Πνευματική Ακαδημία του Ροδόκηπου των Φιλοσόφων > Ανθρωπιστικές Επιστήμες
THE THRACIANS
Rose:
--- Παράθεση από: SERAPIS στις Μαρτίου 31, 2009, 22:02:58 ---το μόνο που ξεχωρίζει τους Έλληνες, είναι ο τρόπος σκέψης, ο ελεύθερος ερευνητικός, η περιέργεια (περί των έργων, στοχασμός) τρόπος σκέψης, και η διαφορετικότητα αντίληψης του οικοσυστήματος
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώντας με τον αδελφό Serapis, αυτό που χαρακτηρίζει τον 'Ελληνα, είναι η Φιλοσοφική του τάση, το Φιλότιμο, ο Ηρωισμός, και η Ανεξάρτητη φύση του.
'Οταν μία συμπεριφορά ή τρόπος σκέψης είναι επαναλαμβανόμενη από γενιά σε γενιά, και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καταγράφεται ως ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ τάση, και ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ως ΦΥΛΕΤΙΚΗ συμπεριφορά, μια και παρατηρείται μαζικά. 'Ετσι λοιπόν παρατηρούμε, σε διαφορετικές φυλές, διαφοροποιήσεις και στο DNA, αν και σε απειροελάχιστο ποσοστό.
Μπορεί να φαινόμαστε ή να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά, ανάλογα αν είμαστε Ασιάτες, Δυτικοί, Αφρικανοί, Ινδιάνοι, 'Αραβες, Μεξικάνοι, Αυστραλοί Ιθαγενείς, Μογγόλοι, αλλά δεν παύουμε να ανήκουμε όλοι μας στο Ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά, όπως κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα, έτσι και κάθε έθνος χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπεριφορών, και κατά μία έννοια εκδηλώνει την δική του Εθνική Προσωπικότητα, ως ένα Συλλογικό Εγρηγορός.
etidorhpa:
Συμφωνω και εγω (εν μερει) με την αποψη πως 'μοντελα μαζικων συμπεριφορων',τεινουν να θεωρουνται πολλες φορες αποκλειστικα γνωρισματα φυλων.
Αυτο συνηθως ειναι εκτιμηση του ιδιου του λαου,μαζι με μια δοση ρομαντικου εθνικισμου..(π.χ. ...ειναι τρελλοι αυτοι οι Γαλατες,οπως ελεγαν οι ιδιοι οι... Γαλατες)
Λογικο ολο αυτο να τονιζει το συλλογικο εγρηγορος (ψυχολογια του οχλου),αν και σε καθε συνολο,υπαρχουν και αυτοι που ..δυσκολα δεχονται το μαζικο..
Αλλα βιολογικα να υπαρχει παραλλαγη στο DNA...μου φαινεται..χλωμο!!
+n-
Ορφέας:
Δυστυχώς οι νεοφασίστες με τις φαντασιοπληξίες περί καθαρότητας της φυλής και οι ρατσιστές, μας έχουν εξωθήσει να είμαστε έως αρνητικοί σε κάθε αναφορά για γονιδιακές διαφορές μεταξύ φυλετικών ομάδων. Σοβαρές όμως επιστημονικές εργασίες (χωρίς βέβαια να στερούνται και λαθών), έχουν καταδείξει ότι υφίστανται αυτές οι διαφορές στο DNA διαφορετικών φύλων, ακόμα και αν ζούνε σε συνορεύοντες τόπους. Μια έρευνα πάνω στο μιτοχονδριακό DNA, η θεωρία για τις "επτά κόρες της Εύας" που κυκλοφόρησε και σε βιβλίο λίγο μετά το 2000, ξεχωρίζει διαφορετική καταγωγή σε λαούς της Ευρώπης (εκτενές άρθρο στο http://www.archive.gr/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=41).
Ακόμα, πολλές έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα σε σχέση με το μιτοχονδριακό DNA και με τις διακριτές απλοομάδες αποδεικνύουν αναμφισβήτητα διακριτές φυλετικές διαφοροποιήσεις. Χρειάζεται όμως βαθιά μελέτη αυτών των εργασιών και προσοχή να μην παρασυρθούμε σε θεωρίες ρατσιστικές και σε ακρότητες περί δήθεν φυλετικής καθαρότητας κλπ και αυτό γιατί, αυτό που περίτρανα αποδεικνύουν αυτές οι εργασίες, είναι ότι το κάθε έθνος απαρτίζεται από όλους τους φυλετικούς χαρακτήρες που συναντώνται σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή, απλά τα ποσοστά κάθε ξεχωριστού χαρακτήρα είναι διαφορετικά από λαό σε λαό. Με λίγα λόγια, δεν υφίσταται θέμα φυλετικής καθαρότητας σχεδόν πουθενά στον κόσμο.
Στην παρακάτω παράθεση δείχνουμε ένα παράδειγμα περι της γενετικής ταυτότητας των λαών της ΝΑ Ευρώπης.
"Συσχέτιση συχνοτήτων απλοομάδων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Συγκέντρωσα στοιχεία για τη συχνότητα των σημαντικότερων απλοομάδων (E3b, J2, I, R1a, R1b) του Υ χρωματοσώματος σε 16 πληθυσμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και γειτονικών πληθυσμών. Οι περισσότεροι κωδικοί είναι αυτονόητοι, αλλά KAL=Αλβανοί από το Κόσοβο, SMA=Σλαβομακεδόνες από τη FYROM, CAL=Καλαβροί. Η συχνότητα της απλοομάδας I στους Βουλγάρους υπολογίστηκε ως ο μέσος όρος των γειτονικών Ρουμάνων, Ελλήνων, Σλαβομακεδόνων και Σέρβων, αφού δεν είχε καταγραφεί στο αρχικό δείγμα.
Αρχικά υπολόγισα τον πίνακα συσχέτισης:
Ορισμένες παρατηρήσεις:
-Η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην απλοομάδα R1a και τις E3b, J2, και R1b.
-H αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην απλοομάδα I και τις απλοομάδες J2 και R1b.
-Η θετική συσχέτιση ανάμεσα στην απλοομάδα J2 και την απλοομάδα R1b.
Μη συσχέτιση των δύο "Νεολιθικών" απλοομάδων J2 και E3b.
Όπως θα φανεί στην επόμενη ανάλυση, η μεταβλητότητα εξηγείται από την παρουσία δύο κυρίων ομαδοποιήσεων, μιας "ηπειρωτικής" ομάδας αποτελούμενης από Σλάβους και μιας "παραλιακής" ομάδας αποτελούμενης από τους υπόλοιπους.
Η απουσία συσχέτισης ανάμεσα στις απλοομάδες J2 και E3b είναι αξιοσημείωτη, διότι υποσημαίνει πως αυτές οι απλοομάδες δεν διαχύθηκαν με μία και μοναδική διαδικασία. Οι ανατολικότεροι των πληθυσμών, καθώς και οι Ιταλοί κατέχουν υψηλότερη συχνότητα των J2/E3b εν σχέσει με τους "ηπειρωτικούς" πληθυσμούς.
Η δεύτερη ανάλυση παρουσιάζει ένα δενδρόγραμμα των κανονικοποιημένων συχνοτήτων των απλοομάδων. Όπως είναι φανερό με αυτόν τον τρόπο καταφαίνονται δύο κύρια συμπλέγματα.
Τέλος, ανάλυση κυρίων συνιστωσών φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα. Οι δύο πρώτες συνιστώσες συνοψίζων περίπου το 77% της μεταβλητότητας.
Παρατηρούμε την αντιπαράθεση των "παραλιακών J2/R1b με την ηπειρωτική I και μεταξύ της "Νεολιθική"ς E3b και της "Σλαβικής" R1a.
Αρκετά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.
Φορείς της απλοομάδας E3b εμπλέκονται στην μετάδοση της Νεολιθικής οικονομίας στην ηπειρωτική Ευρώπη στα πλαίσια μιας ποτάμιας εξάπλωσης που συνδέεται με την γραμμωτή κεραμική (Linearbandkeramik). Αυτό δεν σημαίνει πως η E3b ήταν η μοναδική απλοομάδα που εμπλέκεται σε αυτή την εξάπλωση, αλλά πως συσχετίζεται καλύτερα από την άλλη Νεολιθική απλοομάδα (J2).
Η πρώιμη διάχυση της E3b συνέβη επί Παλαιολιθικού υποστρώματος αποτελούμενου από την απλοομάδα I. Είναι πιθανό πως κατά την βόρειο πορεία των Νεολιθικών ομάδων, η συχνότητα της απλοομάδας E3b μειώθηκε σταδιακά, όπως φαίνεται και από την κατανομή της συχνότητας. Αυτή η πορεία πιθανώς συνδέεται με την διάχυση των λεπτοπρόσωπων Δουνάβιων-Μεσογειακών μορφολογικών τύπων.
Ο γηγενής Ευρωπαϊκός πληθυσμός μετέπειτα δέχτηκε εισροή κατόχων της απλοομάδας R1a εξ' ανατολών. Η συχνότητα αυτής της απλοομάδας στα βαλκάνια συσχετίζεται με το γεωγραφικό πλάτος. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στη μείωση του γηγενούς τμήματος υπέρ του ξένου (R1a). (*)
H συχνότητα της απλοομάδας J2 προέκυψε από τρεις διαδικασίες: (α) την αρχική άφιξη της απλοομάδας αυτής από την Μικρά Ασία, (β) την αρχική διάχυση προς την Ιταλία και περί τον Εύξεινο Πόντο, και (γ) την μετέπειτα διάχυση χρωματοσωμάτων J2 κατά τη διάρκεια του Ελληνικού αποικισμού.
Επείγει η μελέτη των χρωματοσωμάτων τύπου J2. Η "Μεσογειακή" τους κατανομή, συνδυασμένη με την σχετική απουσία τους στην Βαλκανική ακτή της Αδριατικής, και την μεγαλύτερη παρουσία τους στις ανά των Εύξεινο Πόντο ακτές της Ευρώπης πιθανώς να συνδέονται με τον Ελληνικό αποικισμό, ο οποίος ήταν έντονος στην δεύτερη περιοχή. Όμως, αρχαιολογικά τεκμηριώνεται και η διάχυση του Νεολιθικού πολιτισμού μέσω της Βουλγαρίας->Ρουμανίας->Ουκρανίας με αρχικό εφαλτήριο τη Θράκη. Επομένως η παρουσία απλοομάδων J2 στα βορειοανατολικά Βαλκάνια σχετίζεται με τη διάχυση του Νεολιθικού ανθρώπου ή με τον Ελληνικό πολιτισμό;
(*) Πρέπει να σημειώσουμε πως οι συσχετίσεις γλωσσών με τα γενετικά στοιχεία δεν είναι απόλυτες. Αν, π.χ. η απλοομάδα E3b επεκτάθηκε βόρεια μέσω του Δουνάβη, τότε είναι πιθανόν να υπήρχε σε μικρό βαθμό και στους Πρωτο-Σλάβους και να επανήλθε αργότερα με την νότια επέκταση των Σλάβων στην Βαλκανική. Αντιστοίχως η απλοομάδα R1a δεν πρωτοεμφανίστηκε στα Βαλκάνια με τους Σλάβους, αλλά πιθανώς πολύ νωρίτερα σε μικρότερο βαθμό από την Ουκρανική της κοιτίδα κατά τους Παλαιολιθικούς και κατοπινούς χρόνους. "
Πηγή: http://greekgenetics.blogspot.com/2005/09/blog-post.html
Rose:
--- Παράθεση από: etidorhpa στις Απριλίου 01, 2009, 00:54:49 ---Αλλα βιολογικα να υπαρχει παραλλαγη στο DNA...μου φαινεται..χλωμο!!
--- Τέλος παράθεσης ---
Η ύλη και το πνεύμα είναι συγκοινωνούντα δοχεία... Το ένα επηρεάζει το άλλο...
'Οπως τα γονίδια και η κληρονομικότητα, επηρεάζουν την συμπεριφορά μας...
έτσι και η συμπεριφορά μας, μπορεί να γίνει hardcoded, στο DNA μας.
'Αλλωστε κάθε ζωντανή "μηχανή", είτε φυτό, είτε ζώο, είτε άνθρωπος, είναι το σύνολο όλων των καταγραμμένων προηγούμενων λογικών διακλαδώσεων, οι οποίες καταγράφηκαν ως ενστικτώδεις συμπεριφορές...
Η ανθρώπινη "μηχανή" μας όμως, είναι αποτέλεσμα χιλιάδων ετών εξελικτικής διαδικασίας. Έτσι και η κάθε φυλή, ή εθνότητα, είναι προϊόν μιας ιδιαίτερης εξελικτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αποκτάει την δική της "προσωπικότητα".
etidorhpa:
Συμφωνωντας,πως η οποια μελετη πρεπει να γινει αποφευγοντας την εξαγωγη επικινδυνων και (αντι-επιστημονικων),ρατσιστικων συμπερασματων,καταθετω τις παρακατω σκεψεις:
[Το γενετικο υλικο που κληρονομειται απο τους γονεις,ειναι αυτο που καθοριζει,οχι μονο τα εξωτερικα χαρακτηριστικα του ατομου,αλλα επισης τη μοριακη βαση της οργανογενεσης,της ομοιοστασης και της αναπαραγωγης.Επιπλεον η βαση ολων των γενετικων ανωμαλιων βρισκεται σε αλλαγες που συμβαινουν στο μοριο του DNA.
Το ανθρωπινο γονιδιωμα,παροτι ειναι χαρακτηριστικο του ανθρωπινου ειδους,δεν ειναι απολυτα ιδιο,παρα μονο στους μονοωογενεις διδυμους.
Ετσι ειναι πολυ συχνο,για πολλους γενετικους τοπους να εμφανιζονται 2 η 3 φυσιολογικα αλληλομορφα σε ενα πληθυσμο.
Το φαινομενο αυτο του πολυμορφισμου,ειναι πολυ εκτεταμενο και σε αυτο οφειλεται η γενετικη ποικιλοτητα και η μοναδικοτητα των ατομων.]
(Ε. Καναβακης/Α. Ξαϊδαρα-‘the human genome project’-Εργαστηριο Γενετικης Ιατρικης Νοσοκομειου Παιδων ‘Αγ.Σοφια’)
Ειναι αληθεια πως ενω η βασικη δομη του DNA ειναι κοινη,εχει διαφορες σε ομαδες πληθυσμων.Αυτες οι διαφορες οφειλονται σε παραγοντες κυριως γεωγραφικους,διατροφης και συνθηκων διαβιωσης.
Αν για παραδειγμα ομαδες πληθυσμων,για παρα πολλα χρονια ειναι εκτεθειμενες σε ακραιες ηλιακες ακτινοβολιες,τοτε η μεταλλαξη που προκυπτει στο γονιδιωμα,γινεται χαρακτηριστικο και κληρονομειται.
Η κληρονομικοτητα ειναι απο μονη της αλλος ενας παραγοντας ‘ισχυροποιησης’ των σχεσεων μεταξυ ομαδων πληθυσμου,εφ’οσον η ‘αναπαραγωγη,προκυπτει μεταξυ ατομων της ιδιας ομαδας.Αν δηλαδη κλεισουμε τα συνορα της Αθηνας,τοτε η αναπαραγωγη που θα προκυπτει απο την συγκεκριμενη ομαδα,επειτα απο χιλιαδες χρονια,θα εχει διαφορες στο DNA, σε σχεση με τους υπολοιπες .
Καταληγωντας,νομιζω πως,σιγουρα υπαρχουν διαφορες,αλλα εχουν να κανουν με εξωγενεις παραγοντες που αποτυπωνονται στο DNA και οχι με ‘χαρακτηριστικα’ της φυλης,τα οποια το διαμορφωνουν.
Αυτα βεβαια στο επιπεδο που αφορα την βιολογικη εξεταση του DNA,οσον αφορα την ‘υλικη’ του δομη.Ισως οταν φτασουμε στο σημειο να μπορουμε να εξετασουμε και τα ‘αυλα’ χαρακτηριστικα που μεταφερει (την συνειδηση),να μπορουμε να δουμε αν αποτυπωνονται και μοντελλα συμπεριφορων, που επαναλαμβανονται για παρα πολλα χρονια,η ακομα και πολιτιστικες,ιστορικες και κοινωνικες επιδρασεις.
Μενει να το δουμε,(αν το προλαβουμε)...ισως τοτε αποκωδικοποιηθει και το καθαρα Ελληνικο ΩχΑ.
+n-
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση