Πνευματική Ακαδημία του Ροδόκηπου των Φιλοσόφων > Ιατρικές Επιστήμες και θεραπευτική

Επικίνδυνα τα μεταλλαγμένα για την υγεία μας ....

<< < (2/4) > >>

Ορφέας:
    3. Είναι  η Γ.Μ. η μόνη λύση για τη Γεωργία όπως την  υπόσχονται και την προωθούν οι εταιρείες; (ή το προσωπείο της μοναδικότητας)

    Σίγουρα όχι. Υπάρχουν λύσεις και το σημαντικότερο είναι αειφορικές και βιώσιμες. Είναι όμως λύσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών ούτε και των πολιτικών κυβερνήσεων που είναι δέσμιές τους. Εξετάζοντας μόνο το κυρίαρχο, όπως φαίνεται για τους αγρότες πρόβλημα της παραγωγής θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν έρευνες, από στοιχεία της Greenpeace, που δείχνουν ότι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις με πολλά είδη καλλιέργειας μπορεί να είναι 5-10 φορές παραγωγικότερες από μία μεγάλη συμβατική μονοκαλλιέργεια (τουλάχιστο 200 τέτοια παραδείγματα κερδοφόρας γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες). Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογισθεί κανείς ότι οι συμβατικές καλλιέργειες είναι, όπως προαναφέρθηκε, -ερώτηση 2,αρχή- κατά 11% αποδοτικότερες των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών! 
Bιολογική γεωργία και πείνα:(8.3)
Πολλές συγκριτικές επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι αποδόσεις από τις οργανικές καλλιέργειες είναι απολύτως συγκρίσιμες με αυτές της συμβατικής γεωργίας (μερικές φορές και ανώτερες), ειδικά μακροπρόθεσμα. Οι οργανικές φάρμες μειονεκτούν σε παραγωγικότητα μόνο όταν βρίσκονται σε φάση «μετάβασης»  (από το ένα σύστημα στο άλλο), κυρίως επειδή η γη επί χρόνια είχε εξασθενίσει από τη συνεχή χρήση χημικών. Σταδιακά όμως αυτό το μειονέκτημα εξαφανίζεται.
Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν το εμπάργκο στην Κούβα, οι αγρότες της χώρας αυτής υποχρεώθηκαν να στραφούν μαζικά στις οργανικές μεθόδους και από τότε έχουν εξασφαλίσει την αυτάρκειά της σε τρόφιμα.
Το 1999 ο FAO, ο Οργανισμός για την Τροφή και τη Γεωργία του ΟΗΕ, πείστηκε για την αξία της οργανικής γεωργίας και ανακοίνωσε ότι πλέον θα στηρίξει με τεχνική βοήθεια τους οργανικούς καλλιεργητές στον Τρίτο Κόσμο, ενώ το Μάρτιο 2001 παραδέχτηκε, για πρώτη φορά , ότι η  οργανική γεωργία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πείνας(8.3) 

Ορφέας:
    4. Μπορεί, όπως υπόσχονται οι πολυεθνικές, η Γ.Μ να σώσει τον κόσμο από την πείνα; (ή το προσωπείο της ανθρωπιάς)

    Κατ΄αρχάς, σχετικά με το πολυδιαφημισμένο μεταλλαγμένο ρύζι –golden rice- που έχει πρόσθετη βιταμίνη Α, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η δυνατότητά του να μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη της πείνας και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών του τρίτου κόσμου είναι πρακτικά ανύπαρκτη και αποτελεί καθαρό επικοινωνιακό τέχνασμα των πολυεθνικών για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις χώρες του τρίτου κόσμου, έχοντας έτσι την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Πραγματικά, για να παίρνει κανείς την αναγκαία ημερήσια  ποσότητα των 5000 iu της βιταμίνης Α, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 9 κιλά από το περίφημο αυτό ρύζι της Γ.Μ(3.2).
 Αλλά η πείνα του 3ου κόσμου ενώ είναι πραγματική, παρόλα αυτά έχει προκληθεί τεχνητά στο βωμό του κέρδους οικονομικοπολιτικών σκοπιμοτήτων. Το πρόβλημα της πείνας δεν είναι πρόβλημα παραγωγής αλλά πρόβλημα ανυπαρξίας βούλησης των πλούσιων χωρών για ανακατανομή εισοδήματος και ανισότητας πρόσβασης (κατανομή - μεταφορά και διανομή των παραγόμενων αγαθών), σε συνδυασμό με την επιβολή απ’ αυτές στρεβλών και συνάμα κερδοφόρων καταναλωτικών προτύπων διατροφής.
•   Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., τα ήδη παραγόμενα τρόφιμα χωρίς τη συμβολή της Γ.Μ., υπεραρκούν να θρέψουν 1,5 φορά το σημερινό πληθυσμό της γης (7) Ειδικότερα, τα διαθέσιμα τρόφιμα επιτρέπουν στα 6 δις πληθυσμό του πλανήτη να έχουν τουλάχιστον 2700 θερμίδες την ημέρα. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο πεθαίνουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα και 800 εκατομμύρια πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό(13)
•   Τα παραγόμενα αγαθά δεν καταλήγουν εκεί ακριβώς που χρειάζονται ακόμη και όταν δεν μπαίνουν προβλήματα κόστους, μεταφοράς και διανομής. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Αργεντινή που είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή μεταλλαγμένων τροφών, ενώ το συνολικό σιτάρι που παράγεται (τροποποιημένο ή μη) φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της Κίνας και της Ινδίας μαζί. Κι όμως οι κάτοικοι στην Αργεντινή πεινούν!
•   Οι περισσότερες εκτάσεις γης του τρίτου κόσμου δεν καλλιεργούνται από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά δεσμεύονται από μεγάλες πολυεθνικές και προορίζονται κυρίως για ζωική παραγωγή η οποία πάλι δεν καταναλώνεται τοπικά αλλά κεφαλαιοποιείται στις πλούσιες χώρες. Μ’ αυτόν τον τρόπο η δυνάμενη διατροφή των φτωχών γίνεται ζωοτροφή για να ικανοποιήσει τη λαιμαργία και τον καταναλωτισμό των πλουσίων. Δηλαδή  η όποια παραγόμενη τροφή δεν καταναλώνεται εκεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, αλλά εκεί όπου  υπάρχει μεγαλύτερη αγοραστική αξία(9).

Ορφέας:
    5. Η Γ.Μ., όπως υπόσχονται οι πολυεθνικές, προστατεύει το Περιβάλλον ;   (ή το οικολογικό προσωπείο)

    Η Βιοτεχνολογία στηριζόμενη στις προπαγανδιστικές της θέσεις, δηλαδή στο ότι οι μέθοδοι της,  ελέγχουν τα ζιζάνια και τις ασθένειες και εξασφαλίζουν την παραγωγή, προχωρεί ακόμη περισσότερο ισχυριζόμενη ότι όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά επιπλέον ότι και το προστατεύει.
Όμως, η εμπειρία δείχνει ότι σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τα αγροχημικά τελικά αντί να μειώνονται αυξάνονται.
Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τη χημική ρύπανση. Μέσω των απρόβλεπτων ανέμων, της αναπόφευκτης σταυρογονιμοποίησης και της ανεξέλεγκτης μεταφοράς γύρης από γυρεοσυλλεκτικά έντομα, η γενετική ρύπανση είναι πολύ πιθανή και  όταν αυτή εξακριβωθεί τότε είναι  μη αναστρέψιμη.
Η Οριζόντια μεταφορά γονιδίων σπάει το φράγμα των ειδών.
Τα μεταλλαγμένα γονίδια του βαμβακιού μπορούν κάλλιστα μέσω μικροοργανισμών να βρεθούν στα μαρούλια του διπλανού χωραφιού(3.3) και να επιβιώσουν στο περιβάλλον περισσότερα από δύο χρόνια (3.4). Ο κίνδυνος για  τις άλλες καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστος. Ο παραγωγός είτε καλλιεργεί συμβατικά, είτε με τις μεθόδους της Ολοκληρωμένης -πολύ δε περισσότερο με τις μεθόδους της Βιολογικής Γεωργίας έχει τεράστια προβλήματα. Χωρίς να το επιδιώκει, ακόμη κι αν είναι αντίθετος με τα μεταλλαγμένα μπορεί έτσι να  παράγει επιμολυσμένα προϊόντα. Η μεταφορά γονιδίων από και προς την άγρια βλάστηση έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «γενετική διάβρωση» για να περιγράψουν το φαινόμενο.

    Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που διαπιστώνεται είναι πλέον αργά.(4.2)

Α)  Υπερ-ζιζάνια
Σε δοκιμές στη Δανία και στη Σκοτία καλλιεργήθηκε γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη, ανθεκτική σε κάποιο φυτοφάρμακο, αλλά διαπιστώθηκε ότι αυτή διασταυρώθηκε ανεξέλεγκτα με συγγενή ζιζάνια, παράγοντας σε μια μόνο καλλιεργητική περίοδο τα λεγόμενα σουπερζιζάνια με αποτέλεσμα η εξολόθρευσή τους να απαιτήσει πολλαπλάσια ποσότητα ζιζανιοκτόνων. (Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε γενετικά τροποποιημένες πατάτες.)(5)

Β)  Υπερ-έντομα
Τα Bt φυτά περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες οι οποίες στη μορφή αυτή μπορούν να αναπτύξουν υπερμικρόβια  ή ανεξέλεγκτες άλλες μεταλλάξεις. Μια  μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών της Ναβάρα απέδειξε ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι Bt 176 δεχόταν τις ίδιες ή και περισσότερες(!) επιθέσεις ρόδινου σκουληκιού από τις μη τροποποιημένες ποικιλίες.        Ειδικότερα στις περιοχές όπου η παρουσία του σκουληκιού ήταν έντονη, η αποτελεσματικότητα του Bt 176 ήταν εμφανής τον πρώτο μόνο χρόνο, αλλά τα επόμενα το έντομο απέκτησε εξαιρετική  αντίσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αντί να μειώνεται η χρήση των εντομοκτόνων (όπως   υπόσχονταν οι εταιρείες Βιοτεχνολογίας), τελικά να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρία χρόνια επαφής με μεταλλαγμένα -Bt φυτά,  το έντομο Heliothis vireskens κατάφερε να αυξήσει κατά 10.000 φορές την ανθεκτικότητά του απέναντι στην τοξίνη του Bacillus Thurigiensis  , πράγμα που δεν είχε συμβεί σε 38 χρόνια χρήσης του φυσικού μικροοργανισμού από τους βιοκαλλιεργητές(3.7).

Γ)  Μείωση της Βιοποικιλότητας
Πρόσφατη έρευνα (Μάρτιος 2003) της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης για το Περιβάλλον, τονίζει τον κίνδυνο να οδηγηθούν πολλά άγρια είδη σε εξαφάνιση(6.2).
•   Το 1999 μια έρευνα στις Η.Π.Α. έδειξε ότι οι προνύμφες  της πεταλούδας Danaus plexippus (πεταλούδα Μονάρχης) παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα λόγω της διατροφής τους με  γύρη από γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι(4.4β).
•    Στην Ταϊλάνδη παρατηρήθηκε ότι αποδεκατίστηκε το 30% των μελισσοσμηνών που πέταξαν σε γενετικά τροποποιημένες φυτείες  βαμβακιού Bollgard.(2.1)
 Το ανησυχητικό συμπέρασμα είναι    ότι οι τοξίνες  του βακίλλου της Θουριγγίας από γενετικά μεταλλαγμένα φυτά μπορούν να εξοντώσουν και μη επιβλαβή είδη και να μεταφερθούν σε υψηλότερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας αποδεκατίζοντας σκαθάρια, πεταλούδες, πασχαλίτσες(3.8 ), μέλισσες, γεγονός που ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί, όπως προαναφέρθηκε,  με τις τοξίνες αυτού του βακίλλου στη φυσική του μορφή (4.4)
•    Η παραγωγή για εμπορική εκμετάλλευση γενετικά τροποποιημένων ψαριών σε ιχθυοτροφεία έχει ήδη δρομολογηθεί με επίκεντρο τον προσοδοφόρο σολομό. (μεγαλώνει 6 φορές γρηγορότερα χάρη στο γονίδιο αυξητικής ορμόνης). Όμως ο αφανισμός άγριων ποικιλιών ψαριών και η γενετική υπερίσχυση του καλλιεργούμενου είδους είναι θέμα χρόνου, από τη στιγμή που η διαφυγή καλλιεργούμενων ψαριών από τους κλωβούς είναι αναπόφευκτη. Ερευνητές του Παν/μιου  Purdue των ΗΠΑ  ανακάλυψαν ότι ακόμα κι ένας μικρός αριθμός γενετικά μεταλλαγμένων ψαριών που έχουν την ιδιότητα της γρήγορης ανάπτυξης μπορεί να εξαφανίσει ένα μεγάλο πληθυσμό άγριων ψαριών ( 60 γενετικά τροποποιημένα ψάρια μπορούν να αφανίσουν ένα φυσικό πληθυσμό 60.000 ψαριών μέσα σε 20-30 χρόνια).

Ορφέας:
    6.  Είναι  τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα  ασφαλή όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες παρασκευής τους;

    « Η Γ.Μ. είναι μια τεχνολογία εργαστηρίου. Μπορεί να μας πει πως συμπεριφέρεται ένα γονίδιο στο δοκιμαστικό σωλήνα. Δεν μπορεί να μας πει όμως πως συμπεριφέρεται μέσα στον οργανισμό από τον οποίο προήλθε και πως θα συμπεριφερθεί στον οργανισμό όπου θα εισαχθεί. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετικά ατελής και συνεπώς επισφαλής διαδικασία.
 Η τυχαία ενσωμάτωση του ξένου γενετικού υλικού στο γένωμα του κυττάρου του ξενιστή (position effect), διακόπτει τη φυσική γενετική αρχιτεκτονική και συνήθως τη διαταράσσει, με απρόβλεπτες συνέπειες στον ξενιστή. Έτσι  παράγοντας ένα γ.τ. φυτό με συγκεκριμένους χαρακτήρες, είναι πολύ πιθανό να έχουν παραχθεί στο φυτό και άλλες ουσίες που δεν ήταν στο πρόγραμμα να παραχθούν, οι οποίες ουσίες να είναι τοξικές, είτε αλλεργιογόνες, είτε να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας στον καταναλωτή, ύστερα από λήψη τέτοιας τροφής και μάλιστα το αποτέλεσμα να μην είναι άμεσο αλλά να φανεί έπειτα από αρκετό διάστημα έως και χρόνια. Σε ανάλογη εργασία ερευνητών έχουν αναφερθεί βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα πειραματόζωων ύστερα από τρεις γενιές.(5.4)»

Βρετανική έρευνα του Παν/μίου Newcastle υποδεικνύει ότι τα γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά που εισήχθησαν στο γονιδίωμα σόγιας είναι σε μικρό ποσοστό δυνατό να μεταφερθούν στο γενετικό υλικό των βακτηρίων που συμβιώνουν στο έντερο του ανθρώπου(15 )



ANΑΦΟΡΕΣ
1.   ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ  Είναι ασφαλείς ;  Εσείς θα αποφασίσετε            (ΒΑΣΔΕΚΗΣ) Laurra Ticciati & Robin Ticciati
    1.  κεφ.1: Γ.Μ. – Ελπίδες και Κίνδυνοι, σελ.22
    2.  Goldburg, R.J. Enviromental concerns with herbicidetolerant plants. (Περιβαλλοντικές  ανησυχίες με τα φυτά που αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα). Weed Technology   (1996):6:647-652
    3.  Chevre, A-M. et al. Nature (1997) :389:9 24
    4.  Τhe Manchester Guardian, Λονδίνο, Αγγλία, 15 Δεκεμβρίου 1997
    5.  The Manchester Guardian, Λονδίνο, Αγγλία, 21 Δεκεμβρίου 1997 
2. ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ
    1.  τεύχος 10, σελ. 3
    2. Monsanto: η ιστορία…, τεύχος 12, σελ. 7, 8
3. «Γιατί αρνούμαστε τα μεταλλαγμένα»,   ενημερωτικός φάκελος της Πανθεσσαλικής Κίνησης ενάντια στα Mεταλλαγμένα   (ομάδα εργασίας :
 Γ. Κολέμπας, Γ.Παζάρας, Χ. Τσιντάρη, Μ. Χατζηπαναγιώτου)
    1. σελ.9, (Μειωμένη χρήση ζιζανιοκτόνων) 2. σελ.12,(Εξάλειψη πείνας-Οικονομικές επιπτώσεις)  3. σελ.20, (Horizontal transfer – an introduction, http://www.psrast.org/hrtrintr.htm και  “In search of Horizontal Gene Transfer”, Environmental Impacts, International Systems for Biotechnology, February 2000) 4. σελ.20, (Monitoring field releases of genetically modified sugar beets for persistence of   transgenic plant DNA and horizontal gene transfer, Enviromental Impacts, Frank Gebhard   and Kornelia Smalla, FEMS Microbiology Ecology, vol.28, Is. 3, 261-272, March 1 ΄99) 5. σελ.7, (Glyphosate Factsheet-part1 of 2-Caroline Cox/ Journal of Pesticide Reform v.108,  n.3, Fall 98 rev. Oct. 00) 6. σελ.7, (Γενετικά Τροποποιημένες καλλιέργειες στην περιοχή Μεσσοράχης Λάρισας)  1998.Γιατί τις αρνούμαστε, από άρθρο του περιοδικού Νέα Σελήνη) 7. σελ.9, (Μειωμένη χρήση εντομοκτόνων)  8. σελ.10, «Ladybug, quickly fly away home ! , EcoNet Oct.30, 1997 from “Ladybugs in Scotland may show effects of Engin. Crops”by Claire Gilbert, Ph.D. cop. 1997       
4. GREEN PEACE
    1. Γενετική Μηχανική-Μύθοι και Πραγματικότητα, «Μύθος 8: Τα μεταλλαγμένα φυτά θα  μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων», ενημερωτικό υλικό , Ζάππειο 2000   
    2. Γενετική Χιροσίμα-Οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση της γενετικής τεχνολογίας,
 «Η χρήση της Γ.Μ. στα τρόφιμα, προσφέρει λύσεις ή δημιουργεί νέα προβλήματα;»,      Ζάππειο 2000                                                                                                                                                   

        Saul Flores and G. Stotzky (1999). Transgenic plants: Insecticidal toxin in root exudates  From Bt corn, Nature 402, 480
    4. Γ.Μ.- Το Περιβαλλοντικό κόστος (Φάκελος Μεταλλαγμένα, 2001)
        α) Hilbeck, Baumgartner, Fried & Bigler(1998).Effects of transgenic B.t. corn-fed prey on mortality and development time of immature Chrysoperta carnea .Enviromental Entomology, vol. 27, No. 2,  pp. 480-487 
        β) Losey J.E. (1999) Transgenic pollen harms monarch larvae. Nature, vol. 399, 20 May 1999: 314                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
5. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΔΗΜ.                                                                     
    1. «Πως χαρακτηρίζονται τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα», Νέα Σελήνη, τεύχος 28
    2. «Η γλώσσα που γίνεται από ψάρι..πατάτα!», Ιατρικά της Ελευθεροτυπίας, τ.13, 04/06/02
    3. Μεταλλαγμένα προϊόντα , έκδοση ΕΠΚΑΣ, Σέρρες 2004
    4. «Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα: Η σημασία της επιστημονικής βεβαιότητας / αβεβαιότητας στην εποχή μας»,  Δεκ ΄03 – Φεβ.΄04 από εισηγήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας
6. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – «Ειδική έκδοση»- 15-2-2002: «Μεταλλαγμένα και Διατροφή»
    1. «Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα μεταλλαγμένα», Τ. Καραϊσκάκη
    2. «4 επιχειρήματα υπέρ και 4 κατά των μεταλλαγμένων», Τ. Καραϊσκάκη
    3. «Οι καταναλωτές πειραματόζωα των μεταλλαγμένων»,  Μ. Ντάνου
    4. «Μεταλλαγμένα και Περιβάλλον», Τ. Γεωργιοπούλου
    5. «Μεταλλαγμένα και Πολιτική», Μ. Ντάνου
 7. ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜ. : « Όποιος δεν ξέρει τους κανόνες της Φύσης, θα χάσει σίγουρα»,
    12/05/02 συνέντευξη στην Τ. Καραϊσκάκη στην ειδική έκδοση της εφημ. Καθημερινής με  θέμα «Μεταλλαγμένα και Διατροφή»
8. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αφιέρωμα, τεύχος 126, 04/09/01: Γεωργία, τι συμβαίνει, τι προτείνεται – Ο αργός θάνατος των αγροτών
    1. «Που οδηγούν τα τρόφιμα Φρανκεστάιν-Πως οι αγρότες μετατρέπονται σε υποτελείς των πολυεθνικών»  Μ. Λίτση
    2.  «Τις πταίει για την πείνα;- τροφή και γη υπάρχει για όλους» Μ. Λίτση
    3. «Με την οργανική –βιολογική γεωργία θα πεινάσουμε: ένας μύθος» Π. Δρακόπουλου
 9. περιοδικό ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ αρ. φύλλου 22, Οκτ.-Δεκ. 1990, «Διατροφή και πολιτική» (nach FAO/Agrarstatistiken & /Iteierli    μετ. Φ. Φουντής)
10.   40 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, 26-28/01/01, Καλαμπάκα
      α) «Περιβάλλον-Διατροφή και Υγεία», εισ. Τ.Σπυρίδη
      β) «Για ποια Περιβαλλοντική αντίληψη και πρακτική», εισ. Τ.Σπυρίδη
11. περιοδικό ΟΙΚΟ, τεύχος 5 Φεβρ. 2003
 «Μεταλλαγμένος Σολομός. Στο πιάτο μας με άδεια φαρμάκου», Τ. Καραϊσκάκη.
12. ΤΟ ΒΗΜΑ, 03/08/03, ΄Το Θέμα´  :Τα μεταλλαγμένα εισβάλουν στην Ελλάδα
13. από κείμενο που διενεμήθη από την «Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών», κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης πανελλαδικής συνάντησης φορέων και πολιτών ενάντια στα μεταλλαγμένα, που έγινε την 01/02/04 στη Θεσσαλονίκη, στην Agrotica.
14.  «Γενετική Τροποποίηση Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών. Παρόν και προοπτικές Συμβατικών και διαγονιδιακών ποικιλιών», Χ. Γούλα, καθηγητή, εισήγηση σε ημερίδα της 14-15/07/03, του Υπ. Γεωργίας και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
15.   «Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα», Ν. Λαζαράκη, Βιολόγου,  Περισκόπιο της Επιστήμης, τ. 279, Ιαν. 2004
16.   Ενημερωτικό Δελτίο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαγνησίας, ενάντια στα μεταλλαγμένα, Δεκ.2003
17.   Ενημερωτικό Φυλλάδιο-Πρόσκληση για την επιστημονική ημερίδα της 11/01/04 στην Καρδίτσα, από τη Συντονιστική Επιτροπή Καρδίτσας ενάντια στα μεταλλαγμένα
18.   Γ. Λεπενιώτη,
        1.  «Διακήρυξη Αρχών Σκοπών και Στόχων του Πανθεσσαλικού  Δικτύου», εισήγηση στο Πανθεσ. Δίκτυο, Φεβρ.2004
και Διακήρυξη Αρχών Σκοπών και Μέσων της Πανελλαδικής Κίνησης κατά των Γ.Τ.Ο.  (1η  Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, Καρδίτσα 17/04/04)
            2. « Δικαιοπολιτικός και όχι Νομικός ο δρόμος του αγώνα κατά των μεταλλαγμένων – τα νομικά όπλα της κίνησης βρίσκονται έξω και όχι μέσα στην οδηγία για τους Γ.Τ.Ο.»,   Ο Φυσικός Κόσμος ενάντια στα μεταλλαγμένα, δελτίο της Πανελλαδικής Κίν. κατά των Γ.Τ.Ο. , φύλλο 1ο,  Μάιος 04 
19.   «Γενετικά τροποποιημένα Τρόφιμα: Πρόκληση ή απειλή για την Ελληνική Γεωργία;», Χ. Λαζαρίδη, εισήγηση στην επιστημονική ημερίδα της 17/12/03 ενάντια στα μεταλλαγμένα
20.   «Η πολιτική κουζίνα της τροφής και η πολιτική οικονομία των μεταλλαγμένων», Γ.Σταμπουλής, εισηγήσεις σε επιστημονικές ημερίδες σε Βόλο και Καρδίτσα, 10-11/01/04
21.   «Οι επιπτώσεις των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών», Τ. Κουράκη, εισηγήσεις σε επιστημονικές ημερίδες σε Λάρισα και Τρίκαλα, 17-18/12/03
22.   «Η Βιοηθική πολιορκεί τη Βιοεξουσία», Γ. Μπάλια, περ. ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τ.26
23.   «Από το αίμα στο γονίδιο…, γιατί σωπαίνουν οι επιστήμονες εμπρός στον γενετικό τεχνοφασισμό», Δ. Τσώλη (φυσικού)  και Γ. Λεπενιώτη (ΜSC Κοινωνιολόγου-Νομικού), μελών του Δικτύου επιστημόνων για τη Βιοτεχνολογία, περ. ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, τ.26.
     24.   «Μηχανιστική αντίληψη-Γενετική Βαρβαρότητα-Μεταλλαγμένες υποσχέσεις και…Νέμεση ;», περιοδ. Βαλσαμοψιχάλες, τ.1ο, Σεπ.2001, Καρδίτσα

«Ο φυσικός κόσμος ενάντια στα μεταλλαγμένα», Φύλο 2ο,  Σεπτέμβρης 2004.


   

Ορφέας:
    Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα: ''Παιχνίδι με την πείνα''

(πηγή: anthropos.gr)

     Η επισιτιστική βοήθεια αμφισβητείται πλέον σε τέσσερις ηπείρους εξαιτίας των αμερικανικών δωρεών με γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση "Φίλοι της Γης" στις 23 Μαΐου.

    Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υιοθέτησε νομοθεσία που συνδέει τη βοήθεια για το AIDS με την αποδοχή των Γενετικά Μεταλλαγμένων Οργανισμών (ΓΜΟ), τονίζεται στην έκθεση. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προσέβαλαν ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) το ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τους ΓΜΟ.

    Σε επιστολή τους καθώς και στη σχετική έκθεση οι "Φίλοι της Γης" απαιτούν από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πείνα ως πολιτικό και εμπορικό εργαλείο προς όφελος των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

    "Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την πείνα. Αφού προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της USAID για την αντιμετώπιση του λιμού για να ξεφορτωθούν στη νότια αφρικανική ήπειρο ανεπιθύμητο μεταλλαγμένο καλαμπόκι, τώρα καταφεύγουν σε ακόμη πιο απαράδεκτες μεθόδους. Τα αφρικανικά έθνη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι θα τρώνε οι λαοί τους. Είναι ανήθικο για τις ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται το λιμό και την κρίση του AIDS με αυτόν τον τρόπο", τόνισε ο Νίμο Μπάσεϊ, διευθυντής της οργάνωσης "Δράση για τα Περιβαλλοντικά Δικαιώματα / Φίλοι της Γης - Νιγηρία".

    Οι διενέξεις για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα ξεκίνησαν το 2000 και εντάθηκαν το 2002, όταν κατά τη διάρκεια επισιτιστικής κρίσης πολλές χώρες της νότιας αφρικανικής ηπείρου αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια με μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι αφρικανικές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια κατάσταση στην οποία ή θα δέχονταν τους ΓΜΟ ή πολλοί άνθρωποι θα πέθαιναν. Πολλές χώρες, όπως η Μοζαμβίκη και η Ζιμπάμπουε, αρνήθηκαν το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, το δέχθηκαν, όμως, αλεσμένο.

     Μόνο η Ζάμπια αποφάσισε να απορρίψει το γενετικά μεταλλαγμένο σιτάρι τόσο με τη μορφή σπόρων όσο και με τη μορφή αλευριού, επικαλούμενη ανησυχίες για την υγεία. Πολλές αναφορές από τη Ζάμπια δείχνουν ότι έως τώρα η χώρα καταφέρνει να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση χωρίς τη μεταλλαγμένη επισιτιστική βοήθεια.

    Η πρόσφατα κατατεθείσα αίτηση των ΗΠΑ κατά της Ε.Ε. ενώπιον του ΠΟΕ υπογραμμίζει μια νέα διένεξη. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς είναι η αιτία που οι Αφρικανοί απέρριψαν ως επισιτιστική βοήθεια τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, ισχυρισμό που απορρίπτει η Ε.Ε.

    Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ένας νόμος σχετικά με τις δαπάνες για το AIDS, ο οποίος εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία στις 15 Μαΐου και προηγουμένως είχε περάσει από το Κογκρέσο, περιλαμβάνει μια τροποποίηση σχετικά με τους ΓΜΟ, η οποία συνδέει τη βοήθεια για το AIDS με την αποδοχή των ΓΜΟ.

    Η έκθεση των "Φίλων της Γης" που φέρει τον τίτλο "Παίζοντας με την Πείνα" παρουσιάζει μια σύνοψη περιπτώσεων που σχετίζονται με την αποστολή ΓΜΟ ως επισιτιστικής βοήθειας σε τέσσερις ηπείρους από το 2000 έως σήμερα.

    Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διένεξη για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης στη νότια αφρικανική ήπειρο θα μπορούσε να είχε προληφθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Η.Ε. καθώς και από την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID). Και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν από το 2000 τα προβλήματα και τις αμφιβολίες σχετικά με την επισιτιστική βοήθεια και τους ΓΜΟ και θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να προσφέρουν μια γνήσια εναλλακτική λύση στις χώρες που είχαν ανάγκη βοήθειας. Με επιστολή της η οργάνωση κάλεσε και τις δύο υπηρεσίες να φροντίσουν να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.



Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση