Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού

Χορτοφαγία και Πνευματικότητα

<< < (3/6) > >>

Rose:

--- Παράθεση από: Υπατία στις Ιουνίου 21, 2009, 12:57:25 ---Εν τω μεταξύ φίλοι μου, συνεχίστε μέσα στην αλαζονεία και τον δογματισμό, να ειρωνεύεστε το καλό, καθισμένοι στις αναπαυτικές σας πολυθρόνες, γράφοντας στον υπολογιστή σας, πιστεύοντας ότι γνωρίζετε, γιατί σίγουρα ο νους σας δεν μπορεί να πάει παραπέρα από τις δογματικές σας πίστεις και από… το στομάχι σας!
--- Τέλος παράθεσης ---

Σεβαστή η άποψή του καθενός, όμως σε αυτό το φόρουμ, συζητάμε με επιχειρήματα, και με επιστημονικά τεκμήρια, και δεν συκοφαντούμε, ούτε εξυβρίζουμε κάποιον που έχει διαφορετική άποψη.  Παρακαλούμε όπως θέσετε τα επιχειρήματά σας, έτσι ώστε να προάγεται ο διάλογος, και υπενθυμίζουμε να μην γίνονται προσωπικές επιθέσεις, προς τα μέλη του φόρουμ, όταν υπάρχει διαφωνία.


--- Παράθεση από: Υπατία στις Ιουνίου 21, 2009, 12:57:25 ---Ο δογματισμός βρίσκεται παντού, στην Ινδία οι αρχαιολάτρες πιστεύουν ότι ο πολιτισμός τους είναι ο αρχαιότερος και σοφότερος, στην Ελλάδα οι αρχαιολάτρες πιστεύουν ότι ο δικός τους πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος και πιο σοφός. Και οι δύο με τον τρόπο τους, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τίποτα, παρά μόνο επαναλαμβάνουν πρότυπα δογματισμού και φανατισμού.
--- Τέλος παράθεσης ---

Για να κρίνουμε ποιος λέει την Αλήθεια, και να συγκρίνουμε φιλοσοφίες... χρειάζεται προσωπική μελέτη, στην Ιστορία, και την Ιδεολογία του κάθε λαού... Γνωρίζουμε πάντως σίγουρα πως ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός γέννησε τα Μυητικά Μυστήρια, το Θέατρο, την Δημοκρατία, τον Διάλογο, την Ελευθερία του Πνεύματος, και ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ... και δεν μπορούμε να αλλοίωνουμε ιστορικές αλήθειες, μόνο και μόνο να μην στεναχωριούνται κάποιοι καημένοι... άλλοι λαοί...

Μας έκλεψαν την Ατλαντίδα, τον Μέγα Αλέξανδρο, την Μακεδονία, ακόμα και οι Αρχαίοι 'Ελληνες, λένε, πως ήταν Μαύροι... 'Ελεος... ας βοηθήσουμε να παταχτεί η Αμορφωσιά...

Rose:

--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---Κατ'αρχήν είδατε παραπάνω ότι μιλάω για ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΗ στάση ζωής. Ας μην γενικεύουμε το θέμα σε όλη την Ανατολική φιλοσοφία γιατί η "φιλοσοφία" της χορτοφαγίας δεν αγγίζει άλλες σχολές σοφίας της ανατολής. Ας δούμε λοιπόν γιατί οι Ινδοί (και αυτοί όχι όλοι βέβαια) έχουν αυτη τη στάση ζωής.
α. γιατί ασπάζονται το νόμο της ΜΗ-ΒΙΑΣ:
Είναι ο νόμος της Ahinsa (μη βία). Είναι ένα από τα σπουδαιότερα καθήκοντα των Ινδουιστών για την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους υποχρεώσεων απέναντι στο Θεό τους σύμφωνα με τις Βεδικές Γραφές.
β. λόγω της Καρμικής Επίπτωσης:
Πιστεύουν ότι κάθε ενέργεια του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του φαγητού του, έχει καρμική επίπτωση. Εμπλεκόμενος κάποιος σε έναν κύκλο πρόκλησης βίας, πόνου και θανάτου -ακόμα και έμμεσα- τρώγωντας άλλα πλάσματα, στο μέλλον θα υποφέρει κάτι ανάλογο με τον πόνο που προκάλεσε.
γ. για πνευματικούς λόγους:
Πιστεύουν πως ότι τρώμε, επειδή επηρρεάζει την σωματική χημεία, επηρρεάζει την συνείδηση, τα συναισθήματα και τα βιωματικά μας πρότυπα. Εάν κάποιος θέλει να ζει σε μια υψηλότερη κατάσταση συνείδησης δεν πρέπει να τρώει κρέας.
--- Τέλος παράθεσης ---

Αδελφέ μου,

ευχαριστούμε για την κατάθεση των απόψεών σου, έτσι ώστε να προαχθεί ο διάλογος.  Είναι σίγουρο πως όσοι βρίσκονται στην αναζήτηση του Φωτός, μπορεί να έχουν περάσει από διαφορετικούς δρόμους, και έτσι σε κάποια σημεία να υπάρχουν διαφωνίες.  Και αυτό που γινόταν ανέκαθεν στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, από όπου ανέτειλε το Φως, ονομάζεται Διάλογος, έτσι ώστε να αναλυθεί και να ξεκαθαριστεί, κάθε λεπτομέρεια που μας απασχολεί ως Άνθρωπο, Ανθρωπότητα και Δημιουργία, έτσι ώστε να λάμψει το Φως...

Αυτή λοιπόν είναι η βάση του Δυτικού πολιτισμού μας, η Αμφισβήτηση, η Σκέψη και ο Διάλογος, και αυτό κάνουμε στο φόρουμ της ΑΜΡΑ, να καταθέτουμε τις απόψεις μας, και να γίνεται Διάλογος.

Ο λόγος που χλευάστηκε η Ανατολή, στο συγκεκριμένο θέμα, είναι επειδή, οι Ανατολίτες, δεν κάνουν διάλογο, αλλά ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, ότι τους πουν και ακολουθούν ΠΙΣΤΑ, τα λόγια κάποιων προηγούμενων.  Χωρίς τον διάλογο, και την σκέψη, δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική εξέλιξη, αλλά μία διανοητική τελμάτωση που τείνει στην ύπνωση και στην ηλιθιότητα.

Τα επιχειρήματα που κατέθεσες αδελφέ μου, είναι τα δικά τους επιχειρήματα, τα οποία φυσικά, δεν μπορούν να τα τεκμηριώσουν και απλά τα ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, γιατί τους έχουν πει, πως έτσι είναι τα πράγματα.  Σε άτομα, τα οποία δεν έχουν μυηθεί στο να σκέφτονται βρίθει το σκότος, και δεν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε Πνευματικούς, μια και το Πνεύμα, είναι προϊόν, πνευματικής μελέτης και εργασίας, και όχι πίστης.

Δεν δεχόμαστε ούτε από Ανατολή ούτε από Δύση δογματισμούς, και "εξ' αποκαλύψεως αλήθειες", που δεν διακατέχονται ούτε από Επιστημονικά Τεκμήρια, ούτε από Αποδείξεις, απλά διαιωνίζουν μία Παράδοση τυφλοί, και έτσι, αυτές τις νοοτροπίες, δεν μπορούμε να τις αποκαλέσουμε Πνευματικές.

Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς τους "καλόψυχους" και "πνευματικούς" ανθρώπους, που διακατέχονται από φιλοσοφίες όπως μη βία, και χορτοφαγία, αυτό που ουσιαστικά κάνουν, είναι να μαστουρώνουν με διάφορα, χόρτα, και να διακατέχονται από τάσεις φυγής από την πραγματικότητα που αποκαλούμε ζωή, χωρίς να νοιάζονται για το μέλλον αυτού του πλανήτη.

Ας τα πάρουμε ένα ένα, τα δόγματά τους, πάλι από την αρχή, γιατί είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί, τι σημαίνει Πνευματικότητα, και τι όχι...


--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---α. γιατί ασπάζονται το νόμο της ΜΗ-ΒΙΑΣ:
Είναι ο νόμος της Ahinsa (μη βία). Είναι ένα από τα σπουδαιότερα καθήκοντα των Ινδουιστών για την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους υποχρεώσεων απέναντι στο Θεό τους σύμφωνα με τις Βεδικές Γραφές.
--- Τέλος παράθεσης ---

Και ρωτάμε αδελφέ μου...

'Οπως αποδείξαμε παραπάνω, με βάση επιστημονικές μελέτες, τα ΦΥΤΑ, ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΜΕ, άρα με ποια λογική, οι Ινδοί χορτοφάγοι, είναι κατά της Βίας? Μήπως τελικά λόγω έλλειψης Γνώσης, ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, και αυθυποβάλλονται πως δεν ασκούν βία? 


--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---β. λόγω της Καρμικής Επίπτωσης:
Πιστεύουν ότι κάθε ενέργεια του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του φαγητού του, έχει καρμική επίπτωση. Εμπλεκόμενος κάποιος σε έναν κύκλο πρόκλησης βίας, πόνου και θανάτου -ακόμα και έμμεσα- τρώγωντας άλλα πλάσματα, στο μέλλον θα υποφέρει κάτι ανάλογο με τον πόνο που προκάλεσε.
--- Τέλος παράθεσης ---

'Οσο ζούμε κάποια ζωή θα σκοτώνουμε, έτσι δεν είναι?  'Αρα οι αγαπητοί Ινδοί χορτοφάγοι, αν θέλουν να μην σκοτώνουν τίποτα, και να είναι βυθισμένοι στην απάθεια, έχουν ως μόνη επιλογή τον θάνατο έτσι δεν είναι?


--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---γ. για πνευματικούς λόγους:
Πιστεύουν πως ότι τρώμε, επειδή επηρρεάζει την σωματική χημεία, επηρρεάζει την συνείδηση, τα συναισθήματα και τα βιωματικά μας πρότυπα. Εάν κάποιος θέλει να ζει σε μια υψηλότερη κατάσταση συνείδησης δεν πρέπει να τρώει κρέας.
--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί ισχύει αυτό όμως? Γνωρίζουν να μας απαντήσουν οι αγαπητοί Ινδοί χορτοφάγοι?  'Οχι φυσικά, γιατί απλά ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ...

Γι΄αυτό λοιπόν όσον αφορά το θέμα της τυφλής πίστης της Ανατολής, η Δύση υπερέχει διότι έχει φέρει το ΦΩΣ της ΓΝΩΣΗΣ, το οποίο οι αγαπητοί "Πνευματικοί" χορτοφάγοι της Ανατολής δεν κατέχουν...

Δεν κατέχουν την Πνευματική Κατανόηση πως δεν πολεμάμε την ζωική μας φύση, αλλά συμφιλιωνόμαστε μαζί της.

Ο 'Ανθρωπος είναι και πνεύμα και ύλη, και ο στόχος μας δεν είναι να εξορίσουμε την Φυσική Ζωή, αλλά να εναρμονίσουμε την ύλη με το πνεύμα.

Φυσικά ένας πνευματικός άνθρωπος επιλέγει την μη Βία όσο μπορεί, αλλά η εξάλειψη της Βίας παντελώς, είναι ΑΔΥΝΑΤΗ... 'Αρα δεν έχει σημασία αν τρώμε ζώα ή φυτά, μια και αναγκαζόμαστε να σκοτώνουμε ως ζωντανοί οργανισμοί, με στόχο την ζωή και την επιβίωση.

Μία ζωή για να ζήσει, χρειάζεται κάποια στιγμή να σκοτώσει χαμηλότερες συνειδησιακά μορφές ζωής, όπως και τα φυτά και τα ζώα, αναγκάζονται να κάνουν το ίδιο με στόχο την επιβίωση, αλλά σίγουρα ως Πνευματικοί 'Ανθρωποι, μπορούμε να επιλέξουμε την ελαχιστοποίηση ή την μείωση αυτών των Θανάτων, και ειδικά των ζώων.

Δυστυχώς όμως, μερικοί νοιάζονται περισσότερο για τα ζώα και όχι τόσο για τον άνθρωπο, ή την ανθρωπότητα, που είναι επίσης, μία αρρωστημένη ακρότητα.

'Οσον αφορά τους 'Ελληνες φιλοσόφους, εκτός κάποιες ακρότητες που συναντάμε στους Πυθαγόρειους1, δεν ήταν χορτοφάγοι, αλλά επέλεγαν και στο θέμα της Διατροφής, το... 

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Η έννοια της Χορτοφαγίας, όσον αφορά την Πνευματικότητα, συσχετίζεται μόνο για κάποιες περιόδους νηστείας, όπου ασκούμαστε πνευματικά, και χρειαζόμαστε τις ψυχικές αισθήσεις μας, να είναι οξυμένες...  Σαν κανόνας ζωής όμως η χορτοφαγία, βάση επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, είναι άκρως επικίνδυνη και βλάπτει σοβαρά, και την φυσική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου, διότι ο ανθρώπινος οργανισμός μας είναι φτιαγμένος από την φύση μας, παμφάγος, και όχι χορτοφάγος.

'Οταν πηγαίνουμε κόντρα στους νόμους της φύσης, η φύση εκδικείται, και αυτό οι αγαπητοί Ινδοί χορτοφάγοι, μάλλον δεν το σκέφτηκαν, μια και δεν έχουν περιθώριο για σκέψη, μια και για αυτούς ο Νους είναι ο Σατανάς...


--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---Υποσημειώση για να καθαρίσω και τη σκόνη: ΔΕΝ είμαι χορτοφάγος. Παρ' όλα αυτά σέβομαι απόλυτα αυτούς που είναι, για να μην πω ότι τους ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ και τους ΖΗΛΕΥΩ. Θα ήθελα πολύ να είμαι και εγώ ένας από αυτούς, αλλά ακόμα είμαι "αδύναμος" να ξεπεράσω αυτό το μειονέκτημα που ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι έχω και να ανέβω σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης.
--- Τέλος παράθεσης ---


--- Παράθεση από: Πυριφλεγέθων στις Ιουνίου 21, 2009, 13:39:40 ---Γιατί τώρα θα πρέπει εμείς, ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ πνευματικά άνθρωποι, να έρθουμε και να τους χλευάσουμε για αυτά που πιστεύουν και να τα κρίνουμε ως ΗΛΙΘΙΑ είναι κάτι που μου προκαλεί, τουλάχιστον ΑΠΟΡΙΑ! Νομίζω οτι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο.
--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί ακριβώς αδελφέ μου, έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όταν κάποιοι απλώνουν επικίνδυνες φιλοσοφίες, για την φυσική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου, και συνάνθρωποι μας απλά τις υιοθετούν, χωρίς να γνωρίζουν, ή να έχουν σκεφτεί τελικά, ποια είναι η αλήθεια...

Ο στόχος μας είναι η Αφύπνιση και όχι ο χλευασμός της Διαφορετικότητας.  Υπάρχει ΔΙΑΦΟΡΑ, που χρειάζεται να την διακρίνουμε...


--- Παράθεση από: ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ στις Ιουνίου 20, 2009, 23:07:44 ---ΟΙ   ΗΛΙΘΙΟΙ   ΤΑΧΑΜ-ΤΑΧΑΜ    ΑΝΑΤΟΛΙΤΕΣ  ΔΑΣΚΑΛΟΙ,   ΕΧΟΥΝ  ΠΑΡΕΙ   ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ   ΚΟΣΜΟ   ΣΤΟ  ΛΑΙΜΟ  ΤΟΥΣ......  Κ Ρ Ι Μ Α .
--- Τέλος παράθεσης ---
________________________________________________________________________________________

1 Ο Πυθαγόρας έχει αναφέρει, πως ήταν υπέρ της χορτοφαγίας, με εξαίρεση εκείνους που δουλεύουν σκληρά, και αθλούνται.

Υπατία:
Αδελφή,

Σεβαστή η άποψή σας. Να πω πρώτον, ότι αναγνωρίζω και δείχνω ιδιαίτερη συμπάθεια στο σημαντικό έργο που προσπαθείτε να κάνετε. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και επειδή εδώ είναι ένας χώρος για διάλογο, παρουσίασα την άποψή μου σχετικά με κάποια σχόλια.

Λέτε ότι εδώ υπάρχει μια επιστημονική προσέγγιση. Πείτε μου που βρίσκεται η επιστημονική προσέγγιση πάνω στο θέμα αυτό; Μια επιστημονική προσέγγιση δεν καταδικάζει, αλλά εξετάζει τα υπέρ και τα κατά παρουσιάζοντας και τα δύο, εφόσον κάποιος μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα πάνω σε ένα θέμα. Που βρίσκεται η επιστημονική προσέγγιση σε αυτό το thread;

Το να πούμε ότι οι Ινδουιστές ακολουθούν τυφλά μία πίστη δεν λέει τίποτα, αφού το ίδιο κάνουν και οι χριστιανοί, οι ισλαμιστές κλπ. Το να επιλέγεται ένα γεγονός που δεν συμβαίνει μόνον σε ένα πολιτισμό αλλά είναι χαρακτηριστικό όλων των θρησκευτικών φανατικών οπαδών δεν λέει τίποτα και δεν είναι επιστημονική προσέγγιση επίσης.

Εκφράζει μόνο προκαταλήψεις εναντίον ενός πολιτισμού. Είναι αυτή μία επιστημονική προσέγγιση; Το να λέγεται ότι δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια και πιρούνια είναι επιστημονική προσέγγιση; Αυτά είναι σκληρά σχόλια.

Εφόσον παρουσιάζεται ένα θέμα χωρίς ουδετερότητα και μονόπλευρα, δυστυχώς δεν υπάρχει επιστημονική προσέγγιση.


Rose:

--- Παράθεση από: Υπατία στις Ιουνίου 21, 2009, 16:30:53 ---Εφόσον παρουσιάζεται ένα θέμα χωρίς ουδετερότητα και μονόπλευρα, δυστυχώς δεν υπάρχει επιστημονική προσέγγιση.
--- Τέλος παράθεσης ---

Αδελφή Υπατία,

παρουσιάστηκαν 2 τρανταχτά επιστημονικά επιχειρήματα κατά της χορτοφαγίας.

1. Η χορτοφαγία βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου, και υπάρχουν πλήθος από επιστημονικά άρθρα που το αποδεικνύουν1

2. Τα φυτά, είναι ζωντανές υπάρξεις όπως και τα ζώα, άρα καταρρίπτεται όλη η φιλοσοφία των χορτοφάγων, περί μη βίας.2

Τα επιχειρήματα των Ινδών χορτοφάγων ποια είναι? Πως αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους? Δυστυχώς αυτοί απέχουν από επιστημονικές μελέτες, και έτσι γίνονται επικίνδυνοι και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας που παρασύρουν.


--- Παράθεση από: Υπατία στις Ιουνίου 21, 2009, 16:30:53 ---Το να λέγεται ότι δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια και πιρούνια είναι επιστημονική προσέγγιση; Αυτά είναι σκληρά σχόλια.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αγαπητή Υπατία,

είναι λόγια σκληρά όντως, για ανθρώπους τριτοκοσμικούς, και οπισθοδρομικούς που προσδοκούν, να το παίξουν "Δάσκαλοι" στην Δύση... όταν η κοινωνία που δημιούργησαν, μέσα από την υποτιθέμενη πνευματικότητά τους, δεν προάγει ούτε την Ελευθερία του Πνεύματος, ούτε την Κοινωνική Ισότητα, και εν' τέλει ούτε την Επιστημονική Γνώση και τον Ανθρωπισμό, αλλά προάγει ως Πνευματικότητα, την φυγή και την απόσυρση από την Πραγματικότητα...

Η τυφλή θρησκειολογία, η απόσυρση από την ζωή, η άρνηση της ζωής, είναι καταδικαστέες φιλοσοφίες και σκοταδισμός...

Δυστυχώς ο Χριστιανισμός, έχει ξεριζώσει τον κάθε 'Ελληνα, από τις Αυθεντικές Πολιτιστικές του Ρίζες, και τον έχει καταντήσει να αναζητά την Γνώση από τριτοκοσμικούς Γιόγκι, όταν η χώρα μας έδωσε το Προμηθεϊκό ΦΩΣ, την ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Σεβόμαστε τον Ινδικό πολιτισμό, στεναχωριόμαστε που και αυτός με την σειρά του, καταστρέφεται από τον χριστιανικό ιό, αλλά έχουμε χρέος να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους μας, όταν προωθούνται επικίνδυνες φιλοσοφίες όπως η σύνδεση της χορτοφαγίας με την Πνευματικότητα.
_____________________________________________________________________________

1 http://blog.dontkissthefrog.net/2006/11/23/lack-of-b12-equals-stupidity/
2 http://news.pathfinder.gr/health/features/nutrition-veg-med.html

Rose:
http://news.pathfinder.gr/health/features/nutrition-veg-med.html

Χορτοφαγία ή μεσογειακή διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια, οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και προωθούνται στα πλαίσια ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, υποκινούμενου, τις περισσότερες φορές, από θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς ή οικολογικούς παράγοντες.

Αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν ν' ακολουθήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από περιττά κιλά, να "χτίσουν" ένα όμορφο και καλλίγραμμο σώμα και να εξασφαλίσουν υγεία και μακροβιότητα.

Τί συμβαίνει, όμως, πραγματικά με τις δίαιτες αυτού του τύπου; Υπερέχουν και σε ποιους τομείς έναντι της κλασικής Μεσογειακής Δίαιτας που, σύμφωνα με τους ειδικούς διαιτολόγους, είναι το υγιεινότερο μοντέλο διατροφής σήμερα;

Επιδημιολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διατροφής, από μελέτες, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται σε πολύ μικρό βαθμό με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (μη-ινσουλινοεξαρτώμενο), καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου, καθώς και με προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, της καρδιάς και των αγγείων.

Παρ' όλα αυτά, δεν αποδεικνύεται ισχυρά πως μια δίαιτα χορτοφαγίας υπερέχει σημαντικά έναντι μιας διατροφής με ποικιλία τροφίμων.

Κατηγορίες χορτοφάγων

Ανάλογα με τα τρόφιμα που αποκλείονται από το καθημερινό διαιτολόγιο, οι χορτοφάγοι διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
Ημι-χορτοφάγοι: στην διατροφή τους περιλαμβάνονται μόνο ορισμένα ζωικά τρόφιμα, όπως ψάρια και πουλερικά.
Γαλακτο-χορτοφάγοι: από τα ζωικά προϊόντα, καταναλώνουν μόνο γαλακτοκομικά.
Ωο-χορτοφάγοι: μόνο αυγά περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι: αποτελούν συνδυασμό κατηγοριών 2 και 3.
Αυστηρά χορτοφάγοι: εκείνοι που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος.

Διατροφικές ελλείψεις ενός χορτοφάγου

Αν και καθεμιά από τις πέντε παραπάνω κατηγορίες χορτοφάγων, αποκλείει και κάποιο είδος τροφίμου, θα λέγαμε πως η τελευταία ομάδα (κατηγορία 5) είναι αυτή που διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, μιας και αποκλείει ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικές ομάδες τροφίμων, αυτές των γαλακτοκομικών και του κρέατος.

Όλοι οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν από έλλειψη πρωτεϊνών, αλλά και σημαντικών βιταμινών, όπως η D, B12 και B2 και μετάλλων, όπως σίδηρος, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Τα στοιχεία αυτά, λειτουργούν ως δομικά συστατικά του οργανισμού ή έχουν βασικό ρόλο σε πολύ κύριες λειτουργίες του. Βρίσκονται σε τροφές κυρίως ζωικής προέλευσης, όπως αυγά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, εντόσθια, πουλερικά και σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε φυτικά τρόφιμα, όπου και η μορφή στην οποία βρίσκονται δεν είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό.

Κατανοούμε, λοιπόν, πως απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτικός σχεδιασμός μιας χορτοφαγικής δίαιτας προκειμένου να καλυφθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών.

Μερικές προτάσεις για χορτοφάγους

Το πρώτο πρόβλημα ενός χορτοφάγου είναι η κάλυψη των αναγκών του σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας. Οι πρώτες βρίσκονται σε κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά, με την πρωτεΐνη του αυγού να κατέχει την πρώτη θέση στην κλίμακα της βιολογικής αξίας. Χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες βρίσκονται στα λαχανικά, όσπρια και αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά).

Σε αυστηρά χορτοφάγους, η κάλυψη των αναγκών γίνεται με αυτό που ονομάζουν οι διαιτολόγοι "πρωτεϊνικός συνδυασμός" και περιλαμβάνει την ταυτόχρονη κατανάλωση στο ίδιο γεύμα τροφίμων με χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.

Έτσι, προτείνονται οι παρακάτω συνδυασμοί:

Όσπρια + Δημητριακά (πχ φακόρυζο ή φασόλια και ρύζι μαζί)
Όσπρια + Ξηροί καρποί
Ψωμί + Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι

Όσο για τις βιταμίνες και τα μέταλλα, συνήθως απαιτείται ή σωστή χορήγηση ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος ιδιαίτερα όσον αφορά το ασβέστιο και τις βιταμίνες D και B, ενώ για το σίδηρο, θα λέγαμε πως η περιεκτικότητα των φυτικών τροφίμων σε αυτόν σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχουν αυτά, καθιστούν την απορρόφησή του επαρκή.

Συμπεράσματα

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, οι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση προβλημάτων υγείας που έχουν να κάνουν με εκφυλιστικές νόσους (καρδιαγγειακά, καρκίνος), κάτι που δεν είναι επίσημα αποδεδειγμένο ακόμα.

Φυσικά, εφ' όσον είναι σωστά σχεδιασμένο από κάποιον ειδικό στη διατροφή, ένα τέτοιο διαιτολόγιο είναι ασφαλές για όποιον επιθυμεί να το ακολουθήσει, ακόμα και για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής που προτείνεται σήμερα από τους διαιτολόγους σε όλο σχεδόν τον κόσμο, και το οποίο παρέχει αποδεδειγμένα προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν πιο πλήρες τρόπο διατροφής, χωρίς τους κινδύνους εμφάνισης ελλείψεων που ενέχουν τα χορτοφαγικά διαιτολόγια.

Δρίλλη Μαρία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση