Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού
Επιθυμίες και Ανάγκες
Avaris:
"Επιθυμώ να καλύψω τις ανάγκες μου"?
ή
"Έχω τρελλή ανάγκη να καλύψω τις επιθυμίες μου"?
Και όταν η "Επιθυμία" έχει τόσο Μεγάλη Ένταση, μήπως θα πρέπέι να ονομάζεται "Πάθος"?
Φυσικά, εδώ αμέσως δείχνει να υποβόσκει κάποια " αρνητική χροιά".....
Η έννοια "Πάθος".....
Και νάτο ευθύς το "Παράδοξο":
Για να ενεργοποιηθεί πλήρως το Δυναμικό του ατόμου προκειμένου να πραγματοποιήσει κάτι θα πρέπει να το θέλει πάρα πάρα πολύ αυτό το "κάτι"....
Για να "θελήσει" κάτι πάρα πολύ, θα πρέπει να συνοδεύεται απο "ισχυρότατη επιθυμία".....
Δηλαδή, να έχει "Πάθος" με αυτό το "κάτι".....
Το "Πάθος" λοιπόν, (δηλαδή, η υπέρμετρη "Ανάγκη/επιθυμία") είναι το Ανώτερο κίνητρο για την "Αδύναμη Φύση" του Ανθρώπου.
Του "Μη - Μυημένου" Ανθρώπου που ακόμη δεν ελέγχει τις "Εσωτερικές του Δυνάμεις", που δεν ελέγχει ακόμη την ίδια τη "Θέλησή" του με το Νου του, που δεν ελέγχει ούτε καν τον ίδιο το Νου του.
Το "Πάθος" λοιπόν γι' αυτόν τον άνθρωπο είναι ίσως το μόνο ισχυρότατο κίνητρο/καταλύτης εξέλιξής του (ή αντιστοίχως "πτώσης" του εαν λειτουργήσει πλήρως "ανεξέλεγκτο") που διαθέτει.
παράδειγμα θετικής εξέλιξης είναι πχ το πάθος για την Ψυχοπνευματική του Ανάπτυξη.
και αντίστοιχο παράδειγμα αρνητικής εξέλιξης είναι πχ το Πάθος για τα Υλικά αγαθά, την Ηδονή και τον Σαρκικό ευδαιμονισμό.
Avaris:
Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου το "παλιό" πλην "γνωστό" απόφθεγμα κάποιων "πολιτικοκοινωνικών θεωριών" του φιλοσοφικού στρατοπέδου του Υλισμού:
"....απο τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του,
στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του...."
Ποιές "ανάγκες"?
Όσο καλές προθέσεις και αν είχε ο φιλοσοφικός δημιουργός του παραπάνω αποφθέγματος......
....Έχω πλέον την εντύπωση πως μάλλον για "επιθυμίες καραμπινάτες" του ανθρώπου μιλάμε που απλώς "καμουφλάρονται" κάτω απο το "εύσχημο επίχρισμα" της λέξης "ανάγκη" ......
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση