωδες το αντικειμενο αυτο, το ηξερα απο πριν, το επιβεβαιωνω τωρα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση