'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Ελευθεροτεκτονισμός

Τι είναι η Μασονία?

<< < (6/28) > >>

etidorhpa:
Θυμαμαι στην αρχη,διαβαζοντας το Τυπικο,περιμενοντας να βρω δυσνοητα συμβολα και μηνυματα,εντυπωσιαστηκα,με το ποσο απλο και ξεκαθαρο ειναι:
Ρωταει ο Σεβ.
Τι αντιπροσωπευει ο ιερος τουτος τοπος και δια ποιον λογον προσερχομεθα εις αυτον,Αδ.: μου?
Απαντα ο Α' Εποπτης:
Ευρισκομεθα εις το Ιερον της σκεψεως και ερχομεθα εδω ινα αναζητησωμεν το Φως

και αφου ξεκαθαριζει το λογο,δινει παρακατω και τον τροπο:
Ρωτα ο Σεβ.: τον Β' Εποπτη:
Πως δυναμεθα να ευρωμεν το Φως αυτο,περι του οποιου ομιλησεν ο Αδ.: Α' Επ.: και ποια η ωφελεια του?
Απαντα ο Β'Σεβ.:
......κατερχομενοι εις το βαθος της Συνειδησεως και ιδιως εναρμονιζοντες τους εαυτους μας προς τον Παγκοσμιον Ρυθμον.

Πιστευω οτι τα δυο αυτα σημεια ειναι τα πιο βασικα σημεια στις "διδασκαλιες" ολων των βαθμων...

Οταν στα φροντιστηρια ρωτησα :Με ποιο τροπο κατερχομαστε στο βαθος της Συνειδησης,πηρα την εξης απαντηση:"Αυτο εναποκειται στον καθε Τεκτονα να ανακαλυψει για τον εαυτο του.."

Σε ερωτησεις που εκανα αργοτερα σε πολυ παλιους Αδελφους για το αν υπαρχει διαλογισμος στον Τεκτονισμο,τουλαχιστον σε υψηλοτερους βαθμους,μου ειπαν οτι δεν ειχαν υπ'οψη τους κατι τετοιο..(και μιλαμε για 40 και 50 χρονια Τεκτονες)...

Αρα το λογικο συμπερασμα ειναι οτι υπαρχει καποιος αλλος τροπος "καταβασης στη Συνειδηση" ?
Η (το πιθανοτερο),δεν υπαρχει καμμια καταβαση πουθενα,αλλα αδιακοπη,"δημοσιουπαλληλικη",εγκριση πρακτικων...και εγκριση πρακτικων...και εγκριση πρακτικων...

+n-

Ορφέας:
    Ναι η "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ....ΤΗΣ     Δ Ι Α Κ Ο Σ Μ Η Σ Η Σ ...ΩΣ     Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η", που επισημαίνει εύστοχα ο φίλος μας suida, αποτελεί δυστυχώς το πρώτιστο μέλημα στις λέσχες που καταχρηστικά λειτουργούν ως Στοές. Μένουμε άναυδοι από την με κομπορημοσύνη και μεγαλοϊδεατισμό απόλυτη κατάθεση περί ΜΗ ύπαρξης και βεβαιομένης κατ' αυτούς απουσίας παραίνεσης για ενασχόληση με τον εσωτερισμό στον Τεκτονισμό, ενώ απ' αρχής ο Τεκτονισμός ΤΟΝΙΖΕΙ κάθε φορά "....κατερχόμενοι στο βάθος της συνειδήσεως...."

Εντάξει, κατάβαση στην συνείδηση δεν υπάρχει πλέον, αλλά ως προς την ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ....ΤΗΣ     Δ Ι Α Κ Ο Σ Μ Η Σ Η Σ ..., εκεί παίρνουν ....άριστα !!!!

Όταν οι συντάξαντες τα τελετουργικά, έθεταν την φράση "....κατερχόμενοι στο βάθος της Συνείδησης....", παρέθεταν παράλληλα και τα γνωστικά πεδία όπου ανευρίσκεται η κατάλληλη μέθοδος. Δεν απωλέσθη, αλλά απεβλήθη εκ του Ναού της Γνώσης η ....Γνώση !!!!

Κανένας:
Μιας και αναφερθήκαμε σε διαλογισμούς.

Σε κάποια από τις συζητήσεις στη Στοά, εκτέθηκε η ιδέα του «Διαλογισμού με όλο μας το είναι».  Αν και έχω αρκετή πείρα από διαλογισμούς, αυτό το αγνοούσα.  Επίσης ποτέ δε διδάχτηκα κάποια καινούρια τεχνική διαλογισμού από τη Στοά.  Θέλοντας λοιπόν να διευρύνω τις γνώσεις μου, ρωτάω υψηλόβαθμο στέλεχος να μου το εξηγήσει.  Η απάντηση ήταν: «Είναι το απώτερο, το ιδανικότερο είδος διαλογισμού.  Το κάνεις με συνείδηση όλου του σώματος, μέχρι και το τελευταίο κύτταρο από το κάθε δάκτυλό σου».

Αυτό ήταν τελείως διαφορετικό, για να μην πω αντίθετο, με αυτά που ήξερα.  Προβληματίστηκα.  Μέχρι που ο αδελφός Ορφέας μου εξήγησε ότι η ιδανική αυτή κατάσταση διαλογισμού πετυχαίνεται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, με τη συμμετοχή όλων των υποπροσωπικοτήτων του υποσυνείδητου. 

Μετά από όλα αυτά, τώρα πια δε θέλω να ρωτάω, διότι δεν εμπιστεύομαι τις απαντήσεις τους.

etidorhpa:

--- Παράθεση από: Κανένας στις Σεπτεμβρίου 24, 2008, 21:56:16 ---Μιας και αναφερθήκαμε σε διαλογισμούς.

Σε κάποια από τις συζητήσεις στη Στοά, εκτέθηκε η ιδέα του «Διαλογισμού με όλο μας το είναι». 

«Είναι το απώτερο, το ιδανικότερο είδος διαλογισμού.  Το κάνεις με συνείδηση όλου του σώματος, μέχρι και το τελευταίο κύτταρο από το κάθε δάκτυλό σου».

Μετά από όλα αυτά, τώρα πια δε θέλω να ρωτάω, διότι δεν εμπιστεύομαι τις απαντήσεις τους.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αδελφε μου,αν και εχω ακουσει να χρησιμοποιειται η λεξη συχνα (π.χ.,αξιζει να διαλογιστουμε πανω σε αυτο το θεμα...),νομιζω οτι δεν λεγεται με καμμια βαθυτερη εννοια,περα απο αυτη της "ιδιαιτερης" προσοχης...
Ομολογω οτι δεν εχω μεγαλη πειρα σε διαλογισμο..αλλα απ'οτι καταλαβα ουτε και Τεκτονες με απειρα χιλιομετρα γυρω απο τον Ταπητα...
Δεν ξερω αν το να μην ρωτας ειναι η σωστη αντιδραση,αν και πληρως καταννοητη.

+n-

etidorhpa:
Ενω εμεις γραφουμε εδω,στην ΕΤ3 εχει εκπομπη για το αν "ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ"
Ζουραρις,Γιανναρας,και καποιος Σιασος που ειναι μοναχικοτερος των μοναχων...
"Εξατομικευμενος Ευσεβισμος",ειναι πλεον,συμφωνα με τον κο Γιανναρα,η σταση της Χριστιανικης πιστης ,η οποια αντι να μετεχει..ψαχνει την σωτηρια "ατομικα"...οποτε εφ'οσον (συμφωνα με τη λογικη Γιανναρα),εχει εθιστει ο μοναχος να ειναι σε σχεση "αγαπης" με τον εαυτο του,τα υπολοιπα (επιχειρηματικη λογικη,κερδος,τουριστικη αξιοποιηση,κλπ),πανε πακεττο...ολα μαζι....που συμφωνει ο μοναχικος κοινοβιτικος ασκητισμος με τον αρχαιοελληνικο ορισμο του κοινοβιου,και ποσο ο μοναχισμος ειναι η υπερτατη εκφραση ελευθεριας...Ο κος Σιασος,βλεπει οτι βασικη αιτια της "πτωσης"αυτης ειναι η εισβολη της τεχνολογιας στις μονες,η σταδιακη εξαλειψη της σωματικης εργασιας και το "βολεμα" στην καλοπεραση των μοναχων..

το στομαχι μου....καθε λεξη και θλιψη...τελικα ισως ο Τεκτονισμος να μην ειναι ακομα τοσο χαλια..
+n-

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση