'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Γκουρτζίεφ
Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
Rose:
--- Παράθεση από: Rose στις Οκτωβρίου 28, 2009, 12:15:13 ---Πριν την διαδρομή τα ποτάμια είναι ποτάμια και τα βουνά είναι βουνά.
Στο ενδιάμεσο της διαδρομής τα ποτάμια δεν είναι ποτάμια και τα βουνά δεν είναι βουνά.
Στο τέλος της διαδρομής τα ποτάμια είναι ποτάμια και τα βουνά είναι βουνά.
Με άλλα λόγια αφού η αρχή και το τέλος είναι ίδια, σε τι μας χρειάζεται το ΤΑΞΙΔΙ?
--- Τέλος παράθεσης ---
1. Παιδί: Στην Αρχή της εξελικτικής διαδικασίας, ο άνθρωπος είναι ασυνείδητος, και λειτουργεί ως Αγέλη.
2. Ενήλικας: Στο Ενδιάμεσο της εξελικτικής διαδικασίας, ο άνθρωπος αγωνίζεται για την Αυτοκυριαρχία του, την Ελευθερία του, και την Κατανόηση της Ατομικής του Ταυτότητας.
3. Γονέας: Στο τέλος της εξελικτικής διαδικασίας, ο 'Ανθρωπος επιστρέφει πίσω στην Συνεργασία με τους Συνανθρώπους του, πίσω στην Αγέλη, όμως είναι πλέον Συνειδητός, Αυτόνομος, και Ελεύθερος. Τότε γίνεται ένας Νέος Δημιουργός.
Η Ανατολή βρίσκεται στην διαδρομή της 1ης προς την 2η φάση, ενώ η Δύση, της 2ης προς την 3η.
Αυτή είναι η Διαφορά.
Αυτό λοιπόν που παρατηρούμε στην Σημερινή Ελλάδα, είναι πως υπάρχουν δύο ειδών 'Ελληνες:
Ανατολίζοντες (στην εθνικότητα μόνο, 'Ελληνες) και Αυθεντικοί 'Ελληνες (γνήσια Δυτικοί).1
Υπάρχουν λοιπόν, "Αμόρφωτοι στην Ελληνική Παιδεία" 'Ελληνες, που βρίσκονται στην 1η φάση, και/ή αγωνίζονται για την 2η φάση, δηλαδή προσπαθούν να αποκτήσουν μία Ενήλικη Πνευματική Ταυτότητα, αποκτώντας την Συνειδησιακή τους Ελευθερία, και "Μορφωμένοι στην Ελληνική Παιδεία" 'Ελληνες που εργάζονται πάνω στην 3η φάση, ως Ανθρωπιστές, Επιστήμονες, Φιλόσοφοι, και Συνδημιουργοί μιας Ανθρώπινης Παγκόσμιας Αδελφοσύνης.
Είτε όμως ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται στην 1η, στην 2η ή στην 3η φάση του ταξιδιού ή της Εσωτερικής διαδρομής, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Φιλοσοφία, αποτελεί το ύψιστο εργαλείο δόμησης, απελευθέρωσης, ενηλικίωσης του κάθε Εγώ, της κάθε Πνευματικής Ατομικότητας, αλλά ταυτόχρονα και οδηγός καλλιέργειας ύψιστων ψυχικών αρετών και δυνάμεων, έτσι ώστε να καταστήσουν τον κάθε άνθρωπο (παιδί), ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ (Γονέα, Θεό), εναρμονίζοντας, την συνεργασία της Ατομικής και της Συλλογικής Συνείδησης.
__________________________________________________________________________________
1 Φυσικά υπάρχουν και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις και συνδοιασμοί, με άλλα λόγια Ελληνοχριστιανοί... ;D
Gurdjieff:
--- Παράθεση ---Διερωτώμαι, πόσο αφώτιστοι πρέπει να ήταν τελικά οι Παστέρ, Βολτέρος, Ρουσό, Αριστοτέλης, Φρόιντ, Μοντεσκιέ, Αινστάιν, Σαίξπηρ++++........... , ήταν τελικά μόνο μορφωμένοι (αυτοί που άλαξαν με τον τρόπο τους την Ανθρωπότητα). Και πόσο πολύ, δεν άλαξαν τίποτα, όλοι οι άλλοι, οι "φωτισμένοι" οι θρησκευτές κάθε δόγματος και απόκλησης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Φίλε Σέραπις,εδώ μιλάμε για εσωτερισμό και όχι για διανόηση.
Αυτοί που αναφέρεις κάναν θαύματα για όλους εμάς αλλά ξέχασαν κατι πολύ σημαντικό...να Αλλάξουν τον εαυτό τους...να Γνωρίσουν τον εαυτό τους....
ήταν διανοητές.Μεγάλοι Διανοητές!αλλά όχι εσωτεριστές...μην μπερδεύουμε τα πράγματα....
--- Παράθεση ---Αυτόματα λοιπόν μπορεί να απορίπτουμε την ομορφιά της φύσης. Αν όταν πηγαίνουμε μία εκδρομή μπορούμε να δούμε τα δέντρα, τα ποτάμια, τη φύση με ένα καινούριο μάτι, με το μάτι ενός παιδιού που τα βλέπει για πρώτη φορά, που δεν έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένες διαδικασίες συμπεριφοράς σχετικά με αυτά τα οράματα. Τότε με πλήρη συνείδηση θα μπορούμε να απολαύσουμε την καινούρια πληροφορία με όλες της τις λεπτομέρειες.Πες μου αδελφέ Gurdjieff. Αυτό εννοείς? Έμαθα κάτι καινούριο σε αυτή τη συζήτηση
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι φίλε μου αυτό το μάτι ενάς παιδιού που τα βλέπει όλα για πρώτη φορά,αυτό είναι η ουσία....
πολύ καλά κατάλαβες τι θέλω να πω!! ;D
Αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις και Κρισναμούρτι θα δεις ότι γιαύτό μιλάει συνέχεια....
--- Παράθεση ---Ο λόγος που ίσως ο σημερινός 'Ελληνας καταφεύγει σε λύσεις Γιόγκα (δόμησης του Εγώ) είναι επειδή, ξέπεσε σε ένα κατώτερο πολιτισμικά επίπεδο από ότι κατείχε πριν 2000 χρόνια, εξαιτίας της κυριαρχίας του θρησκευτικού δογματισμού και της απαγόρευσης της Γνώσης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η Ανατολική φιλοσοφία δεν υστερεί σε τίποτα απο την Δυτική-Ελληνική..
Η Δυτική-Ελληνική δεν υστερεί σε τίποτα από την Ανατολική...
Και από την μια και από την άλλη ο άνθρωπος κερδισμένος θα βγει....
και σοφία θα πάρει...
και θα δει τι του ταιριάζει....σαν Ατραπό,σαν Κοσμοθεωρία....
Το προνόμιο να φτάσει κάποιος στο τέρμα της διαδρομής,δεν το έχει μόνο ο Έλληνας,αλλά και ο Βεδαντιστής και ο Ταοιστής και ο Σουφιστης...
Σαν Έλληνας πιστεύω και εγώ ότι δώσαμε τα φώτα του Πολιτισμού μας Παντού!
και έλαμψε αυτός ο Πολιτισμός και θριάμβευσε..
και θα θριαμβέυσει ξανά,αρκεί να ενωθεί ξανά με την αρχαία Ελληνική Σοφία που λησμονεί...
Σαν Εσωτεριστής όμως δεν βάζω καμία φιλοσοφία πάνω απ΄την άλλη
η πνευματική αποκατάσταση του Ανθρώπου δεν συντελείται με δογματισμούς,ούτε με εγωιστικά κίνητρα,με κτητικότητες και αφορισμούς άλλων εσωτερικών συστημάτων.
είμαστε όλοι αδέρφια σε μια προσπάθεια να προσανατολιστούμε με το Φως...το πνευματικό Φως...
ίσως να ακολουθούμε άλλα μονοπάτια,άλλες θεωρίες,άλλες απόψεις...
όμως όλοι θα συναντηθούμε στο τέρμα της διαδρομής.....πλούσιοι απο εμπειρίες...
με Εκτίμηση προς όλους
Rose:
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 28, 2009, 14:07:02 ---Φίλε Σέραπις,εδώ μιλάμε για εσωτερισμό και όχι για διανόηση.
Αυτοί που αναφέρεις κάναν θαύματα για όλους εμάς αλλά ξέχασαν κατι πολύ σημαντικό...να Αλλάξουν τον εαυτό τους...να Γνωρίσουν τον εαυτό τους....
ήταν διανοητές.Μεγάλοι Διανοητές!αλλά όχι εσωτεριστές...μην μπερδεύουμε τα πράγματα....
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 28, 2009, 14:07:02 ---είμαστε όλοι αδέρφια σε μια προσπάθεια να προσανατολιστούμε με το Φως...το πνευματικό Φως...
ίσως να ακολουθούμε άλλα μονοπάτια,άλλες θεωρίες,άλλες απόψεις...
όμως όλοι θα συναντηθούμε στο τέρμα της διαδρομής.....πλούσιοι απο εμπειρίες...
--- Τέλος παράθεσης ---
'Ολοι οι δρόμοι δεν οδηγούνε στην Ρώμη...
...και όλες οι Φιλοσοφίες δεν οδηγούνε στην Φώτιση, στην Ευημερία και στην Ευδαιμονία. 'Αλλοι δρόμοι οδηγούν σε βάλτους, άλλοι σε γκρεμούς, άλλοι σε ψυχιατρεία, και φυλακές1, άλλοι πάλι πολύ ελάχιστοι φέρνουν λύση στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ του Λαβύρινθου.
Με τα μάτια ενός παιδιού, και χωρίς το σπαθί της Διανόησης, (αποτέλεσμα της αυτογνωσίας και της κατανόησης), ο κάθε άνθρωπος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει, την εκπλήρωση της ενσάρκωσής του, και επομένως να μην απολαύσει στο μέγιστο το δώρο που λέγεται ζωή.
_______________________________________________________________________
1 http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1093.msg8348.html#msg8348
Ο φυλακισμένος του Σαν Χοσέ
Ο φυλακισμένος του Σαν Χοσέ, εξιστορεί κατά γράμμα την καταπληκτική ιστορία της υποδούλωσης του Pierre S. Freeman's από μια σέκτα διανοητικού ελέγχου, μια απόκρυφη οργάνωση με κεντρικά γραφεία στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια. Τα ευαίσθητα και δυνατά απομνημονεύματα αρχίζουν στο λιμάνι του Port-Au-Prince στην Αϊτή, όπου ο Freeman σπούδαζε μηχανολογία στο ξακουστό Faculte des Sciences. Αν και ιδιαίτερα επιτυχημένος στις ακαδημαϊκές μελέτες του, ο Freeman μπαίνει στον πειρασμό από τις υποσχέσεις για ευημερία και πνευματική ελευθερία που προσφέρθηκε από την αποκαλούμενη πνευματική οργάνωση Αρχαίο Μυστικιστικό Τάγμα του Ρόδου και του Σταυρού, γνωστό ως A.M.O.R.C.
Σύντομα, ο Freeman επένδυε περισσότερο χρόνο στα Ροδοσταυρικά μαθήματα απ' ό,τι στις σπουδές του περί μηχανικής. Οι μελέτες περιέχονταν κυρίως σε μονογραφίες, που αναπτύχθηκαν από τον ιδρυτή, H. Spencer Lewis, στην αρχή του 20ου αιώνα. Οι μονογραφίες υποσχόταν, μετά από επιμελή μελέτη, πνευματική και υλική επιτυχία. Ο Spencer, ένας χαρισματικός ηγέτης, τελούσε θεραπευτικά τελετουργικά και ακόμη μια δημόσια παρουσίαση μεταστοιχείωσης ενός κοινού μετάλλου σε χρυσό στην αυγή της ηγεσίας του. Ο φυλακισμένος του Σαν Χοσέ, δίνει με διορατικότητα στοιχεία ως προς την προέλευση και τους σκοπούς αυτής της οργάνωσης, η οποία κατά κάποιο τρόπο, έμοιαζε με το αρχικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής.
Περνώντας από μία σημαντική αλλαγή προσωπικότητας, ο Freeman γρήγορα αποδέχτηκε τις μονογραφίες, ότι έχουν προτεραιότητα από την εργασία του, τις προσωπικές του σχέσεις, και την περαιτέρω ακαδημαϊκή του μόρφωση. Οι μελέτες του, κατά την ώρα εργασίας, υπονόμευαν συνεχώς την δουλειά του και τελικά βρέθηκε άστεγος. Μόνο πολλά χρόνια αργότερα, συνειδητοποίησε ότι ο διαλογισμός του, αντί να τον ανυψώσει πνευματικά, τον είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό υποτέλειας. Έμαθε να αμφισβητεί όλες τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και θρησκευτικές επιρροές γύρω του.
Αφού άντεξε πάνω από 20 χρόνια άστεγος, ο Freeman σε μία στροφή της ζωής του, ανακάλυψε κείμενα που αναφερόταν συγκεκριμένα, στον 'Ελεγχο του Νου. Ανακάλυψε εκεί, ότι τα κείμενα τον φωτογράφιζαν στις περιγραφές των προσωπικοτήτων στις Σέκτες που αναφερόταν από τον Stephen Hassan, συντάκτη του Combating Cult Mind Control (H καταπολέμηση του Νοητικού Ελέγχου των Σεκτών) και της Margaret Thaler Singer, η οποία απεβίωσε, που έγραψε το Cults in Our Midst: the Hidden Menace in Our Everyday Lives (Οι Σέκτες ανάμεσά μας: η κρυμμένη απειλή στην καθημερινότητά μας). Οι συγγραφείς περιέγραφαν το είδος του διανοητικού ελέγχου μέσω κατήχησης που διαβιβαζόταν περιοδικά, ακόμα και εχθρικές, κατά πρόσωπο εντολές, που επιβλήθηκαν σε ελπιδοφόρα θύματα από εκπαιδευτές Σεκτών.
Gurdjieff:
Αγαπητή Rose
η Ινδική φιλοσοφία,ο Βουδισμός...δεν ειναι σέκτες.....
εκτός και αν δεν αναφέρεσαι σε αυτές αλλά σε παρακλάδια τους και εκφυλισμένες μορφές που έφεραν στη Δύση κάποιοι ασυνείδητοι.....
--- Παράθεση ---Με τα μάτια ενός παιδιού, και χωρίς το σπαθί της Διανόησης, (αποτέλεσμα της αυτογνωσίας και της κατανόησης), ο κάθε άνθρωπος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει, την εκπλήρωση της ενσάρκωσής του, και επομένως να απολαύσει στο μέγιστο το δώρο που λέγεται ζωή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι συμφωνώ...
Άλλωστε τα μάτια ενός παιδιού ανέφερα όχι να γίνουμε παιδιά στην κυριολεξία :D
Να πάρουμε τον ενθουσιασμό ενός παιδιού,τον τρόπο που παρατηρεί,που αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό κόσμο που βιώνει καθημερινά
με το "σπαθί της διανόησης" ενός ενήλικα και τον ενθουσιασμό της παρατήρησης ενός παιδιού απολαμβάνουμε το δώρο που λέγεται ζωή...
Rose:
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 28, 2009, 16:07:07 ---με το "σπαθί της διανόησης" ενός ενήλικα και τον ενθουσιασμό της παρατήρησης ενός παιδιού απολαμβάνουμε το δώρο που λέγεται ζωή...
--- Τέλος παράθεσης ---
Αδελφέ μου,
συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 28, 2009, 16:07:07 ---η Ινδική φιλοσοφία,ο Βουδισμός...δεν ειναι σέκτες.....
εκτός και αν δεν αναφέρεσαι σε αυτές αλλά σε παρακλάδια τους και εκφυλισμένες μορφές που έφεραν στη Δύση κάποιοι ασυνείδητοι.....
--- Τέλος παράθεσης ---
Σίγουρα η Ινδική Φιλοσοφία και ο Βουδισμός1 έχουν αξιοσημείωτα πολιτιστικά στοιχεία2, ως Φιλοσοφία, όμως οι εκφυλισμένες μορφές τους, ως θρησκείες3, είναι όντως, σέκτες...
Αναφερόμουν όμως γενικά, πως όσο πιο ολοκληρωμένη και βαθυστόχαστη είναι η έρευνά μας, αλλά και η εμπειρίωση μας, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία, θα έχουμε. Οι κίνδυνοι πάντα καραδοκούν, και δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την Συνείδησή μας, στα χέρια καμιάς Αυτόκλητης Αυθεντίας.
Η αδογμάτιστη έρευνα και μελέτη, καθώς και η ανάπτυξη της κρίσης μας, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να επιβιώσουμε, στην ζούγλα της παγκόσμιας αγοράς του εσωτερισμού.
_____________________________________________________________________________________
1 http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1845.0.html
2 http://www.amra.gr/forum/index.php/topic,1844.msg12232.html#msg12232
3 http://www.youtube.com/watch?v=WE1ZbMz7odQ
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση