Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Αποσυμβολισμός

Κατά βάση "Καλός"?

<< < (2/4) > >>

Κανένας:

--- Παράθεση από: Anon στις Μαΐου 25, 2007, 22:10:46 ---πιστεύω πως ο Fr. Avaris αναφέρεται στο συλλογικό προφίλ του ανθρώπου ως ον
--- Τέλος παράθεσης ---

Άρα συμπεριλαμβάνουμε και το Υποσυνείδητο.  Από τη μικρή εμπειρία που έχω θα πω ότι το Υποσυνείδητο κρύβει σκοτεινές, «κακές» πλευρές.  Ή τουλάχιστον πλευρές που αν μείνουν ανεξέλεγκτες, φέρνουν καταστροφή.

Trithemius:
Σίγουρα ισχύει αυτό που λες. Όμως εγώ θέλω να εισάγω και τους παράγοντες ποιότητα και ποσότητα σε όσα μας αφορούν και μας εκφράζουν. Οι σκοτεινές και κακές πλευρές του υποσυνειδήτου, μπορούν να χαρακτηριστούν ως κυρίαρχες και καθοριστικές για το προφίλ του ανθρώπου μόνον όταν είτε η ποσότητα (συχνότητα εκδήλωσης) ή η ποιότητά τους (σημαντικότητα του αποτελέσματος) μπορεί να θεωρηθεί μέτρο χαρακτηρισμού του ατόμου ως καλό ή κακό.

Πάνω σε αυτή τη λογική και με βάση την παρατήρηση της ανθρώπινης πορείας ανά τους αιώνες αναγνωρίζω πως κατά βάση είμαστε όντως "καλοί" ::)

Κανένας:
Anon

Άρα κρίνουμε τον άνθρωπο από τα αποτελέσματα, από τις πράξεις του (καλές/κακές).  Και κατά προέκταση από την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η ανθρωπότητα έβγαλε πολύ αξιόλογα άτομα και έννοιες.  Φιλοσοφίες, επιστήμες, νόμους κτλ.  Αλλά η λειτουργία της βασικά παραμένει σκληρή και βίαιη, όπως παλιά.  Δεν είμαστε βάρβαροι όπως πριν 1.000.000 χρόνια που σκοτώναμε τον άλλο για να του πάρουμε την τροφή ή την σπηλιά.  Αλλά πόσο πιο προοδευμένος ή «καλός» είναι κάποιος που με μία διαταγή ή πατώντας ένα κουμπί σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους? 

Δυσκολεύομαι να πω λοιπόν αν ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος και αν είναι κατά βάση «καλός».

Trithemius:
Πιστεύω πως η ροπή της "βάσης" ρυθμίζει κι επηρρεάζει την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Κι επειδή η βάση θεωρείται καλή, το ίδιο συμβαίνει και με την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Εγώ εξετάζω τον κόσμο μας και την πρόοδό του σε θέματα φιλοσοφίας, υγείας, τέχνης, επιστήμης, ανθρωπίνων σχέσεων κλπ. και βλέπω πως γενικότερα βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν πχ 2000 χρόνια.

Σαφώς υπάρχουν και οι τρελοί που αναφέρεις αλλά αυτοί πάντα "κοσμούσαν" το ανθρώπινο γίγνεσθαι. Δεν υφίσταται ολοκληρωμή άποψη περί ανθρωπότητας χωρίς αυτούς :D. Όμως ακόμα και στα μικροπράγματα της ζωής μας, θα έλεγα πως η τάση είναι το να πράττουμε και να σκεπτόμαστε με βάση αν όχι το συλλογικό, έστω το δικό μας καλό.

Φυσικά, για να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, πρέπει πρώτα να δόσουμε τον ορισμό του καλού ανθρώπου κι αυτό είναι ένα πολύ ευρύ θέμα (υπάρχει και σχετικό φόρουμ γι' αυτό κάπου εδώ).

Ορφέας:
Ουδείς εκών κακός....

Δεν υπάρχουν κακοί....

Υπάρχουν ψυχικά ασθενείς βίαιοι,
υπάρχουν ψυχολογικά ασθενείς ιδιότροποι,
υπάρχουν φοβισμένοι ανασφαλείς επιθετικοί,
υπάρχουν περιθωριοποιημένοι θυμωμένοι,
υπάρχουν αδικημένοι εκδικητικοί,
υπάρχουν, υπάρχουν....

.......Σε κανέναν όμως δεν ταιριάζει το επίθετο "κακός"....

Αν υπάρχει ένας κακός,
είναι εκείνος που θέλει να επιβάλει το "καλό" !!!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση