Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Αποσυμβολισμός

Μακάριοι οι Πτωχοί τω Πνεύματι!

<< < (2/2)

Avaris:

--- Παράθεση από: Anon στις Ιουνίου 02, 2007, 14:50:48 ---1. Ας μην είμαστε προσωπολάτρες αλλά ιδεολάτρες ;)

2. Αν η φράση αυτή σου προκαλεί περιέργεια για το περιεχόμενό της, τότε να υποθέσω πως το ίδιο συνβαίνει και με το "όπως επάνω, έτσι και κάτω";

--- Τέλος παράθεσης ---

Περιέργεια όλες οι "σοφές Πυθιακές ρήσεις" γεννάνε....

Το Ερμητικό "όπως επάνω έτσι και κάτω" όντως έχει κι αυτό "κάτι παράξενο".....

"...όπως επάνω έτσι είναι και κάτω..."?

ή "...όπως επάνω έτσι θα ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ είναι και κάτω..."?

Το "Μακάριοι οι Πτωχοί τω Πνεύματι" όμως δεν μου μοιάζει για Σοφή Πυθιακή Ρήση.....

Πιο πολύ μου φέρνει για "μεθέπειτα προσθετική" με σκοπό να "προωθήσει" το Μοντέλο του "Άνοα Πιστού", αυτού που τηρεί το "Πίστευε και μη Ερεύνα"....του πειθήνιου λαϊκού οργάνου του σοφού Ιερατείου που τα ξέρει όλα και δεν επιδέχεται καμία φιλοσοφική ή άλλη αμφισβήτηση απο τα "άνοα και (ετεροηθελημένα) απροβλημάτιστα πρόβατα" τους πιστούς....

Που δεν θέλει μορφωμένο και φιλοσοφικά προβληματισμένο τον οπαδό/πιστό για να μην αποτελεί κίνδυνο φιλοσοφικών επαναστάσεων και συνεπώς Κοινωνικών Ανατροπών....

Βλέπε τι έγινε πχ με όλες εκείνες τις πρωτοχριστιανικές (Γνωστικές) Κοινότητες.....

Γι' αυτό και είμαι επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή την ρήση....

Την θεωρώ ως μια απο τις πλέον ύποπτες και δυνητικά "επικίνδυνες" ρήσεις του Χριστιανισμού.....

LordPayens:
Αγαπητέ μου Avaris,

Ιδιαίτερα για το "Όπως επάνω έτσι και κάτω" θεωρώ ότι δεν χρειάζεται καμία μετάλλαξη για να μας αποκαλύψει τα μυστικά του.

Φιλικά,
LordPayens

Trithemius:
Όσο για το "πίστευε και μη ερεύνα", το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως αποτελεί την κεντρική ιδέα (αλλά και την πεμπτουσία ;)) του κάθε δόγματος. Έτσι ακριβώς πρέπει να φέρεται ένα ποίμνιο που "σέβεται" τον εαυτό του ::)

Φυσικά, τώρα τελευταία που ο κόσμος ξυπνά και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η παραπάνω φράση, κάποιοι "θεοφόροι πατέρες" το γύρισαν τεχνιέντως στο "πίστευε και μη , ερεύνα". Κάποιοι νομίζουν πως με ένα κόμμα θα κάνουν τη διαφορά και θα (ξανα)πείσουν τον απλό κόσμο για τα απίστευτα. Σίγουρα, καμιά φορά ένα κόμμα είναι αρκετό για να παραμείνεις σε κώμα ::)

Ή μήπως όχι ???

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση