'Αρθρα και συζητήσεις: 'Εσωτερικές Σχολές και Μυητικά Συστήματα > Ελευθεροτεκτονισμός
Τι είναι η Μασονία?
Rose:
Έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά για την Μασονία. Άλλα αρνητικά και άλλα θετικά, τα οποία μπερδεύουν τον "εξωτερικό" ερευνητή να βγάλει συμπέρασμα, για το τι πραγματικά είναι αυτή η οργάνωση, ποιοί είναι οι πραγματικοί σκοποί της, σε τι αποσκοπεί, τι προσφέρει στα μέλη της, καθώς και στην κοινωνία.
Θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να δώσω την προσωπική μου οπτική, για την Μασονία, που ουσιαστικά στην Ελληνική ορολογία ονομάζεται Ελευθεροτεκτονισμός, από τα λίγα χρόνια εμπειρίας που είχα, ασχολούμενη με 2 στοές, 2 ταγμάτων του Μικτού Τεκτονισμού του Σκωτικού Τύπου.
Μέσω αυτής της εργασίας δε θα δώσω έμφαση σε πληροφορίες, όπως ονόματα, ημερομηνίες, ή άλλα διανοητικά στολίδια, ούτε θα ξεσκεπάσω "προσωπικού χαρακτήρα" δεδομένα, αλλά θα προσπαθήσω να μεταφέρω το προσωπικό μου βίωμα, ως ένας "ελεύθερος" ερευνητής και αγωνιστής του Φωτός.
Καταρχήν ο λόγος που ασχολήθηκα με τον εσωτερισμό, ήταν επειδή προσπαθώντας να ανακαλύψω τα βαθύτερα μυστήρια του εαυτού και της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την αυτογνωσιακή μου καταβύθιση, ενασχολούμενη χρόνια με το art therapy, ανακάλυψα διαβάζοντας, πως οι πιο "σοφοί" του κόσμου, που ήταν "οι φύλακες" των Μυστηρίων του Δυτικού Εσωτερισμού, ήταν οι Ροδόσταυροι. Για τους Μασόνους τότε, είχα πολύ αρνητική άποψη μια και είχα διαβάσει, όλα αυτά που κυκλοφορούσαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν περί παγκοσμιοποίησης, και εξουσιασμού.
Ψάχνοντας από εδώ, ψάχνοντας από εκεί, ρωτώντας, που να βρω τους Ροδόσταυρους, μετά από πολύ κόπο μια και δεν διαφημιζόταν συνάντησα μία ομάδα Amorc, που τότε είχα εκτιμήσει πάρα πολύ, μάλιστα είχα μυθοποιήσει, επικίνδυνα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα στην ζωή μου. Επειδή όμως είμαι κατά βάση μυστικίστρια, εκείνα τα χρόνια με ικανοποιούσε, αυτή η ενασχόληση, μια και η ομάδα, έδινε έμφαση στον διαλογισμό, και μέσω του διαλογισμού, μπορούσα να αγναντέψω τα ΑΡΡΗΤΑ βάθη και ύψη του πνεύματος.
Όμως, πάντα είχα την "περιέργεια" να γνωρίσω τι ήταν ο Τεκτονισμός, μια και είχα ακούσει πολλά αρνητικά πράγματα, για παιχνίδια δύναμης και εξουσίας, αλλά και ταυτόχρονα γνώριζα ότι πολλές διάνοιες, μεγάλα πνεύματα, βραβευμένα με νόμπελ, επαναστάτες της συνείδησης, πρωτοπόροι που είχαν αλλάξει για πάντα την ιστορία, είχαν ασχοληθεί με τον Τεκτονισμό.
Από την φύση μου, είχα πάντα μία περιέργεια, να θέλω να βλέπω πίσω από την "κουρτίνα", πίσω από τα φαινόμενα, και να προσπαθώ να κατανοήσω σε βάθος, την αιτία των πραγμάτων. Δεν μου αρκούσε η άποψη των άλλων, αλλά ήθελα να αποκτήσω δική μου γνώμη.
Δεν μπορούσα λοιπόν, να κατανοήσω, πως είναι δυνατόν, ένα ρεύμα, μία σχολή, να γεννά τόσο αντιφατικές αντιδράσεις, και έτσι αυτό το ΓΙΑΤΙ, με ανάγκασε να γίνω μέλος, και να αποκτήσω πρόσβαση, στην πιο ελίτ, και στη πιο μεγάλη εσωτερική οργάνωση ανά τον κόσμο...
Συνεχίζεται...
Rose:
'Οταν πρωτοήρθα σε επαφή με τον Τεκτονισμό, ασχολιόμουν ενεργά, με τον Ροδοσταυρισμό, και έναν Αρχαιοελληνικό σύλλογο. Παράλληλα, οραματιζόμουν πως μπορεί να χτιστεί μια Πνευματική Ακαδημία, ολιστικής μόρφωσης.
Ένας φίλος μας προσέγγισε μέσα από τον Αρχαιελληνικό σύλλογο, μια και μας "αναγνώρισε" από τον τρόπο που μιλούσαμε, πως είμασταν εσωτεριστές. (οι αδελφοί μας, μας αναγνωρίζουν, όπως λέει και ο Τεκτονισμός ;) )
Στην αρχή μάλιστα, νόμισε πως ήμασταν Τέκτονες, αλλά όπως μας είχε πει, έκανε το "σημείο αναγνώρισης", αλλά δεν είχαμε ανταποκριθεί, και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί μιλούσαμε "τεκτονικά". :D
'Ετσι αρχίσαμε να συζητάμε, πιο βαθιά, για εσωτεριστικά θέματα, μας ανάφερε τελικά ότι ήταν Τέκτονας, με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, και αφού πήρε το "πράσινο φως" να συνεχίσει... μας ενημέρωσε πως θα μπορούσε να προτείνει στην Στοά του, να μας δεχτούν.
"Επιτέλους!" αναφώνησα... "Θα δοκιμάσω τον Τεκτονισμό. Για να δούμε, τι παίζει και εκεί!" Δεν μπορούσα να κρατήσω την χαρά μου.
"Γιατί θέλεις να μπεις στον Τεκτονισμό?" με ρώτησε ο Δ. (ο ανάδοχός μου)
"Γιατί Δ. μου, θέλω να μελετήσω το σύστημα." ήταν η αφελέστατη απάντησή μου.
"Δεν μπορείς να μελετήσεις το σύστημα... Δεν μπορείς να μπεις από περιέργεια." μου απάντησε.
Ειλικρινά δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί δεν μπορούσε να με καταλάβει, και ακόμα αυτό το ΓΙΑΤΙ παραμένει. Αυτό όμως που κατάλαβα τελικά, είναι πως και αυτό το σύστημα είχε ΠΟΡΤΑ, και για να μπεις, έπρεπε να απαντήσεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Rose:
Η πρώτη μου απογοήτευση ήταν λοιπόν, πως έπρεπε να "προσποιηθώ", για να "μπω" στον Τεκτονισμό, και τελικά κατάλαβα, πριν ακόμα "μπω", πως δεν θα έβρισκα και πολλούς "ομοϊδεάτες" εκεί μέσα.
Όμως η περιέργειά μου, ήταν τόσο μεγάλη, και αναγκάστηκα να κάνω τόπο στην οργή, να πάρω "σκονάκια" τις σωστές απαντήσεις, έτσι ώστε να με δεχτούν.
Είχα άλλωστε διαβάσει το βιβλίο του Albert Pike, και ήμουν σε αγωνία να μυηθώ στον Τεκτονισμό...
'Οταν είχα διαβάσει τον Pike, ειλικρινά αναστατώθηκα... "πολύ ωραία", αναφώνησα, "μήπως τα παρεξήγησα τα πράγματα... αν σκέφτονται οι Τέκτονες σαν τον Albert Pike, άρα σίγουρα θα συναντήσω αρκετά επανασταστικά πνεύματα και διανοούμενους, εκεί μέσα, έτσι ώστε να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνία του σήμερα."
'Ομως, ο ανάδοχός μου, με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο, γιατί προσπάθησε να με αποτρέψει από το να διαβάσω Albert Pike, προτού μυηθώ.
Η απογοήτευσή μου, ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν μετά την μύησή μου, ο υπεύθυνος του τάγματος στην Θεσσαλονίκη, κατέκρινε τα γραπτά του Albert Pike. Αυτή την αντίφαση που βίωνα συνεχώς, κόντευε να με τρελάνει... Δεν μπορούσα να βγάλω συμπέρασμα ούτε για τους Τέκτονες, ούτε για τον Τεκτονισμό.
Καθώς το βλέμμα μου έπεφτε πάνω στα μαύρα και άσπρα κουτάκια του δαπέδου της Στοάς, αναλογιζόμουν, πως "ναι, όντως υπάρχουν, μαύρα και άσπρα δείγματα στον Τεκτονισμό, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω ακόμα, την πηγή τους."
Χρειαζόμουν και άλλες πληροφορίες, καθώς και εμπειρίες για να βγάλω ένα ορθό συμπέρασμα...
Συνεχίζεται...
Rose:
"Γιατί ασχολούνται οι άνθρωποι με τον Τεκτονισμό?" ρώτησα τον ανάδοχό μου.
"Ο καθένας ίσως έχει τους δικούς του λόγους." μου απάντησε.
"Εσύ γιατί μπήκες Δ. μου?" συνέχισα.
"Για να εργαστώ πάνω στον εαυτό μου", τεκτονικότατη απάντηση, όπως κατανόησα αργότερα.
Η απάντηση που μου έδωσε ο ανάδοχος μου, ήταν και η "ορθή" τεκτονική απάντηση. Αν απαντούσες κάτι άλλο, σε κοιτούσαν περίεργα. Δεν το δεχόταν. :)
Στην ουσία αυτό που παρατήρησα ήταν, πως οι περισσότεροι, δεν γνώριζαν τον λόγο που συμμετείχαν. Αυτό που αναγνώριζα, ήταν απλά μια ασυνείδητη ανάγκη τους "να ανήκουν κάπου", ή ακόμα καλύτερα "να είναι μέλος μιας κρυφής ελίτ κοινωνίας."
Επίσης σίγουρα υπήρχε ένα κοινό χόμπι, το "Παιχνίδι της Διανόησης", ένα "πολεμικό" παιχνίδι, όπως το σκάκι, όπου η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη, προσπαθώντας να "πείσει" ο ένας τον άλλον, για τον "ορθό" αποσυμβολισμό.
"Πως εργάζονται οι Τέκτονες πάνω στον εαυτό τους", ρώτησα τον ανάδοχό μου.
"Παρατηρώντας την Φύση, μελετώντας τα φαινόμενα, κατερχόμενοι στο βάθος της Συνειδήσεως, και εναρμονίζοντας τους εαυτούς με τον Παγκόσμιο ρυθμό" αποκρίθηκε.
Ο ανάδοχος μου, πάντα μου απαντούσε "τεκτονικά", μια και ήταν και είναι ένας πολύ "πιστός" Τέκτονας. Αν και διέκρινα μία "δογματικότητα", δεν μπορούσα να διαφωνήσω, επειδή ο "τεκτονικός" τρόπος σκέψης, είναι όντως βαθυστόχαστος και πολύ ορθολογιστικός. Περιλαμβάνει πολύ σοφά "ρητά" που έχουν αντληθεί από διαχρονικές εσωτεριστικές αλήθειες.
Αυτό που εκτίμησα πάρα πολύ στον Τεκτονισμό, και κυριολεκτικά είναι η "ουσία" του, είναι ότι παρέχει στον ενασχολούμενο την δυνατότητα, να αναπτύξει την Διάνοια του, την Διανοητική του Δύναμη, προσπαθώντας να μελετήσει και να αποσυμβολίσει διάφορα τεκτονικά σύμβολα μέσα στην Στοά, καθώς και το "τεκτονικό τυπικό", την "τεκτονική Βίβλο".
Πραγματικά, ανακάλυψα πως ο Τεκτονισμός, ήταν μια άριστη "τέχνη", ένα πολύ καλό εργαλείο, που όντως μπορούσε να δημιουργήσει "Ελεύθερους και Σκεπτόμενους" ανθρώπους, στα χέρια "ενάρετων" και "αδογμάτιστων" διανοιών.
Συνεχίζεται...
Rose:
Παρά την Ελεύθερη και Αδογμάτιστη φύση του Τεκτονισμού, όπου ενθαρρυνόταν ο κάθε Τέκτονας να δίνει τις δικές του «ερμηνείες» για τα Σύμβολα της Στοάς, διέκρινα παράλληλα και μία δογματικότητα, καθώς και μία τάση για εξουσιασμό.
Η αναφώνηση «Ελευθερία – Ισότης – Αδελφότης» εναλλασσόταν με το «Σεβασμό στην Ιεραρχία».
Ειδικά όταν άκουσα στην πρώτη μου τεκτονική μύηση, «το πρώτο του Τέκτονος καθήκον, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΗ, ΜΠΑΜ!!! (η σφύρα)», τότε ειλικρινά, κατάλαβα πως έχω να κάνω με ένα μυητικό σύστημα εξουσιασμού.
Όσο και να προσπάθησα να μοιραστώ, με ειλικρίνεια, τι είχα εισπράξει από την πρώτη μου μύηση, μου απάντησαν, πως ήταν πολύ νωρίς να βγάλω συμπεράσματα, και ότι είχα «λανθασμένα» ερμηνεύσει τον τεκτονισμό, που έπρεπε να δώσω περισσότερο χρόνο, πριν τον καταδικάσω.
Γενικά, κάθε φορά, που προσπαθούσα να θίξω κάποια «κακώς κείμενα» που έβλεπα, μου έλεγαν, πως είναι πολύ νωρίς, και κακώς τα βλέπω έτσι τα πράγματα.
Με το χρόνο κατανόησα, πως αν και ο Τεκτονισμός, σχεδιάστηκε, με πολύ μεράκι, και πάνω σε Αυθεντικά Μυητικά στοιχεία του Αρχαιο-Ελληνικού πνεύματος, δυστυχώς, είχε διαβρωθεί από διεστραμμένες συνειδήσεις, παρερμηνεύοντας έννοιες, και προωθώντας, στοιχεία ολοκληρωτισμού και δικτακτορίας.
Συνεχίζεται...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση