Διερωτώμαι, πόσο αφώτιστοι πρέπει να ήταν τελικά οι Παστέρ, Βολτέρος, Ρουσό, Αριστοτέλης, Φρόιντ, Μοντεσκιέ, Αινστάιν, Σαίξπηρ++++........... , ήταν τελικά μόνο μορφωμένοι (αυτοί που άλαξαν με τον τρόπο τους την Ανθρωπότητα). Και πόσο πολύ, δεν άλαξαν τίποτα, όλοι οι άλλοι, οι "φωτισμένοι" οι θρησκευτές κάθε δόγματος και απόκλησης.
Φίλε Σέραπις,εδώ μιλάμε για εσωτερισμό και όχι για διανόηση.
Αυτοί που αναφέρεις κάναν θαύματα για όλους εμάς αλλά ξέχασαν κατι πολύ σημαντικό...να Αλλάξουν τον εαυτό τους...να Γνωρίσουν τον εαυτό τους....
ήταν διανοητές.Μεγάλοι Διανοητές!αλλά όχι εσωτεριστές...μην μπερδεύουμε τα πράγματα....
Αυτόματα λοιπόν μπορεί να απορίπτουμε την ομορφιά της φύσης. Αν όταν πηγαίνουμε μία εκδρομή μπορούμε να δούμε τα δέντρα, τα ποτάμια, τη φύση με ένα καινούριο μάτι, με το μάτι ενός παιδιού που τα βλέπει για πρώτη φορά, που δεν έχει δημιουργήσει αυτοματοποιημένες διαδικασίες συμπεριφοράς σχετικά με αυτά τα οράματα. Τότε με πλήρη συνείδηση θα μπορούμε να απολαύσουμε την καινούρια πληροφορία με όλες της τις λεπτομέρειες.Πες μου αδελφέ Gurdjieff. Αυτό εννοείς? Έμαθα κάτι καινούριο σε αυτή τη συζήτηση
Ναι φίλε μου αυτό το μάτι ενάς παιδιού που τα βλέπει όλα για πρώτη φορά,αυτό είναι η ουσία....
πολύ καλά κατάλαβες τι θέλω να πω!!
Αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις και Κρισναμούρτι θα δεις ότι γιαύτό μιλάει συνέχεια....
Ο λόγος που ίσως ο σημερινός 'Ελληνας καταφεύγει σε λύσεις Γιόγκα (δόμησης του Εγώ) είναι επειδή, ξέπεσε σε ένα κατώτερο πολιτισμικά επίπεδο από ότι κατείχε πριν 2000 χρόνια, εξαιτίας της κυριαρχίας του θρησκευτικού δογματισμού και της απαγόρευσης της Γνώσης.
Η Ανατολική φιλοσοφία δεν υστερεί σε τίποτα απο την Δυτική-Ελληνική..
Η Δυτική-Ελληνική δεν υστερεί σε τίποτα από την Ανατολική...
Και από την μια και από την άλλη ο άνθρωπος κερδισμένος θα βγει....
και σοφία θα πάρει...
και θα δει τι του ταιριάζει....σαν Ατραπό,σαν Κοσμοθεωρία....
Το προνόμιο να φτάσει κάποιος στο τέρμα της διαδρομής,δεν το έχει μόνο ο Έλληνας,αλλά και ο Βεδαντιστής και ο Ταοιστής και ο Σουφιστης...
Σαν Έλληνας πιστεύω και εγώ ότι δώσαμε τα φώτα του Πολιτισμού μας Παντού!
και έλαμψε αυτός ο Πολιτισμός και θριάμβευσε..
και θα θριαμβέυσει ξανά,αρκεί να ενωθεί ξανά με την αρχαία Ελληνική Σοφία που λησμονεί...
Σαν Εσωτεριστής όμως δεν βάζω καμία φιλοσοφία πάνω απ΄την άλλη
η πνευματική αποκατάσταση του Ανθρώπου δεν συντελείται με δογματισμούς,ούτε με εγωιστικά κίνητρα,με κτητικότητες και αφορισμούς άλλων εσωτερικών συστημάτων.
είμαστε όλοι αδέρφια σε μια προσπάθεια να προσανατολιστούμε με το Φως...το πνευματικό Φως...
ίσως να ακολουθούμε άλλα μονοπάτια,άλλες θεωρίες,άλλες απόψεις...
όμως όλοι θα συναντηθούμε στο τέρμα της διαδρομής.....πλούσιοι απο εμπειρίες...
με Εκτίμηση προς όλους