'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Ελευθεροτεκτονισμός
Τι είναι η Μασονία?
Ορφέας:
--- Παράθεση από: Trithemius στις Σεπτεμβρίου 23, 2008, 21:05:28 ---
Εδώ λοιπόν τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: τελικά ο Τεκτονισμός αποτελεί ένα σύστημα που επαυξάνει κι ενισχύει τις πνευματικές μας καταβολές (από το λίγο καλό/κακό στο πολύ καλό/κακό) ή αποτελεί ένα σύστημα που επιπρόσθετα μπορεί και να κάνει το μέλος να αλλάξει άρδην πνευματική πορεία και από "κάρβουνο" να τον μετεξελίξει σε "χρυσό"; Θεωρώ κι εύχομαι να ισχύει το δεύτερο, καθώς ο Τεκτονισμός θα αποτελεί τότε ένα άριστο σύστημα θεωρητικού εσωτερισμού με έντονες κοινωνικές επιδράσεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο Τεκτονισμός αδελφέ μου, ξεκίνησε και για πολλά χρόνια λειτούργησε ως Αλχημιστικός Άμβυκας μεταστοιχείωσης, με αποτέλεσμα ο επιμελής εργάτης της Τέχνης, να καθίσταται η φιλοσοφική λίθος, ο καταλύτης μετάλαξης της κοινωνίας. Είχε δομηθεί ένα άρτιο και άριστο σύστημα "εργασίας", όπου τα τελετουργικά τυπικά και οι μυήσεις, επενεργούσαν σχεδόν μεταφυσικά και κατάφερναν να αφυπνίσουν, να αναστήσουν κυριολεκτικά την συνείδηση, μεταμορφώνοντας τον κοινό εργάτη, σε φωτισμένο διδάσκαλο φορέα και μεταλαμπαδευτή των εσωτερικών ρητών, απορρήτων και αρρήτων γνώσεων.
Όμως με τον καιρό η επιμέλεια ελαττώθηκε, η ιδιοτέλεια περίσεψε και η πονηριά θέριεψε. Κάποιοι ιδιοτελείς έπεισαν μερικούς κουτοπόνηρους ότι θα τους απάλασσαν από περιττούς μόχθους και κοπιαστική εργασία και θα τους παρείχαν την εξέλιξη, καθότι τα τελετουργικά και οι μυήσεις δρώντας μαγικά, θα τους αναβίβαζαν στα υψηλότερα σκαλοπάτια, καθιστώντας τους Μύστες, με μόνη υποχρέωση την οιονομική συνεισφορά και την δουλική υπακοή στην ιεραρχία. Έτσι, όταν ο πρώτος κατεργάρης συνάντησε τον πρώτο αφελή, γεννήθηκε το δόγμα, προς όφελος βέβαια του κατεργάρη....
Έτσι απωλέσθηκε ο προσανατολισμός, τα εργαστήρια έγιναν κοινωνικές λέσχες, οι δάσκαλοι εξέλιπαν. Κι οι αφελείς Νεόφυτοι, υπηρετούσαν την ματαιοδοξία μιας άρρωστης ιεραρχίας που πάσχιζε για το θεαθήναι. Κι οι ίδιοι οι Νεόφυτοι, σε αυτό που εκπαιδεύονταν, σε αυτό που θα στόχευαν από εδώ και πέρα, θα ήταν η κατάληψη της έδρας για την επίτευξη του δικού τους θεαθήναι. Κι ο κύκλος μπήκε σε κίνηση μα η γνώση απωλέσθηκε....
Κάποιοι λίγοι αφυπνισμένοι, αγανακτισμένοι αποκόπηκαν και δημιούργησαν δικά τους φτωχικά εργαστήρια και αφοσιώθηκαν, όχι μόνο να διδάξουν την Τέχνη, αλλά να δείξουν ότι η αξία στο σύστημα ήταν η εφαρμογή του στην παραγωγή έργου, στην δημιουργικότητα. Εκεί σε αυτά τα πολύ φτωχικά εργαστήρια, η σμίλευση δεν διδάσκεται μόνον, αλλά ασκείται με επιμέλεια, υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν λίγα ακόμα τέτοια εργαστήρια, αν και απειροελάχιστα σε σχέση με τα πολλά αλλοιωμένα. Δυστυχώς στα πολλά και συνήθως στα επώνυμα, το σύστημα διδασκαλίας εξαντλείται στην διδασκαλία του συστήματος. Ένα σχολείο με πρόγραμμα, όπου οι μαθητές το μόνο που κάνουν είναι να αποστηθίζουν το πρόγραμμα. Τους αφελείς τους έχουν πείσει ότι έτσι γίνονται μύστες και οι ανόητοι αυθυποβάλλονται ότι γίνονται....
etidorhpa:
Παρακολουθω,το θεμα απο την αρχη,με ιδιαιτερο ενδιαφερον,αλλα λογω "τρεξιματος",(μην ξεχναμε-η εργασια ειναι Ιερο Καθηκον του Τεκτονος!),δεν καταφερα να καταθεσω την αποψη μου.
Συμφωνω απολυτα με τις αποψεις που διατυπωθηκαν ως τωρα..αν και βλεπω οτι στις Μικτες Στοες περνανε καλυτερα..
Θα ηθελα να παραθεσω μερικα περιστατικα που εχουν συμβει στην μικρη Τεκτονικη μου πορεια:
Ετυχε περυσι να ακουσω ομιλια πολυ γνωστου υψηλοβαθμου Τεκτονα,καθηγητη Πανεπιστημιου,με μεγαλη βιβλιογραφια,με ολες τις ομιλιες του "sold out"..
ΟΛΟΙ οι αδελφοι, με παρωτρυναν να μην την χασω,οπως και εγινε..
Ο ομιλητης,σιγουρα χαρισματικος και εξοικειωμενος στο να μιλαει σε μεγαλα ακροατηρια,με χιουμορ αλλα και επιστημονικη αναλυση οπου χρειαζοταν,εκανε την πιο περιεργη
κατ'εμε ομιλια,που ειχα ακουσει..
Ουτε λιγο ουτε πολυ,χονδρικα,υποστηριξε οτι ο Τεκτονισμος δεν εχει να κανει με τιποτα το μεταφυσικο,απλα διδασκει τον ανθρωπο να παρατηρει τα φαινομενα του Συμπαντος,και να χρησιμοποιει την Γνωση αυτη με Σοφια προς οφελος της κοινωνιας.Οποιος περιμενει να δει κατι παραπανω στον Τεκτονισμο,καλα θα κανει να παραιτηθει απο τη σκεψη αυτη..!!!
Στο τελος οι αδελφοι(και πρωην Σεβασμιοι αναμεσα τους) κατενθουσιασμενοι,με ρωτησαν πως μου φανηκε...
Ημουν σιωπηλος και μπερδεμενος..Αν ο Υψηλοβαθμος Αδελφος,με τα τοσα χρονια Τεκτονικης θητειας και ερευνας,μας ελεγε να μην την «ψαξουμε»παραπανω,τοτε μηπως ειχα κανει λαθος επιλογη?
..Λιγες μερες μετα,μου ζητηθηκε να γραψω μια εργασια..
Αφιερωσα μια παραγραφο για να γραψω τις σκεψεις μου..
"Ναι..παρατηρωντας τα φαινομενα,κατανοουμε το μεγεθος μας στο Συμπαν,το προσωρινο αυτης της ζωης..Γεωμετρουμε...αλλα δεν χρειαζονται μυστικα συμβολα,σημεια,διασημα,τελετουργικα,και αποστασεις απο τον αμυητο κοσμο,για να γινουμε απλα ενα επιστημονικο club με ηθικες ανησυχιες"...
Θυμηθηκα,πως το βιβλιο που ηταν καθοριστικο για την επιθυμια μου να γινω Τεκτονας,ηταν το «Meaning of Masonry»,του, W.L. Wilmshurst.Τοτε καταλαβα τι εννοουσε,με τις προτροπες στους αδελφους του,να αξιοποιησουν το συστημα στο οποιο ειναι μετοχοι,και να μην «σαπισουν»,ως αλλο ενα κοινωνικο club,που εχει για αλλοθι τις αγαθοεργιες.
Με πολυ "κοντινους" αδελφους που το συζητησα,και αυτοι προσεξαν την ιδια "αποπροσανατολιστικη" χροια στην ομιλια του "διασημου" αδελφου μας..
Εχω επισης τυχει σε κουβεντες για τον σεβασμο στην Ιεραρχια,και ειλικρινα εχω μεινει αφωνος πως η θεμελιωδης αυτη εννοια του τριπτυχου ερμηνευεται κατα το δοκουν!
Αλλα οσο για την ισοβιοτητα Σεβασμιων κλπ, ευτυχως στην Στοα μου,ψηφιζονται οι παντες και εχει συμφωνηθει ενα πολυ ωραιο πραγματικα συστημα διαδοχικης εξελιξης στις θεσειςτων Αξιωματικων,οπου ο Β' εποπτης φτανει Σεβασμιος,και ξανα παλι πισω,δινοντας ιδιαιτερη εμφαση στη ταπεινοτητα..Ομολογω οτι αυτο εχει συμβαλει θετικα στο κλιμα της Στοας..
Αυτο που μεχρι τωρα ηταν το παραπονο μου,και οφειλεται μαλλον σε αυτο που λεει η Rose (οτι δεν υπαρχει διδασκαλια)ειναι στο οτι εχω ακουσει απειρες ομιλιες για τα παντα,εκτος απο Εσωτερικα θεματα..
Και εκει που πραγματικα ειχα απογοητευτει,και ετοιμαζομουν να γραψω εδω στο forum,το ξεκινημα αυτης της χρονιας ηταν μια ευχαριστη εκπληξη.
Η 1η ομιλια του Σεβασμιου,ηταν μια Εσωτερικοτατη πραγματεια,(επιτρεψτε μου να μην πω το θεμα),
με αναλυση που στηριζοταν στην Ψυχολογια και την Φιλοσοφια..(ο ιδιος ειναι Πρακτικος Επιστημονας και ανθρωπος)
Η χαρα μου εγινε ακομα μεγαλυτερη,οταν στο Ποτηριο Αγαπης,με ρωτησε (οχι μονο εμενα) αν ειμαι ικανοποιημενος μεχρι τωρα και αν εχω προτασεις για τα Φροντιστηρια..Του απαντησα οτι επιφυλασσομαι,και σκεφτομαι να γραψω μια επιστολη με ολα τα θεματα που θα ηθελα να συζητηθουν στη Στοα..!!
(καψιμο-καταλαβατε) Εννοειται οτι το κομματι της Ροδοσταυρικης ιστοριας του Ταγματος,και οι Ροδοσταυρικες ιδεες ειναι Νο1!
Ειναι αληθεια,οτι πολλοι εισερχονται για P.R.,αλλοι γιατι νοιωθουν οτι ανηκουν σε ενα κλειστο "προνομιουχο"-και καλα- κυκλο ανθρωπων..
Πιστευω/ελπιζω, οτι στα "Φιλοσοφικα Εργαστηρια",και στους παραπανω βαθμους,αυτα σταματανε,και γινεται πιο σοβαρη δουλεια
Οσο για το κομματι που αφορα την προκαταληψη του κοσμου,ειναι απιστευτο..
Το YouTube ειναι γεματο απο «καταγγελτικα» συνομωσιολογικα βιντεο,του στυλ
«Τα σημαδια τους ειναι παντου»..Και πεφτει η γνωστη σεκανς με το δολλαριο και τα συμβολα,λογοτυπα εταιρειων,...Αλλα το περιεργο ειναι οτι ενω η Εκκλησια δεν χανει ευκαιρια να χτυπησει τον Τεκτονισμο (τα βιβλια των θρησκευτικων τον θεωρουν αιρεση!)..το Ταγμα,μαλλον απο φοβο,προσπαθει να τα εχει καλα.Εχει τυχει να ακουσω «πανηγυρικο» (Ναι!! Και ειμαστε στο 2008!!),για την 25η Μαρτιου και τον ρολο που επαιξε και η Εκκλησια εκτος του Τεκτονισμου,στην Επανασταση ...!!
Εχω παρατηρησει οτι γνωστοι που ερχονται σπιτι μου,βλεπουν στην βιβλιοθηκη βιβλια Αποκρυφισμου,που μπορει να γραφουν για απιστευτα πραγματα και τα προσπερνανε χωρις ιδιαιτερη σημασια,και μολις δουν Τεκτονικα,με κυττανε "περιεργα"...
Τι να πει κανεις για αυτο..Ο κοσμος ψαχνει το αλλοθι του ..........
+n-
Ορφέας:
Αδελφέ etidorhpa, νομίζω ότι ανέδειξες ουσιαστικά το κύριο πρόβλημα και εμπόδιο στην πορεία της αυτογνωσίας,για τον Τεκτονισμό. Η "αποπροσανατολιστική χροιά" των εργασιών, ειδικά "διάσημων" αδελφών. Δυστυχώς το "κύρος" κάποιου, είναι πολύ εύκολο να καταλύσει τις ασπίδες κριτικής και σκεπτικισμού και να οδηγεί στην άκριτη αποδοχή.
Το κατεξοχήν στοιχείο που προάγει ο Τεκτονισμός, είναι η ελεύθερη έκφραση, η ανεμπόδιστη και ανεπηρέαστη παράθεση κάθε γνώμης, θέσης, άποψης ή ακόμα και εικασίας. Το αν σε κάθε Στοά γίνεται αυτό ουθσιαστικά, αυτό είναι μεγάλο θέμα....
Ο Habermas, προσπαθώντας να αναλύσει το θέμα του ιδανικού διαλόγου, κατέληξε σε δύο βασικές αρχές.
Για να επιτευχθεί ιδανική ομιλιακή κατάσταση, είναι απαραίτητο, κατά τον Habermas,
1. Όλα τα σχετικά εμπειρικά δεδομένα να έρθουν στην επιφάνεια και να ληφθούν υπόψη.
2. Τίποτα εκτός από έλλογα επιχειρήματα να μην επηρεάζει την επερχόμενη συναίνεση.
Μια ιδανική ομιλιακή κατάσταση χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από την παντελή απουσία εξωτερικών καταναγκασμών, οι οποίοι θα επηρέαζαν όσους μετέχουν στη συζήτηση κατά την αξιολόγηση των υπό εξέταση δεδομένων και επιχειρημάτων, και από το γεγονός ότι κάθε ενδιαφερόμενος έχει τις ίδιες ακριβώς ευκαιρίες να συμμετάσχει ισότιμα στην συζήτηση.
Εξυπακούεται λοιπόν ότι, αυθεντίες και "παλαιοί" σε κάποιον χώρο, ακυρώνουν την ισότιμη συμμετοχή των συζητητών. Στα συμβολικά παρατηρείται δυστυχώς το παράδοξο, ο διάλογος να εξαντλείται συνήθως σε μια συνεπικουρία του αναπτυχθέντος θέματος και η ιεράρχηση στην κατάθεση επί του πίνακος, ακολουθώντας μια παγιωμένη ιεραρχία, τονίζει απαράδεκτα το στοιχείο της άκριτης αυθεντίας - καθότι οι απόψεις διατυπώνονται άπαξ ιεραρχικά- ακυρώνοντας στην ουσία τον ίδιο τον διάλογο -για ισότιμο ούτε λόγος - με αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία να διδαχθεί το κυριώτερο στοιχείο του Τεκτονισμού, που είναι ο ελεύθερος και ισότιμος διάλογος, που είναι η επίτευξη της ιδανικής ομιλιακής κατάστασης.
Η στάση της εκκλησίας είναι σαφέστατα κατανοητή, καθότι η γνώση είναι αντίθετη της πίστης και όπως έδειξε ο αδελφός Trithemius, αν γνωρίσεις αυτό που πιστεύεις, δεν το πιστεύεις πια αφού το γνωρίζεις. Για το λόγο αυτό κατανοούμε την αγωνία της εκκλησίας απένατι στην Γνώση, αφού εξαιτίας της στερείται οπαδών που την συντηρούνε και της δίνουν λόγο ύπαρξης. Το γεγονός βέβαια ότι την κατανοούμε, δεν μετριάζει τον αγώνα μας ενάντια στον δογματισμό και την προσπάθειά μας να γίνει η Γνώση απόκτημα από τον κάθε άνθρωπο, γιατί η Γνώση είναι αυτή που ελευθερώνει....
Από την άλλη, οι άνθρωποι πάντα πασχίζουν να βρουν ένα εξιλαστήριο θύμα για να του φορτώσουν όλα τα κακώς κείμενα, απαλασσόμενοι έτσι οι ίδιοι από τις ευθύνες που τους βαρύνουν, αφού στην πράξη οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακώς κείμενα....
Το λυπηρό είναι ότι οι Τέκτονες που οι ίδιοι οφείλουν να αγωνιστούν ενάντια στον δογματισμό και στην απελευθέρωση των συνειδήσεων, αυτοί οι ίδιοι γίνονται φερέφωνα και πράκτορες του ιουδαιοχριστιανικού δόγματος, εισάγοντάς τον μέσα στους Ναούς της Γνώσης....
Rose:
--- Παράθεση από: etidorhpa στις Σεπτεμβρίου 24, 2008, 00:13:22 ---Ετυχε περυσι να ακουσω ομιλια πολυ γνωστου υψηλοβαθμου Τεκτονα,καθηγητη Πανεπιστημιου,με μεγαλη βιβλιογραφια,με ολες τις ομιλιες του "sold out".. [...]
Ουτε λιγο ουτε πολυ,χονδρικα,υποστηριξε οτι ο Τεκτονισμος δεν εχει να κανει με τιποτα το μεταφυσικο,απλα διδασκει τον ανθρωπο να παρατηρει τα φαινομενα του Συμπαντος,και να χρησιμοποιει την Γνωση αυτη με Σοφια προς οφελος της κοινωνιας.Οποιος περιμενει να δει κατι παραπανω στον Τεκτονισμο,καλα θα κανει να παραιτηθει απο τη σκεψη αυτη..!!!
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς αυτό εννοούμε, αδελφέ μου, όταν λέμε πως οι περισσότεροι σημερινοί Τέκτονες είναι "εσωτεριστικά" αμόρφωτοι. Έχει πέσει το σκοτεινό πέπλο του ράσου και εδώ... και έχουν σκοτεινιάσει τα Τεκτονικά μας εργαστήρια, τα κάποτε άντρα διαφωτισμού.
Όμως αρκετοί νιώθουμε πως η εργασία πάνω στον εαυτό μας, δεν είναι μία απλή φιλοσόφιση, και μία υποταγή στην τυπολατρία, και έτσι ας πάρουμε κουράγιο, πως "δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά, αλλά ο γιαλός είναι στραβός", και απλά χρειάζεται να βρούμε έναν νέο γιαλό, να δημιουργηθεί και σε αυτόν τον χώρο.'. μία νέα Τεκτονική κίνηση έτσι ώστε, οι εναπομείναντες "αυθεντικοί" εσωτεριστές, να μπορούν να εργαστούν αυθεντικά, αναζητώντας τα βάθη και ύψη της ψυχής και του σύμπαντος, χωρίς να εμποδίζονται από ανασφαλείς διάνοιες που δεν τολμούν να "εργαστούν"...
Είθε να γίνει η αρχή, επιστροφής στα Αυθεντικά Μυστήρια και στον Τεκτονικό χώρο...
suida:
ΕΙΝΑΙ , ΓΕΓΟΝΟΣ ...Ο,ΤΙ ΟΙ "Τ Ι Τ Λ Ο Ι " .... ΣΤΟΥΣ Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Ο Υ Σ .... ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ....ΤΗΣ Δ Ι Α Κ Ο Σ Μ Η Σ Η Σ ...ΩΣ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η .
ΑΣ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠ" Ο Ψ Η ΤΟΥΣ Ο,ΤΙ ....
ΓΙΑ ΤΟΝ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο ....ΤΟ Θ Ε Ι Ο Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο .... Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Ι ΤΗΝ Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Η ...
Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Σ Η ΤΗΣ Υ Π Α Ρ Ξ Η Σ ΤΟΥ.!!!!!
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ Φ Α Ι Ν Ο Μ Ε Ν Ο Υ ...!! ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ.... Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο ....
Ε Ι Ν Α Ι .... ΟΙ Π Ρ Ω Τ Ε Σ Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Ε Ι Σ .....ΠΟΥ Ε Λ Α Β Α Ν Χ Ω Ρ Α ΣΤΟ...
Μ Α Κ Ρ Ι Ν Ο Π Α Ρ Ε Λ Θ Ο Ν ....
ΟΛΟΙ, ΟΙ Μ Ε Τ Ε Π Ε Ι Τ Α ....."Ν Ε Ω Τ Ε Ρ Ι Σ Μ Ο Ι " ΤΗΣ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ ...
ΜΕ Ε Κ Φ Ρ Α Σ Ε Ι Σ ....ΟΠΩΣ ... επιστημη και θρησκεια....
Δ Ε Ν Κ Α Τ Α Φ Ε Ρ Α Ν ΝΑ ΤΙΣ Α Ν Α Ι Ρ Ε Σ Ο Υ Ν ...!!!!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.... Α Ν .... Σ Κ Ε Φ Τ Ε Ι , Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ , Ο Τ Ι ,
Α) Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ ... ΕΧΕΙ Π Α Ν Τ Α ΕΝΑ, ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ Δ Υ Ν Α Μ Ι Κ Ο ....ΩΣ Μ Ο Ρ Φ Η ,(ΣΥΜΒΟΛΟ)
Β) Ο Τ Ρ Ο Π Ο Σ .... Υ Π Α Ρ Ξ Η Σ , ΔΕΙΧΝΕΙ, Μ Ι Α Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Ο Τ Η Τ Α ....ΩΣ Δ Ο Μ Η ,(ΣΥΜΒΟΛΟ)
ΑΡΑ.... Φ Α Ν Ε Ρ Ω Ν Ε Ι .... Μ Ι Α Μ Ο Ρ Φ Η Ι Ε Ρ Ο Υ Μ Υ Σ Τ Η Ρ Ι Ο Υ .... ΚΑΙ .... Δ Ο Μ Η
Ι Ε Ρ Ο Τ Η Τ Α Σ ......
Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α ....ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Ε Κ Φ Ρ Α Σ Η ....ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Π Ο Τ Ε ΣΕ Θ Ε Σ Η ....
ΝΑ Μ Ε Τ Α Β Α Λ Ε Ι ... ΤΗ Δ Ο Μ Η ... Η' ... ΤΗΝ Μ Ο Ρ Φ Η ....ΕΝΟΣ ..... Σ Υ Μ Β Ο Λ Ο Υ ....
ΠΟΥ Μ Ε Σ Α ΤΟΥ.... ΕΙΝΑΙ ... Θ Ε Μ Ε Λ Ι Ω Μ Ε Ν Η .....
Η Ε Ν Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Σ Η ΤΟΥ Θ Ε Ο Υ .
Φ Ε Ρ Σ Ε Φ Ο Ν Η Ι
.......... Μ Υ Σ Τ Η Σ
Ε Υ Σ Ε Β Η Σ .
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση