'Αρθρα Εσωτερισμού > Προτεινόμενα Βιβλία και Ταινίες από την ΑΜΡΑ

Νίκος Καζαντζάκης - Ασκητική

<< < (4/6) > >>

Rose:
'Οπως μας διαφωτίζει η "Μεγάλη Στοά της Ελλάδος", ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν Ελευθεροτέκτονας.

http://www.grandlodge.gr/Famous_gr_home.html

Rose:
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3878129&publDate=17/1/2007

Ξένοι μελετούν... Καζαντζάκη

Η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» συνεχίζει να προωθεί το έργο του μεγάλου συγγραφέα σε ξένα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα:

Στο Πανεπιστήμιο Μπουχάρας (Ουζμπεκιστάν) μεταφράζεται στα ουζμπέκικα το μυθιστόρημα «Αδερφοφάδες» και συντάσσεται μελέτη γι' αυτό.

Στο Πανεπιστήμιο Flinders Αδελαΐδας (Αυστραλία) διδάσκεται το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Στο Πανεπιστήμιο Kouza (Ιάσιο Ρουμανίας) ετοιμάζεται διδακτορική διατριβή για το έργο του Καζαντζάκη.

Στο Πανεπιστήμιο Κιέβου (Ουκρανία) διδάσκονται αποσπάσματα του μυθιστορήματος «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Σαγκάης (Κίνα) ετοιμάζεται εργασία για τη «Φιλοσοφική σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη».

Στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο (Χιλή) δημοσιεύτηκε η μελέτη «Ασκητική της ελευθερίας, σε έξι τραγωδίες του Νίκου Καζαντζάκη».

Rose:
http://www.sofiatimes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5398&Itemid=2

Εκδηλώσεις ανά τον κόσμο της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη     

Σειρά εκδηλώσεων σε περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας προγραμματίζει για το επόμενο τρίμηνο η Διεθνή Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με στόχο την ευρύτερη προβολή του έργου του μεγάλου μας συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Στις 18 του μηνός διοργανώνεται μεγάλη εκδήλωση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στις 20 στο Βερολίνο. Ακολουθούν το Μάιο περιοδείες στο Ισραήλ, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν, τον Καναδά, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ μέσα στο Ιούνιο θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στη Κροατία και την Ελλάδα. Η κάθε εκδήλωση γνωρίζει επιτυχία, που ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Εταιρίας, Γιώργος Στασινάκης.

«Μας συγκινεί η αγάπη που δείχνουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και με διαφορετική κουλτούρα, για το έργο και τη σκέψη του μεγάλου μας συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, σε κάθε χώρα που πήγαμε. Αυτός άλλωστε είναι και στόχος της Εταιρίας μας», λέει ο κ. Στασινάκης. «Το διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά στις εκδηλώσεις που οργανώσαμε στο πανεπιστήμιο Ταρτού στην Εσθονία, στο τέλος Μαρτίου, και στο Πανεπιστήμιο της Ρήγα στη Λετονία στις 11 του μηνός».

Σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο παρουσιάστηκε το έργο του μεγάλου Κρητικού

Αξίζει να αναφερθεί ότι η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ταρτού Kaarina Rein μεταφράζει την Ασκητική του Καζαντζάκη, ενώ στη Λετονία έχει γίνει ήδη η πρώτη μετάφραση της Τερτσίνας του Ν. Καζαντζάκη «Μωησής».

Από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη το 1988 στη Γενεύη, το έργο του μεγάλου Κρητικού έχει παρουσιαστεί σε περισσότερο από 70 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Όλα αυτά τα χρόνια σε τακτά χρονικά διαστήματα η Εταιρία διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ εκδίδει την εξαμηνιαία γαλλόφωνη επιθεώρηση Le Regard cretoi (Κρητική ματιά). Η Εταιρεία έχει Εθνικά Τμήματα σε όλο τον κόσμο και τα μέλη της κατοικούν σε 94 χώρες.

Ο Γιώργος Στασινάκης ζει μόνιμα στη Γενεύη. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στη Γαλλία. Διατέλεσε ανώτερο διοικητικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, όπως και βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης.

 Πηγή: ΕΡΤ 3 - ΑΠΕ

Rose:
Όσοι θεωρούν, πως ο Γεσουχά της Βίβλου, ή ο Βούδας έχουν πει τις μεγαλύτερες σοφίες... δεν έχουν διαβάσει την Ασκητική του Καζαντζάκη. :)

etidorhpa:

--- Παράθεση από: Rose_777 στις Σεπτεμβρίου 07, 2008, 22:23:01 ---Όσοι θεωρούν, πως ο Γεσουχά της Βίβλου, ή ο Βούδας έχουν πει τις μεγαλύτερες σοφίες... δεν έχουν διαβάσει την Ασκητική του Καζαντζάκη. :)

--- Τέλος παράθεσης ---

πραγματικα συγκλονιστικο γραψιμο..απο το Καλεσμα,την Πορεία,την αναλυση του Μικροκοσμου και του Μακροκοσμου..την θεια σπιθα,(το φιλοσοφικο πυρ)...ολα με μια πεννα που
που βουταει βαθια,στα  εγκατα της ψυχης για να ανεβει ως τα πιο ψηλα καστρα..

Για τους αλλους (Γεσουχα,Βουδα..κλπ) δεν εχουμε τα γραπτα τους,αλλα τις "σοφιες" τους μεσω των γραπτων αλλων,(εκτος ισως απο καποια λιγα κειμενα που χρεωνονται στον Βουδα),οποτε ισως να υπηρχε και σε αυτους η φλογα..

αλλα οποιος εχει γραψει ποτε στη ζωη του,καταλαβαινει αυτο το χειμαρρο που βγαινει ,απο το στηθος,γιατι αν δεν βγει θα σου σκισει τις σαρκες...οταν ταυτοχρονα παρατηρεις,αναλυεις,φανταζεσαι,νοιωθεις,αγωνιας..και ολα αυτα με την φλογα πρωτα απο ολα να τα γραψεις για να "ημερεψεις" τα θερια σου..ετσι φτανεις σε μια σχεδον "εκστατικη" κατασταση "Φωτισης",που οσο γραφεις τοσο πιο βαθεια μεσα σε πηγαινει αλλα και τοσο πιο ψηλα σε ανεβαζει...
Ναι,ισως και οι αλλοι να ειχαν σοφιες.....αλλα ο ΛΟΓΟΣ του Καζαντζακη ειναι Μαγικος..κυριολεκτικα..

+ν-

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση