Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Γενικά θέματα προβληματισμού
Πόλεμος, Βία και Εσωτερισμός
Ορφέας:
--- Παράθεση από: Typhon στις Μαΐου 15, 2007, 08:04:50 ---Εγώ δεν είμαι εσωτεριστής. Η τεχνική αυτή που περιγράφει η φίλη Sr. Try μου θυμίζει λιγάκι Αστρική Επίθεση όμως. Γιατί δυναμώνει άραγε;
Αυτό που λές αγαπητή Sr Rose777 ότι "διαγράφουμε το γεγονός σαν να μην υπήρξε ποτέ" στην ψυχολογία ονομάζεται Repression. Δηλαδή αποστολή υλικού στο ασυνείδητο επειδή δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε/αντικρύσουμε. Αυτή η καταπίεση με τον καιρό οδηγεί σε νευρωτικές συμπεριφορές. Τίποτα δεν διαγράφεται, που να πάει άλλωστε; Κάπου πρέπει να πάει...
--- Τέλος παράθεσης ---
Μας μπερδεύεις φίλε μου.
Από τη μια ισχυρίζεσαι ότι δεν είσαι εσωτεριστής, δίνοντας την εντύπωση της μη ενδελεχούς και σε βάθος ενασχόλισης
με τον εσωτερισμό, από την άλλη όμως παραθέτεις ρητά ότι σου θυμίζει λίγο αστρική επίθεση !;!
Τέλος πάντων...
Σεβαστές οι θέσεις και απόψεις σου,
όμως, για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, να τονίσουμε ότι δεν είναι τόσο απλή διαδικασία η αστρική επίθεση και όπως σημειώνει ορθά και η Rose_777 , "κάθε φαντασία μας δεν είναι αστρική επίθεση....και σίγουρα δεν σκοτώνει..."
Ο άνθρωπος που αντιδρά σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα-συμβάν, έχει τρεις υγιείς και έναν νοσηρό τρόπο να το αντιμετωπίσει.
1. Ανεβάζοντάς το στο νοητικό, εκλογικεύοντάς το, το αναλύει και το διαλύει πάραυτα, παίρνοντας νηφάλια και τα κατάλληλα μέτρα όπου αυτά είναι απαραίτητα.
2. Ανεβάζοντάς το ΜΟΝΟ μέχρι το συναισθηματικό, το εκτονώνει θυμικά, είτε ρεαλιστικά είτε φαντασιακά.
Η εκτόνωση με οραματισμό, επειδή γίνεται επικέντρωση στο ενοχλητικό συμβάν και επειδή κάθε συμβάν είναι ενοχλητικό μόνον όταν βρεί παλαιότερες καταχωρήσεις τις οποίες διεγείρει, πιθανά να εκτονώσει και παλαιότερες θυμικές συσσωρεύσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρούνατι φαινόμενα όπως τα περιγράφει η try.
3. Μένοντας στο ενστικτώδες, εκτονώνεται μια μια βίαιη σωματική αντίδραση (επίθεση στο αίτιο ή εκτόνωση σε άλλον υλικό φορέα, π.χ. σπάσιμο εύθραυστων αντικειμένων).
Ο νοσηρός τρόπος, όπως σωστά τον περιγράφει ο φίλτατος Typhon, είναι να το απωθήσουμε στο ασυνείδητο...
Κανένας:
--- Παράθεση από: Ορφέας στις Μαΐου 15, 2007, 14:05:37 ---1. Ανεβάζοντάς το στο νοητικό, εκλογικεύοντάς το, το αναλύει και το διαλύει πάραυτα, παίρνοντας νηφάλια και τα κατάλληλα μέτρα όπου αυτά είναι απαραίτητα.
2. Ανεβάζοντάς το ΜΟΝΟ μέχρι το συναισθηματικό, το εκτονώνει θυμικά, είτε ρεαλιστικά είτε φαντασιακά.
Η εκτόνωση με οραματισμό, επειδή γίνεται επικέντρωση στο ενοχλητικό συμβάν και επειδή κάθε συμβάν είναι ενοχλητικό μόνον όταν βρεί παλαιότερες καταχωρήσεις τις οποίες διεγείρει, πιθανά να εκτονώσει και παλαιότερες θυμικές συσσωρεύσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρούνατι φαινόμενα όπως τα περιγράφει η try.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτά τα κάνει και ένας απλός άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερη εσωτερική εκπαίδευση και εξέλιξη?
Ανεβάζοντάς το ΜΟΝΟ μέχρι το συναισθηματικό, το εκτονώνει θυμικά-φαντασιακά = Η εκτόνωση με οραματισμό ?
Και εκτόνωση Ρεαλιστικά τι σημαίνει? Μα βρίσει τον άλλο? Ή ακόμα να ξεσπάσει με βρισιές σε κάποιους άσχετους (να την πληρώσει κάποιο οικείο πρόσωπο)?
Ορφέας:
--- Παράθεση από: Κανένας στις Μαΐου 15, 2007, 15:56:23 ---Αυτά τα κάνει και ένας απλός άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερη εσωτερική εκπαίδευση και εξέλιξη?
--- Τέλος παράθεσης ---
Και ένας απλός άνθρωπος, αλλά με την πείρα της ζωής ή/και με εσωτερική εκπαίδευση.
--- Παράθεση από: Κανένας στις Μαΐου 15, 2007, 15:56:23 ---Ανεβάζοντάς το ΜΟΝΟ μέχρι το συναισθηματικό, το εκτονώνει θυμικά-φαντασιακά = Η εκτόνωση με οραματισμό ?
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι...
--- Παράθεση από: Κανένας στις Μαΐου 15, 2007, 15:56:23 ---Και εκτόνωση Ρεαλιστικά τι σημαίνει? Μα βρίσει τον άλλο? Ή ακόμα να ξεσπάσει με βρισιές σε κάποιους άσχετους (να την πληρώσει κάποιο οικείο πρόσωπο)?
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς...
Απλά με μετάθεση της δράσης... μπορεί να την πληρώσει κάποιος ...άσχετος...
Avaris:
Παρεμπιπτόντως, θα περίμενε κανείς πως η πρόοδος σε μια Ανθρωπιστική (?) επιστήμη όπως η φυσιολογία και η Ιατρική θα ενεργούσε ως προς το καλό και μόνον του Ανθρώπου.....
Αμ δε.....
διαβάστε παρακάτω πως χρησιμοποιείται για την δημιουργία ανθρώπινου πόνου:
*************************************************************************
«Με την πρόοδο της φυσιολογίας και της ιατρικής, με την ανάλυση της λειτουργίας κάθε οργάνου του ανθρωπίνου σώματος προσδιορίσθηκαν και οι ζώνες μεγαλύτερης ευαισθησίας και υπολογίσθηκε η αντοχή του.
Δημιουργήθηκε έτσι η επιστήμη του καταναγκασμού και της βίας, εμπλουτίσθηκε το οπλοστάσιο των βασανιστών και διευρύνθηκε η μεθοδολογία των μαρτυρίων.
Η μελέτη της φυσιολογίας του οργανισμού απέδειξε λ.χ. πως για να κρατηθεί ο άνθρωπος στη ζωή αρκεί να αναπνέει και να τρέφεται. Ο βασανιστής επωφελείται και επινοεί έναν ιδιοφυή τρόπο για την παράταση του πόνου. Χτίζει το θύμα ζωντανό αφήνοντας ελεύθερο μόνο το κεφάλι και επιβάλλει αναγκαστική λήψη τροφής.
Η γνώση, πάλι, της λειτουργίας των αναπνευστικών οδών οδήγησε στο βασανιστήριο του νερού.
Κάποτε η επιστήμη ανακαλύπτει ότι δεν αρκεί η αναπνοή και η τροφή για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Χρειάζεται και ύπνος. Και ιδού παρευθύς το μαρτύριο της αναγκαστικής αγρύπνιας.
Η πρόοδος στις γνώσεις για το κυκλοφορικό άνοιξε το δρόμο για τα βασανιστήρια με σκοινιά και νάρθηκες που προκαλούν αφόρητους πόνους από τη συμφόρηση του αίματος» (Κ.Σιμόπουλου, "Βασανιστήρια και Εξουσία", σ.15).
*******************************************************************************
Πως να μην υποθέσω τώρα πως οι "διδάξαντες των βασανιστών" είναι οι ίδιοι αυτοί γιατροί που έδωσαν και δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτους?
Με κάτι τέτοια είναι που πάει περίπατο το Δόγμα που θεωρεί "άμοιρους ευθυνών" τους επιστήμονες για την "κακή χρήση" των ανακαλύψεών τους.
Eleni:
Ο Ορφέας νομίζω οτι έδωσε μια αναλυτική απάντηση σχετικά με τον χειρισμό των δυσάρεστων καταστάσεων.
Είχα παρατηρήσει οτι οταν ανέσυρα δυσάρεστα συναισθήματα στη σκέψη μου ''βαρύναν'' περισσότερο εως την στιγμή που άρχισα να τα αναλύω και να ψάχνω το αληθινό κίνητρο τους. Τότε κατόπιν της αποδοχής και της εκλογίκευσης έπαυαν να υπάρχουν η μετασχηματιζόταν σε κάτι άλλο θετικότερο.
Παρ' ολα αυτά στέκομαι στη φράση της αγαπητής Rose:<< είναι σημαντικό, δια του οραματισμού, να εστιάζουμε στην εκτόνωση και όχι στην διόγκωση>>. Ισως εκεί να είναι το κλειδί μια και προσωπικά εστίαζα στο συναίσθημα ....
--- Παράθεση ---Αυτά τα κάνει και ένας απλός άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερη εσωτερική εκπαίδευση και εξέλιξη?
--- Τέλος παράθεσης ---
Ισως να είναι και έτσι αν είναι πολύ έξυπνος και δεν κυριαρχείται απο εγωισμό.
Νομίζω οτι χωρίς κάποια εκπαίδευση που να σχετίζεται με τις λειτουργίες του νου και του ψυχισμού είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση