Συζητήσεις: Θέματα Ροδοσταυρισμού, Φιλοσοφίας και Εσωτερισμού > Ροδοσταυρικές Διδασκαλίες και Τεχνικές
Στωϊκότητα!
Patreas:
Παίρνω το θάρρος να γράψω και εγώ δυό λόγια αν και το ομολογώ πως δεν ανήκω στους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τον εσωτερισμό.
Απλά το ξεκαθαρίζω για να μην παρεξηγηθώ :)
Είδα ότι συζητιέται το θέμα "στωϊκότητα".
Κοιτώντας σε ένα λεξικό βρήκα ότι αποδίσεται ως : απάθεια - αταραξία - καρτερία.
Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι οι τρεις παραπάνω λέξεις είναι παρόμοιου περιεχομένου αλλά όχι του ίδιου.
Ιδιαίτερα στέκομαι στην λέξη "απάθεια" η οποία (όπως και όλες οι λέξεις στην νεοελληνική άλλωστε) είναι αγρίως κακοποιημένη.
Πέραν τούτου - στο οποίο μπορώ να επανέλθω - παρατήρησα πως οι περισσότεροι σε αυτή την συζήτηση (όχι όλοι) ταύτιζαν την στωϊκότητα μια από τις παραπάνω λέξεις ή ακόμα και με την μοιρολατρεία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η "στωϊκότητα" προέρχεται από τον στωϊκισμό και μάλλον σε αυτό το επίπεδο πρέπει να αναλυθεί.
Ορφέας:
Καλωσόρισες φίλε....
Έχω την εντύπωση (αλλά και την ελπίδα) ότι θάχουμε στη συνέχεια μια βαθειά και πλατιά εντρύφηση στον Στωικισμό, στο διαμάντι αυτό της Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης. Κατ' αρχήν βέβαια, μάλλον οφείλουμε να δούμε με τι ακριβώς θα ασχοληθούμε, τι στην ουσία είναι ο Στωικισμός και ως έννοια και διευρυμένα ως φιλοσοφική σχολή.
Αντιγράφω από την σελίδα του Ρασσιά (http://www.rassias.gr/STOIC.html) μια περιγραφή του Στωικού, ως έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση.
«Ο αληθινός Στωϊκός είναι ένας άνθρωπος που υποτάσσεται στην τύχη με θάρρος και αξιοπρέπεια, επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη οποιαδήποτε αντίσταση απέναντί της, πρεσβεύει δηλαδή ο στωϊκός άνθρωπος την επιγραμματική διατύπωση volentem ducunt fata, nolentem trahunt, δηλ. η Μοίρα οδηγεί εκείνους που θέλουν να την ακολουθήσουν και σέρνει εκείνους που το αρνούνται» (A. S. Bogomolov).
Trithemius:
Υποτασσόμεθα στη τύχη; Χμμ... ::)
Τι εννοούμε ως "τύχη";
Πως μπορεί να συνδέεται με όλα αυτά η ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΛΗΣΗ;
* αγαπητέ Patreas να σε καλωσορίσω κι εγώ στην παρέα μας. Σου εύχομαι μια πνευματικά παραγωγική παραμονή :)
Patreas:
Ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλωσορίσματα.
Συμφωνώ με το "πνεύμα" της φράσης του Bogomolov αλλά όχι και με το "γράμμα", τουλάχιστον μέχρι να συζητήσουμε τι νόημα έχουν οι λέξεις "μοίρα", "τύχη'' και..."υποταγή" στην στωϊκή αντίληψη.
Ειδικά αυτή η τελευταία (η υποταγή) αμέσως "ξένισε" τον φίλο Trithemius.
Patreas:
Σχετικά με την "ελευθέρα βούληση"....
Για κάθε στωικό όλα τα πράγματα - θέματα - ζητήματα (όπως θέλετε πες τα) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Στα "εφ' ημιν" (στα δικά μου δηλαδή, αυτά που με αφορούν και μπορώ να τα επηρεάσω) και στα "ουκ εφ' ημίν'' (σε αυτά που δεν είναι δικά μου δηλαδή είναι ανεξάρτητα από εμένα και εγώ απ' αυτά).
Δουλειά του ανθρώπου είναι να μπορεί να ξεχωρίζει ποια είναι τα "εφ' ημιν" και ποιά όχι.
Σε τελική ανάλυση (πάντα κατά τους στωικούς) στα εφ' ημίν ανήκει μόνο η βούληση (προαίρεσις την λέει ο Επίκτητος) η οποία είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη.
Ως εκ τούτου η "ελεύθερη βούληση" κατά την στωϊκή αντίληψη ειναι...εξασφαλισμένη.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση