'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Γκουρτζίεφ
Σχόλια σχετικά με το σύστημα Γκουρτζίεφ
Ορφέας:
Ευχαριστούμε φίλε Gurdjieff, πολύ διαφωτιστικά τα όσα κατέθεσες. Αναμένουμε και την συνέχεια.
Συνεχίζοντας τον διάλογο, ξεκινώ από την τελευταία σου πρόταση, «είδα πολύ μένος προς το σύστημα του Γκουρτζίεφ σε αυτό το TOPIC και με έκανε να απορήσω....»
Στην σύγχρονη εποχή – συγκυρία που ζούμε, το κύμα εκμεταλλευτών ψευδοδιδασκάλων έχει αποβεί ένα τεράστιο τσουνάμι. Στο όνομα πνευματικών αξιών επιτελείτε η μεγαλύτερη εκμετάλλευση, στο όνομα ιδανικών επιχειρείτε η μέγιστη κοροϊδία. Σχολές εσωτερικές, συστήματα που αυτοπροβάλλονται ως εσωτερικά, πάμπολλες ομάδες και θεωρίες βελτίωσης του ανθρώπου, όμως ο κόσμος όσο πάει και χειροτερεύει γενόμενος πιο εγωιστής, πιο μοναχικός, πιο ατομιστής και πιο δυστυχισμένος. Γιατί άραγε; Μήπως οι πνευματικές σχολές εξέπεσαν όπως και οι θρησκείες και αδυνατούν πλέον να επιτελέσουν τον ρόλο τους;
Η ψυχρή ρεαλιστική εικόνα του κόσμου μας αναγκάζει να αμφισβητούμε την άδολη και πνευματική εισφορά των θεσμών και των συστημάτων που δραστηριοποιούνται μέσα στον χώρο του εσωτερισμού. Έχοντες άριστη γνώση και εμπειρία από συγκεκριμένα εσωτερικά συστήματα (από τα πλέον δημοφιλή παγκόσμια), γνωρίζοντας το μέγεθος του ευτελισμού και της κατάπτωσης που υπέστησαν, είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί σε συστήματα, για τα οποία η όποια γνώση έχουμε μας προσανατολίζει σε μια όχι καλή γνώμη.
Δεν έχουμε μένος ενάντια στις διδασκαλίες και ασκήσεις που εμπεριέχονται στο σύστημα του Gurdjieff, πως άλλωστε θα μπορούσαμε, όταν χάριν συγχρονικότητας σήμερα συναντηθήκαμε με παλαιό μέλος των Γκουρζιεφικών ομάδων και σήμερα ασκούμενο στην Γιόγκα, το οποίο μας βεβαίωσε ότι οι ασκήσεις και η διδασκαλία του Gurdjieff είναι τουλάχιστον κατά 90% από τις διδασκαλίες και ασκήσεις της asana Γιόγκα; Τιμούμε την αυθεντική παράδοση, είτε ανατολής είτε δύσης, αλλά από την άλλη είμαστε κριτικοί σε αυτούς τους δυτικούς που έφεραν τις Ανατολικές δοξασίες και πρακτικές, τις οποίες όμως ελάχιστα και ελάχιστοι εξ αυτών κατανόησαν.
Η επίτευξη της συνειδητότητας δεν κάνει δυστυχώς καλύτερο τον άνθρωπο. Ο μαφιόζος εκτελεστής είναι πλήρως συνειδητός και απόλυτος κύριος του εαυτού του, όταν σχεδιάζει και εκτελεί αριστοτεχνικά ένα έγκλημα. Η διαφορά της ασυνείδητης πράξη σε σχέση με την συνειδητή, είναι ότι η δεύτερη – όταν δεν είναι ενάρετη – είναι πολλαπλασίως κατακριτέα και δικαιολογημένα επισύρει βαρύτερες ποινές.
Η αναφορά στον Βούδα και στον Ιησού, γίνεται παρουσιάζοντάς τους καλώς ως αναμορφωτές. Όμως ο Γκουρτζίεφ, ουδέποτε αναφέρθηκε σε αναμόρφωση, ούτε ποτέ ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο. Ο καυκάσιος αυτός οπορτουνιστής, καυχήθηκε ότι ανακάλυψε έναν τέταρτο δρόμο, διαφορετικό του δρόμου του ασκητή, του φακίρη και του γιόγκι, ψευδόμενος φυσικά ασύστολα.
Όταν κρίνουμε λοιπόν τον Γκουρτζίεφ και το σύστημά του, κρίνουμε αποκλειστικά τις πράξεις και πρακτικές του και όχι τις ασκήσεις που –καλώς αντέγραψε, αλλά κακώς δεν το ανέφερε – είναι ασκήσεις συγκεκριμένων και καταξιωμένων συστημάτων. Πάνω σε αυτά, θα ήταν πολύ σεβαστή και χρήσιμη η κατάθεση των ασκήσεων που θεωρεί ο συνομιλητής μας Gurdjieff, ο οποίος φρονούμε ότι –όντας εκτός συστημάτων – θα είχε την ευχέρεια ανεπηρέαστα να διακρίνει τις αρτιότερες.
Για το επίμαχο θέμα των ατραπών που αρμόζουν σε κάποιον ή όχι, μία μεγάλη μορφή του εσωτερισμού (η Φόρτσιουν) και μια μεγάλη μορφή της ψυχολογίας (ο Γιουνγκ), επισήμαναν ότι ο κατάλληλος δρόμος για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλος για κάποιον άλλον. Ασφαλές κριτήριο επιλογής, αποτελεί, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες, η φυλετική προέλευση των πρακτικών και το κατά πόσον αυτές σε επανασυνδέουν με τις κληρονομικές σου ρίζες, με τις φυλετικές σου παραδόσεις και αρχετυπικά σύμβολα του πολιτισμού σου.
Για να ορίσουμε τον σωστό εσωτεριστή, τον αυθεντικό πνευματικό αναμορφωτή και διδάσκαλο, εμείς τουλάχιστον έχουμε υπόψη μας και τον Ηράκλειτο, που «κοσμούσε» επαξίως με υποτιμητικές αναφορές, μορφές όπως τον Πυθαγόρα, τον Ησίοδο κλπ, έχουμε υπόψη μας και τον Σωκράτη, ο οποίος – για να λάμψει η αλήθεια- δεν δίσταζε να γελοιοποιεί δημόσια τους Άνυτους και τους Μένητους, όπως και τους δήθεν σοφούς ιερείς, έχουμε υπόψη και το πρότυπο –όπως παρουσιάζεται στις γραφές – του αναμορφωτή εβραίου που δεν έχανε ευκαιρία να καταφερθεί ενάντια στους Φαρισσαίους, αποκαλώντας τους τέκνα εχιδνών και ανοικτούς τάφους που παρασέρνουν στον χαμό αθώους ανθρώπους. Φυσικά, γνωρίζουν και οι ενασχολούμενοι με βουδισμό, την στάση που ο σοφός Βούδας κράτησε απέναντι στους Βραχμάνους ιερείς, στο δογματικό ιερατείο και στο θρησκευτικό δογματισμό.
Η κατανόηση και η αδελφοσύνη που οδηγούν στην αδράνεια όταν αδελφοί εγκληματούν ενάντια σε πιο αδύναμους αδελφούς, συνιστά βαρύτατο έγκλημα, όπως έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Για το θέμα βέβαια της ελευθερίας της σκέψης και ελεύθερης έκφρασης, είμαστε φλογεροί υποστηρικτές, υποστηρίζοντας όμως το ίδιο και αυτούς που επιθυμούν να εκφράσουν κριτική στα διακηρυττόμενα του οποιουδήποτε ελεύθερα σκεπτόμενου και εκφραζόμενου ανθρώπου. Εδώ ισχύει αναμφίβολα ο στίχος του Ρήγα: «Συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται»….
Rose:
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---υπήρξαν απλοί άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα από θεωρίες και συστήματα και έφτασαν στην φώτιση...
--- Τέλος παράθεσης ---
Αποκλείεται... :D Ποιος? 'Ετσι πίστευα και εγώ κάποτε, και μετά κατανόησα πως αυτό είναι σλόγκαν όλων των αμόρφωτων, τεμπέληδων και απατεώνων που θέλουν τους άλλους αμόρφωτους για να τους εκμεταλλεύονται...
Η ΓΝΩΣΗ είναι αυτή που οδηγεί στην Κατανόηση και επομένως στην Φώτιση... Δεν θα ασχοληθεί κανένας θεός μαζί μας, να μας δώσει να καταλάβουμε, άμα δεν εργαστούμε να κατανοήσουμε...
Αυτό που βλέπουμε ως ψυχικά χαρίσματα, και ψυχική ωριμότητα, χωρίς την απαραίτητη γνώση (ως πληροφόρηση), είναι εργασία προηγούμενων ενσαρκώσεων, ή κληρονομικότητα μέσω DNA εργασίας (εμπειρίας) προγόνων.
Τίποτα δεν έρχεται ως χάρισμα από μόνο του... 'Ολα είναι προϊόντα εργασίας.
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 16:15:18 ---είδα πολύ μένος προς το σύστημα του Γκουρτζίεφ σε αυτό το TOPIC και με έκανε να απορήσω....
--- Τέλος παράθεσης ---
Λάθος είδες αγαπητέ μου. Δεν είναι μένος αυτό που βλέπεις, αλλά αγανάκτηση, προς το βόλεμα και την δουλικότητα που εκφράζει ο κάθε μέσος εσωτεριστής, στον δρόμο της αναζήτησης. Προσωπικά, θέλω να δω νέες προτάσεις, νέα συστήματα, νέες αντιλήψεις, νέες καταθέσεις, νέες έρευνες, θέλω να δω εργασία, και όχι τυπολατρία, θέλω να δω επιστήμη και φιλοσοφία και όχι άλλα εσωτεριστικά Ευαγγέλια και Βίβλους... Θέλω να δω τις Διάνοιες των Ελλήνων να ξεδιπλώνονται και να αναλαμβάνουν την θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια κοινότητα, ως άξιους Φιλόσοφους και Επιστήμονες.
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 16:15:18 ---ο Ιησούς Χριστός έκανε ακριβώς το ίδιο με τον Ιουδαισμό....
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο Ιησούς Χριστός, δεν υπήρξε ποτέ, ως πραγματικό ιστορικό άτομο, γεγονός που έχει αποδείξει με πλήρη επιστημονική έρευνα, η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι σημαντική, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 16:15:18 ---Ο σωστός εσωτεριστής πρεπει να έχει κατανόηση,αδελφοσύνη,ελευθερία σκέψης.
αν ακούω να χλευάζουν ένα σύστημα λέγοντας "το δικό μου είναι καλύτερο"τι έχει καταφέρει αυτός που το λέει?
έχασε τον εγωισμό του?ΟΧΙ
έχασε την τυφλή πίστη του,την κτητικότητα,τον δόλο...?
--- Τέλος παράθεσης ---
Το μόνο που επιδιώκουμε μέσα από αυτό τον διάλογο είναι η αδελφοσύνη, και η συνεργασία στον δρόμο της Αυθεντικής Αφύπνισης, που χτίζει ελεύθερες και χρηστικές συνειδήσεις..
Ο καθένας μας, έχει κάθε δικαίωμα να καταθέσει την άποψή του, ακόμα και αν γίνεται δυσάρεστος προς στα "πιστεύω" των άλλων. Μόνο έτσι προάγεται η Ελευθερία της Συνείδησης, και χτίζεται το πέπλο της Περσεφόνης, η Συλλογική Συνείδηση της Ανθρωπότητας.
Αδελφέ μας...
Rose:
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---όσον αφορά την Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας και εγώ την μελετώ και είμαι περήφανος που την συνέλαβαν πρόγονοί μου.
νασαι σίγουρη πως και ο Γκουρτζίεφ-Γεωργιάδης την γνώριζε και την εκτιμούσε,αφού ήταν Έλληνας.
Μίλαγε Ελληνικά και σίγουρα στο σχολειό που πήγαινε διδάχτηκε την Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη...
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---με την χάθα γιόγκα βρήκα κοινά στοιχεία που έχουν να κάνουν με κάποιες στάσεις που πρότεινε ο Γκουρτζίεφ στους μαθητές του,για έλεγχο του σώματος.
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Παράθεση από: Ορφέας στις Οκτωβρίου 27, 2009, 20:31:40 ---παλαιό μέλος των Γκουρζιεφικών ομάδων και σήμερα ασκούμενο στην Γιόγκα, το οποίο μας βεβαίωσε ότι οι ασκήσεις και η διδασκαλία του Gurdjieff είναι τουλάχιστον κατά 90% από τις διδασκαλίες και ασκήσεις της asana Γιόγκα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Μπορεί ο Γεωργιάδης, να είχε Ελληνικές ρίζες, όμως, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, διδάχθηκε να τις θεωρεί, όχι και τόσο σημαντικές, μια και η προπαγάνδα του χριστιανισμού, για αιώνες τώρα, στοχεύει να ξεριζώσει, την Αυτόχθονη Ελληνική Φιλοσοφία, από την ψυχή του κάθε Έλληνα.
'Ετσι και ο Γεωργιάδης, ως ένα ακόμα θύμα, αυτής της Ανθελληνικής προπαγάνδας, αναζήτησε την Σοφία, σε Ανατολίτικες πρακτικές διαλογισμού, αποκαλώντας το Αυτοπαρατήρηση, μια και οι Ανατολίτικες πρακτικές, ομοιάζουν με την θρησκευτικότητα του χριστιανισμού, παρά με την Ελληνική Επιστημονικότητα.
Μάλιστα δανείστηκε, τις πιο απλές τεχνικές, για αρχάριους, αυτών των ανατολικών συστημάτων, και τις έκανε ΣΗΜΑΙΑ, της σχολής του.
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---όχι σε καμία περίπτωση ο τέταρτος δρόμος δεν αφορίζει την εισαγωγή πληροφοριών
δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λες αυτό...
--- Τέλος παράθεσης ---
"Ωραία αγαπητέ Γκουρτζίεφ",
θα πει ο αναζητητής του Φωτός που έτυχε να σταθμεύσει για λίγο στην σχολή Γκουρτζίεφ...
"Μου έμαθες να παρατηρώ την μηχανή μου, και να ελέγχω τον νου μου να παραμένει στο εδώ και τώρα...
"Τι γίνεται παρακάτω? 'Εχει παρακάτω?"
Για παράδειγμα διδάσκει το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι το φάντασμα, το στοιχειωμένο σπίτι, η κατάληψη, ο δαιμονισμός, τα μεταφυσικά φαινόμενα, οι προηγούμενες ζωές, τι γίνεται μετά τον θάνατο, τι είναι οι προφητικές ικανότητες, πως αναπτύσσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, πως κατηγοριοποιούνται τα εσωτερικά μηνύματα, πως χτίζουμε αποτελεσματικά την συνείδησή μας, πως αναγνωρίζουμε την αποστολή μας, τον πυρήνα του εαυτού μας, τι είναι οι δαίμονες, πως εξορκίζουμε δαίμονες, τι είναι οι ψυχώσεις, πως να τελέσουμε ενεργειακούς καθαρισμούς ατόμων και χώρων, πνευματική θεραπευτική, πνευματική προστασία, κατανόηση της Ανθρώπινης πνευματικής υπόστασης και των 12 ιδιοτήτων της Δημιουργίας, κατανόηση του σκοπού όλης της ύπαρξης κτλ?...
Περικλείει διδασκαλία και μελέτη θρησκευτικών παραδόσεων και φιλοσοφικών συστημάτων, Εξωτερικών και Εσωτερικών Επιστημών, καθώς και Μυητική?
Εξηγεί το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι Φώτιση και πως να αναγνωρίζουμε τους Φωτισμένους?
Οι απόφοιτοι του συστήματος Γκουρτζίεφ εργάζονται για την Ανθρωπότητα, ή βρίθουν στην ιδιοτέλεια?
Είναι ερευνητές, ή απεχθάνονται την γνώση?
Τέλος το 'Ίδρυμα Γκουρτζίεφ, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προάγοντας την εξέλιξη της Συνείδησης, ή απαγορεύει τον ελεύθερο διάλογο?
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---Βλέπεις ένα δέντρο στον δρόμο σου.ο Γκουρτζίεφ δεν σου λέει απέρριψε την πληροφορία που βλέπεις.
σου λέει δες το δέντρο όντας συνειδητός.δες τα φύλλα του,δες τον κορμό του,τον όμορφο καρπό του..
δες τα καθαρά χωρις να παρεμβαίνει μέσα σου εκείνη την στιγμή άχρηστη σκέψη,φαντασιοπληξία,ονειροπόληση...
τι πιο όμορφο από αυτό....
--- Τέλος παράθεσης ---
Αδελφέ μου,
δυστυχώς αυτή η τεχνική δεν προάγει την σοφία και την αφύπνιση, αλλά βάζει περιορισμούς, στο χτίσιμο και την εξέλιξη της ίδιας της Ζωής.
Για παράδειγμα, αν κάποιος δει το δέντρο, με ελεύθερη την φαντασία του, μπορεί η σκέψη να τον πάει σε ένα απογευματάκι, όπου η γιαγιά του κάτω από ένα δέντρο, του είχε εξιστορήσει μικρός, ένα παραμύθι, για ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που είχαν χαθεί μέσα στο δάσος, και τους είχαν παρατήσει εκεί οι γονείς τους, και αμέσως ο συνειρμός να πάει στην Νατάσα, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, όπου εκεί την παράτησαν οι γονείς της.
Και ξαφνικά σκέφτεται να πάρει τηλέφωνο την Νατάσα, η οποία μόλις χώρισε με τον δικό της, και τυγχάνει να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Της ζητά να βγούνε για καφέ, και τα βρίσκουνε, παντρεύονται και ζούνε μία ευτυχισμένη ζωή μαζί.
Και όλα αυτά γιατί άφησε την Φαντασία του ελεύθερη κοιτώντας το δέντρο...
Επειδή έχω κάνει άπειρα λάθη στην ζωή μου, ακούγοντας το κάθε δήθεν σοφό βιβλίο και τον κάθε γκουρού, αποφάσισα να ακούω μόνο την Συνείδηση μου. Τουλάχιστον αν κάνω λάθος, θα είμαι εγώ υπεύθυνη για αυτό, και δεν θα μου φταίει κανένας Αυτόκλητος Γκουρού, που με έπεισε κάποτε πως γνωρίζει καλύτερα από μένα...
Ορφέας:
--- Παράθεση από: Gurdjieff στις Οκτωβρίου 27, 2009, 19:24:23 ---.....................................
όσον αφορά την Μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας και εγώ την μελετώ και είμαι περήφανος που την συνέλαβαν πρόγονοί μου και ο Γκουρτζίεφ-Γεωργιάδης την γνώριζε και την εκτιμούσε,αφού ήταν Έλληνας. Μίλαγε Ελληνικά και σίγουρα στο σχολειό που πήγαινε διδάχτηκε την Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη...
με εκτίμηση και ευχή για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο...
--- Τέλος παράθεσης ---
Μπορεί να είχε ΚΑΙ Ελληνικό αίμα, όμως στο φρόνημα ήταν επιεικώς ανθέλληνας και στην κουλτούρα ανατολίτης. Για την Ελληνική Σοφία η άποψή του είναι ότι δεν συγκρίνεται με τίποτα με την απροσμέτρητη σοφία της Ανατολής, την οποία στο μεγαλύτερο βαθμό έγινε αιτία να χαθεί και να καταστραφεί εκείνη η καταραμένη μορφή με τους καταραμένους, ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων. Όσο δε για την καταγωγή των Ελλήνων, με παρρησία δήλωνε ότι κατάγονται από τους πιο ευτελείς και αγράμματους ψαράδες, οι οποίοι απέπλευσαν σταδιακά και επεκτάθηκαν στα Ελληνικά νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ξεκινώντας από τα ανατολίτικα λιμάνια της Συρίας!!!!
Gurdjieff:
--- Παράθεση ---Αποκλείεται... Cheesy Ποιος? 'Ετσι πίστευα και εγώ κάποτε, και μετά κατανόησα πως αυτό είναι σλόγκαν όλων των αμόρφωτων, τεμπέληδων και απατεώνων που θέλουν τους άλλους αμόρφωτους για να τους εκμεταλλεύονται...
--- Τέλος παράθεσης ---
Άρα μόνο οι μορφωμένοι έχουν πρόσβαση στη φώτιση...?
πρέπει να ξέρεις απέξω θεωρίες θεωριών και όλα τα σχετικά..?
--- Παράθεση ---Ο Ιησούς Χριστός, δεν υπήρξε ποτέ, ως πραγματικό ιστορικό άτομο, γεγονός που έχει αποδείξει με πλήρη επιστημονική έρευνα, η Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι σημαντική, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.
--- Τέλος παράθεσης ---
και αυτή η πληροφόρηση που βοηθάει..?
δεν καταλαβαίνω γιατί την αναφέρεις....
και αν ο Σωκράτης δεν υπήρξε τι αναιρείται από την υπέρμετρη σοφία που μας μετέδωσε ο Πλάτωνας?
--- Παράθεση ---Και πάνω από όλα εξηγεί το σύστημα Γκουρτζίεφ τι είναι Φώτιση και πως αναγνωρίζουμε τους Φωτισμένους?
--- Τέλος παράθεσης ---
ποιος μπορεί να σου πει με σιγουριά τι είναι φώτιση?
ποιος μπορεί να αναγνωρίσει έναν φωτισμένο?
πας να τα εξηγήσεις όλα με την "Ελληνική Επιστημονικότητα"
άρα η "φώτιση" είναι σαν ένα πτυχίο φιλοσοφίας...
διαβάζεις,ξενυχτάς και αποδεδειγμένα θα το πάρεις αν όχι σε 4 χρόνια άντε σε 5-6...
και όμως μπορεί μια ζωή να μελετάς,να μάθεις απέξω όλο τον Όμηρο,όλο τον Πλάτωνα,όλο τον Αριστοτέλη
Κανείς όμως δυστυχώς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα φωτιστείς....ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός...
δεν θέλω να αντιπαρατεθούμε περαιτέρω,άλλωστε διακρίνω ήδη ένταση στην κουβέντα...
μάλλον δεν πρόκειται πια για επικοδομοιτηκό διάλογο αλλά για προσπάθεια να πείσει ο ένας τον άλλον...
θα τελειώσω το θέμα εδώ κλείνοντας με μια φράση που έγραψε ο αγαπητός Ορφέας
--- Παράθεση ---Για το επίμαχο θέμα των ατραπών που αρμόζουν σε κάποιον ή όχι, μία μεγάλη μορφή του εσωτερισμού (η Φόρτσιουν) και μια μεγάλη μορφή της ψυχολογίας (ο Γιουνγκ), επισήμαναν ότι ο κατάλληλος δρόμος για κάποιον μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλος για κάποιον άλλον.
--- Τέλος παράθεσης ---
και κάτι τελευταίο..
Πραγματικά χαίρομαι που βλέπω να προάγεται το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και παιδεία.
ομολογώ ότι για τους Ροδοσταυρους είχα εντελώς άλλη άποψη που συνάδει πιο πολύ σε Χριστιανοσημιτικές θεωρίες.....
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση