Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές

Στωϊκότητα!

<< < (5/6) > >>

Patreas:
ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΟΥ ΈΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ (ΕΝΕΚΑ ΒΙΑΣΥΝΗΣ) :(
Το επαναδιατυπώνω.
Σχετικά με την "ελευθέρα βούληση"....
Για κάθε στωικό όλα τα πράγματα - θέματα - ζητήματα (όπως θέλετε πείτε τα) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Στα "εφ' ημιν" (στα δικά μου δηλαδή, αυτά που με αφορούν και μπορώ να τα επηρεάσω) και στα "ουκ εφ' ημίν'' (σε αυτά που δεν είναι δικά μου δηλαδή είναι ανεξάρτητα από εμένα και εγώ απ' αυτά).
Δουλειά του ανθρώπου είναι να μπορεί να ξεχωρίζει ποια είναι τα "εφ' ημιν" και ποιά όχι.
Σε τελική ανάλυση (πάντα κατά τους στωικούς) όσα ανήκουν στα εφ' ημίν είναι ελεύθερα και ανεμπόδιστα αφού εξαρτώνται από την βούληση μας (προαίρεσις την λέει ο Επίκτητος) η οποία για είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη θα πρέπει ο άνθρωπος να κάνει "ορθή χρήση των εντυπώσεων". Μόνο αυτό εξαρτάται από εμάς και τίποτα άλλο.
Ως εκ τούτου η "ελεύθερη βούληση" κατά την στωϊκή αντίληψη ειναι...εξασφαλισμένη αν κάνεις ορθή χρήση των εντυπώσεων σου (φυσικά μέσω της λογικής).
Δηλαδή είσαι ελεύθερος αν...ξέρεις τι σου γίνεται ;)

Trithemius:
Αν θέλουμε να αποτυπώσουμε το ανωτέρω σκεπτικό με μία φράση, θα λέγαμε:

Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος έχει γαλήνη για να δέχεται τα πράγματα που δεν μπορεί να αλλάξει, έχει τη δύναμη για να αλλάξει τα πράγματα που μπορεί και σοφία για να μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.

Νομίζω πως αυτό εννοείς φίλε Patreas.

* για να μην δυσκολεύεσαι στη διόρθωση ενός κειμένου που παρέθεσες, μπορείς μέσα σε 8 ώρες να τροποποιήσεις το σχετικό κείμενό σου. Η εν λόγω επιλογή βρίσκεται επάνω δεξιά από κάθε μήνυμά σου (Τροποποίηση)

Patreas:

--- Παράθεση ---Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος έχει γαλήνη για να δέχεται τα πράγματα που δεν μπορεί να αλλάξει, έχει τη δύναμη για να αλλάξει τα πράγματα που μπορεί και σοφία για να μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.
--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ όμορφη διατύπωση!

Trithemius:

--- Παράθεση από: Patreas στις Νοεμβρίου 18, 2007, 18:37:24 ---
--- Παράθεση ---Ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος έχει γαλήνη για να δέχεται τα πράγματα που δεν μπορεί να αλλάξει, έχει τη δύναμη για να αλλάξει τα πράγματα που μπορεί και σοφία για να μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.
--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ όμορφη διατύπωση!
--- Τέλος παράθεσης ---

Θα τη βρεις εδώ, στο Νο58 :)

Ορφέας:
    "Καμιά φορά ο πολεμιστής του φωτός συμπεριφέρεται σαν το νερό και ρέει ανάμεσα στα εμπόδια που συναντά.

Είναι στιγμές κατά τις οποίες "αντιστέκομαι" σημαίνει "καταστρέφομαι". Επομένως, αυτός προσαρμόζεται στις συνθήκες. Δέχεται αδιαμαρτύρητα από τις πέτρες του δρόμου να χαράξουν την πορεία του μέσ' από τα βουνά.

Σ' αυτό έγκειται η δύναμη του νερού: ένα σφυρί δε θα μπορέσει ποτέ να τσακίσει, ένα μαχαίρι να το τραυματίσει. Το ισχυρότερο σπαθί του κόσμου δεν θα μπορέσει ποτέ να αφήσει μια ουλή στην επιφάνειά του.

Το νερό ενός ποταμού προσαρμόζεται στην πιθανή διαδρομή χωρίς να ξεχνάει το στόχο του: την θάλασσα. Αδύναμο στην πηγή, αποκτά σιγά σιγά τη δύναμη των άλλων ποταμών που συναντά.

Και από μια στιγμή και μετά η δύναμή του είναι απόλυτη".

Paulo Coehlo
                                            "Το Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός"
                                                        Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση